Web3 is in de mond van iedereen die de crypto en blockchain ruimtes een warm hart toedraagt. Het is de onder andere de bedoeling dat Web3 een grote rol bij de metaverse gaat spelen. Web3 gaat eigenlijk een nieuwe invulling geven aan het huidige internet. Met Web3 komt alles meer in het beheer van de gebruikers en de creators. Geen grote bedrijven zoals Facebook of Google die geld verdienen met je persoonlijke informatie en internetgedrag. In plaats daarvan krijgen creators en gebruikers veel meer invloed over wat, wanneer en hoe hun informatie gebruikt wordt. Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar hoe moet dat aangepakt worden? De Hive blockchain laat zien hoe dit gedaan kan worden. Dit is de eerste blockchain die helemaal voor Web3 gebouwd is.
In deze blog ga ik het dan ook over de Hive blockchain hebben en het HIVE-token. Ik ga je uitleggen wat Hive precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de HIVE-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het HIVE-token kunt kopen.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Hive (HIVE)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Hive werkt.
Wat is Hive?
Hive is een blockchain die is opgezet door en voor creators en ook de eerste blockchain die volledig door een gemeenschap wordt beheerd. Op deze blockchain is het mogelijk om je eigen community op te zetten, met een eigen token en economie. Een groot voordeel hierbij is dat transacties op Hive zonder kosten gemaakt kunnen worden. Bovendien biedt Hive een wallet aan met een unieke code. Deze bestaat niet uit een reeks van 30 karakters, maar simpel uit een woord dat jezelf kiest. De Hive blockchain richt zich vooral op content creators en de focus ligt op sociale media. Hive is op een manier opgezet dat je makkelijk je eigen tokens kunt creëren. Dit alles zonder dat je enige kennis van blockchain of token ontwikkelen nodig hebt.
Het is een snelle, schaalbare en krachtige blockchain die bovendien volledig gebouwd is met Web3 als focus. Dit zou behalve de creators, ook gebruikers, investeerders en personen die aan het project willen meebouwen moeten aantrekken. De blockchain kan een grote hoeveelheid inhoud of content opslaan en biedt op deze manier ook de mogelijkheid om op tijd gebaseerde inkomsten te genereren.
Er zijn op het moment van schrijven, eind januari 2022, al 126 projecten op Hive ontwikkeld. Deze bestrijken de uiteenlopendste projecten. Zo zijn er 6 verschillende block explorers, 17 bots, 6 exchanges, 5 wallets, NFT projecten en 15 games. Een van deze games hebben we op onze site al besproken, en is een zeer populaire game, namelijk Splinterlands. Bij DappRadar stond deze game regelmatig vermeld met de grootste wekelijkse omzet. Er zijn ook 30 verschillende dApps die speciaal voor Hive gebouwde UIs hebben. Eentje is goed voor tekst en de ander is weer beter voor video’s enzovoort. De Hive blockchain heeft een zeer gezond ecosysteem op dit moment.
Hoe werkt de Hive blockchain?
De Hive blockchain ziet zichzelf als een innovatieve en voorwaarts kijkende blockchain die volledig is gedecentraliseerd. Het is een hard fork van de Steemit blockchain, nadat Steemit Inc. in februari 2020 aan Sun Yuchen van de Tron Foundation verkocht werd. Veel mensen uit de Steemit gemeenschap verloren hun vertrouwen in Steemit en daarom werd de Hive blockchain gecreëerd.
Als consensus mechanisme wordt DPoS (Delegated Proof of Stake) gebruikt. Dit is een variatie op het PoS consensus mechanisme. Bij het DPoS kun je een hoeveelheid tokens in een staking pool plaatsen en deze dan aan een validator linken. Heel belangrijk is dat Pos en DPoS duurzame manieren zijn om een blockchain te beveiligen. Dit in tegenstelling bijvoorbeeld tot het PoW mechanisme dat veel energie verbruikt.
Hive maakt gebruikt van twee verschillende cryptocurrencies. Ten eerste is er het HIVE-token, als je HIVE gaat staken, heet het Hive Power (HP). Er is ook het Hive Backed Dollar (HBD) token dat dienst doet als een stablecoin en 1:1 aan de US-dollar is gekoppeld. Ik kom op beide tokens nog uitgebreid terug.
Wat zijn Resource Credits (RC)?
Transacties op Hive duren 3 secondes en zijn zonder kosten. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Resource Credit mechanisme. Deze tegoeden (credits) krijg je als je het HIVE-token gaat staken. Op hun beurt worden de tegoeden dan weer verbruikt als transacties plaatsvinden, máár de tegoeden worden na verloop van tijd ook weer hersteld. De naam voor deze tegoeden wordt als ‘mana’ aangeduid.
De hoeveelheid Hive Power (HP), dus HIVE-tokens die een gebruiker staakt, bepaalt hoeveel bandbreedte gebruikt kan worden door deze gebruiker. Hiermee wordt dan weer aangegeven hoeveel transacties deze gebruiker in een bepaalde periode kan doorvoeren. Dit hangt dan af van de hoeveelheid Resource Credits. Deze Resource Credits vullen zichzelf aan met steeds 20% per 24 uur.
Dit aanvulmechanisme zorgt ervoor dat elke gebruiker goed moet berekenen hoeveel HIVE-tokens gestaakt moeten worden. Op deze manier kan dan gebruikgemaakt worden van alle functies van de Hive blockchain. Gebruikers die actief zijn en veel transacties op hun account hebben zullen meer Hive moeten staken dan gebruikers die minder actief zijn.
De verschillende transactie manieren hebben ook verschillende tarieven. Het plaatsen van content, bijvoorbeeld een tekst of video, kost meer mana dan het overdragen van activa. Verder hangt de benodigde hoeveelheid mana ook af van het aantal transacties binnen een bepaalde periode. Tijdens drukke periodes kost het meer mana om iets te plaatsen dan tijdens een rustigere periode.
Wat Hive bijzonder maakt, is dat zelfs zonder HP je toch de mogelijkheid hebt om een gelimiteerde hoeveelheid transacties door te voeren. Het is namelijk mogelijk dat je geen HP hebt, maar wel voldoende Resource Credits hebt om een transactie te maken. Hiermee verwijdert Hive een van de grootste toegangsdrempels voor gebruikers en ontwikkelaars om aan Hive deel te nemen. Je hoeft namelijk niet te investeren.
Bekijk hier een overzicht van Hive.
Wat is het Decentralized Hive Fund (DHF)?
Het Decentralized Hive Fund (DHF) is een on-chain gedecentraliseerd autonoom systeem waarmee gebruikers voorstellen voor financiering kunnen indienen. Daarna wordt er gestemd over welke voorstellen gefinancierd worden. Dit zijn voorstellen die belangrijk zijn om de Hive blockchain goed te laten functioneren. Bij elk voorstel hoort een budget. Als het voorstel wordt aangenomen, wordt ook het budget goedgekeurd en krijgt dagelijks of zelfs per uur een beloning in HBD. Alle voorstellen die hoog op de lijst van voorstellen staan, ontvangen een deel van het dagelijkse budget, totdat het dagelijkse budget op is. Door stemmen uit te brengen kunnen voorstellen stijgen of dalen op deze lijst, afhankelijk van hoeveel stemmen ze ontvangen. Hoe zwaar een stem weegt hangt weer af van de hoeveelheid HIVE (HP) die iemand staakt.
Aan dit systeem zijn echter ook een paar nadelen verbonden. Zo kan het zijn dat halverwege een project, er te weinig stemmen uitgebracht worden op een voorstel om nog geld te ontvangen. Daarom is het belangrijker om voor de gemeenschap op voorstellen te stemmen die uitleggen wat er in dit geval met het project gebeurd. Er is ook geen garantie of controle of een project ook wordt voltooid. Nergens is er een contractuele of officiële verantwoordelijkheid om een project te voltooien. Deze verantwoordelijkheid kan wel in het voorstel verwerkt worden door diegene die een voorstel indient.
Nodes en keys op de Hive blockchain
De Hive blockchain maakt gebruikt van 3 verschillende nodes, elk met een eigen functie.
- Witness node — Hiermee worden nieuwe bloks in de blockchain onderschreven.
- Seed node — Deze maakt externe peer-to-peer (P2P) verbindingen mogelijk.
- API nodes — Deze node maakt externe RPC-verbindingen (Remote Procedure Call) mogelijk. Er kan
hierbij gebruikgemaakt worden van een selectie van plug-ins.
Verder zijn er ook verschillende keys die in de Hive blockchain gebruikt worden, die uit verschillende lagen zijn opgebouwd. Elke volgende laag wordt steeds ietsje minder belangrijk.
- Owner Key — Voor het herstellen van accounts, het opnieuw genereren van andere keys en het instellen van een wachtwoord.
- Active Key — Voor het overmaken en beheren van fondsen, stemmen en DHF voorstellen goedkeuren.
- Posting Key — Om transacties openbaar te maken.
- Memo Key — Hiermee worden berichten gedecoreerd.
Er is ook nog een Signing Key, die gebruikt wordt voor het goedkeuren van nieuwe bloks.
Het openen van een account bij Hive blockchain
Het openen van een account bij Hive gaat vrij eenvoudig. Op de website klik op het rode knopje ‘Join’, en daarna krijg je de optie uit verschillende gratis of betaalde manieren om je account te openen.
Hieronder zie je de ‘Join’ knop op de afbeelding.
Elk Hive account moet door een al bestaande account gecreëerd worden. Bij de gratis accounts, zul je via je mobiel of een e-mailadres aan moeten melden, iets wat bij de betalende optie niet noodzakelijk is. Denk eraan dat keys and wachtwoorden veilig bewaard worden, want Hive heeft geen ‘reset’ wachtwoord functie. Als je de keys of je wachtwoord kwijtraakt, heb je geen toegang meer tot je Hive account. Je wachtwoord is wel bij de eerste keer zelf in te stellen en bestaat uit een letter/woord combinatie van 3 tot 16 karakters.
Op onderstaande afbeelding kun je een voorbeeld zien van de verschillende registratie opties op Hive.
Als je een username en wachtwoord hebt opgezet en alles werkt, kun je meteen gebruikmaken van alle functies op Hive, en geld beginnen te verdienen met je content.
Wie zit er in het team achter de Hive Blockchain?
Omdat Hive een volledig gedecentraliseerd project is, zit er geen vast team achter het project, zoals je dat gewend bent bij andere crypto projecten. Er is geen oprichter, geen CEO en ook geen COO enzovoort. Daartegenover staat dat er wel veel geïnteresseerde ontwikkelaars en andere mensen aanwezig zijn die aan het project bouwen. Deze zijn ook met naam en foto op de website vertegenwoordigt, dus dat is een goed teken.
In januari 2022 zijn 37 mensen betrokken bij het ontwikkelen van Hive. Hiervan zijn 6 core ontwikkelaars, 18 zijn ontwikkelaars, 6 marketeers, 2 zijn in operations en er zijn 31 block producers.
Hieronder een afbeelding met een deel van de namen anno januari 2022.
Wat zijn het HIVE-token en het HBD-token?
Op de Hive blockchain wordt gebruikgemaakt van twee tokens, het HIVE-token en het HBD-token. Het HIVE-token is het native token en daar draait het platform op. Het HBD-token is een stablecoin en 1:1 aan de US-dollar gekoppeld.
Transacties met het HIVE-token zijn kosteloos. Er zijn eind januari 2022 401,915,985.27 HIVE in de roulatie, maar er is geen informatie over de maximale hoeveelheid HIVE. De market cap is $372,451,453.
Het HIVE-token is een inflatoir token en elk 250.000 bloks is er een inflatie vermindering van o.01%. Dat is rond de 0.5% per jaar met een maximum van 0.95%.
Het HBD-token is 1:1 aan de US-dollar gekoppeld, en de koers zit altijd net onder of net boven de US-dollar. Het wordt ondersteund door de onderliggende waarde van de Hive blockchain zelf. De market cap van het HBD-token is altijd minimaal 10% onder de market cap van het HIVE-token. Dit is vastgelegd in de regelgeving van de Hive blockchain en zorgt voor een gezonde blockchain.
Wat is de koers van het HIVE-token?
Als je in het HIVE-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.
Het HIVE-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 27 maart 2020 met een koers van $0.221. Op 26 april 2020 schoot de koers parabolisch omhoog tot $0.927, direct gevolgd door een correctie. Begin 2021 kroop de koers weer terug naar $0.9 voordat in november 2021 de voorlopige ATH werd bereikt via weer een parabolische stijging op 28 november met een koers van $2.9243. Daarna is de koers ook weer flink gecorrigeerd en op het moment van schrijven, eind januari 2022 is de koers $0.9415.
Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 100 op plek 136. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, het is een goed opgezet project. De mensen die erbij zijn betrokken zijn dat hoofdzakelijk uit idealistische overwegingen. Het project is ook volledig ontwikkeld met het Web3 in gedachten, en daar zit volgens mij toekomst in. Creators krijgen de beschikking en controle over hun eigen producten. Daarom denk ik dat dit token nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Ik ben echter geen financieel adviseur, dus als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.
Waar kun je het HIVE-token kopen?
Het HIVE-token is niet op Bitvavo maar wel op Binance te koop. Diverse toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals de zeer actieve en interessant Gate.io beurs of op Huobi Global. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden.
Hoe kun je het HIVE-token het beste bewaren?
Het hele ecosysteem van Hive wordt toegankelijk door je wallet adres. Hiervoor zijn een beperkt aantal wallets mogelijk, die bij het grote publiek niet direct bekend zijn, maar wel degelijke, goede en betrouwbare wallets zijn. Je wallet adres is ook heel makkelijk te onthouden. Bij andere wallets krijg je een rij tot 36 karakters, met allerlei nummers en letters. Niet iets wat je makkelijk kunt onthouden. Je Hive wallet adres is een simpele naam van 3-16 karakters, bijvoorbeeld de naam van je hond of poes, in elk geval een naam die wel makkelijk te onthouden is.
Je wallet adres doet dan ook dienst als je naam voor diverse socialemedia-accounts of voor diverse Hive dApps. Op Web2 log je in via een e-mailadres, Facebook of Google. Op Web3 log je in met je wallet. Dit maakt de wallet dus een belangrijk onderdeel van het hele Hive ecosysteem. Hive biedt dan ook voor Windows, macOS, Linux, iOS, Android, en Web, diverse open-source of door gemeenschappen beheerde wallets aan.
Bij het aanmaken je Hive account krijg je de huiseigen Hive wallet, daarnaast zijn er nog 7 andere wallets die op dit moment op de Hive blockchain werken.
Hieronder kun je de diverse Hive wallets zien.
Conclusie
De Hive blockchain is opgezet door enthousiaste ontwikkelaars die volledig in Web3 geloven en betere voorwaarden voor creators willen opzetten. Hive wordt al door ruim honderd diverse apps, groepen en projecten wereldwijd gebruikt. Een van de bekendste projecten op de Hive blockchain is het populaire Splinterlands blockchain game.
Hive is ook de allereerste blockchain die volledig gedecentraliseerd is. Bovendien is deze blockchain snel met gratis transacties en zeer schaalbaar. Dit geeft allemaal hoop voor de toekomst, waar Web3 een belangrijke rol zal gaan spelen volgens veel crypto bronnen en crypto kenners. Als dit ook allemaal gaat gebeuren, wat helaas nooit een zekerheid is, zou de koers van het HIVE-token ook nog eens flink gaan kunnen stijgen. Omdat ik geen financieel adviseur ben, is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen naar dit token, als je erin wilt investeren.
Heb je nog vragen over de Hive blockchain, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!