Home » Blog » Wat is Delegated Proof of Stake? Alles wat je moet weten over DPoS

Wat is Delegated Proof of Stake? Alles wat je moet weten over DPoS

dpos

Wat Delegated Proof of Stake (DPoS) is, weten niet veel mensen. Het is namelijk een van de minder bekende consensus algorithms. Toch is het een heel makkelijk algoritme om te begrijpen. Het is namelijk vergelijkbaar met een democratie, zoals wij die in Nederland kennen. Daarom weten we zeker dat je na het lezen van dit artikel alle ins- en outs van Delegated Proof of Stake weet.

Wat is Delegated Proof of Stake?

Het werd net al gezegd. Delegated Proof of Stake is erg vergelijkbaar met een democratie. Het is een consensus algorithm waarbij deelnemers mogen stemmen op degene die volgens hem blokken mogen valideren en toevoegen aan de blockchain. Degene die volgens de stemmers het meest geschikt is voor deze taak, mag zich kronen tot ‘delegate’, en blokken toevoegen aan de blockchain.

Dit DPoS is in 2014 ontwikkeld door Daniel Larimer. Het was de bedoeling dat het algoritm vergeleken kon worden met een representatieve democratie. Doordat deelnemers van het netwerk mogen stemmen, zijn er een stuk minder delegates nodig. Het is niet zo dat iedereen zich kan aanmelden om blokken te valideren.

Wanneer je als node blokken wil toevoegen aan een blockchain die gebruik maakt van Delegated Proof of Stake, zul je jezelf verkiesbaar moeten stellen. Dat houdt ook in dat je een verkiezingsprogramma moet opzetten. Hierin vertel je hoe jij je werk zal doen, en wat jouw ideeën over de blockchain zijn. Wanneer je genoeg stemmen behaalt, word je verkozen tot één van de delegates.

Echter kan het ook zo zijn dat iemand zich niet houdt aan de beloftes die zijn gedaan in het verkiezingsprogramma. Mocht het netwerk niet blij zijn met een van de delegates, hebben ze het recht om de delegate weg te stemmen. Je kunt dit dus vergelijken met een Motie van Wantrouwen, zoals we die ook in de Tweede Kamer kennen.

Wanneer een delegate wordt weggestemd, wordt zijn plaats opgevuld door iemand anders. Op deze manier wordt het netwerk dus geleid door mensen die het beste voor hebben met het netwerk, en hier hun uiterste best voor doen.

Hoe werkt Delegated Proof of Stake?

Wanneer wij in een democratie stemmen, doen we dat door naar een stemhokje te gaan, en een kruisje te zetten op de politicus en partij waar we op willen stemmen. Natuurlijk gaat dat binnen een blockchain niet op dezelfde manier. Er wordt hier gebruik gemaakt van een compleet ander systeem. Een systeem dat veel beter aansluit op de blockchain en het consensus algoritme.

Iedereen die wil stemmen, moet in het bezit zijn van tokens. Dit zijn tokens van de blockchain zelf. Met het token kan vervolgens gestemd worden op een van de verkiesbare nodes. Vervolgens wint de node die de meeste tokens heeft ontvangen. Hierna wordt hij een van de delegates, en mag hij blokken gaan valideren en toevoegen aan de blockchain.

De voor- en nadelen van Proof of Stake

Hierboven heb je kunnen lezen hoe Delegated Proof of Stake werkt. Misschien heb je zelf al kunnen bedenken wat de voordelen van dit algoritme zijn, ten opzichte van algoritmes als Proof of Work en Proof of Stake. Hieronder vertellen wij je de bekende voordelen van Delegated Proof of Stake. Maar ook gaan we in op de nadelen van dit algoritme.

Erg schaalbaar en snel

Een blockchain die gebruik maakt van Delegated Proof of Stake is ontzettend snel en schaalbaar. Dit komt doordat er een stuk minder miners zijn. Proof of Work heeft het probleem dat het niet schaalbaar is. Iedereen kan namelijk deelnemen, waardoor het lastig is om dit allemaal onder controle te houden. Het is ook bijna onmogelijk om hier als nieuwkomer nog tussen te komen.

Delegated Proof of Stake zorgt ervoor dat iedereen een delegate kan worden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een goed verkiezingsprogramma en genoeg stemmen.

Beloningen worden beter verdeeld

Bij Proof of Work en Proof of Stake worden beloning uitbetaald aan degene die het meeste geld hebben kunnen investeren in hardware of in de stake. Wanneer je weinig geld hebt, is het dus bijna onmogelijk om een beloning te krijgen voor je werk.

Delegated Proof of Stake zorgt ervoor dat beloningen terecht komen bij degene die hun best doen voor het netwerk. Dat zorgt ervoor men wordt beoordeeld op hun inzet en kwaliteit van het werk. Niet op de hardware of stake die ze inzetten.

Energie efficiënt

Omdat er een stuk minder delegates zijn dan bij andere consensus algoritmes, wordt er ook een stuk minder energie verbruikt. En dat is fijn, in een wereld die steeds groener begint te worden.

Minder hardware nodig

We zeiden het net al: bij Proof of Work word je beloond op basis van de hardware die je inzet. Het is daarom vaak alleen mogelijk om nog geld te verdienen wanneer je in het bezit bent van een grote mining-farm. Dit is een grote ruimte vol servers die aan het minen zijn.

Bij Delegated Proof of Stake is de hardware niet nodig. Het is dus makkelijker om in te stappen als nieuwkomer.

Slecht gedrag kan afgerekend worden

Wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt, kunnen deelnemers de delegate wegstemmen. Hierdoor worden verkozen delegates dus erop aangestuurd hun best te doen, en zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt. Niemand wil zijn rol als delegate op het spel zetten, omdat de kans om delegate te worden vaak al erg klein is.

De rijken worden nóg rijker

Wanneer je als delegate wordt verkozen, heb jij het recht om veel blokken te valideren. Hierdoor word je steeds rijker, terwijl andere deelnemers achterblijven. De verschillen tussen de deelnemers wordt steeds groter en groter.

Kartelvorming en kwetsbaarder

Omdat er minder delegates zijn dan in een blockchain met Proof of Work, is het makkelijker om samen te werken met andere delegates. Hierdoor ontstaat het risico dat delegates een kartel vormen, om zo bepaalde acties te kunnen uitvoeren. Hierdoor wordt het veel makkelijker om een aanval op het netwerk te organiseren. Het is moeilijk om een grote groep delegates tegen te houden, wanneer zij samen een aanval hebben georganiseerd.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven