Home » Blog » Wat is Yield Farming? Complete gids!

Wat is Yield Farming? Complete gids!

yield-farming

Yield farming is een ontzettend populair begrippen binnen de DeFi-ruimte. Het is een methode waarmee bezitters van cryptocurrencies geld kunnen verdienen, zonder er daadwerkelijk iets voor hoeven te doen. Je kunt het daarom vergelijken met het verkrijgen van rente over geld dat op een spaarrekening staat (een aantal jaar geleden dan).

Toch weten veel mensen nog niet wat yield farming is, of hoe het werkt. Laat staan dat ze weten hoe ze het zelf kunnen doen, om zo geld te verdienen met cryptocurrencies die ze ergens inzetten. Dit artikel is een gids voor iedereen die alles wilt weten over yield farming. Je leert wat yield farming is, hoe het werkt en hoe jij ermee kunt beginnen! Maar eerst kijk deze video hieronder.

Wat is yield farming?

Yield farming is een manier waarbij verschillende strategieën worden gebruikt om het rendement van cryptocurrencies te optimaliseren. Het is een proces waarbij gebruikers liquiditeit verschaffen aan DeFi-protocollen, en beloond worden met een tegenprestatie, in de vorm van tokens. 

Het fenomeen van yield farming wordt verklaard door de groeiende belangstelling voor DeFi, en de massale toevloed van liquiditeiten op geldmarkten zoals Compound. Het oorspronkelijke idee van het protocol was heel eenvoudig: kredietverstrekkers en kredietnemers met elkaar in contact brengen. Dat gaat nu nog een stuk verder dan alleen dat.

De platforms maken gebruik van een liquiditeitspoolingsysteem waarmee kredietverstrekkers activa aan de markt kunnen aanbieden, en gebruikers van de markt kunnen lenen. Vergelijk het dus een beetje met een bank en mensen die geld van de bank willen lenen om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen. Het huis dient als onderpand, mocht de kredietnemer niet meer in staat zijn om zijn lening af te betalen.

Naast het rentetarief en de commissie die voor elke transactie worden aangerekend, worden de liquiditeitsverschaffers betaald in tokens. Tokens worden gewaardeerd door de markt, en kunnen worden verkocht of gehouden. De opbrengsten zijn vaak zo hoog dat zij een stimulans vormen voor gebruikers om liquiditeit te verschaffen om de financiële middelen van een nieuw gedecentraliseerd financieringsprotocol aan te leveren.

Het is deze dubbele beloning die aanleiding heeft gegeven tot de term ‘yield farming’. De trend van yield farming is gedemocratiseerd door de creatie van nieuwe DeFi-protocollen en de evolutie van verschillende strategieën. Nu proberen mensen gebruik te maken van de mogelijkheden van de verschillende DeFi-applicaties, met als doel beloningen te ontvangen.

Wat is crypto farming?

Bij cryptocurrencies houdt farming, of landbouw in het Nederlands, in dat eenheden van een virtuele valuta worden gestort in een pool van liquiditeit op een DeFi-protocol, om beloningen te verdienen. Leners worden beloond in de vorm van speciale tokens, ook wel governance tokens genoemd. Deze tokens geven hun houders het recht om deel te nemen aan beslissingen over het protocol door middel van stemmen. 

De bekendste platforms die een native token hebben aangeboden aan liquiditeitsverschaffers zijn Compound met zijn COMP-token, en Balancer met zijn BAL-token. De rendementen zijn vaak zeer aantrekkelijk voor liquiditeitsverschaffers, aangezien DeFi-protocollen middelen nodig hebben om te groeien.

Het concept achter farming wordt gevoed door de stimuleringsstrategie van Liquidity Mining. Gebruikers, de ‘farmers’ genoemd, vinden dan slimme manieren om deze tokens te farmen, door minder gebruikte tokens te lenen en ze uit te lenen aan het platform. Door deze tokens te minen, kan een beter rendement worden behaald dan alleen het rendement uit rente. Om het rendement te maximaliseren, herhalen de gebruikers dit proces op andere DeFi applicaties.

Is farming voor iedereen weggelegd?

Iedere crypto bezitter die in bezit is van een wallet zoals MetaMask of Ledger, zou in staat kunnen zijn om te farmen. Dit is een verstandige strategie om je cryptocurrencies te laten werken voor je, zolang de opbrengsten ten minste de noodzakelijke transactiekosten dekken.

Neem geen overhaaste beslissingen, maar stop er wat tijd in om alle nodige zekerheden te krijgen dat een project gezond en dus veilig is. Strategieën die momenteel het meest risicovol zijn, zijn niet zinvol en kunnen dan ook eigenlijk niet duurzaam zijn voor de lange termijn.

Tenslotte is een geringe blootstelling van de wallet aan de sterkste projecten met een product met sterke indicatoren (vastgelegde waarde in contracten of aantal gebruikers) interessanter dan te hoge rendementen die door een dubieus project wordt geboden.

Wat is Total Valuta Locked (TVL)?

Bij yield farming zul je vaak horen over Total Value Locked (TVL). Dit geeft weer hoeveel crypto is vastgezet in DeFi protocollen voor yield farming. Op deze manier kun je zien hoeveel waarde er dus in een protocol zit.

Wanneer een protocol een lage TVL heeft, kan dat betekenen dat er een hoog rendement te halen valt, maar er ook een hoog risico op verlies van inzet is. Het project is dan namelijk een stuk minder stabiel. Een hoge TVL heeft daarentegen een minder hoog rendement, wat komt doordat het risico dat gebruikers lopen veel lager is.

Je zult voor jezelf dus de afwegen moeten maken: wil je liever meer rente kunnen krijgen en een hoger risico lopen, of toch liever meer zekerheid en een lagere rente?

Welke soorten yield farming zijn er?

De term yield farming kan worden uitgelegd aan de hand van verschillende activiteiten, met lage of hoge jaarlijkse rentevoeten, afhankelijk van het risico van het project. Laten we eens kijken naar een aantal van deze activiteiten, van het minst tot het meest risicovolle.

Rente verdienen door geld uit te lenen

De eerste en meest toegankelijke activiteit voor iedereen is het storten van cryptocurrencies op platforms zoals Compound of Aave. In ruil voor deze storting ontvang je een rente die fluctueert naar gelang van vraag en aanbod. Hiermee wordt dus het bedrag dat beschikbaar is om te lenen bedoeld. Over het algemeen schommelen de rentes die je op deze platforms kunt verkrijgen tussen de 0,1% en 40%.

De hogere tarieven zijn het gevolg van leningen die toegang geven tot aantrekkelijkere tarieven. De koersen kunnen in een paar dagen instorten, maar toch is dit een van de minst riskante activiteiten in yield farming, en daarom ook zeker geschikt voor mensen die hier net mee willen gaan beginnen.

Bij de berekening van het rendement ontvangen depositohouders en kredietnemers op Compound altijd COMP-tokens. Deze worden door de markt gewaardeerd en kunnen worden verkocht of aangehouden om deel te nemen aan stemmingen, omdat het ook dient als governance token.

Natuurlijk kun je nog meer geld verdienen met yield farming door de tokens die je verdiend te bewaren. Wanneer je deze bewaard, zou de waarde in de toekomst kunnen stijgen, waarna je de tokens voor een hogere prijs kunt verkopen. Vaak ontvang je een lagere rente met yield farming wanneer de koers hoog staat, omdat het token dan erg in trek is. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je aan yield farming doet.

Vaults

De tweede mogelijkheid voor yield farming is bedacht door Yearn, en het gaat hier om vaults. Bij vaults gaat het erom cryptocurrencies te storten in smart contracts die fungeren als een ‘geautomatiseerd hedge-fonds’ dat een strategie zal toepassen. In dit geval is dat de strategie die tot dusver het beste rendement heeft opgeleverd. De vault kan haar strategie wijzigen als een beter rendement wordt gevonden.

Je kunt stablecoins of andere activa storten die wordt ondersteund door het platform. De rendementen zijn interessant en het resultaat van de automatische verkoop van governance tokens verkregen door de strategie.

Het rendement wordt verdiend op basis van het vermogen dat in de vault is gestort. Het risico zit in de code van de vault, of de strategie kan gebaseerd zijn op een CDP. Een CPD is een schuldcontract dat door alle deposanten wordt gedeeld.

Tokens verschaffen aan liquidity pools

De derde mogelijkheid is het inzetten van cryptocurrencies in liquidity pools op bijvoorbeeld verschillende DeFi-platformen zoals Uniswap of Balancer. De liquidity provider (degene die liquiditeit verschaft aan een platform) ontvangt vergoedingen op de exchanges die via deze pools passeren. Pas echter op voor het risico van tijdelijke verliezen dat gelijk is aan de manier waarop gedecentraliseerde handelsplatformen zijn opgebouwd. Dit wordt ook wel impermanent loss genoemd, en is een veelvoorkomend probleem binnen DeFi.

Buitensporige prijsverschillen tussen activa leiden tot het verlies van een deel van het kapitaal. Daarom moeten de potentiële schommelingen van de activa van tevoren worden berekend om een idee te krijgen van het gelopen risico.

Staken van stablecoins

De vierde mogelijkheid is het staken van een stablecoin of governance token (zoals USDT, YFI of COMP) om in ruil daarvoor nieuwe tokens te verkrijgen. Als het contract wordt gecontroleerd, is de activiteit zelf niet erg gevaarlijk. Bijvoorbeeld YAM of Harvest.finance zijn in dit geval na een paar uur of dagen voor de gemeenschap om feedback te geven over de contracten.

Veel projecten proberen op de golf mee te liften, met het risico dat men zijn kapitaal verliest als het project frauduleus is of dat de transactiekosten niet worden gedekt als het token niet op gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms wordt gekocht, omdat de notering technisch eenvoudig te doen is.

Op deze projecten zijn farmers gebrand en op zoek naar rentes van deze tokens zonder intrinsieke waarde van 1.000 tot 30.000%. In veel opzichten zijn de tarieven misleidend en zullen ze dalen naarmate het volume op de contracten groeit.

In een zee van waardeloze projecten zal een klein aantal projecten het overwegen waard zijn, vooral als zij niet tot een product leiden. Dat YAM de eerste penning en het eerste project in deze geest is, kan voor sommigen zinvol zijn. Het is belangrijk om enige kennis over crypto te hebben alvorens in te stappen bij dit soort projecten, omdat je alleen dan kunt bepalen of een project het investeren waard is.

Tokens die steeds meer waard worden

De vijfde mogelijkheid ligt dicht bij de vierde, maar houdt een groter risico in, omdat het token dat in het spel wordt gebracht niet langer een token is, maar een token dat een deel vertegenwoordigt van het geld dat wordt gestort op diensten als Uniswap of Balancer. Maak je geen zorgen als je nog niet begrijpt waar we het over hebben.

Eerst voeg je transacties toe aan het proces, wat kosten met zich meebrengt, maar ook en vooral een risico om uw kapitaal te verliezen. Dit komt vooral omdat de markt zeer volatiel en dus onstabiel is. Uniswap biedt, naast de airdrop van UNI-coins aan historische gebruikers, de mogelijkheid UNI’s op deze manier terug te krijgen. Vandaar een massale toevloed van liquiditeit.

Er zij op gewezen dat ongeveer 30.000 dollar nodig is om alleen de kosten te dekken die elke dag worden gemaakt om de verkregen UNI’s te verwijderen. Uniswap is het meest interessante en solide project van deze mogelijkheid, maar is niet voor iedereen aan te raden.

De bekendste protocollen voor yield farming

Er zijn ontzettend veel verschillende DeFi-protocollen en applicaties die je zou kunnen gebruiken voor yield farming. Hieronder gaan we je vertellen wat de bekendste en meest gebruikte protocollen zijn. Natuurlijk willen we je wel aanraden om ook zelf goed onderzoek te doen naar deze applicaties alvorens te starten met yield farming.

Aave

Aave is een protocol dat een platform biedt voor het lenen en uitlenen van cryptocurrencies. Mensen die hun cryptocurrencies uitlenen worden kredietverstrekkers genoemd, en zij ontvangen een rente over het bedrag dat ze uitlenen aan andere gebruikers, de kredietnemers.

Als kredietnemer zou je crypto willen lenen om dit vervolgens te kunnen investeren. Wel moet je eerst een onderpand storten op het platform van Aave. Dit is een zekerheid voor de kredietverstrekker, zodat zeker is dat de gebruiker die geld wil lenen kredietwaardig is.

Door geld uit te lenen via het platform van Aave, kun je een rente verdienen over de cryptocurrencies die je anders niet zou gebruiken.

Balancer

Het protocol van Balancer zorgt voor de liquiditeit bij verschillende DeFi-applicaties. Dat doet het door tokens op de juiste manier te plaatsen in de pool. Dit zorgt ervoor dat het verschaffen van liquiditeit veel efficiënter gaat.

Voor veel crypto gebruikers is Balancer een van de belangrijkste methodes voor yield farming. Daarom is het ook zeker de moeite waard om meer te weten te komen over dit protocol, om het vervolgens misschien op te kunnen nemen in jouw strategie voor yield farming.

Curve

Curve Finance is een protocol voor gedecentraliseerde exchanges, voor het swappen van tokens. Het gaat hier niet zomaar om iedere token, maar in het bijzonder om stable coins. Dit zijn munten die altijd dezelfde waarde hebben, vaak gekoppeld aan een fiat valuta zoals de euro of Amerikaanse dollar.

Een voordeel van Curve is dat gebruikers een vrij lage slippage ervaren. Dit is het verschil in prijs tussen de swap. In sommige gevallen kan de slippage erg hoog zijn, wat wordt ervaren als het grootste nadeel van een Automated Market Maker (AMM).

Veel gebruikers kiezen voor yield farming met het platform van Curve Finance. Over het algemeen ligt het risico net wat lager dan bij andere protocollen, omdat hier liquiditeit verschaft wordt met stablecoins.

Compound

Net als Aave is Compound Finance een platform waar mensen crypto kunnen lenen en uitlenen. Om het platform bruikbaar te maken, zijn er zowel kredietverstrekkers als kredietnemers nodig. De kredietnemers betalen kosten om geld te kunnen lenen, die gelden als de inkomsten van de kredietverstrekkers.

Om gebruik te kunnen maken van Compound, zul je moeten beschikken over een Ethereum wallet. Vervolgens is het mogelijk om tokens naar de liquidity pool te storten, waarna je rente ontvangt over de tokens die je aan het platform beschikbaar hebt gesteld.

MakerDAO

De kans is groot dat je wel eens van Maker of MakerDAO hebt gehoord. Dit protocol heeft een eigen stablecoin, genaamd DAI. Het protocol van MakerDAO zorgt ervoor dat de waarde van deze coin altijd gelijk is. Daar hebben ze wel mensen voor nodig die tokens in willen zetten om de waarde gelijk te kunnen houden.

Je kunt verschillende soorten tokens inzetten, zoals het ETH, BAT, USDC of WBTC is. Dit betekent dat er dus vrij veel mogelijkheden zijn om aan yield farming te doen. 

Door tokens te storten in het protocol van Maker, kun je een mooie rente ontvangen. Deze rente is vrij hoog, vergeleken met de rente die je kunt verdienen bij de andere protocollen die we hier hebben genoemd. Daarom is Maker het zeker waard om dieper in te duiken, en misschien wel te gebruiken voor yield farming.

Uniswap

Uniswap is een DEX waar gebruikers tokens kunnen swappen tegen andere tokens. Dit gebeurt door middel van een liquidity pool. Een liquidity pool is een verzameling van munten die in een smart contract worden bewaard. Als gebruiker zou je jouw tokens in dit smart contract kunnen storten, waarna de blockchain zal bijhouden dat jij tokens hebt gestort in de liquidity pool.

Gebruikers kunnen hun tokens swappen tegen tokens uit de pool. Alle gebruikers die tokens naar de pool hebben verzonden, ontvangen een rente. Deze rente wordt betaald van de kosten die gebruikers betalen zodra ze tokens swappen.

Je kunt dus aan yield farming doen op het platform van Uniswap, door liquiditeit te verschaffen aan de DEX.

Synthetix

Synthetix is een protocol voor het staken van het SNX-token of ETH, om zo vervolgens synthetische tokens te kunnen minten. Alles zou een synthetisch token kunnen zijn, zolang het aan een product gekoppeld is.

Zo kan iemand bijvoorbeeld een synthetisch token aanmaken voor olie, wat zou betekenen dat het token altijd dezelfde prijs heeft als de olieprijs. Je kunt vervolgens jouw tokens staken en ervoor zorgen dat de prijs altijd klopt met die van de olieprijs. Mocht je het fout doen, is er de mogelijkheid dat je al je tokens die je hebt ingezet kwijtraakt.

Synthetix is een platform dat door steeds meer crypto handelaren gebruikt wordt om aan yield farming te doen, en daarom kan het zeker niet in dit lijstje ontbreken. De rente die je kunt verdienen bij Synthetix is vrij hoog, vergeleken met de andere protocollen die we hier hebben genoemd.

Yearn.finance

Een crypto protocol dat veel bekendheid heeft gekregen in de afgelopen jaren, is Yearn.finance. Het is een aggregator voor lening-platformen zoals Aave en Compound, die we hierboven ook al hebben besproken.

Yearn.finance zelf is geen platform waar je tokens kunt lenen en uitlenen. Het is slechts een aggregator, wat betekent dat het dit soort platformen optimaliseert. Wanneer je aan yield farming doet, is dit protocol een must om tot de beste strategie te komen, en dus zo ook het meeste geld te verdienen.

Het risico van yield farming

We kunnen dit artikel niet publiceren zonder je in te lichten over de risico’s van yield farming. Het is belangrijk om te vermelden dat er namelijk een groot risico zit aan yield farming, waardoor je veel geld zou kunnen verliezen, mocht je niet goed opletten.

Veel mensen dat yield farming makkelijk is. Zo lijkt het op het eerste gezicht ook, maar dat is het in feite niet. Het is namelijk niet makkelijk om een stabiel inkomen te verdienen door middel van yield farming. Dit komt doordat je redelijk wat kennis nodig hebt over de werking van DeFi applicaties en protocollen.

Daarbij is yield farming voornamelijk effectief voor mensen die een groot gedeelte aan kapitaal kunnen investeren. Dit betekent niet dat je met een klein bedrag niet kunt starten. Er is namelijk geen minimumbedrag nodig om te kunnen beginnen. Alleen zul je merken dat je geen grote stappen zult maken met een vrij klein bedrag aan cryptocurrencies. Vandaar zien we voornamelijk grote whales in yield farming stappen.

Ook is er het risico dat smart contracts met zich meebrengen. Yield farming is namelijk puur en alleen gebaseerd op smart contracts. In het verleden zijn er al een aantal problemen geweest met smart contracts van Ethereum. Zo werden hier verschillende hacks in gevonden, waardoor er veel geld gestolen kon worden.

Dit betekent dat je volledig afhankelijk bent van de werking van de smart contracts. Mocht er een kwetsbaarheid in een van deze smart contracts zitten, heb je de kans om al je geld te verliezen. Dit gebeurt overigens niet alleen bij kleine DeFi-protocollen. Vandaag de dag worden er ook bij grote projecten nog steeds kwetsbaarheden gevonden die ervoor kunnen zorgen dat gebruikers veel geld verliezen.

Het laatste risico komt voort uit wat wordt gezien als een groot voordeel. Yield farming gebeurt door middel van de blockchain technologie, wat een decentrale techniek is. Het bestaat uit een netwerk dat continu blokken aan het produceren is. Dit zorgt ervoor dat het netwerk niet afhankelijk is van een centrale partij. Hier kan het echter ook fout gaan. Wanneer er iets fout gaat bij de productie van blokken, zou het hele netwerk hieronder kunnen lijden. Dit betekent dat gebruikers hun geld kunnen verliezen zodra er iets fout gaat bij de blokproductie. Dit geld zijn ze dan voorgoed kwijt, en kunnen ze niet achteraf terughalen.

Conclusie

Yield farming is een ontzettend populaire manier om geld te verdienen met cryptocurrencies die je normaal gesproken in een wallet zou bewaren, zonder ze ook maar even aan te raken. Je kunt jouw cryptocurrencies uitlenen aan andere mensen, via een liquidity pool of middels een platform om dit direct te doen. De mogelijkheden zijn, zoals je gelezen hebt in dit artikel, bijna onbeperkt.

Je weet nu ook wat je kunt doen om zelf te gaan starten met yield farming. Door de stappen in deze gids te volgen, kun je geld verdienen met yield farming. Natuurlijk is het wel belangrijk om te denken aan de risico’s die zijn verbonden aan yield farming. Je kunt namelijk altijd het geld dat je inzet verliezen. Zorg er daarom ook voor dat je niet gaat farmen met geld dat je eigenlijk niet zou kunnen missen.

Wij wensen je veel succes met yield farming.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven