Cryptocurrency

Wat is Mirror Protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over MIR

Mirror Protocol maakt het mogelijk om te investeren in traditionele assets dankzij het gebruik synthetische tokens, zónder deze assets effectief te bezitten. Door het gebruik van een reeks decentrale orakels, krijgen deze synthetische tokens de actuele waarde van een traditionele activa zoals een aandeel op de beurs. Op deze manier kan iedereen in crypto ook investeren in traditionele assets. Investeer in Google, Amazon of Tesla op de blockchain dankzij het gebruik van het Mirror Protocol.

Wat is Mirror Protocol (MIR)?

Het Mirror Protocol (MIR) is een DeFi-protocol gebouwd op de blockchain van Terra dat de creatie van ‘synthetics’ tokens mogelijk maakt. Deze tokens worden ook wel Mirrored Assets of mAssets genoemd. Dit wordt gerealiseerd door prijzen van de real-world activa te koppelen aan on-chain tokens. Door het gebruik van smart contracts is de prijs van deze tokens altijd een representatie van de actuele waarde van deze aandelen. Deze representatie is synthetisch van aard en wil zeggen dat ze niet fysiek ondersteund worden door een bepaalde asset zoals een aandeel. Ze volgen enkel de actuele waarde van deze asset. Hierdoor kan je dus aandelen kopen en verhandelen op de blockchain, in plaats van de traditionele beurs. Denk hierbij aan Google, Amazon, Netflix en uiteraard Tesla.

Doordat het protocol is gebouwd op de blockchain van Terra kan het cross-chain en mult-chain opereren. Zo hebben gebruikers toegang tot de Binance Smart Chain en het netwerk van Ethereum met het protocol van Mirror.

Synthetische tokens

Synthetische tokens zijn verschillend van tokens die gedekt worden door een bepaalde digitale asset. Hoewel beide prijsgebonden zijn en deze informatie uit de real-world halen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de prijs van goud, bereiken ze beide deze waarde op een verschillende manier. Deze synthetische tokens zijn een representatie aan een bepaalde assets, zónder dat ze deze zelf bezitten. Ze halen deze actuele prijsvoorstelling uit de traditionele beurzen dankzij het gebruik van orakels en smart contracts.

Visie en missie Mirror Protocol (MIR)

Nog steeds is er wereldwijd een grote verdeeldheid als het gaat over financiële mogelijkheden. Afhankelijk van je locatie en status heb je beperkingen vanuit de overheid wanneer het gaat over de beschikbaarheid en toegang tot bepaalde financiële middelen en assets.

Mensen buiten Amerika en Europa worden daarom ook vaak uitgesloten om te investeren in Amerikaanse traditionele assets. Overheden hebben andere wetgeving en de stap naar de beurs is vele malen complexer en wordt vaak onmogelijk gemaakt. Daarnaast zijn er vaak ook hoge transactiekosten bij deze traditionele markten. Hierdoor worden zelfs sommige Amerikanen en Europeanen uitgesloten wegens gebrek aan financiële middelen, of gebrek aan kennis hoe deze markt te betreden.

Het Mirror Protocol (MIR) wil daarom traditionele activa integreren in de blockchaintechnologie om zo mensen wereldwijd de kans te geven om te investeren in deze synthetische tokens. Zo kan iedereen deelnemen aan deze traditionele markt.

mirror homepage

Voordelen

Wereldwijde toegankelijkheid

Decentraliteit is één van de voornaamste kenmerken van de blockchaintechnologie. Deze nieuwe financiële markt mogelijk maken voor iedereen wereldwijd, ongeacht je locatie en/of klasse. Helaas heerst er nog steeds een verdeeldheid wanneer we kijken naar investeringsmogelijkheden op de beurs.

Investeren in crypto kan ongeacht je fysieke locatie, maar bij het investeren in aandelen ben je nog steeds gebonden aan je woonplaats. Als je niet in Amerika bent, kan je bijvoorbeeld veel moeilijker investeren in Amerikaanse aandelen. Door integratie van het Mirror Protocol wordt de prijs door middel van deze synthetische tokens gevolgd en kan iedereen wereldwijd meedingen met de successen van deze aandelen en obligaties, zonder deze werkelijk ook te bezitten. Door deze naar de blockchain te brengen, kunnen mensen uit Europa, Azië en zelfs Afrika investeren in deze Amerikaanse aandelen. Zo krijgt iedereen toegang tot deze markten via dit on-chain protocol.

Fractionele investering

Door deze synthetische tokens en prijsrepresentatie naar de blockchain te brengen, hoef je niet langer te investeren in een heel aandeel. Fractionele investeringen zijn een kenmerk van de blockchaintechnologie. Je hoeft nooit een volledige token of coin te kopen, maar je kan zelfs al voor 10 euro investeren in je favoriete cryptomunt.

Door de weerspiegeling van traditionele assets naar de blockchain te brengen, kan je al voor lage bedragen investeren in aandelen zoals bijvoorbeeld Tesla of Google. Dit verlaagt de drempel naar deze traditionele markt en opent het mogelijkheden voor álle investeerders die interesse hebben in deze assets.

Know-your-customer procedure

De blockchaintechnologie en vooral met name de wereld van decentralized finance (DeFi) kenmerkt zich aan de vrije handel zonder dat iemand hierbij zijn of haar identiteit moet verifiëren. Wanneer je wil investeren in aandelen, moet je jouw identiteit verifiëren bij de desbetreffende financiële instantie. Je kan dankzij het Mirror Protocol investeren in deze grootse aandelen, zonder dat je hiervoor je identiteit bekend hoeft te maken bij deze grote overheidsinstanties. Hierdoor behoud je zelf het zeggenschap en de controle over je investeringen.

Mirrored Assets (mAssets)

Mirrored Assets (mAssets) bootsen het prijsgedrag na van real-world activa en geven zo investeerders wereldwijd toegang om te handelen in deze activa zónder deze effectief te bezitten. Deze tokens zijn dus een representatie van de huidige waarde en vormen zo een spiegel van de real-world assets. Een voordeel hierbij is dat je niet te maken hebt met ingewikkelde eigendomsaktes en regulaties van overige instanties. Je kan zo volledig decentraal meeprofiteren van de prijsontwikkelingen.

Hoe werkt Mirror Protocol?

Deze mAssets kunnen rechtstreeks vanuit je wallet gemaakt en verhandeld worden. Maar voor het creëren van deze Mirrored Assets, moet je een onderpand opgeven. Dit is 150% van de waarde van de activa die wordt vastgezet. Dit gebeurt in TerraUSD of in andere mAssets.

Prijsbepaling is uiteraard cruciaal bij het gebruik van synthetische tokens. Daarom is er veel aandacht besteed in de ontwikkeling ervan. De waarde wordt in het Mirror Protocol bepaald door gedecentraliseerde prijsorakels die off-chain data verzamelen om de huidige waarde van de desbetreffende asset te bepalen.

Dit is gebaseerd op het Band Protocol om toegang te krijgen tot een heel netwerk van gedecentraliseerde orakels om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Deze orakels krijgen elke 30 seconde een update en worden zo voortdurend bijgewerkt via een reeks dataproviders. Door met verschillende decentrale orakels te werken, verklein je de kans op afhankelijkheid van één bron waardoor je minder vatbaar bent voor manipulatie. Wanneer je werkt met één orakel en deze gehackt wordt, kan de prijs onterecht ineens ongekende proporties aannemen.

Het Band Protocol heeft momenteel toezicht op meer dan 66 miljoen dollar TerraUSD (UST) aan vergrendelde assets in het Mirror Protocol.

$MIR-token

MIR-token is een ERC20-token op de blockchain van Ethereum met een totale maximale voorraad van 370.575.000 MIR-tokens. Deze worden verdeeld en vrijgegeven over een tijdspanne van 4 jaar. Hiervan werd 54,0 miljoen token beschikbaar gesteld voor het Genesisblock van het protocol, waarvan 66% meteen werd verdeeld over de community.

Na 4 jaar zullen alle MIR-tokens verdeeld zijn volgens deze verdeelsleutel:

  • Airdrop: 4,9% – 18,3 miljoen tokens
  • LUNA staking reward: 4,9% – 18,3 miljoen tokens
  • mAsset LP-staking: 45,1% – 167,27 miljoen tokens
  • MIR LP-staking: 10,4% – 38,6 miljoen tokens
  • Community: 34,6% – 128,1 miljoen tokens

mirror token infographic token distribution

Het protocol beloont investeerders die MIR-tokens staken. Deze vergoedingen worden betaald met onder andere de opnamekosten van je tokens. Liquiditeitsverschaffers krijgen ook een beloning in de native tokens. Het minen van deze Mirrored Assets vereist een onderpand met een waarde ratio van minimaal 150%. Naarmate de waarde van deze asset stijgt, zal je tokens moeten toevoegen aan je onderpand zodat dit percentage op minimaal 150% blijft.

Governance

De native Mirror Token (MIR) heeft een governance-functie in het protocol. Alleen investeerders die hun MIR-tokens aan het staken zijn, kunnen stemmen en mee het protocol sturen. Hoe zwaar hun stem weegt, is afhankelijk van de hoeveel MIR-tokens ze in hun bezit hebben. Bij elke stemming, zal een gebruiker zelf kunnen kiezen hoeveel tokens hij/zij wil inzetten.

Deze nieuwe voorstellen kunnen aangevraagd worden door elke gebruiker. Eenmaal ingediend kan de community stemmen op deze poll gedurende een vooropgestelde tijdsperiode. Als deze voldoet aan de voorwaarden, zal het nieuwe voorstel goedgekeurd en opgenomen worden in het protocol.

Trade MIR-tokens

Er zijn verschillende manieren om MIR-tokens te minten én te verhandelen. Omdat het Mirror Protocol is ontstaan op de blockchain van Terra, maakt het efficiënt gebruik van TerraSwap. Maar daarnaast heeft het protocol ook hun eigen Mirror Web App.

TerraSwap

Voor het verhandelen van MIR-tokens doet het protocol beroep op TerraSwap. Het is een Automated Market Maker (AMM) die is geïnspireerd op Uniswap en die gebruikmaakt van smart contracts op de Terra-blockchain. Mirror gebruikt TerraSwap om UST-handelsparen (Terra USD) te realiseren voor zowel deze mAssets als de MIR-tokens. Dit maakt gedecentraliseerde on-chain handelingen mogelijk voor de verschillende assets van het Mirror Protocol.

Mirror protocol trade MIR

Mirror Web App

In deze applicatie van het protocol kunnen gebruikers zelf synthetische assets minten en verhandelen. Het platform vereenvoudigt het proces en zorgt ervoor dat iedereen, zelfs zonder enige ervaring, deze assets kunnen creëren op de blockchain. Hierbij verbind je met je Terra wallet, waarna je aan de slag kan gaan met het verhandelen, lenen of zelfs farmen van je activa.

Mirror assets

In bovenstaand voorbeeld zie je dat traditionele aandelen op de blockchain bestaan, zoals Google, Apple, Microsoft, Netflix en zelfs Twitter. De TerraSwap prijs is dankzij het gebruik van deze orakels de actuele prijs van dit aandeel. Wanneer je deze assets dus wil gaan farmen of minten, moet je een onderpand betalen van 150% van je eigen investering.

Geschiedenis Mirror Protocol

Het Mirror Protocol (MIR) werd gelanceerd eind 2020 en had als doel om iedereen toegang te bieden tot traditionele financiële activa. Oorspronkelijk werd deze uitsluitend gelanceerd op de blockchain van het Terra Netwerk. Toch besloot het team om hun diensten uit te breiden naar het ecosysteem van Ethereum om de toegang tot investeerders te vergroten. Daarnaast zorgde dit ook voor een betere liquiditeit.

Meme contest

Begin 2021 heeft de community een meme contest georganiseerd om meer bekendheid te creëren voor het Mirror Protocol. Via het officiële forum werden houders van het MIR-token aangemoedigd om mee te doen met deze competitie. Iedereen kon deelnemen door een bepaald aantal tokens beschikbaar te stellen. Dit bedrag werd gebruikt als prijzengeld.

Gedurende 7 dagen kon iedereen deelnemen door een betekenisvolle en grappige meme te maken over het Mirror Protocol, denk hierbij aan foto, video of zelfs een GIF. Deze werd vervolgens verspreid over alle socialemedia-kanalen om het protocol te promoten. In totaal werden er 30 winnaars bekendgemaakt en werden er 1900 tokens verdeeld als prijzengeld.

1st: 300 MIR
2nd: 200 MIR
3rd: 100 MIR
4th-30th: 50 MIR elk

Wat is de koers van het MIR token?

Als je in het MIR-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het MIR-token werd op 12 April 2020 bij CMC opgenomen met een koers van $1.1026.  Binnen een half jaar heeft dit token zijn voorlopige ATH al bereikt op 10 April 2021 met een koers van $12.86. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en tussen augustus 2019 en oktober 2020 was de koers laag met vooral rode cijfers. Met de laagst genoteerde koers op $1.0127. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in april 2021 tot $11.64. Op het moment van schrijven, begin oktober 2021 is de koers $3.4507.

Bij CoinMarketCap staat hij net niet binnen de top 250. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het MIR-token kopen?

Het MIR-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap. Woon je in Nederland of België, dan is Bitvavo een zeer handige optie. Je kunt op de widget hieronder klikken, dan kun je meteen het MIR-token kopen.

Conclusie

Het doel van de blockchaintechnologie is om de gehele wereld toegang te bieden tot alle financiële markten. Tot voorheen was de wereld verdeeld op basis van technologie, geografische locatie en tevens ook regulatie van de overheid. Dankzij de blockchain krijgen steeds meer mensen toegang tot deze nieuwe financiële wereld en kan iedereen investeren in zijn of haar favoriete crypto. Maar wat nu als je vooral interesse hebt in traditionele assets zoals we die kennen op de Amerikaanse beurs?

Het Mirror Protocol (MIR) heeft hier dankzij het gebruik van de synthetische tokens een oplossing voor. Dankzij de verschillende orakels kan het protocol een prijsspiegeling maken van reguliere aandelen en obligaties en deze gaan gebruiken in de blockchaintechnologie. Zo kan iedere investeerder genieten van de prijsontwikkelingen van deze assets, zonder deze effectief te bezitten. Iemand uit Afrika kan op deze manier ook financieel profijt halen uit de positieve prijsontwikkelingen van bijvoorbeeld Apple of Amazon.

Zonder dit protocol, zou dit nooit mogelijk zijn. Het werd pas eind 2020 gelanceerd en het staat nog steeds in de kinderschoenen, maar het heeft in redelijk korte tijd alvast mooie mAssets aan hun lijst mogen toevoegen. Naarmate de cryptomarkt volwassener wordt en steeds meer mensen de weg vinden naar crypto, zal het Mirror Protocol ook voldoende aanzien krijgen door de verbintenis van de traditionele financiële markt en de cryptomarkt.

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *