Home » Blog » Splinterlands, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over SPS

Splinterlands, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over SPS

Splinterlands

Play to earn (P2E) games doen het goed in 2021. Er was een explosieve groei in het aantal aangeboden P2E games te zien. Het is hierbij niet altijd even makkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Een game die er echter wel bovenuit steekt en veel aandacht wist te trekken in 2021 is Splinterlands. Het is een kaart verzamel game met een lage instapdrempel. Ik ga je laten zien hoe deze game in elkaar steekt.

Laten we snel beginnen met deze blog, want ik ga het over Splinterlands hebben en het bijbehorende SPS-token. Ik ga je uitleggen wat Splinterlands precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de SPS-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het SPS-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Splinterlands (SPS)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Splinterlands werkt.

Wat is Splinterlands?

Splinterlands is een play to earn kaart verzamel game met een lage instapdrempel dat op de Hive blockchain is gebouwd. De game was eerst bekend onder de naam Steem Monsters. Je speelt een-op-een met een set van zes kaarten en de game kan gratis gespeeld worden.

Pit Ogre monster
https://splinterlands.com/

De kaarten in de game zijn verschillende soorten monsters, zoals vampiers, draken, een grote oogbal, maden, robotten, haaien of piraten. Voor iedereen wel wat wils. In totaal zijn er honderden kaarten in het spel, die een verschillende graad van zeldzaamheid hebben; Common, Rare, Epic, and Legendary (gewoon, zeldzaam, episch en legendarisch).

Verder zijn er zeven verschillende stats die kaarten kunnen hebben, zoals de verschillende manieren om aan te vallen, snelheid, wapenrusting of pantser en de gezondheid.

Er zijn ook zeven verschillend elementen, die ook bekend zijn als ‘Splinters’. Deze zijn Fire, Earth, Water, Life, Death, Dragon en Neutral (mercenaries of huurlingen). Kaarten hebben ook verschillende vaardigheden, op het moment van schrijven, eind december 2021, zijn dat er meer dan 64. In totaal zijn er meer dan 500 verschillende kaarten, een aantal dat ook zal groeien.

Omdat deze game op blockchain technologie gebaseerd is, kunnen kaarten verhandeld, verkocht of geleased worden. De spelers van de game bezitten alle kaarten werkelijk, zoals dat in P2E games gebruikelijk is. De kaarten zijn ook allemaal NFT’s. Dit is een van de grote voordelen van het P2E concept, dat in schril contrast staat met de traditionele gaming wereld. Bij het traditionele gamen is het een pay to play concept, waar je betaald voor in-game voorwerpen, maar ze nooit bezit. Bij P2E bezit je wel alle in-game voorwerpen en kun je ermee handelen of ze verkopen en zo geld ermee verdienen. Je kunt op de Splinterlands marktplaats handelen of op andere NFT-marktplaatsen zoals OpenSea.

Hoe werkt Splinterlands?

Splinterlands kun je gratis spelen, hierbij leer je de spelmechanismen kennen en kun je kaarten verzamelen. Bij de gratis versie kun je echter geen beloningen ontvangen, niet aan toernooien deelnemen en geen gebruikmaken van de marktplaats. Als je dus verder wilt komen in de game, kun je met een kleine investering van $10 een zogenaamd Summoner’s Spellbook kopen. Dit kan betaald worden via PayPal of met een van de 20 crypto’s die Splinterlands accepteert. Je account wordt nu automatisch geüpgraded en er wordt een Hive wallet aangemaakt.

Na de upgrade worden de game-mogelijkheden behoorlijk uitgebreid en kun je het volgende doen of verwachten.

  • Kaarten, land en pakketten kopen.
  • DEC (in-game valuta) of credits verdienen door aan gevechten deel te nemen.
  • Dagelijkse speurtochten of seizoensbeloningen (alle 15 dagen) verdienen.
  • Aan toernooien deelnemen.
  • Transacties op de Hive blockchain uitvoeren.
  • In-game voorwerpen in of uit de game brengen.

Hieronder zie je hoe dat eruitziet in de inventaris van je account.

Summoner's book in de inventaris

De Hive blockchain

Het opzetten van het Hive account is gratis en je bent nu ook officieel eigenaar van de kaarten. Deze worden nu namelijk op de blockchain genoteerd. Na de aanschaf van het Summoner’s Spellbook, moet je een unieke gebruikersnaam uitkiezen. Dit is ook de naam die in de hele game gebruikt wordt én de naam en het adres voor je Hive blockchain account.

Er zijn vier verschillende sleutels die gebruikt worden, en daar krijg je ook public en private keys voor, zoals dat met blockchain technologie gebruikelijk is. Zorg ervoor dat de private keys alleen aan jou bekend zijn en deel deze met niemand. Degene die toegang heeft tot de private keys, heeft ook toegang tot je account en kan daardoor je account als het ware wegkapen.

Je krijgt;

  • Posting keys — Om berichten te plaatsen, accounts op ‘mute’ te zetten, volgers selecteren of om beloningen te incasseren.
  • Active key — Hiermee worden transacties of trades bevestigd en kun je de accountinstellingen veranderen.
  • Memo key — Deze is nodig om privéberichten te kunnen versturen en ontvangen.
  • Owner key — De belangrijkste key want deze geeft de mogelijkheid om alle andere keys te gebruiken. Zorg ervoor dat de private keys van deze key aan niemand anders te geven. Met deze keys kan je account zo overgenomen worden door iemand anders.

Er is ook nog een Master Password, en dit wordt gebruikt om de vier verschillende keys die genoemd zijn af te leiden.

Splinterlands beheert deze keys voor je, totdat je er specifiek om vraagt. Als je de keys ontvangt, beheer je ze zelf ook en als je de keys verliest, zal het moeilijk zijn om weer toegang tot de game te krijgen. Wees dus voorzichtig met alle keys, en maak kopieën en bewaar ze op veilige, niet digitale plaatsen.

Wat zijn Dark Energy Crystals of DEC-tokens?

Nu kun je dus aan games deelnemen, en elke keer als een game wint in Ranked battle modus, krijg je Dark Energy Crystals of DEC-tokens, de in-game valuta. Win je twee games achterelkaar, krijg je extra DEC. Je kunt ook kaarten verbranden om daarvoor weer DEC in ruil te krijgen. Dat is één manier hoe kaarten schaarser worden. Een andere manier is als je twee of meer van dezelfde kaarten samensmelt. Je krijgt nu een sterkere en nieuwe kaart krijgt die een niveau hoger is. De andere kaarten die gebruikt worden voor het samen laten smelten, verdwijnen uit de game. De kaarten die op deze manier overblijven hebben dan steeds meer waarde.

Als je een set nieuwe kaarten wilt kopen in de Splinterlands shop, zul je dit ook met DEC moeten doen. Deze DEC wordt dan verbrand na aankoop van de nieuwe kaarten. Er zijn ook gilden (guilds) in het spel, diverse spelers die samen spelen en daardoor sterker worden. Deze gilden moeten ook steeds DEC inleveren om op hogere niveaus te kunnen spelen. Deze DEC worden ook weer verbrand. De DEC die gebruikt worden om skins te kopen of ‘potions’ worden ook verbrand.

De potions zijn hulpmiddelen om de zeldzaamheid van kaarten te verhogen bij het openen van Booster Packs of Loot Chests. Deze kunnen ook in de shop gekocht worden.

De Energy Capture Rate (ECR)

Er zijn per dag 1 miljoen DEC die vrijkomen in de game, en die verdient kunnen worden. Er is echter ook een mechanisme dat ervoor zorgt dat je niet eindeloos kunt spelen tijdens een dag. Dit is de Energy Capture Rate (ECR). Deze ECR-voorraad of percentage wordt minder, afhankelijk van de hoeveelheid games die je speelt op een dag. Het ECR-percentage kun je zien op je DEC-balans. Als het ECR vol is, staat het op 100%, maar bij elke Ranked battle game verlies je ongeveer 1%. Hoe lager je ECR, hoe minder DEC je krijgt per gewonnen game. Het percentage vult ook weer aan, met 1.04% per uur. Elke 24 uur vult het weer op met 25%. Er wordt daarom aangeraden om niet meer dan 25 Ranked battles per dag te spelen.

ECR bij Splinterlands
https://docs.splinterlands.com/

Splinterlands draait behalve op de Hive blockchain, ook op de Worldwide Asset Exchange (WAX), Ethereum, Steem, BSC en Tron blockchains. Als je op de BSC wilt spleen, zul je daar de MetaMask mee moeten verbinden.

Hoe speel je Splinterlands?

Via de webpagina van Splinterlands kun je op de grote knop ‘Play Now’ drukken. Er is ook een mobiele versie, maar die heeft minder functionaliteit. Je kunt inloggen via MetaMask, de WAX cloud wallet, Wombat of Venly of met een eenvoudige en degelijke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Na het inloggen zie het dashboard van de game met verschillende opties. Je kunt nu kiezen uit.

  • How to play — Hier kun je statistieken, vaardigheden en strategieën zien.
  • Practice battle — In deze modus kun je oefenen, zonder dat je ranking veranderd.
  • Ranked — Hoe meer je van deze Ranked battles wint, hoe hoger je in de leagues komt te staan.
  • Challenge — Speel met vrienden, zonder dat het je ranking beïnvloedt.

Hoe beter je stats en vaardigheden zijn, hoe meer kans je hebt om games te winnen. Tijdens de games kun je geen invloed meer uitoefenen, dus je moet voor een game een goede strategie of set kaarten klaar hebben.

Je kunt met 7 kaarten spelen, daarvan zijn er maximaal 6 monsters, die het vechten doen, en een summoner. Deze summoners gebruiken hun magie om de monsters op te roepen om aan de gevechten deel te nemen.

Tijdens een gevecht zijn er twee rijen met kaarten. In de voorste rij wordt de tegenstander direct aangevallen door de monsters, maar niet als ze speciale vaardigheden hebben. De tweede rij is je ‘back-up’. Als je tegenstander een van je monsters weet te doden, wordt zijn plaats ingenomen door het volgende monster.

Toernooien en gevechten

Er zijn diverse evenementen en toernooien waar je aan deel kunt nemen. Deze zijn te vinden onder het ‘main menu’ en als je op een van deze opties klikt, kun je alle details zien. Wanner is het, wat kost het om deel te nemen, de spelregels en de beloningen.

Er was ook land te koop, maar deze eerste reeks van land was in oktober 2021 al uitverkocht. De verschillende kaart edities heten ‘Dice’, en eind december 2021 zijn er 8 in omloop. Alpha, Beta, Promo, Reward, Untamed, Dice, Gladius en Chaos Legion. Er zullen regelmatig nieuwe Dice toegevoegd worden in de toekomst.

Wie zit er in het team achter Splinterlands?

Er zit een leuk en gevarieerd team achter Splinterlands, met ervaring in diverse bereiken. Ik beperk me tot het noemen van de twee oprichters.

  • Dr. Jesse “Aggroed” Reich — Medeoprichter en CEO. Hij is al zijn hele leven gamer en zijn eerste eigen game dateert uit 2014. Voordat hij aan Splinterlands begon, heeft hij ook nog als professor in scheikunde voor 4 jaar lesgegeven.
  • Matthew “Yabapmatt” Rosen — Medeoprichter en CTO. Hij is al op 10-jarige leeftijd begonnen met het programmeren van computers. Sinds ruim 10 jaar maakt hij nu professioneel games en heeft een uitgebreide ervaring in het ontwerpen van games, computer programmering en blockchain technologie.

Wat is het SPS-token?

Splintershards of het SPS-token is het officiële beheer token van Splinterlands. Het token werd op de BSC gelanceerd en is dus een BEP20 token. Het SPS-token kan ook gebruikt worden voor staking, voor een dagelijkse beloning. Het maakt verder niet uit op welke blockchain je Splinterlands speelt en welke wallet je gebruikt, alle wallets tellen om SPS airdrops te krijgen.

Als je kaarten hoge vaardigheden hebben of als je land bezit, krijg je ook hogere beloningen in de vorm van SPS-tokens. Hoe meer je aandeel is in het SPS-ecosysteem, hoe meer beloningen je krijgt. Deze actie loopt tot midden 2022.

Met dit token kun je behalve kortingen en beloningen krijgen ook aan het beheer van de game deelnemen.

Er zullen in totaal 3 miljard SPS-tokens zijn, waarvan er al 382,291,666 gemaakt zijn. Hiervan zijn er 326,334,919.45 SPS of 11% in omloop. De market cap is $78,653,367 met en volledige market cap van $723,457,896.

Hieronder is de distributie van het SPS-token te zien. Met ‘maar’ 9% die naar het team gaan, en ook nog eens uitgesmeerd over 65 maanden, is er niet echt noodzaak om een rug pull te verwachten. Dit team lijkt volledig achter het project te staan.

SPS-token distributie
https://sps.splinterlands.com/distribution

Het ontgrendelings schema van het SPS-token ziet er zo uit.

SPS token ontgrendelen
https://sps.splinterlands.com/distribution

Wat is de koers van het SPS-token?

Als je in het SPS-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het SPS-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 27 juli 2021 met een koers van $0.1843. Een dag later werd meteen de voorlopige ATH al bereikt met een koers van $1.1261. Daarna is de koers ook weer gezakt en tussen augustus en december 2021 was de koers tussen $0.20 en $0.50. Op het moment van schrijven, in december 2021 is de koers $0.2416.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 500 op plek 496. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het SPS-token kopen?

Het SPS-token is helaas nog niet te koop op Bitvavo en Binance. De enige toonaangevende CEX die deze munt wel in de aanbieding heeft is Gate.io. Er zijn wel verschillende liquidity pools op DEX’en zoals PancakeSwap en SushiSwap waar je een SPS-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het SPS-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je SPS-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

De afbeelding hieronder laat zien hoe populair Splinterlands wel was in 2021. Op de tweede plek direct na Axie Infinity.

Splinterlands in top 5 meest gespeelde games in 2021
https://dappradar.com/blog/

Conclusie

De NFT-gaming wereld is geëxplodeerd in 2021 kunnen we rustig stellen. Splinterlands heeft een goede kans om een populaire game in deze wereld te worden. Er zijn namelijk niet veel kaart games die ook nog eens op hun eigen blockchain draaien. Dit wekt vertrouwen naar investeerders toe, en dat kan weer tot grotere investeringen voeren. Op deze manier is het ook goed mogelijk dat de prijs van het SPS-token nog zal gaan stijgen. Ik ben echter geen financieel adviseur, dus las je in dit token wilt investeren, doe dan eerst je eigen onderzoek.

Splinterlands was een hot item in 2021, het staat op plek twee van de meest gespeelde games in 2021. Toch blijft het in de glazen bol kijken om te weten of een game het gaat redden of niet. Splinterlands heeft echter wel de wind in de zeilen, het is nu afwachten waar deze wind de game naar toe zal brengen. Dus zeker een oogje in het zeil houden en wie weet, blijft de populariteit van Splinterlands groeien.

Heb je nog vragen over Splinterlands, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven