Home » Blog » Bored Ape Yacht Club, wat is dat? Alles wat je moet weten over deze exclusieve NFT-collectie!

Bored Ape Yacht Club, wat is dat? Alles wat je moet weten over deze exclusieve NFT-collectie!

Bored Ape Yacht Club logo

Bored Ape Yacht Club is een iconische NFT-collectie bestaande uit 10.000 unieke digitale apen waarbij ze naast hun opmerkelijke verschijning, ook dienen als membership voor een centrale omgeving, genoemd de swamp club. BAYC-holders vinden hier hun toevluchtsoord waarbij ze de community opbouwen en met elkaar kunnen communiceren. En, misschien wel een hond kunnen adopteren. Ontdek in deze blog alles over de Bored Ape Yacht Club en hun succes!

Wat is Bored Ape Yacht Club (BAYC)?

Bored Ape Yacht Club is een NFT-collectie bestaande uit 10.000 unieke digitale apen die bestaat op de blockchain van Ethereum. Het is hiermee een ERC721-token, de tokenstandaard voor NFT’s in het netwerk van Ethereum. De collectie werd gelanceerd in april 2021, door een destijds onbekend team. Tot een paar dagen geleden wist niemand wie deze iconische apen heeft ontworpen. Er zijn 2 fouding fathers onthuld, die we later bespreken in deze blog.

Deze NFT’s zijn niet alleen een populaire en inmiddels zeer waardevolle digitale art, maar het is ook de sleutel tot een membership. Wanneer je een Bored Ape in je bezit hebt, heb je toegang de swamp club, uitsluitend voor de holders van deze 10.000 apen. Het wordt gezien als één van de meest prestigieuze NFT-collecties waarbij de bodemprijs op OpenSea op moment van schrijven 99 Ethereum is, omgerekend zo’n 315.000 dollar.

Bored Ape Yacht Club collection

NFT-art

Sinds 2021 zien we dat de populariteit van NFT-art een vlucht heeft genomen. Zeker met het ontstaan van deze Bored Ape Yacht Club in april 2021 is deze prijs ontelbaar keer over de kop gegaan. Elke Ape werd initieel gemint tegen een prijs van 0.08 Ethereum. Het is dan ook een NFT-collectie met een ijzersterke community waarin verschillende Hollywood-sterren zich publiekelijk positief over uitlaten.

Fysieke eigenschappen

Elke opvallende en haast anarchistsiche Bored Ape heeft aparte fysieke eigenschappen. Daarmee zijn er 10.000 unieke Bored Apes. Sommige eigenschappen zijn unieker dan andere, wat een positief effect heeft op de prijs. Zo zijn er maar 108 Bored Apes met cyborg eyes en slechts 40 hebben een dagger mouth. Hoe unieker de eigenschappen, hoe waardevoller deze Bored Ape uiteraard is.

Kleur achtergrond

Elke NFT heft een andere achtergrond. Dit zijn egale kleuren die verder geen betekenis hebben. Toch zijn er 8 verschillende kleuren, waarbij sommige kleuren meer zeldzaam zijn dan anderen. De kleuren zijn:

 • Aquamarine
 • Army green
 • Blue
 • Grey
 • New Punk Blue
 • Orange
 • Purple
 • Yellow

Kleding

Deze opvallende apen zijn ook ware stijliconen en hebben maar liefst 42 verschillende outifts. Geen saaie outfits, maar anarchistische kleding met een heuse punkvibe.

Oorbellen

Niet elke aap houdt van sierraden, maar toch zijn er 6 verschillende soorten oorbellen. De ene al net wat opvallender én unieker dan de ander.

Ogen

De ogen zien de spiegel van de ziel, zegt men wel eens. Niet alleen hebben deze apen verschillende kleuren ogen, maar in totaal kan je kiezen tussen maar liefst 24 opties. Van een verdrietige blik, tot een aap die stoned is maar ook een futuristische aap met cyborg ogen. Hierbij geldt ook, hoe unieker de eigenschap, hoe duurder en waardevoller deze Bored Ape is.

Vacht

Niet onbelangrijk is de vacht. De keuze is ook hier reuze. Gaande van egaal gekleurde vachten in het zwart, wit en bruin, heb je ook een zombie-vacht. Een groene vacht met bijtwonden in de hals, alsof hij net een strijd heeft gewonnen met een zombie. Meest opmerkelijk is de trippy fur. Een psychedelische vacht voor een psychedelische aap.

Hoed

Er zijn maar liefst 36 verschillende hoofddeksel waaruit je kan kiezen. Van een safarihoed tot een Vietnamese oorlogshelm tot een pilotenhelm uit Wereldoorlog 2. Voor deze Bored Apes is niets te gek.

Mond

Hoewel de apen er eerder verveeld of stoned uitzien, hebben ze ook verschillende expressies. Zo zijn er met een joviale look, maar ook ongeschoren apen met een sigaret of zelfs een sigaar.

Ontwikkeling van NFT 2.0

NFT 2.0 is de nieuwste ontwikkeling waarbij holders van een NFT nieuwe mogelijkheden krijgen en/of beloond worden doordat ze een bepaalde NFT vasthouden. Denk hierbij aan extra toepassingen of extra NFT’s die ze kunnen minten. Hierdoor wordt een bepaalde NFT-collectie nog unieker en zijn er veel meer toepassingen mogelijk.

De Bored Ape Yacht Club is een voorbeeld van hoe deze NFT’s gebruikt kunnen worden. Naast de excentrieke Bored Ape, heeft het team nog een aantal collecties toegevoegd. Deze zijn uitsluitend voor zij die reeds een Bored Ape in hun bezit hebben:

Mutant Ape Yacht Club (MAYC)

Het team gaat nog verder. Naast deze 10.000 exemplaren, zijn er ook nog 20.000 Mutant Apes. Deze ontstaan wanneer de Bored Apes worden blootgesteld aan een Mutant Serum. Elke Ape-holder heeft dit serum gratis gekregen via een airdrop. Elk serum is verschillend en heeft dus ook een ander effect op de Bored Ape. Je kan deze gebruiken om je Mutant Ape te creëren, of je kan deze vervolgens weer verhandelen.

Deze Mutant Ape Yacht Club is een manier om holders van de Bored Aps te belonen via een gemuteerde versie. Daarnaast verwelkomt het ook nieuwe members in het BAYC-ecosyteem, met een lager lidmaatschap niveau. Deze mutanten ondersteunen de Bored Apes en zijn dan ook goedkoper in prijs. Let op: goedkoper betekent hier nog steeds een floor price van 20.55 Ethereum.

BAYC vs. MAYC

Bored Ape Kennel Club

De swamp en het clubhuis kunnen soms wel eenzaam zijn. Daarom vond het team dat elke Bored Ape een speelse viervoeter verdient. Zoals het team het zegt: ‘to bring you a beer or to fire a missile launcher at that fucking monkey Jimmy’.

Elk clublid kan een Club Dog NFT adopteren vanuit de kennel. Je betaalt hier enkel gasfee voor. Je kan één willekeurige hond claimen, dus helaas is geen hondenfeestje maar één trouwe viervoeter per aap. In totaal zijn er dus 10.000 honden beschikbaar ter adoptie. Ook zij zijn allemaal uniek, met meer dan 170 kenmerken. De honden die niet geadopteerd worden? Die krijgen hun vrijheid weer in het moeras.

Deze collectie heeft een royalty fee van 2,5%. Dit betekent dat bij elke secondaire verkoop op OpenSea er een vergoeding van 2,5% wordt genomen. Deze fee wordt gedoneerd aan het goede doel dat zich inzet voor dieren. De eerste donatie ging naar Wight-Way Rescue.

BAYC Bathroom

Net zoals elke club heeft de Bored Ape Yacht Club ook een toilet waarin alle leden hun boodschap kunnen achterlaten, letterlijk én figuurlijk. Deze plaats is uitsluitend voor mensen met een Bored Ape en kunnen deze Bathroom enkel betreden op vertoon van hun NFT in hun wallet. Elke ape-holder kan elk kwartier hier een pixel op de badkamermuur tekenen, net zoals in elke rebelse bar.

Ben je in een filosofische bui en wil je citaten delen? Of wil je gewoon ordinaire teksten plaatsen? Aan jou de keuze. De makers zien dit als een experiment, zelfs wanneer hier alleen maar onzinnige dingen getekend staan.

Waar Bored Ape Yacht Club NFT’s kopen?

Een Bored Ape is te koop open het NFT-platform van OpenSea. Hier krijg je een overzicht van alle Bored Apes inclusief hun prijs. We zien hier een floor price van 99 Ethereum, waarbij veel prijzen staan op meer dan 8000 Ethereum. Dit is een indicatie dat deze NFT-houders niet bereid zijn hun Bored Ape te verkopen, ongeacht de prijs.

Waarom Bored Ape Yacht Club zo waardevol?

Het is voor veel mensen onbegrijpelijk hoe een digitaal plaatje zoveel geld waard kan zijn. De waarde wordt dan ook als speculatief gezien. Echter is het een kwestie van vraag en aanbod. Bored Ape Yacht Club heeft zo een sterke community met grote namen. Hhierdoor willen veel mensen onderdeel willen zijn van dit select clubje.

Je kan de vergelijking met maken met een exclusieve Rolex. Wanneer grote invloedrijke mensen dergelijk horloge hebben, wordt het voor andere ook aantrekkelijk om ook te investeren in dergelijke sierraden. Deze Bored Ape Yacht club is inmiddels een echte brand geworden, een exclusiviteit community van grote namen.

Welke beroemde mensen hebben een Bored Ape?

Begin januari 2022 was Paris Hilton te gast bij Jimmy Fallon in de Late Night Show. We weten inmiddels dat Paris Hilton een voorstander is van NFT’s en zelf al verschillende NFT-collecties heeft gelanceerd. Tijdens deze show kwam de Bored Ape Yacht Club ter sprake, waarin ze vertelde dat ze één van deze funky Bored Apes had gekocht. Niet geheel toevallig, is Jimmy Fallon is ook trotse eigenaar van een exemplaar. Maar wat blijkt? Ze zijn echt niet de enige. Hierbij een lijst van beroemde mensen die een Bored Ape hebben:

 • Mark Cuban
 • Shaquille O’Neal
 • Serena Williams
 • Steve Aoki (9 stuks)
 • Justin Bieber
 • The Chainsmokers
 • Eminem
 • DJ Khaled
 • Post Malone
 • Snoop Dogg
 • Timbaland
 • Gary Vaynerchuk (3 stuks)

Team

De Bored Ape Yacht Club is ontworpen door vier vrienden als een ludieke actie. Opmerkelijk genoegen gebruiken ze niet hun eigen namen, maar blijven ze al even mysterieus als de Bored Apes zelf. Sinds de lancering is het dan ook al gespreksonderwerp wie de creators zouden zijn. Net zoals het aanhoudende mysterie wie Banksy is, wil iedereen in de NFT-sfeer weten wie deze legendarische NFT-collectie heeft gemaakt. Zelf maken ze gebruik van volgende pseudoniemen:

 • Gargamel
 • Gordon Goner
 • Emperor Tomato Ketchup
 • No Sass

Enkele dagen geleden, op 5 februari 2022 werd er meer bekend over de makers achter de Bored Ape Yacht Club. Het artikel van The Verge ontrafelt het mysterie. BuzzFeed News onthult Greg Solano en Wylie Aronow, beide uit Florida, als founding fathers van deze 10.000 Bored Apes. Solano gaat schuil achter het pseudoniem Gargamel terwijl de 35-jarige Aronow bekend staat als Gordon Goner.

Het was BuzzFeed zelf die de onthulling deed. Na onderzoek kwamen ze terecht bij Yuga Labs, het bedrijf achter BAYC-club. Het ontdekte dat het business adres van Yuga Labs een overeenkomstig adres had met Solano. Deze onthulling bracht Solano weer naar Aronow. Nadien heeft Nicole Muniz, de CEO van Yuga Labs, inderdaad bevestigd dat Solano en Aronow de cofounders zijn van de BAYC-club.

Na deze onthulling maken ze het nieuws verder bekend via hun eigen Twitter-account. Hierbij delen ze een foto van zichzelf, naast een Bored Ape met de melding ‘Web2 me vs. Web3 me’

founder Bored Ape Yacht Club

Conclusie

De ontwikkeling van NFT’s is onvoorstelbaar. In no time komen er nieuwe NFT-collecties bij en is deze digitale kunst het gespreksonderwerp van de dag. Nog nooit hebben we zoveel NFT’s verhandeld op OpenSea, met een recordbedrag van bijna 5 miljard dollar in januari 2022. Maar wat maakt een NFT-collectie nu zo bijzonder?

Naast het feit dat het één van de eerste NFT-collecties was die zoveel interesse kreeg omwille van het esthetische aspect, was het ook een heus mysterie wie het team was achter deze opmerkelijke apen. Deze mysterie, en het feit dat al vrij snel bekende personen gingen investeren, zorgden er alleen maar voor dat de populariteit steeg en dat de prijs al zeer snel volgden. Net als een limited edition sportauto, investeren Hollywood-sterren in deze Bored Apes alsof het ieder moment te laat kan zijn.

De jacht naar deze apen is officieel geopend. Tijdens de lancering werden al deze 10.000 exemplaren verkocht binnen één dag met een gemiddelde prijs van 200 dollar. Nog geen jaar later staat de minimumprijs op OpenSea voor 99 Ethereum. Maar dat houdt investeerders niet tegen. Justin Bieber betaalde eerder nog 1.2 miljoen dollar voor een Bored Ape en sterren als Steve Aoki besloten niet één te kopen, maar negen!

De Bored Ape Yacht Club is zo exclusief geworden, dat het membership alleen al ontzettend veel geld waard is. Wie wil nu tenslotte niet in dit virtueel clubhuis rondhangen met Snoop Dogg, Steve Aoki of Justin Bieber? Maar alvorens dat mogelijk is, zal je toch flink moeten investeren. De toekomst van NFT’s is alvast verzekerd door de Bored Ape Yacht Club.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven