Cryptocurrency

Wat is Zcash? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over ZEC

Zcash is een peer-to-peer protocol dat betalingsverkeer mogelijk maakt waarbij alle informatie privé blijven. Gebruikers kunnen genieten van alle voordelen van de blockchain, terwijl ze hun financiële gegevens afschermen voor andere gebruikers in het netwerk. Transparantie, dat onderdeel is van de blockchaintechnologie, wordt voor de gebruiker een keuze. Je kan kiezen tussen maar liefst vier verschillende transactiemethodes, afhankelijk van je eigen privacy voorkeuren.

Wat is Zcash (ZEC)?

De blockchaintechnologie brengt tal van voordelen met zich mee zoals veiligheid en transparantie. Transacties worden gedaan in een peer-to-peer netwerk waarbij deze transacties worden gevalideerd door middel van een consensusalgoritme. Blockchain maakt gebruik van een opensource karakter waarbij transparantie centraal staat. Elke digitale wallet heeft een uniek adres bestaande uit cijfers en getallen. Ondanks dat hier niet rechtstreeks een naam of fysieke identiteit aan gekoppeld is, wordt hier het begrip privacy in vraag gesteld.

Zcash combineert de privacy van cashgeld, met de technologie van crypto en garandeert op deze manier financiële privacy. Het protocol houdt je financiële informatie veilig, zodat het niet bekeken, gedeeld of in het slechtste geval zelfs misbruikt kan worden.

Bitcoin Fork

Zcash heeft, net als Bitcoin, als doel om een alternatief betaalmiddel te worden. Ondanks de kracht en het potentieel van Bitcoin, ontbrak het volgens het team van Zcash maar aan één essentieel onderdeel: privacy. Daarom is Zcash ook ontstaan in 2016 als fork van Bitcoin waarbij het eigenschappen heeft overgenomen. Zo is er ook maar een totale voorraad van 21 miljoen tokens. Net zoals bij Bitcoin, wordt elk jaar de beloningen voor het minen gehalveerd om de voorraad te reguleren.

zcash banner

Privacy

Wanneer we betalen met cash, weet niemand hoeveel geld we eigenlijk hebben of waar dit geld vandaan komt. Echter met de ontwikkeling van de blockchain is dit anders. Door het transparante karakter heeft iedereen toegang tot je financiële gegevens. Dit klinkt gek, maar wanneer iemand je wallet adres heeft, ligt de informatie voor het rapen.

Verschillende blockchain explorers worden gebruikt om de status van je transactie te bekijken. Zo kan je zien of deze in behandeling is, of reeds is goedgekeurd. Dit schept vertrouwen omdat zowel de zender als de ontvanger op de hoogte blijven van de transactie. Maar wat veel niet weten, is dat iedereen aan de hand van je eigen adres zomaar je financiële status kan zien.

Zo kan je via bronnen als blockchain.com een Bitcoin adres ingegeven waarbij je meteen alle informatie kan raadplegen. Zo zien we in onderstaand voorbeeld het adres van één persoon die maar liefst meer dan 28.800 Bitcoins in zijn/haar bezit heeft. Niet alleen zie je hier gevoelige financiële informatie, ook kan je zien vanuit welk adres deze persoon Bitcoins heeft gestuurd en/of ontvangen. Ondanks dat je identiteit met naam en toenaam niet voor het rapen ligt, kan je aan de hand van je adres wel zien hoe kapitaalkrachtig je bent.

blockchain explorer bitcoin whale

Hoe werkt Zcash?

Als je nu Bitcoin of satoshi’s wil versturen, wordt alle informatie verzameld. Denk hierbij aan je publieke adres, maar ook transactiedetails en dergelijke. Deze worden gebundeld in één block, die vervolgens gevalideerd moet worden door het netwerk. Alles is dus openbaar en transparant, maar wat met je privacy?

Gebruikers kunnen kiezen voor Shielded Zcash die ervoor zorgt dat hun transacties vertrouwelijk blijven, terwijl gebruikers zélf kunnen kiezen welke informatie ze delen. Dit geeft naast privacy, ook een grote keuzevrijheid.

Zero Knowledge Proof

Zero Knowledge of het versleutelen van alle vertrouwelijke informatie is de kernactiviteit van Zcash. Deze Zero Knowledge Proof is een cryptografische manier waarbij miners transacties kunnen valideren zonder enige informatie van deze transacties te kennen. Deze methode houdt in dat een stelling waar is, zonder de details van deze stelling te onthullen.

Deze worden dus versleuteld op de blockchain, maar kunnen nog wel steeds geverifieerd worden door het netwerk op basis van consensus. Het refereert naar een specifieke bewijsconstructie waarbij men het bezit van bepaalde informatie kan bewijzen, wat noodzakelijk is. Dit kan, zonder deze informatie ook effectief te onthullen, of zonder interactie met anderen.

Voorbeeld: Marie en Henk doen een versleutelde transactie op het netwerk door Zcash te gebruiken. De miners in dit netwerk moeten deze transactie verifiëren. Zowel Marie en Henk gebruiken een testsleutel om de transactie-informatie te beschermen. Als voorbeeld nemen we het willekeurige getal ’17’, een code die beide partijen kennen. Hoe wordt deze transactie gevalideerd?

De miners kennen de inhoud niet, dus sturen ze Marie een code. Dit is bijvoorbeeld het getal 22. Vervolgens voegt Marie dit getal toe aan haar bewijssleutel, het getal 17. De som van deze numerieke code is dan 39. Dit getal stuurt ze door naar Henk. Maar samen hadden ze 17 afgesproken als sleutel, dus Henk trekt dit getal af van de code die hij heeft doorgekregen, wat hem op een totaal brengt van 22. Dit getal stuurt hij door naar de miner en dient als een soort van wachtwoord.

Op deze manier kan de miner zien dat beide personen een sleutel delen en beide de transactie hebben geautoriseerd. Dit zonder dat hij de inhoud van de transactie kent. In de praktijk zijn dit uiteraard ingewikkelde cryptografische bewijzen.

zero knowledge proof

 

Deze Zero Knowledge Proof heeft 3 onderscheidende kenmerken:

  • Volledigheid (completeness): Deze geeft aan dat een transactie is geverifieerd en dat er toestemming is verleend om deze transactoe te verwerken.
  • Degelijkheid (soundness): Het gaat na of een transactie correct is en niet onderdeel is van een foutieve of frauduleuze transactie.
  • Zero Knowledge: De persoon die de transactie verifieert mag geen informatie hebben over de inhoud van deze transactie.

zk-SNARKs

zk-SNARKs staat in huidige benaming voor ‘Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge’ waarmee ze doelen op de anonimiteit van transacties. Dit is een uitbreiding van de Zero Proof Knowledge die we hierboven besproken hebben. Hierbij is geen enkele vorm van interactiviteit nog nodig tussen zender en ontvanger. Deze wordt gerealiseerd door complexe wiskundige formule. Zo kunnen gebruikers aantonen dat deze informatie bestaat, maar ook dat ze op de hoogte zijn van de inhoud ervan. Deze zk-SNARKs kunnen heel erg snel geverifieerd worden en vereist dus geen interactie.

Hoe werkt zk-SNARK?

Een zk-SNARK maakt gebruik van 3 verschillende algoritmen die elkaar nodig hebben om transacties te valideren: G, P en V:

  1. Het G-algoritme genereert beschikbare sleutels die openbaar zijn. Het gebruikt hiervoor een geheime parameter genaamd lambda. Het genereert twee openbaar beschikbare sleutels: één bewijssleutel (pk, proofkey) en één verificatiesleutel (vk, verification key). Beide sleutels zijn openbaar voor alle betrokken partijen
  2. Het P-algoritme is de bewijzer die 3 verschillende items als invoer gaat gebruiken. De bewijssleutel (pk), een willekeurige invoer x (die ook openbaar beschikbaar is) en tot slot een privé-verklaring (w) waarvan ze de kennis willen bewijzen zónder te onthullen wat het eigenlijk is. Het bewijs (prf, proof) wordt gezien als volgende wiskundige formule: prf = P(pk, x, w)
  3. Het V-algoritme is een variabele die slechts twee keuzes heeft. Het reageert op deze formule als “waar” of “onwaar”. Hij neemt de verificatiesleutel (v), de openbare invoer (x) en het bewijs (prf): V(vk, x, prf).

Door deze samenstelling van algoritmes, worden deze transacties goedgekeurd of afgekeurd door miners, zonder dat zij de inhoud van deze transacties kennen en zonder dat er interactie bestaat tussen beide partijen.

Lambda

Het protocol van Zcash is alleen maar mogelijk door de implementatie van Lambda. Daarom is het van essentieel belang dat deze parameter geheim blijft. Als iemand deze zou kennen, kan deze persoon valse bewijzen genereren en het gehele systeem onderuit halen. Hij kan neptransacties maken of zelfs valse verzoeken indienen.

Soorten transacties

Zcash biedt gebruikers de kans aan om hun transacties te versleutelen, maar dit is geen vereiste. Ze hebben dus de keuzevrijheid om dit al dan niet te doen. Er zijn 2 verschillende soorten Zcash addresses mogelijk:

  • Z-addressen: deze zijn privé
  • T-addressen: deze zijn transparant en dus openbaar.

Hierdoor zijn 4 verschillende soorten transacties mogelijk. Gebruikers kunnen via Zcash ook opteren voor een volledig openbare transactie waarbij het hele netwerk de gegevens kan raadplegen. Daarentegen, kunnen ze ook kiezen voor een gedeeltelijke bescherming, of een geheel private transactie.

soorten transacties zcash

Een Z naar Z transactie is zichtbaar op de blockchain en is dus openbaar. Je kan dus verifiëren dat deze transactie plaatsvond en dat de bijhorende fees betaald zijn. Echter, het adres, de transactiekosten en overige informatie zijn allemaal versleuteld en dus niet publiekelijk. Wanneer we deze informatie raadplegen op een blockchain explorer, zullen we de melding krijgen dat deze informatie is beschermd door middel van een ‘shield’.

Bij deshielding kan je de transactie raadplegen, maar zijn de gegevens van de zender afgeschermd. Dit terwijl het publiek adres van de ontvanger wél zichtbaar is. Opmerkelijk hierbij is dat hier ook informatie zichtbaar is over de inhoud van de transactie. De gebruiker heeft dus verschillende mogelijkheden om een transactie te doen.

Kritiek

Ondanks dat het een geavanceerde techniek is om privacy te waarborgen op de blockchain, uiten sommige experts kritiek op deze methode. Essentieel is dat Lamba-parameter geheim blijft. Maar daarmee kan ook gesteld worden dat indien deze openbaar wordt gemaakt, het hele protocol niet meer legitiem is. Indien dit openbaar is, kunnen transacties uit het niets gemaakt kunnen worden wat kan leiden tot manipulatie.

Waarom Zcash (SEC)?

In het protocol van Zcash (SEC) staat privacy centraal. Dit betreft alle gebruikers van het netwerk. Individuele gebruikers hebben voordeel bij het privé houden van deze informatie, maar grotere ondernemingen kunnen op deze manier ook hun financiële transacties op de blockchain afschermen. Denk hierbij aan concurrenten die niet langer inzage hebben in je financiële status. Op deze manier kunnen bedrijven verder investeren in hun eigen bedrijf, zonder toekijken van mogelijke concurrenten.

Roadmap

Zcash werkt hard aan de upgrade van hun netwerk, genaamd Canopy. Deze valt samen met de eerste Zcash-halvering. Daarnaast zal Canopy ook een nieuw ontwikkelingsfonds oprichten voor de komende vier jaar, tot aan de volgende halving. Hierbij ontwikkelen ze een verbeterd mechanisme om de financieringsstromen te ondersteunen. Daarnaast willen ze ook de complexiteit gaan verminderen en werken ze aan nieuwe beveiligingsnormen waardoor verschillende adressen niet te koppelen zijn met elkaar om privacy nog beter te garanderen.

zcash roadmap

Team

In oktober 2016 werd Zcash gelanceerd door Electric Coin Co, een ambitieus team of onafhankelijke wetenschappers en cryptografen. Founder van het protocol is Zooko Wilcox die meer dan 20 jaar ervaring heeft in open- en decentrale systemen. Daarbij wordt hij ondersteund door Zcash Foundation. Dit is een non-profit organisatie die als taak heeft het onderhouden en continu verbeteren van het protocol. Op deze manier worden alle belangen van de gebruikers in het netwerk vertegenwoordigd. Deze stichting werd opgericht in 2017.

Wat is de koers van het Zcash token?

Als je in het Zcash-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het Zcash-token werd op 11 Juni 2016 bij CMC opgenomen met een koers van $575.  Binnen een half jaar heeft dit token zijn voorlopige ATH al bereikt op 16 Oktober 2016 met een koers van $5973.83. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en tussen September 2021 en oktober 2021 was de koers laag met vooral rode cijfers. Op het moment van schrijven, begin oktober 2021 is de koers $172,60.

Bij CoinMarketCap staat hij net nog binnen de top 100 op plek 62. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het Zcash-token kopen?

Het Zcash-token is op dit moment nog niet te koop op exchanges zoals Bitvavo. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een Zcash-paartje kunt vinden. Woon je in Nederland of België, dan is Litebit een zeer handige optie.

Conclusie

Het ontstaan van de blockchaintechnologie bracht een reeks voordelen met zich mee. Naast het schaalbaar maken van transacties, is transparantie een belangrijk onderdeel. Deze transparantie in het netwerk gaat echter gepaard met een privacy kwestie. Er zijn tot op heden geen identiteitsgegevens verbonden met een uniek walletadres, maar indien je weet welk adres iemand gebruikt, liggen de financiële gegevens voor het oprapen.

Deze transparantie wordt vaker gebruikt om acties van whales te bestuderen om zo te anticiperen op de markt. Het kan dus gunstige effecten hebben om voorspellingen te doen op de markt, echter gaat dit gepaard met beperkte of zelfs geen privacy. Zo kan je meteen op basis van het unieke adres nagaan welke digitale assets deze persoon heeft en sterker nog: wat is de huidige balans van zijn of haar wallet?

In een digitaal tijdperk waar we steeds minder genieten van privacy, wordt dit begrip steeds een belangrijker aspect in de verdere ontwikkeling van cryptocurrency en dApps. Via Zcash kan je deze privacy gaan waarborgen door het gebruik van shielded transacties waarbij je geen informatie krijgt over de inhoud van de transactie. Hierdoor weet je niet welke assets er zijn verzonden, hoeveel de waarde is van deze transactie of wie deze überhaupt heeft gedaan. Het enige punt van kritiek is uiteraard de Lambda-parameter wat te allen tijde geheim moet blijven. Indien dit wordt gehackt, komt het protocol van Zcash in de problemen. Gelukkig is het team bezig met het optimaliseren en het verbeteren van deze parameter om privacy aan zijn gebruikers te blijven garanderen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!