Home » Blog » Wat is 1inch? Uitleg 1INCH koers en verwachting en alles wat je moet weten over 1INCH

Wat is 1inch? Uitleg 1INCH koers en verwachting en alles wat je moet weten over 1INCH

1inch

Als je cryptomunten koopt, maak je dan gebruik van een gecentraliseerde exchange? Zonde, wat gedecentraliseerde exchanges hebben veel voordelen te bieden. Zo is 1inch bijvoorbeeld ook een gedecentraliseerde beurs. Hier kun je de prijzen van verschillende cryptomunten met elkaar vergelijken tussen verschillende platforms. Je betaalt namelijk per platform een andere prijs voor munten en tokens. We leggen je in dit artikel meer uit over wat 1inch is en hoe je het zelf zou kunnen gebruiken. Jij wilt toch immers ook cryptomunten voor de beste prijs kopen?

Wat is 1inch?

1inch is in feite een gedecentraliseerde exchange-aggregator. Dat wil zeggen dat het platform je toelaat om de crypto’s op verschillende platformen met elkaar te vergelijken qua prijs. Dit is wat we een DEX aggregator (voor Decentralized Exchange) noemen. Dit is eigenlijk ook meteen de reden waarom veel mensen dit platform gebruiken.

1inch is gemaakt door twee Russen, Sergej Kunz en Anton Bukov, in 2019 tijdens de ETHNewYork hackathon. Later haalden ze meer dan $15 miljoen op bij Binance Labs, Galaxy Digital en Pantera Capital. Tegen de maand januari 2021 bedroeg het handelsvolume van het platform meer dan 155 miljoen dollar per dag. Dat is hoe succesvol 1inch is.

Wanneer je gebruik maakt van het platform, is het mogelijk om te kijken waar je jouw cryptomunten en tokens naar wens voor de beste prijs kunt kopen. Niemand wil namelijk te veel geld betalen voor zijn tokens. Je betaalt vervolgens geen kosten om 1inch te gebruiken, maar wel de normale transactiekosten voor de exchange die je uiteindelijk zal gebruiken.

1inch is gedecentraliseerd, wat betekent dat het op de blockchain draait. Er is dus geen organisatie die het platform gecentraliseerd in beheer heeft. Echter kun je geen cryptomunten van 1inch zelf kopen; je koopt ze uiteindelijk bij de exchange die je via 1inch hebt gevonden.

Waarom worden gedecentraliseerde exchanges steeds populairder?

Wat je moet onthouden, is dat gedecentraliseerde exchanges cryptocurrency exchanges zijn die geen derde partij nodig hebben om ze te beheren. Dat is de betekenis waarom het dus ook gedecentraliseerd wordt genoemd. Er is niet één persoon, groep of entiteit die de transacties beheert of de fondsen beheert, zoals bij gecentraliseerde platforms het geval is.

Meestal zijn het gecentraliseerde platforms zoals Binance waar de meeste cryptohandelaars hun transacties uitvoeren. Er zijn dan ook veel minder gedecentraliseerd exhanges dan gecentraliseerde exchanges.

De laatste jaren winnen gedecentraliseerde platforms echter aan populariteit. We kunnen bijvoorbeeld Uniswap noemen, dat steeds meer gebruikers krijgt. Maar waarom is dat zo? Er kleven namelijk ook nadelen aan gedecentraliseerde platforms.

Het grote voordeel van DEX is dat je alleen je wallet hoeft aan te sluiten (bijv. Metamask) en je hoeft je persoonlijke gegevens niet te geven. Er hoeft bijvoorbeeld geen KYC te worden gestuurd, om de eenvoudige reden dat er geen centraal bedrijf is dat een uitwisselingsplatform beheert.

Voor mensen die anonimiteit zoeken in hun gebruik van cryptocurrencies, is dit dus een enorm voordeel. Zij kunnen zonder al te veel moeite hun cryptomunten kopen, in volledige anonimiteit. Zie hieronder hoe de protocol van 1inch eruit ziet.

1inch-protocol

Waarom is 1inch anders dan andere DEX’en?

Er zijn veel gedecentraliseerde exchanges, zoals Uniswap, Oasis of Kyber Network. Elk van de platforms werkt op zijn eigen manier, al blijft het principe hetzelfde; crypto’s uitwisselen. Tussen deze platforms zit ook nog een verschil in de prijs die je betaald om een token of munt te kunnen kopen. Dit zorgt voor mogelijkheden.

Bijvoorbeeld, de prijs van ETH of een ander ERC-20 token zou anders kunnen zijn op Oasis dan op Uniswap. Daar komt nog bij dat de vergoedingen op elk platform verschillend zijn en hoger of lager liggen. En, dit is waar 1inch tot zijn recht komt!

Zoals vermeld in de inleiding, is het een aggregator die de beste prijzen van de cryptocurrencies weergeeft die beschikbaar zijn op gedecentraliseerde beurzen. Dus zo kun je de prijsverschillen zien en de goedkoopste prijs kiezen. Je kunt het zien als een vergelijkingswebsite.

Met de laatste update van het platform (V2) was 1inch in staat om tot 21 gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms te noteren. Dit betekent dat gebruikers toegang hebben tot alle prijzen op één platform, om zo uiteindelijk hun cryptomunt of token naar keuze voor de goedkoopste prijs aan te schaffen.

Wat is het 1INCH-token?

Op eerste kerstdag 2020 lanceerde het 1inch-platform zijn eigen token: het 1INCH-token.

Dit token is een governance token dat je op het platform kan gebruiken. Je kunt ook stemmen over hoe het platform wordt beheerd. Het bestuur van het platform is dus gedecentraliseerd en zeer democratisch. Daarnaast is het ook een utility token, wat betekent dat je het op het platform van 1inch kunt gebruiken.

Er zijn in het verladen enkele zeer interessante crypto airdrops geweest. Om 1inch tokens te winnen, moest je liquiditeit verschaffen voor 24 december 2020. Als je het evenement hebt gemist, wil je je misschien inschrijven voor crypto airdrops platformen zodat je er in de toekomst niets van mist. Soms zijn er echte kansen te krijgen. Dat kan nog steeds op het platform van 1inch.

Hoe kan ik 1inch-tokens verdienen?

Om 1inch tokens (die in waarde blijven stijgen naarmate het platform groeit) te verdienen, moet je eerst deelnemen aan het platform. De belangrijkste manier om 1inch-tokens te verdienen is het verschaffen van liquiditeit aan het platform. Je kunt op het platform liquiditeit verschaffen aan verschillende pools. Denk hierbij aan Aave, Compound, Uniswap, Balancer, Mooniswap, etc.

Hoe koop ik de 1inch cryptocurrency (1INCH)?

Vanwege de grote populariteit is het mogelijk om 1INCH-tokens te kopen op veel verschillende platforms. Denk hierbij aan exchanges zoals Binance, ByBit, Bittrex en Bitvavo. Zorg ervoor dat je 1INCH koopt op een betrouwbaar platform. Het is ook mogelijk om 1INCH op een gedecentraliseerde exchange (DEX) te kopen, al is dit een stuk moeilijker dan op een normale crypto exchange. Daarom raden we je aan om het op Bitvavo te doen. Daar doe je dat namelijk binnen enkele klikken.

Hoe bewaar je 1INCH -tokens?

Aangezien 1INCH een ERC-20 token is, is de veiligste manier om uw 1INCH -tokens op te slaan een hardware wallet (ook wel een cold wallet genoemd). Dit zijn elektronische wallets in de vorm van een USB-stick. De bekendste en populairste cold wallets zijn die van Ledger. We raden je zeker aan om je tokens op te slaan in een hardware wallet, omdat dit een stuk veiliger is dan in een hot wallet.

Het is echter wel mogelijk om je tokens in een hot wallet op te slaan. Omdat de 1INCH-tokens ERC-20 tokens zijn, worden deze tokens door vrijwel iedere online wallet ondersteund. Je kunt er natuurlijk ook voor keuzen om het op te slaan in de wallet van de crypto exchange, of om voor MetaMask te kiezen.

Hoe gebruik je het 1inch platform?

Om het platform van 1inch te gebruiken, zul je eerst naar de website toe moeten gaan. Vervolgens moet je een Ethereum wallet in je browser hebben. Als je er nog geen hebt, kun je deze het beste eerst even aanmaken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere wallet. In deze wallet moeten munten of tokens staan, om transacties te kunnen uitvoeren.

Als je jouw wallet hebt geïnstalleerd en geld hebt toegevoegd, kun je op de website klikken op “Conntent Wallet”. Je zult zien dat je verschillende soorten wallets aangeboden krijgt om aan te sluiten. Zodra je wallet is aangesloten, kun je aan de slag en de tokens uitwisselen.

Waar je in feite naar moeten kijken is de prijs, maar vooral de bijbehorende “gas”-kosten. Dit zijn de netwerkkosten die je moet betalen aan de Ethereum miners die de transacties zullen verwerken.

Wij herinneren je eraan dat de tarieven soms zeer hoog zijn (wanneer het netwerk overbelast is en veel mensen er gebruik van maken). De laatste tijd is dat vaak het geval, en je betaald dan soms transactiekosten van enkele tientallen tot honderden dollars.

Wanneer je de juiste tokens hebt geselecteerd en de kosten correct zijn, hoef je alleen maar op “Swap Token” te klikken en te valideren. Vervolgens heb je tokens omgeruild voor andere tokens. Het is dus allesbehalve ingewikkeld om het platform van 1inch te gebruiken. Dit geld overigens ook voor de meeste andere gedecentraliseerde platforms.

Wat zijn de kosten voor 1inch?

1inch exchange rekent geen opnamekosten. De enige kosten zijn netwerkkosten die worden aangerekend door de exchange waar de gebruiker daadwerkelijk een transactie uitvoert (bv. Uniswap, Kyber Network, enz.), waarvan het bedrag afhangt van de gasprijs op het ogenblik dat de transactie wordt uitgevoerd.

Aangezien deze kosten door de andere exchange worden aangerekend, profiteert 1inch op geen enkele wijze van deze kosten. Gebruikers kunnen echter besparen op hun gaskosten door gebruik te maken van de door 1inch gelanceerde Chi GasToken.

Wat is de Chi GasToken?

De Chi GasToken, bekend als “Chi”, werd in juni 2020 door 1inch gelanceerd. Wat “gas” wordt genoemd, is vergelijkbaar met de kosten die banken aanrekenen voor bijvoorbeeld geldoverdrachten.

Het enige verschil met DEX is dat je het bedrag van de vergoeding niet kunt voorspellen. Het schommelt afhankelijk van de gebruikers. Hoe meer transacties je moet verwerken, hoe meer kosten je moet betalen. Dat kan nadelige gevolgen voor gebruikers opleveren, omdat zij soms torenhoge kosten moeten betalen.

Om het gas te verminderen, heeft 1inch de ChiGasToken gemaakt. Chi is geïndexeerd met de Ethereum netwerk gasprijs. Dus als de gasprijs laag is, zal de Chi dat ook zijn, en andersom geldt precies hetzelfde.

Voordelen van 1inch

  • De interface is erg mooi en intuïtief voor een duidelijk gebruik.
  • Er zijn geen problemen geweest met hacken of hacks.
  • De 1inch-exchange rekent geen opnamekosten, met uitzondering van de netwerkkosten.
  • Liquiditeit is een groot probleem op gedecentraliseerde beurzen. Niet alleen is de liquiditeit op DEX’en in het algemeen laag, maar deze liquiditeit wordt nog verder versnipperd doordat er verschillende DEX’en zijn. Ze delen een toch al lage liquiditeit. Uiteindelijk lost 1inch dit probleem op door de orders te verdelen tussen de DEX.
  • Chi GasTokens bespaart kosten voor dagelijkse gebruikers.
  • Hun nieuwe geautomatiseerde market maker (AMM) die in Mooniswap wordt gebruikt, maakt gebruik van slippage door gebruikers en beschermt handelaren tegen bepaalde aanvallen.

De nadelen van 1inch

  • Zelfs met de handleidingen moet worden gezegd dat het ingewikkeld kan zijn om alle functies van 1inch volledig te begrijpen en te gebruiken.
  • Nieuwe investeerders en crypto beginners worden niet aangemoedigd om op dit platform te handelen omdat het geen andere stortingsmethodes accepteert dan crypto’s. Dit betekent dat men vooraf al crypto’s moet bezitten.

1inch (1INCH) koers

Conclusie

Hangt de toekomst van 1inch af van de toekomst van gedecentraliseerde financiering (DeFi)?

Sterker nog, als een DEX als Uniswap er bijvoorbeeld in zou slagen groter te zijn dan alle anderen, dan zouden we het nut van bijvoorbeeld 1inch of een andere aggregator niet inzien. 1inch lost ook indirect het liquiditeitsprobleem op, dat een groot probleem is voor DEX’en. Dit is trouwens ook de reden waarom de Wrapped Bitcoin (WBTC) is bedacht.

Toch lijkt het alsof dat 1inch zich vooral richt op de wat ervaren crypto traders. Het platform is namelijk lastig te gebruiken voor traders die nog maar net zijn begonnen. Dit is iets dat je bij meerdere DEX’en ziet. Echter is het niet raar om ondanks dat nog steeds te denken dat 1inch uiteindelijk een van de grootste crypto platforms gaat zijn. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. En dat is waar het uiteindelijk om draait.

Het is ook interessant op te merken dat 1inch nooit te maken heeft gehad met hackers of inbreuken op de beveiliging. Dat is al een groot punt en een groot voordeel. Alleen wat de toekomst van 1inch betreft, kunnen we zeggen dat deze afhangt van de toekomst van gedecentraliseerde exchanges. Voorlopig blijven DEX’en duurder (in termen van vergoedingen), trager en hebben ze geen groot volume en dus een lage liquiditeit in vergelijking met CEX’en.

We zien dat gecentraliseerde platforms zoals Binance letterlijk exploderen in termen van volume en aantal gebruikers. Indien deze platforms echter aan populariteit afnemen, kunnen we er grotendeels van uitgaan dat DEX-aggregators zoals 1inch het zullen overnemen. Het is tot die tijd wachten op versie 3, zodat we kunnen zien of 1inch nog beter en goedkoper zal zijn.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven