Home » Blog » Wat is Polymath? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over POLY

Wat is Polymath? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over POLY

polymath bull logo

Polymath maakt het mogelijk om traditionele digitale assets op de blockchain te creëren. Investeer in aandelen en obligaties door middel van security tokens. Via het protocol van Polymath kunnen bedrijven hun assets gaan tokenizen en beschikbaar stellen voor geïnteresseerden en belanghebbenden. Investeren in aandelen en obligaties is niet langer een tijdrovende en complexe aangelegenheid dankzij de blockchaintechnologie en het gebruik van security tokens.

Wat is PolyMath?

Polymath gebruikt de blockchaintechnologie om traditionele investeringsactiva te tokenizen en zo te verhandelen. Het investeren in aandelen en obligaties is vaak een tijdrovend en ingewikkeld proces, vergeleken met de toegankelijkheid van het crypto ecosysteem. Dit hebben overheden bewust zo gedaan om fraude bij verkoop van aandelen tegen te gaan.

Polymath helpt om aandelen en obligaties te tokenizen en legaal te registreren om zo decentrale transacties mogelijk te maken tegen een lagere handelskost. Verschillende protocollen en bedrijven kunnen dankzij het platform van PolyMath hun traditionele investeringsvaluta tokenizen en deze omzetten naar security tokens (STO). Denk bijvoorbeeld aan de aandelen van ASML die midden 2021 een enorme boost hebben gekregen. Maar toch is de weg vinden naar de aandelenmarkt vaak lastiger. Door bijvoorbeeld deze aandelen te gaan tokenizen, kunnen er veel meer investeerders zijn.

Security tokens (STO)

Een STO staat voor Security Token Offer. Net zoals we de Initial Coin Offering (ICO’s) kennen, krijgt de investeerder dus een token die gelijkstaat aan de huidige valutawaarde op dat moment. Maar bij een STO is deze waarde dus een representatie van een aandeel, obligatie of bepaald fonds. Het is dus een verbinding van de regelgeving en naleving van traditionele assets met de revolutionaire blockchaintechnologie.

Een security token is dus in principe de vertegenwoordiging van één van deze, vastgelegd op de blockchain. Wanneer je investeert in bijvoorbeeld obligaties, wordt het eigendomsrecht hiervan officieel toegekend via een bepaald document. Dit kan een digitaal document zijn of zelfs nog een handgeschreven certificaat. Voor deze security tokens is het principe hetzelfde, maar deze zijn dan vastgelegd op de blockchain en uitgegeven als een bepaald token. Deze security tokens zijn ST20-tokens en representeren aandelen en/of obligaties op de blockchain.

Het verschil tussen STO en ICO

Hoewel het principe hetzelfde is, worden STO’s ondersteund door een bepaalde activa. Ondanks dat dit aandeel of obligatie op de blockchain staat, behoudt het nog wel steeds zijn huidige waarde. De waarde van crypto tijdens een ICO hebben ook een bepaalde waarde, maar die kan meteen erg volatiel worden. De waarde van deze STO’s bewegen mee met de traditionele financiële markt, ondanks dat ze zich op de blockchain bevinden.

ICO’s dienen daarnaast meer als utility token die gebruikers ondere andere governance geeft of zelfs toegang geeft om dApps te ontwikkelen op het netwerk. Het doel van deze ICO is eerder voor het gebruik van het platform en niet zozeer als investering. Door deze nuance, omzeilen veel ICO’s de wettelijke kaders en moeten ze zich daarom niet registreren bij verschillende instanties.

Het lanceren van een bepaalde security token is daarom ook vele malen moeilijker omdat ze een belegginscontract aanbieden onder het effectenrecht. Dit houdt in dat ze zich op voorhand moeten registreren en moeten voldoen aan de desbetreffende regelgeving.

ERC-1400

Initieel werd elke security token ondersteund door een eigen smart contract op de blockchain van Ethereum. Maar door gebrek aan consistentie in de manier waarop deze smart contracts werden ontwikkeld, kreeg PolyMath te maken met conflicten met belanghebbende. Denk hierbij aan bewaarders en exchanges.

Om security tokens volledig tot zijn recht te laten komen, was er nood aan bepaalde vereisten. Bijvoorbeeld een verplichte know-your-customer (KYC) procedure maar ook anti-money-laundering (AML) wetten. Ze moeten allemaal werken binnen een afgesproken kader om de industrie te begeleiden en te optimaliseren. Hierbij ontstond een nieuwe token: ERC-1400. De Security Token Standard.

Door de toepassing van ERC-1400 worden de juridische wetten wereldwijd toegepast. Zo wordt het onderscheid gemaakt tussen onder andere:

  • ERC1643: document management security
  • ERC2258: eigendomsbewaring
  • ERC1410: slechts gedeeltelijk verwisselbare tokens

Deze ERC1400 is een overkoepelende term voor bovenstaande tokens. Het kan zelfs off-chain data toepassen op transacties om de nodige real-world input te verwerken. Door deze nieuwe standaard krijgt Polymath een nieuw en verbeterd ecosysteem.

SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) is een onafhankelijke Amerikaanse regelgevende instantie van de federale overheid die verantwoordelijk is voor het beschermen van beleggers. Daarnaast kijken ze toe dat de handel in deze aandelen en obligaties op een eerlijke en rechtmatige manier verlopen. Het is deze instantie die deze security tokens goedkeuren. Elk protocol moet zich registreren bij deze SEC en zal opgevolgd worden volgens de richtlijnen van deze commissie.

Welke assets tokenizen?

PolyMath is dus een digitaal platform waarbij alle bedrijven hun traditionele assets kunnen tokenizen om zo ST20-tokens te creëren. Het protocol geeft bedrijven de vrijheid om veel verschillende assets toe te voegen aan het platform, waarbij ze het een verschil maken tussen traditionele liquide assets en illiquide assets.

Liquide

Wanneer we kijken naar traditionele liquide assets maakt Polymath het onderscheid tussen beursgenoteerde eigen vermogen, obligaties en schulden. Elk van deze zijn een liquide asset die getokenized kunnen worden tot een ST20-token op de blockchain van Polymath.

Illiquide

Zelfs illiquide assets kunnen dankzij deze security token bestaan op de blockchain. Denk hierbij aan onroerend goed, waardevolle kunstwerken en zelfs intellectueel eigendom.

PolyMesh

Het platform van Polymath gebruikt PolyMesh. Dit is een native blockchain dat speciaal is geoptimaliseerd voor het gebruik van deze security tokens. Deze representeren een waarde die dus is onderbouwd door een andere asset, met behulp van de blockchaintechnologie. Door deze digitalisering kunnen ze gebruikmaken van de kracht en de functionaliteit van de blockchain.

polymath polymesh

Het integreert de wettelijke vereisten in de vorm van smart contracts om zo te voldoen aan alle eisen en veiligheidsvoorschriften die zijn opgelegd door de overheid en door de SEC. PolyMesh heeft een tweedelige architectuur:

Financieel

Blockchains hebben meestal verschillende functies die bovenop de kern van de blockchain zijn gebouwd. Eén van de vaak terugkerende doelen hierbij is schaalbaarheid en optimalisatie in de uitvoering van de taken. Bij PolyMesh zijn de financiële primitieven en de uitwerking en toepassing ervan de kern en het fundament van het netwerk.

Het stelt gebruikers van het netwerk in staat om de blockchain te gebruiken tegen lage, vooraf bepaalde, kosten. Dit gebeurt terwijl externe ontwikkelaars decentrale applicaties (dApps) kunnen implementeren op de blockchain.

Identiteit

Identiteit is een belangrijk aspect als we gaan kijken naar security tokens omdat deze gereguleerd is door assets vanuit de traditionele financiële sector. Net omdat deze identiteit zo belangrijk is, maakt Polymesh gebruik van een echte identiteit, in plaats van openbare sleutels zoals die gebruikt worden bij andere blockchains. Gebruikers hebben niet langer een nummerieke code, maar krijgen een naam en personificatie op de blockchain.

Economisch

De economie van PolyMesh is om het ecosysteem bruikbaarheid, veiligheid en vooral duurzaamheid te bieden. De kern hierbij is dat PolyMesh gebruikmaakt van de native token POLYX. Dit is de brandstof voor het systeem. Dit beheert én beschermt de blockchain. Elke transactie die gedaan wordt, wordt betaald door POLYX-tokens.

Nominated PoS consensus

Het consensusmechanisme van Polymesh vindt plaats door middel van een Nominated Proof of Stake. Hierbij werken zowel nominators als validators samen om de economie van Polymesh te ondersteunen en te stimuleren door het staken van de native token.

Validators en Nominators werken samen om de economie van Polymesh te realiseren door te staken en te handelen op basis van de consensusregels. Deelnemers worden beloond voor het succesvol verifiëren van blokken in Polymesh.

polymash staking

Validators hebben als taak nodes in het netwerk goed te keuren om de blockchain zo te allen tijde veilig en operationeel te houden. Bij Polymesh is er een onderscheid tussen de validators op basis van hun juridische aard. Denk hierbij aan het verschil tussen tokens met betrekking op documenten ten opzichte van tokens die zich specialiseren in eigendomsbewaring.

Nominators selecteren de validators in het netwerk op basis van vertrouwen. Iedereen die POLYX vasthoudt en geverifieerd is, kan een nominator worden. Als de validators presteren zoals het protocol ze opdraagt, worden ze beloond.

Token Studio

Deze token studio is een applicatie waarbij je zelf je eigen security tokens kan maken, beheren en uitgeven. Via deze studio kunnen ontwikkelaars op een gebruiksvriendelijke manier hun tokens ontwerpen door middel van verschillende vooropgestelde regels. Zo kan je bijvoorbeeld al dan niet selecteren dat investeerders moeten voldoen aan een know-your-customer procedure.

$POLY

POLY is een ERC20-token op de Polymesh-Blockchain en heeft een totale voorraad van 1 miljard tokens. Met de lancering van Polymesh mainnet kunnen gebruikers de POLY tokens upgraden naar POLYX, via een nieuwe bridge functionaliteit op het platform.

PolyMesh maakt onderscheid tussen drie verschillende soorten vergoedingen. Elk van deze kosten worden gedaan in de native token van $POLYX:

  • Transactiekosten
  • Protocolkosten
  • Ontwikkelaarsvergoedingen

Roadmap

Polymath heeft natuurlijk al een hele weg afgelegd sinds de start van het protocol in 2017. Begin 2018 lanceerde ze reeds hun eerste smart contract op het ecosysteem van Ethereum en niet veel later, in mei 2018, werd de eerste ST20-token gelanceerd samen met de Token Studio dApp.

Hun grootste uitdaging was om te voldoen alle juridische wetgeving en verplichtingen. Eind 2018 kwam dan ook al de eerste versie voor de ERC1400 tokens. Deze werd gevolgd door verschillende upgrades en optimalisaties. ­

Polymath roadmap

Het jaar 2020 en 2021 staan vooral in het teken van het mainnet. Het team is nog volop bezig om Polymath verder te ontwikkelen. In het 3e kwartaal van 2020 kwam het eerste testnet live met de introductie van de eigen Polymesh wallet. Het jaar 2021 staat dan ook volledig in het teken van de lancering van het mainnet van Polymesh.

Team

Chris Housser is interim CEO en co-founder van Polymath. Chris studeerde af in de opleiding rechten aan de universiteit van Ontario in Canada. Het was in 2016 wanneer Chris zich begon te verdiepen in de wereld van cryptocurrency en vooral hoe deze verbonden zijn met traditionele assets zoals aandelen en obligaties. Chris is dus een belangrijke schakel voor Polymath.

Team Polymath

Adam Dossa is met zijn master in computer science nu de Chief Technology Officer (CTO) bij Polymath. Als ondernemend persoon focust hij zich op de begeleiding van jonge beloftevolle startups tot hij begin 2017 blockchain advisor wordt voor het DREAM ecosysteem. Van hieruit heeft hij zich gefocust op de ontwikkeling en optimalisatie van smart contracts. Naast zijn rol als CTO bij Polymath is Adam nog actief als blockchain consultant bij verschillende externe blockchainbedrijven.

Mohammed Muraj is de General Counsel bij Polymath. Hij is de advocaat die juridisch advies geeft aan het bedrijf. Muraj behaalde zijn masters in Management en Finance aan de universiteit van New York. Hij is jaren adviseur geweest bij een groot Canadees investeringsbedrijf waar hij verantwoordelijk was voor het toezicht op de wettelijke, regelgevende en nalevingsfuncties.  Sinds januari 2020 is Muraj mee aan boord gestapt bij het team van Polymath. Op moment van schrijven zijn er 58 medewerkers actief.

Wat is de koers van het POLY token?

Als je in het POLY-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het POLY-token werd op 2 April 2018 bij CMC opgenomen met een koers van $1.3025.  Binnen een half jaar heeft dit token zijn voorlopige ATH al bereikt op 9 February 2018 met een koers van $1.66. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en tussen augustus 2019 en oktober 2020 was de koers laag met vooral rode cijfers. Met de laagst genoteerde koers op $0.0125. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in april 2021 tot $0.64. Op het moment van schrijven, begin oktober 2021 is de koers $0.8697.

Bij CoinMarketCap staat hij net nog binnen de top 150 op plek 126. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het POLY-token kopen?

Het POLY-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een POLY-paartje kunt vinden. Woon je in Nederland of België, dan is Bitvavo een zeer handige optie. Je kunt op de widget hieronder klikken, dan kun je meteen het POLY-token kopen.

Conclusie

Wanneer we kijken naar verschillende investeringsmogelijkheden, is het verrassend eenvoudig om te investeren in crypto. Maak een account aan, vervolledig een know-your-customer procedure en je bent klaar om te investeren in je favoriete crypto. Aandelen en obligaties is echter een ander verhaal. Er zijn verschillende tussenpartijen die het qua wetgeving moeilijker maken om deze investering te voltooien.

Door traditionele digitale assets naar de blockchain te brengen, opent dit naast een reeks van operationele voordelen, ook een geheel nieuwe markt van investeerders. Bedrijven kunnen hun eigen STO-tokens maken dankzij Token Studio en deze beschikbaar stellen aan de hele crypto gemeenschap.

Het is daarnaast altijd goed om je investeringsportefeuille te diversifiëren. Crypto kunnen volatiel zijn, waarbij de waarde van STO-tokens een representatie is van de effectieve waarde van een bepaald aandeel of obligatie. Het is gekend dat deze prijsschommeling minder agressief zijn dan die van crypto. Polymath heeft op moment van schrijven al meer dan 200 security tokens live.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven