Er zijn verschillende cryptocurrencies, waaronder Terra, die ernaar streven om een nieuw Defi systeem te worden. Alvorens een cryptomunt kan dienen als een betaalmiddel, moet deze relatief stabiel zijn om vervolgens te kunnen gebruiken in de markt. In dit artikel gaan we het dus hebben over Terra!
Inhoudsopgave
Wat is Terra?
Terra is een digitale valuta in het DeFi-systeem met als primair doel gebruikers te vrijwaren van het betalen van extra verborgen kosten in de e-commerce wereld. Dit door de blockchain-technologie wereldwijd naar de massa te brengen met een focus op nut (utility token) in plaats van trading. Het bedrijf achter Luna is gevestigd in Zuid-Korea en werd begin 2018 werd opgericht door Do Kwon en Daniel Shin. Door investeringen van grote spelers zoals Coinbase Ventures hadden ze al snel 32 miljoen dollar om hun project te ontwikkelen. Ze brachten dan ook al snel de stablecoin LUNA uit. Bekijk in onderstaande video een geanimeerde introductie over de werking van Terra (LUNA):
Transactioneel
Het feit dat er momenteel geen crypto is dat geschikt is als internationaal betaalmiddel komt door de aanhoudende volatiliteit en prijsfluctuaties. Er zijn enkele projecten die werken aan een geschikte oplossing voor dit probleem en het protocol van Terra is hier een voorbeeld van. Het maakt gebruik van een elastisch monetair beleid om crypto te ontwikkelen die prijsstabiel zijn en daarnaast ook nog gekoppeld zijn aan verschillende soorten fiatgeld.
In de praktijk zien we dat naast de volatiliteit er nog maar weinig voorbeelden zijn waar je als consument kan betalen met een crypto variant. Zolang hier onvoldoende vraag is, blijft dit een moeilijk gegeven. De verkoper wil natuurlijk deze valuta ook kunnen gebruiken en is op zoek naar een meerwaarde naast het louter bezitten van deze crypto. In de media zien we dat er geleidelijk aan meer mogelijkheden zijn om in de toekomst te betalen met crypto.
Het ecosysteem van het Terra protocol wordt opgedeeld in twee soorten tokens: de Terra stablecoins en de LUNA-tokens. LUNA is de drijvende kracht achter de stabilisatie van de Terra stablecoins. Hoe ze deze gaan stabiliseren in het protocol, doen ze door middel van een elastisch monetair beleid. Via dit beleid controleren ze constant het vraag en aanbod om deze te balanceren in een stabiele munt.
Elastisch monetair beleid
Een elastisch monetair beleid zou een mogelijke oplossing kunnen zijn voor de stabiliteit van het crypto ecosysteem. De eerste stap in de realisatie hiervan is het realiseren van een sterk fiscaal beleid. Dit zou de acceptie van nieuwe crypto kunnen stimuleren en een groter draagvlak creëren.
Dit realiseren ze door de community te betrekken in het protocol. Voorstellen zullen worden besproken met betrokken partijen in het ecosysteem waarover gestemd kan worden voor een goedkeuring. Indien positief, zal het gefinancierd worden. Hiermee vergroten ze de algemene acceptatie, wat er tevens ook interessanter maakt voor investeerders om deze inspraak te hebben. Het Terra-protocol streeft hier naar een balans tussen het bevorderen van stabiliteit enerzijds en de acceptatie bij het grote publiek als aanvulling op de standaard fiat-valuta anderzijds.
Stable coin
Wat het project van Terra wil bereiken, is het creëren van een stabiele crypto die de massale acceptatie van blockchain mogelijk maakt, vooral in de e-commerce sector. Nog een stable coin, hebben we al niet voldoende stablecoins, waarom een nieuwe maken? Stablecoins kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën:
Fiat geld als onderpand
Dit zijn stablecoins die een fiatvaluta gebruiken als onderpand. Deze tokens worden uitgegeven met een ratio van 1:1 ten opzichte van een dollar of een andere valuta. Bijvoorbeeld Tether is een gecentraliseerde stablecoin die zichzelf koppelt aan de Amerikaanse Dollar. Eén USDT staat gelijk aan 1 USD.
Crypto als onderpand
Dit zijn stablecoins die andere crypto gebruiken als onderpand. Een voorbeeld hiervan is de DAI. Deze is ook gelijk aan 1 USD en mensen kunnen DAI lenen door Ethereum als onderpand te nemen. Het gebruiken van een andere crypto als onderpand is niet geheel zonder risico. Als de waarde van je onderpand, in dit voorbeeld Ethereum crasht, komt het hele ecosysteem in gevaar.
Geen onderpand
Als laatste hebben we stabiele munten zonder onderpand van een externe crypto of fiatvaluta. Dit worden ook wel algoritmische stablecoins genoemd waar Terra een voorbeeld van is. Het wordt gehandhaafd door het aanbod aan te passen aan de vraag.
Wat is Terra Protocol?
Terra (LUNA) is een Proof-of-Stake blockchain protocol dat streeft naar stabiele betalingen, wereldwijd en onafhankelijk van de valuta. Het protocol wordt ondersteun door verschillende stablecoins die elk gekoppeld zijn aan verschillende fiatvaluta. Ze worden gestabiliseerd op basis van een algoritme door de asset van de blockchain zelf: LUNA-token.
Terra wil hiermee de efficiëntie bevorderen voor zowel handelaren als consumenten. De financiële infrastructuur van het ecosysteem wordt constant verbeterd en geoptimaliseerd en ze hopen uiteindelijk te komen tot een geloofwaardig, transparant en vooral neutraal betalingssysteem die iedereen wereldwijd kan gebruiken als nieuw betaalmiddel.
Wat is LUNA?
Waar komen al deze nieuwe stablecoins vandaan en belangrijker nog: hoe werken ze en wat is het onderpand? Dit is waar het LUNA-token het licht ziet. Elke keer dat er een transactie wordt gedaan, worden vergoedingen betaald aan LUNA-holders. Deze opgebouwde waarde wordt gebruikt als onderpand voor de Terra-waarde in het ecosysteem. Het Terra-protocol draait op een Proof-of-Stake blockchain. Dit betekent dat miners hun eigen cryptocurrency, in dit geval LUNA, inzetten om transacties op Terra blockchain te minen.
LUNA is de native token van het Terra-protocol en wordt onder andere gebruikt als onderpand om de prijsstabiliteit te beveiligen van de stablecoins. Het wordt ook gezien als het fundament van het netwerk van Terra en het ecosysteem. Je kan LUNA ook gebruiken om rente te verdienen via stakings.
Luna stakingsopbrengsten
Iedere crypto is onderhevig aan prijsschommelingen, maar hoe minder er gehandeld wordt en hoe meer een munt wordt vastgehouden, des te stabieler de prijs. Het project realiseert daarom stakingsopbrengsten zodat investeerders met het Luna-token op die manier stimuleert om de token op lange termijn te houden.
Tokenomics
Het Terra-protocol bevat een aantal stablecoins die allemaal zijn gekoppeld aan fiatvaluta die wordt gebruikt voor e-commercebetalingen. De betalingen gebeuren snel, binnen een tijdspanne van 6 seconde zouden de betalingen ontvangen zijn bij de handelaar. Er wordt standaard een vergoeding van 0,6% genomen op elke transactie. In de praktijk zien we dat kosten met creditcards al snel oplopen naar +2%.
Betalingen kunnen ook lang duren. Traditionele overschrijvingen kunnen soms dagen duren. Dit komt doordat elke bank met een ander systeem werkt dat elke transactie moet controleren alvorens het gevalideerd kan worden. De blockchaintechnologie wil deze transactiesnelheid optimaliseren, maar in de praktijk zien we dat hier soms ook een wachttijd in zit. Met een snelheid van 6 seconde is elke transactie in een mum van tijd gevalideerd en afgerond.
Terra Prijsstabilisatie
Het stabiliseren van een bepaalde coin is natuurlijk een mooi gegeven, maar voor velen is het onbekend hoe dit te realiseren is in de praktijk. Terra doet dit door hun aanbod aan te passen aan de schommelingen in de vraag. Dus wanneer een sterke vraag naar Terra toeneemt, zal dit de prijs positief gaan beïnvloeden. Hier komt het protocol in actie om deze te gaan balanceren. Zo blijft de valuta en prijs gekoppeld aan de huidige waarde van de stablecoin. Uiteraard is dit ook van toepassing in een situatie waar de vraag afneemt. Het protocol gaat dan extra munten creëren/slaan of te verbranden om het marktaanbod van het token te vergroten.
Dit is het basismechanisme van hun elastisch monetair beleid. Zo kunnen ze snel reageren op stijgende- of dalende marktprijzen om terug een balans te krijgen tussen vraag en aanbod. We zien dat het protocol van Terra in staat is om de waarde relatief stabiel te houden doorheen de marktontwikkelingen, maar het is onmogelijk om deze valuta perfect stabiel te houden om verschillende redenen. Het protocol is nog steeds druk bezig met zichzelf te innoveren.
LUNA wordt gebruikt als onderpand om de prijs stabiel te houden in de cryptomarkt. Zij die investeren in onderpand, waaronder houden van het LUNA-token, investeren op lange termijn in het netwerk en vangen zo volatiliteit op, op korte termijn. In ruil hiervoor krijgen ze winst en gestage groei. Terra-houders betalen op hun beurt transactiekosten aan miners die ervoor zorgen dat de prijs stabiel blijft door het minen van extra tokens of deze te verbranden. Dit systeem blijft zijn nut behouden zolang er voldoende Terra of Luna is om de balans te kunnen realiseren.
Toekomst Terra
Crypto is een zeer interesse wereld en we zien dan ook de wereld blijft groeien en dat het aantal investeerders ook toeneemt. Al te vaak zien we dat mensen hier hopen snel geld te verdienen en investeren dan ook in high-riskprojecten om hun winst te maximaliseren in een recordtempo. Andere investeerders geloven heel sterk in de technologie van blockchain en zijn zich meer bewust van het feit dat onze huidige valuta steeds minder waard wordt en willen dan ook hun investeringen veiligstellen via een stablecoin. Het gebeurt vaker dat investeerders uit een project stappen en deze dan investeren in een stablecoin, die niet onderhevig is aan inflatie. Maar wat is de toekomst van Terra?
Terra is hard aan de weg aan het timmeren om acceptatie te krijgen van het grote publiek. Momenteel staat de crypto in de top 20 op CoinMarketCap met een marketcap van meer dan 6 miljard dollar. Er zijn een aantal aspecten die noodzakelijk zijn alvorens je Terra ook kan gebruiken in de toekomst. Naarmate er meer bedrijven instemmen met het accepteren van Terra als betaalmiddel, zal de waarde van het netwerk ook toenemen en het meer draagvlak krijgen.
Terra Koers Prijsvoorspellingen voor 2021
Voorspellingen doen over de koers van een cryptomunt is altijd een eerder gevaarlijke bezigheid. Waarom? De markt is volatiel en onderhevig aan verschillende factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, zowel op korte- als lange termijn. Toch gaan we eens kijken welke speculaties er zijn op het internet.
De experts zijn eerder positief over de prijsverwachting van Terra. De markt wordt steeds meer volwassen en Terra groeit mee met deze markt. Het is altijd goed om te kijken naar de laatste ontwikkelingen van het project en wat dit met de prijs doet op kortere termijn. Momenteel is Terra voornamelijk bezig met het aanbrengen van nieuwe developers en nieuwe bedrijven. Ze investeren in verdere samenwerkingen die bijdragen aan het ecosysteem. Tot op heden heeft het protocol veel kunnen realiseren en dat heeft zich geuit in procentuele groei. Begin 2021 lag de koers op 4,78 USD. Eind maart 2021 is deze reeds gestegen naar 18,21 USD.
Conclusie
Als onderdeel van Decentralized Finance is Terra een project dat veel aandacht krijgt. De hele wereld van crypto is voor veel investeerders zeer aantrekkelijk. Waarom? We leven in een huidige economie waar er steeds meer geld wordt bijgedrukt en er te veel geld in circulatie is. Dit heeft de weg naar hyperinflatie en devaluatie van onze euromunt versneld. De economie van Terra in de wereld van crypto doelt om deze waarde stabiel te houden. Is er een tekort aan valuta, dan gaan ze Luna, wat gebruikt wordt als onderpand, verbranden tot er weer een balans is.
Met een steeds groeiende populariteit en nood aan een valuta die niet onderhevig is aan inflatie, lijkt het protocol van Terra oplossingen te bieden op een grote schaal. Het protocol bestaat nog maar 3 jaar en heeft nog veel potentie om te groeien. We zijn dan ook benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen in de toekomst en hoeveel draagvlak het krijgt van de markten. Als ze het grote publiek bereiken met hun innovaties, kan het zomaar gebeuren dat de prijs naar een recordhoogte gaat. We volgen het project nauwlettend op!
Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.
No Comment