Home » Blog » Wat is FORTH Governance token? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FORTH

Wat is FORTH Governance token? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FORTH

forth

Als je een regelmatige lezer bent van onze blogs bij Cryptokopen.nl, heb je eerder dit jaar een blog over Ampleforth voorbijzien komen. Wat Ampleforth uniek maakt, is de vraag en aanbod van het AMPL-token. Ze proberen de volatiliteit van het token te verminderen. Bovendien willen ze een onafhankelijkheid bieden voor geld van centrale banken. Nu is Ampleforth een stapje verder gegaan en heeft ook het FORTH Governance token aan hun protocol toegevoegd. Een governance of beheer token, heeft diverse voordelen voor de houder van zo een token.

In deze blog gaan we het over het FORTH Governance token hebben. Ik ga je uitleggen wat het FORTH Governance token precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je FORTH kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘FORTH Governance token (FORTH)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe het Forth Governance token werkt.

Wat is het Forth Governance token?

Het Forth Governance token is het governance token van Ampleforth. Het FORTH-token kwam op 22 april 2021 op de markt. Het is een zelfstandig token dat je niet moet verwarren met AMPL. Beide tokens hebben compleet andere toepassingen. Het Forth Governance token, is zoals de Engelse naam al aanduidt, vooral bedoeld om het Ampleforth platform te beheren. Het is de stuwende kracht achter het Ampleforth platform. Ampleforth reguleert op een automatische manier de voorraad van het native AMPL-token. Dit gebeurt dan afhankelijk van de vraag en aanbod naar AMPL. Er is dus duidelijk een groot verschil tussen deze twee tokens.

Als je het FORTH-token in je bezit hebt, kun je meestemmen op voorstellen om het Ampleforth protocol te veranderen. Je kunt ook anderen een volmacht geven om voor je te stemmen. Je kunt AMPL zien als een onafhankelijke cryptocurrency die als een rekeneenheid functioneert. FORTH daarentegen, kun je dan zien als het bestuur mechanisme dat toezicht houdt op de evolutie ervan.

Iedereen die voor 30 maart 2021 AMPL-tokens in zijn bezit had of ermee gehandeld had, kon een deel van de FORTH-tokens claimen. Tijdens het tweejarige bestaan van het AMPL-token, hadden ruim 75.000 mensen in AMPL gehandeld. Volgens hun website konden 75.734 mensen FORTH claimen tot 16 april 2021.

Wat is het AMPL-token?

Het AMPL-token was al in 2018 op de markt verschenen. Omdat we het er vaak over hebben in deze blog, is een korte uitleg over dit token wel op zijn plaats.

Het AMPL-token is een stablecoin die vastgepind is aan de koers van de US-dollar. In tegenstelling tot veel andere stablecoins, is de waarde van AMPL niet door tegenwaarde (bijvoorbeeld goud) of transacties gewaarborgd, maar door een unieke toevoer aanpassing die het platform gebruikt.

Elke dag om 14.00 UTC-tijd (Coordinated Universal Time), de opvolger van GMT (Greenwich Mean Time), beoordeelt het protocol de koersverandering tussen AMPL en USD. Als er geen koersschommeling geweest is, gebeurd er verder ook niets, op die dag. Als de koers van AMPL echter hoger is dan de USD, dan worden er nieuwe AMPL-munten gemint. Deze worden dan op een zodanige manier aan alle token houders verspreid dat je na het minten, nog steeds hetzelfde percentage aan AMPL in je bezit hebt. Het resultaat is echter dat de koers bijgesteld werd naar beneden. Gaat de AMPL-koers echter omlaag, wordt er een hoeveelheid AMPL verbrand, zodat de koers weer 1:1 wordt.

Als token houder verlies je of win je geen AMPL-tokens. Je blijft steeds hetzelfde percentage AMPL in je bezit houden.

Hoe werkt het FORTH governance token?

Het FORTH Governance token werkt met een reeks van zes opeenvolgende stappen. Bij elke nieuwe stap zie je een toenemende mate van overeenstemming die door de gemeenschap vertegenwoordigd wordt. Laten we deze zes stappen eens gaan bekijken.

Hoe het FORTH Governance token werkt
https://www.ampleforth.org/governance/

De zes stappen hoe het FORTH Governance token werkt

  • Discussies — dit is het eerste niveau. Hier worden nieuwe ideeën besproken en er wordt over gediscuteerd. Dit gebeurt op sociale mediakanalen, Discord, het Governance Forum of gemeenschap DOAs. Als een idee dan op voldoende steun kan rekenen, kan het als een voorstel geformuleerd worden, en gaat het naar de volgende stap.
  • Formeel voorstel — hier worden de voorstellen met alle technische details voorbereid. Er zijn twee verschillende soorten voorstellen.

1 —  Ampleforth Improvement Proposal (AIP). Hierin worden voorstellen besproken die het basisprotocol, de client-APIs en smart contract standaarden behandelen.
2 — Ampleforth Configuration Change Proposals (ACCPs). Dit betreft voorstellen die een diepgaande                           technische verandering behandelen.

  • Gerichte discussie — het formele voorstel van stap 2 wordt nu besproken als een speciaal onderwerp in het Governance Forum. Alle eventuele nog onduidelijke problemen of verduidelijkingen worden nu besproken.
  • Off-chain signalering — als in de voorafgaande stap nog steeds geen overeenstemming is gevonden over onopgeloste problemen, kan dit nu voorgelegd worden aan token houders. Dit gaat dan via off-chain discussies of via een voorlopige informele stemming via social media. Deze niet bindende stemming geeft dan mogelijk meer inzicht op hoe een echte stemming kan uitpakken. Hier is ook weer een aparte pagina voor.
  • Technische ontwikkeling — zodra een idee of voorstel wel door de voorafgaande vier stappen komt, wordt het in code omgezet. Daarna gaat het eerst naar het testnet en wordt op veiligheid gecontroleerd.
  • Bindende stemming / implementatie — De laatste stap is dan een on-chain bindende, of formele stemming. Hierbij kunnen FORTH-token houders hun tokens gebruiken om te stemmen. Ideeën of voorstellen die aangenomen worden, worden ook meteen automatisch uitgevoerd. Hiervoor is geen verdere actie nodig van een andere entiteit op het platform. De voorstellen, het delegeren en het aantal stemmen kun je ook weer op een aparte pagina bekijken.

Wie zit er in het team van FORTH-token?

Het zal geen verbazing opwekken dat het team achter Ampleforth en het AMPL-token, hetzelfde team is dat achter het FORTH Governance token zit. Het team heeft opleidingen gehad aan topuniversiteiten in de Verenigde Staten van Amerika. Onder andere University of California in Berkeley, USC, Yale en UCLA.

  • Evan Kuo — oprichter en CEO. Evan heeft een achtergrond in wiskunde. Hij heeft bij Yahoo en voor Facebook gewerkt met een eigen firma.
  • Brandon Iles — medeoprichter en architect van het platform. Hij heeft 5 jaar bij Google’s Search Ranking and Machine Intelligence gewerkt en in Uber’s Ranking and Relevance team.

De rest van het team bestaat uit een groep van mensen met uiteenlopende specialisaties. Bij de adviseurs zijn diverse personen van Pantera betrokken, van Facebook en diverse universiteiten. Investeringen in dit project werden onder andere gedaan door Pantera, Huobi Capital, True Ventures en het Founder Collective.

Wat is het FORTH Governance token?

Het FORTH Governance token is het native ERC20 governance token voor het Ampleforth platform. Er zijn 15 miljoen FORTH Governance tokens gemint waarvan 8,691,738.38 FORTH in omloop zijn, of 58%.

Hiervan ging 67% naar de gemeenschap en 33% naar vroege geldschieters, zoals het kernteam, adviseurs, supporters en de Ampleforth Foundation. Na precies 1 jaar begint een eeuwigdurende inflatie van 2% per jaar.

 

FORTH Governance token distributie
https://medium.com/ampleforth/

Wat is de koers van het FORTH-token?

Als je in het FORTH Governance token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het FORTH Governance token heeft vrijwel meteen, een paar uur na de uitgave op 22 april 2021 al zijn voorlopige ATH bereikt met een koers van $57.44. De dag begon met een koers van $28.4. Daarna is de koers ook weer snel gezakt en op 19 mei 2021 ging de koers in de rode cijfers. Het staat rood, zelfs tot op het moment van schrijven aan toe, begin oktober 2021. De koers lijkt steeds verder weg te zakken en op het moment van schrijven, oktober 2021 is de koers $13.46.

Bij CoinMarketCap staat hij buiten de top 300 op plek 357. Met het AMPL-token ziet het op het moment van schrijven ook al niet al te goed uit. Ook als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021, ziet het er niet naar uit dat beide tokens hierdoor een positieve impuls lijken te krijgen. Ik denk dan ook niet dat ze op dit moment nog wel een goede koersontwikkeling gaan doormaken op korte termijn. Dat kan echter ook weer snel veranderen. Het is zeker een goed idee om een oogje op deze twee tokens te houden.,Aas je interesse in een of beide tokens hebt. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om eerst goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het FORTH-token kopen?

Het FORTH Governance token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance, Gate.io en Huobi Global. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een FORTH Governance token-paartje kunt vinden. Het makkelijkst lijkt echter om dit token op Bitvavo te kopen, zeker als je in Nederland of België woont. Op de widget hieronder hoef je maar te klikken om direct in dit token te kunnen handelen.

Hoe kun je het FORTH-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je FORTH Governance token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van het FORTH-token?

De roadmap van Ampleforth is in 2018 begonnen. Sindsdien hebben ze al veel bereikt, maar ze zijn ook nog niet klaar! Ampleforth heeft onder andere al ‘Elastic tokens’ uitgebracht. Dit betekent dat ze zich aanpassen aan de koersverschillen, zoals eerder beschreven. De volgende stap is om ‘elastic finance’ aan te bieden. Daar zijn ze nu mee aan de slag.

Deze multichain elastic finance betekent dat ze een cross-chain snelweg voor waardes willen bouwen. De Ampleforth Foundation bouwt deze verticaal op de stack en horizontaal bij cross-chain. Op de volgende afbeelding kun je dat beter zien, wat ermee bedoeld wordt.

Elastic Finance Stack
https://www.ampleforth.org/roadmap/

De roadmap zelf ziet er als volgt uit. Het eerste doel is om een ‘Elastic AMM’ uit te brengen. Dat klinkt in elk geval interessant!

Roadmap Ampleforth
https://www.ampleforth.org/roadmap/

Conclusie

Wat Ampleforth gedaan heeft met de introductie van het FORTH Governance token is een goede zaak voor de houders van dit token. Natuurlijk ook voor AMPL-houders, die in april 2021 het FORTH Governance token konden claimen. Omdat het een beheer-token is, en geen token voor transacties is, kun je een rustige koers verwachten. We hebben echter al eerder vastgesteld dat het helaas op dit moment niet zo goed gaat met de koers. Voor FORTH en AMPL is de verwachting op dit moment niet positief. Al kan dit met crypto natuurlijk ook weer snel veranderen.

Met het uitbrengen van de Elastic AMM (automated market maker), kan er net de impuls zijn die de tokens nodig hebben. Dus zeker een oogje in het zeil houden voor zowel het Forth Governance token en het AMPL-token. Wil je in een van deze tokens investeren, doe dan in elk geval wel goed eerst je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over FORTH Governance token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven