Home » Blog » Ethereum 2.0 – Serenity: Uitleg

Ethereum 2.0 – Serenity: Uitleg

ethereum-2-0-header

Voor iedereen die al wat langer meeloopt in de crypto wereld is het geen groot nieuws dat Ethereum tegen een aantal problemen aanloopt. Het is dus hoog tijd voor een beetje vernieuwing! Ethereum is namelijk – naast Bitcoin – één van de oudste cryptocurrencies die er bestaat. Ook al is dat pas een jaar of tien, toch is Ethereum daarmee in vergelijking tot alle snelle nieuwe crypto absoluut een van de loggere blockchains die er bestaan.

Het is dus hoog tijd voor vernieuwing! Want Ethereum kan wat betreft ontwikkeling natuurlijk niet achterblijven. Ook Ethereum zal alle zeilen bij moeten zetten om mee te kunnen groeien met alle technologische veranderingen die elkaar in rap tempo op lijken te volgen.

Wanneer men kijkt naar de zwaarwegende minpunten van Ethereum, dan komen termen als ‘duurzaamheid’, ‘snelheid’ en (de belangrijkste!) ‘schaalbaarheid’ regelmatig naar voren. Sinds 1 december 2020 is Ethereum aan een zeer belangrijke transformatie begonnen, die aan al deze probleemgebieden een einde moet maken en ervoor moet zorgen dat Ethereum een zeer rooskleurige toekomst tegemoet gaat.

Omdat jij natuurlijk net zo nieuwsgierig bent als wij waren, nemen we je in dit artikel uitgebreid mee langs de problematiek van Ethereum 1.0 en de slimme oplossingen die men aan de kant van Ethereum 2.0 (ook wel Serenity genoemd) heeft bedacht om al deze problemen het hoofd te bieden.

Niet geheel onbelangrijk is de koers van ETH2.0 inmiddels al flink gestegen, waardoor het lijkt alsof alle bedachte oplossingen en maatregelen absoluut een positief effect hebben op het vertrouwen van zowel handelaars als enthousiastelingen wanneer het aankomt op Ethereum 2.0.

In dit artikel praten we je dus volledig bij over wat Ethereum 2.0 eigenlijk is, wat je ervan kunt verwachten, hoe de roadmap is vormgegeven en wat het effect van Ethereum 2.0 op jou is. Wie weet helpt dit artikel je wel die drempel over om – net als velen anderen – óók enthousiast te worden over het nieuwe Ethereum!

Ga er dus maar eens lekker voor zitten en dan doen wij de rest! Op naar de toekomst! Op naar Ethereum 2.0!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Ethereum 2.0 én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn géén financieel adviseurs!

Wat je vandaag gaat leren

Wat is Ethereum

Voordat we ons volledig storten op de ‘upgrade’ die Ethereum 2.0 moet voorstellen, is het wel praktisch als je snapt wat het vertrekpunt – oftewel het ‘oude Ethereum’ eigenlijk voor iets is. Daarom leggen we eerst even kort uit wat Ethereum zelf eigenlijk is.

Ethereum is namelijk niet echt te vergelijken met Bitcoin. Tuurlijk, ook Ethereum is een crypto, maar qua essentie is Ethereum echt radicaal anders dan Bitcoin. Waarom is dat zo?

Bitcoin heeft eigenlijk als doel om de diensten van banken of bedrijven zoals Paypal te vervangen. Ethereum richt zich juist op derde partijen binnen het internet in een poging om deze buitenspel te zetten. Waar Bitcoin vooral gericht is op financiële dienstverlening richt Ethereum zich op data.

Data is namelijk hot in 2021. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het internet. Elke dag ontstaat er zo waanzinnig veel data over websites, bezoekers, gebruikers, aankopen, noem maar op. Deze data wordt altijd centraal ergens op computers opgeslagen. Dit is kostbaar, tijdrovend en boven alles gevaarlijk! Hackers kunnen deze computers namelijk overnemen en zo kan data verdwijnen of is data kwetsbaarder dan men (of jij) zou willen.

Ethereum is een van de nieuwste technologiën die ervoor moet zorgen dat data ook decentraal opgeslagen kan worden. Dit is transparanter en veiliger, maar kent tegelijkertijd best een aantal nadelen. We noemden ze al eerder. Schaalbaarheid, snelheid en duurzaamheid. Met name de eerste twee vormen momenteel een groot struikelblok voor wereldwijde adoptie van Ethereum.

Transacties op de Ethereum-blockchain zijn namelijk prijzig, duren relatief lang en zijn daardoor niet schaalbaar. Hoe meer het Ethereum netwerk wordt gebruikt of wordt ingezet, hoe duurder de kosten worden en hoe langer transacties duren. Dat dat geen heel relaxt uitgangspunt is voor verdere groei mag inmiddels wel duidelijk zijn.

En wat doe je dan als zijnde Ethereum wanneer je tegen een aantal problemen aanloopt? Precies: je gaat deze problemen oplossen. En hoe los je die problemen dan op? Juist, met Ethereum 2.0!

 

 

Wat is Ethereum 2.0

Nu je een beetje snapt wat Ethereum doet en is, is het tijd om terug te keren naar het hoofdonderwerp van vandaag: Ethereum 2.0. Laat ons vooraf duidelijk maken dat Ethereum 2.0 geen ‘andere’ crypto is dan Ethereum 2.0. Het ‘oude’ Ethereum wordt dus gewoon het ‘nieuwe’ Ethereum, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Ethereum 1.0 wordt dus gewoon Ethereum 2.0, je kunt het dan ook zien als een upgrade, niets meer, niets minder. Toch klinkt het dan meteen minder spannend dan dat het eigenlijk is, want Ethereum 2.0 is huge!

Ethereum 2.0 zorgt er met zijn upgrade namelijk voor dat de blockchain van Ethereum niet alleen duurzamer wordt, maar dat deze ook nog eens een stuk sneller kan werken en dat daardoor het hele concept van Ethereum schaalbaarder wordt.

Om dat mogelijk te maken werkt Ethereum 2.0 met een aantal nieuwe technologiën, waarvan we een paar al kennen vanuit andere moderne cryptoprojecten. De nieuwe technologiën waar ETH 2.0 gebruik van zal maken zijn:

  • Staking
  • Sharding
  • Beacon Chain

Sharding kennen we bijvoorbeeld ook van andere crypto projecten zoals Radix DLT (eRDX) of Zilliqua (ZIL) en staking wordt als een equivalent van mining gezien, wat we ook bij meer en meer projecten die via het ProofOfStake (POS) concept functioneren. We leggen deze begrippen even rustig aan je uit!

Staking

We noemden net al even het Proof of Stake-concept. Bitcoin, maar ook Ethereum 1.0 maken gebruik van het Proof-of-Work-concept. Zogenaamde ‘miners’ krijgen een vergoeding voor het ontdeken en valideren van blokken op de blockchain. Er zitten alleen wat kanttekeningen aan het hele mining-concept.

Mining is namelijk een tikkeltje slecht voor het milieu. Nou is dat sowieso al het geval met het delven van grondstoffen, maar het delven van Bitcoin of Ethereum 1.0 is niet heel veel beter voor het milieu. Er gaat namelijk behoorlijk wat elektriciteit verloren aan dit proces.

In 2018 verbruikte de wereld voor het minen van crypto evenveel elektriciteit als heel Ierland dat deed. Het is dus nog maar de vraag hoe lang het Proof-of-Work concept zal blijven bestaan. Proof of Stake is dus de iets duurzamere variant van het minen en dit is dan ook het concept waar Ethereum 2.0 op gebouwd is.

Ethereum 2.0 zorgt er dus voor dat Ethereum een stapsgewijze transitie ondergaat van Proof of Work naar Proof of Stake. De verwachting is dat Ethereum in de toekomst dan ook volledig op PoS zal draaien. Dit betekent dan ook dat je vanaf 1 december 2020 ineens Ethereum kunt staken, wat voor veel investeerders een interessante oplossing zou kunnen zijn.

Er zit alleen een nadeel aan het staken van Ethereum. Ten eerste staat zoals altijd met staken je crypto vast en kun je er in de tussentijd niet bij of iets mee doen. Een ander nadeel kan zijn dat de drempel om ETH te mogen staken is vastgesteld op 32 ETH. Inmiddels is dat een slordige 35.000 euro.

Beschik je niet over 35.000 euro of wil je liever niet dat soort bedragen in het staken van Ethereum stoppen? Dan kun je ook gebruik maken van een staking pool. Je legt dan samen met andere investeerders een kleinere hoeveelheid ETH in om zo tot de drempel van 32 ETH te komen. Je krijgt dan een staking vergoeding naar ratio. Binance verzorgt hier een oplossing voor.

ETH staking

Sharding

Staking is natuurlijk lollig, maar wat het belangrijkste verschil voor Ethereum gaat worden is het implementeren van Sharding in de huidige Ethereum-opzet. Sharding gaat ervoor zorgen dat Ethereum waanzinnig veel sneller gaat worden dan het oorspronkelijke model.

Ethereum 1.0 kan ongeveer 30 transacties per seconde aan. Dat klinkt misschien als een boel, maar als je kijkt naar een beetje gemiddelde bank dan zitten die op duizenden transacties per seconde. Daar zit dus een flink verschil tussen.

Sharding gaat ervoor zorgen dat Ethereum 2.0 kan opschalen naar maar liefst 100.000 transacties per seconde, dat is wel even andere koek! Sharding is een vrij complex verhaal, maar we gaan het toch even proberen uit te leggen!

Bij Ethereum 1.0 wordt een transactie door nodes gecontroleerd. Stel je even voor dat er op de blockchain van Ethereum in totaal 1.000 nodes aanwezig zijn die de transacties braaf controleren. Elke transactie wordt keurig door alle 1.000 nodes gevalideerd voordat deze wordt doorgezet.

Met sharding worden transacties ‘verdeeld’ over beschikbare nodes. Stel dat er dus 8 transacties tegelijkertijd worden aangeboden dan kiest sharding er dus niet voor om alle 8 de transacties in een wachtrij te plaatsen en één voor één af te handelen via alle 1.000 nodes, maar kiest sharding ervoor om elke transactie aan 125 nodes toe te kennen, zodat deze tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd.

Dit is natuurlijk een beetje versimpeld beeld van wat sharding is. In werkelijkheid is het iets complexer en gaat het uiteraard om een stuk meer nodes en transacties, maar je begrijpt nu hopelijk in elk geval wat sharding is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is om via sharding de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren.

 

Beacon chain

Wellicht wat minder bekend dan de termen sharding en staking is de term Beacon chain. Beacon chain is de backbone (oftewel ruggegraat) van het nieuwe Ethereum! Beacon chain is de kers op de slagroom of de saus die het hele gerecht van Ethereum 2.0 aan elkaar weet te binden.

Beacon chain coördineert het blockchain netwerk van Ethereum op zo’n manier dat de shard chains (van het sharden) en de stakers op zo’n manier samenwerken dat er op deze manier gezorgd kan worden voor een zowel schaalbaar als veilige blockchain wat niet inboet op zaken als veiligheid en privacy.

Je kunt de Beacon chain ook zien als volledig nieuwe Proof of Stake blockchain. Hiermee wordt het dus mogelijk om Ethereum te staken in plaats van te minen. Hierdoor zal Beacon chain ervoor zorgen dat in de toekomst Ethereum volledig onder PoS zal vallen. Hiernaast zorgt Beacon chain ervoor dat zij de juiste shards zullen uitzoeken voor de validatie.

 

De implementatie van Ethereum 2.0

Het duurt even om een proces wat al jaren gaande is even 180 graden om te gooien. Het is dan ook wat ambitieus (of naïef) om te denken dat dat binnen een paar dagen even geregeld is. Er is dan ook zo’n drie jaar uitgetrokken voor de hele transitie van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0.

De gehele transitie zal verdeeld worden over een drietal fases: fase 0, fase 1 en fase 2.

Fase 0

Je zou verwachten dat je begint met fase 1, maar nee hoor, Ethereum begint met fase 0. Vreemd, maar goed, het zal allemaal wel. Fase 0 is dus de eerste (of nulde) fase van de transitie van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0!

In deze fase vindt de introductie plaats van de besproken Beacon chain. Het sharding-concept is nog niet live in deze fase, maar het netwerk zal wel al beginnen met het accepteren van stakers via een smart contract.

Om fase 0 te kunnen starten was er een totaal van 524.288 ETH nodig. Het wachten was dus even op dit aantal, maar dit werd bereikt op 23 november 2020. Een week later ging fase 0 dan ook definitief van start, op 1 december 2020. Een legendarische datum voor iedereen die fan is van Ethereum.

Fase 1

In fase 1 vindt de introductie van de shard chains (dus het sharding gedeelte) plaats. Hiermee kunnen stakers zelf blokken op de blockchain maken en transacties valideren. Later zullen deze shard chains officieel in het mainnet van Ethereum worden overgenomen en dan kan het feest pas echt beginnen. En in dit geval bedoelen we met het feest de finale overgang van Proof of Work naar Proof of Stake! Lang leve Ethereum!

Fase 2

In de laatste fase zal Ethereum 2.0 het nieuwe en enige Ethereum-netwerk zijn wat er nog overblijft. In fase 2 wordt het sharding volledig ondersteund en zullen deze gekoppeld worden aan smart contracts. Dit is ook het moment waarop beheerders en developers van dApps definitief kunnen overstappen op Ethereum 2.0.

Conclusie

Het duurt dan misschien nog 3 jaar voordat de hele transitie van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0 is afgerond, maar het eindresultaat is absoluut de moeite van het wachten waard! Op 1 december 2020 zijn we van start gegaan, maar nu kunnen we al uitkijken naar al het moois wat Ethereum 2.0 ons zal gaan brengen.

Het goede nieuws is dat je je bestaande Ethereum tokens dus niet hoeft in te wisselen of bang hoeft te zijn voor een hard fork. Je huidige Ethereum worden straks vanzelf Ethereum 2.0, zonder dat jij er iets mee hoeft te doen.

Op de Ethereum launchpad site kun je alles vinden wat je verder wilt of moet weten over de transitie naar Ethereum 2.0. Of de prijsverhoging van Ethereum ook een directe correlatie heeft met de start van fase 0 valt natuurlijk lastig te bewijzen, maar feit blijft dat met de komst van Ethereum 2.0 er ineens een toekomst blijkt te zijn voor Ethereum zelf.

Naast Ethereum profiteren ook de vele ERC20-tokens, zoals Radix DLT of Glitch. Uberhaupt voor crypto in het algemeen is dit een enorme stap richting verdere adoptie binnen de maatschappij. Het laat eens te meer zien dat de crypto industrie nog volop in ontwikkeling is en elke dag alleen maar meer en meer wordt gewerkt naar een duurzame toekomst met crypto in deze wereld.

Alles weten over Ethereum 2.0? Bekijk dan deze uitgebreide video van de maker van Ethereum, de wereldberoemde Vitalik Buterin!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven