Cryptocurrency

Wat is Ren? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over REN

Ren is één van de vele blockchains die de wereld rijk is. Blockchains zijn tegenwoordig dan ook niet meer apart, want er komen iedere dag nieuwe blockchains bij. Dat is ook één van de oorzaken dat decentralized finance (DeFi) steeds populairder wordt. Door het groeiende aantal blockchains, wordt het steeds makkelijker om processen over te zetten naar de blockchain. Ren is ook een blockchain die belangrijk is voor DeFi. We leggen je uit wat Ren (REN) is en hoe het werkt!

Wat is Ren (REN)?

Ren (REN) is een open-source protocol voor blockchain dat is ontworpen om interoperabiliteit en liquiditeit tussen verschillende blockchain-platforms te waarborgen. Het stond in het verleden ook wel bekend als het Republic Protocol. Hierna lanceerde Ren in mei 2020 RenVM, wat het kernnetwerk voor zijn virtuele machines is. Dit gebeurde na het voltooien van een Initial Coins Offering (ICO) van 34 miljoen dollar in 2018.

Het platform van Ren is ontworpen om drempels voor deelname aan en beleggingen in DeFi-projecten te overwinnen. Volgens de oprichters van Ren, is dat namelijk een groot probleem in de wereld van blockchain en cryptocurrency. Om hun doel te bereiken, willen ze dus de interoperabiliteit en liquiditeit tussen blockchains waarborgen.

Het eigen token van het protocol, genaamd REN, is wat nodes nodig hebben om RenVM van energie te kunnen voorzien. Dit noemen we ook wel Darknodes, waar we later graag meer over vertellen.  Zie hieronder een korte video over Ren

De oprichters van Ren

Taiyang Zhang is de oprichter en CEO van Ren. Het begon allemaal lang geleden, toen een vriend aan Zhang vroeg om een handelsalgoritme te programmeren voor zijn crypto hedgefonds. Dit hedgefonds zou later bekend worden als Virgil Capital, met Zhang als medeoprichter.

Toen Zhang bij Virgil Capital werkte, merkte Zhang dat er een gebrek was aan ondersteuning voor OTC-handel (Over The Counter) in cryptovaluta. Sterker nog, er was absoluut geen manier voor investeerders om een grote hoeveelheid crypto’s te kopen zonder de markten te verstoren. Vooral bij cryptocurrencies met een laag aantal munten in omloop lopen tegen dit probleem aan. En daar wilde Zhang wat aan gaan doen. 

Alle transacties, met inbegrip van OTC-aankopen, waren immers publiekelijk beschikbaar in op de exchanges. Geautomatiseerde toepassingen zoals Whale Alert vestigen de aandacht op deze grote transacties, wat leidt tot prijsstijgingen en dalingen. En dat kan voor problemen zorgen op de cryptomarkt.

Telkens wanneer iemand een groot bedrag aan cryptogeld van een wallet naar een exchange verplaatst, wordt dit vaak geïnterpreteerd als een voornemen om de cryptovaluta te verkopen. Omgekeerd kan een grote transactie van exchange naar exchange of van wallet naar wallet een signaal zijn dat deze belegger de cryptomunt waardevol vindt, en het de moeite waard vindt om de cryptomunt te houden (of te kopen).

OTC-transacties zijn bijna uitsluitend bestemd voor beleggers met veel geld, die bepaalde cryptomunten willen kopen zonder hier een probleem van te maken. Doordat blockchains geheel transparant zijn, en dus iedereen kan zien wat er gebeurt binnen de blockchain, is het onmogelijk om dit te doen. Een grote transactie zal altijd opgemerkt worden door het netwerk, al dan wel niet door applicaties als Whale Alert.

Wat is een dark pool?

Voordat we in de werking van Ren duiken, moeten we kort uitleggen wat een dark pool is. Een dark pool is in feite een handelsplatform waar orders worden geplaatst en uitgevoerd in een verborgen gedeelte. De transacties worden dus over-the-counter (OTC) gedaan, waardoor het grote publiek niet ziet dat een bepaalde transactie heeft plaatsgevonden. Mensen kunnen verschillende redenen hebben om dit te doen.

In tegenstelling tot traditionele beurzen (zoals de aandelenmarkt) worden de transactieprijzen niet vóór de definitieve transactie getoond. Dit maakt de anonimiteit van de gebruikers (kopers of verkopers) mogelijk. Dit systeem is ook van belang om buitensporige gevolgen voor de markt te voorkomen bij grootschalige uitwisselingen.

Dit systeem is sinds 2007 in Europa toegestaan op grond van de Europese richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten. In de traditionele markt zijn bijvoorbeeld JPMorgan, Goldman Sachs en Deutsche Bank enkele makelaars die dark pools bezitten.

Het gebruik van dit type pool is interessant voor REN omdat het zijn gebruikers in staat stelt crypto-activa te verhandelen tegen betere uitvoeringsprijzen dan op een publieke exchange. Het maakt het ook mogelijk een minimale impact op de markt te hebben in vergelijking met openbare crypto exchanges. Daar zou het namelijk voor een grote stijging of daling van de prijs kunnen zorgen. En dat kan verschillende negatieve gevolgen hebben.

Hoe werkt Ren?

Nu je weet wat een dark pool is, zul je veel beter begrijpen wat Ren is en hoe het werkt. Dark pools zijn namelijk erg belangrijk voor het platform van Ren.

Ren maakt de gedecentraliseerde en onvertrouwde uitwisseling van cryptocurrency over blockchains mogelijk met behulp van zijn centrale platform, de Ren Virtual Machine (RenVM). De RenVM maakt gebruik van een netwerk van darknodes die de rekenkracht leveren om de transacties die plaatsvinden binnen het netwerk te kunnen valideren en verwerken. Dat gaat dus net zoals bij iedere andere blockhain.

Dit wordt gedaan met behulp van een complex algoritme, dat het ‘hamir Secret Sharing Scheme’ heet. Dit zal de orders zodanig fragmenteren dat de darknodes tijdens de transactie het bedrag of de bestemming van de overdracht niet kunnen kennen of herleiden.

Omdat RenVM is gebouwd op Ethereum, worden transacties tussen exchanges uitgevoerd op de Ethereum blockchains met ERC-20 token equivalenten van de activa die worden verhandeld. Dat klinkt misschien lastig. We kunnen het ook simpel uitleggen: hierdoor verplaats je cryptomunten niet direct over de blockchain van Ethereum.

De naam darknodes komt dus ook uit een samenvoeging van dark pools en nodes. Het zijn nodes die het mogelijk maken om transacties uit te voeren, zonder dat iemand in de gaten heeft dat deze transacties worden uitgevoerd. Echter doen deze nodes nog steeds hetzelfde werk als iedere andere node in een blockchain. En dat is het valideren van transacties.

Hoe veilig is Ren?

Veiligheid is erg belangrijk voor Ren. Het biedt gebruikers immers de kans om anoniem transacties uit te voeren. Dan moet het er natuurlijk ook voor kunnen zorgen dat de transactie anoniem blijft, en niet door een beveiligingslek alsnog wordt opgepikt.

Sinds oktober 2020 is het belangrijkste punt van zorg (op het gebied van veiligheid) de controle van het Ren-team over de gebruikersfondsen. Ren wil de mate van decentralisatie geleidelijk uitbreiden. Volgens het team van Ren zal het netwerk aanvankelijk nog minder gedecentraliseerd zijn, vooral wat de opslag van fondsen betreft. Dat is nodig om de veiligheid te kunnen garanderen.

In augustus 2020 spraken veiligheidsanalisten hun bezorgdheid uit over het feit dat alle gebruikersfondsen van Ren in één wallet zaten met een waarde van 100 miljoen dollar. Hier reageerde de CTO van Ren op door te zeggen dat ‘de nodes tijdens die eerste paar dagen worden bediend door het team. In theorie zouden we iets kwaadaardigs kunnen doen. Maar als we groeien en die nodes beginnen te vervangen door echte darknodes, is dat niet langer mogelijk.’ Het is niet duidelijk of Ren sindsdien iets heeft gedaan aan de opmerking over de wallet.

Wat maakt Ren uniek?

Ren is een complex platform met meerdere gebruiksscenario’s, maar is uiteindelijk ontworpen om de toetredings- en investeringsdrempels voor DeFi-projecten te overwinnen. Het is een redelijk uniek platform, omdat je de voornamelijkste gebruikersscenario niet bij andere blockchains terugziet.

Als een plug-in, laat hetFi projecten toe om buitenlandse cryptografische activa zoals Bitcoin (BTC) en Zcash (ZEC) in hun aanbod te integreren. Meer in het algemeen kunnen gebruikers in wezen elk token tussen twee blockchains uitwisselen zonder tussenstappen, zoals het gebruik van “gewrapte” versies van tokens, bijvoorbeeld Wrapped Bitcoin (WBTC) en Wrapped Ethereum (WETH).

RenVM is een netwerk van virtuele computers die een virtuele machine vormen. De machines die het netwerk aandrijven dat RenVM vormt, worden Darknodes genoemd.

Ren int verschillende vergoedingen voor zijn interne bedrijfsvoering, maar de meeste daarvan zijn niet bedoeld voor directe winst, maar worden aan de mijnwerkers betaald. Als ERC-20 token int Ren ook variabele vergoedingen voor gasleveringstransacties.

Het REN-token

De REN is het token dat in het netwerk van Ren wordt gebruikt en heeft twee functies. De eerste functie is het betalen van de transactiekosten voor elke transactie die op het Ren platform wordt geplaatst. De tweede functie is het betalen van verplichtingen aan de registrar. Dit is een smart contract dat de darknodes in Ren’s netwerk beheert.

REN’s ICO

In 2018 lanceerde het Republikeinse Protocol twee sets Initial Coin Offers (ICO’s) voor de Republic Token (REN). De eerste was een private ICO die eind januari 2018/Begin February 2018 plaatsvond en het knappe bedrag van 28 miljoen dollar ophaalde. De tweede ICO, deze keer publiek, werd een paar dagen later gehouden, begin februari, en bracht een bescheiden 4,8 miljoen dollar op.

Beleggers die aan deze ICO’s deelnamen, konden REN’s kopen tegen een prijs van iets meer dan 5 cent dollar per token. Iets meer dan 56% van het totale aanbod van 1 miljard REN dat werd verkocht. We zeiden het eerder ook al, maar de REN is gebouwd op de Ethereum blockchain en is een ERC-20 token.

Hoeveel REN-tokens zijn er in totaal in omloop?

REN heeft een vaste leveringslimiet van 1 miljard (1.000.000.000) tokens. Ren voerde in 2018 een voorverkoop en openbare verkoop (de twee eerder besproken ICO’s) van tokens uit, waarbij in totaal 60,2% van de voorraad werd verkocht aan beleggers.

Ren beschikt over een reservefonds dat aanvankelijk 19,9% van het totale bod uitmaakte, terwijl nog eens 9,9% intern werd toegewezen aan de adviseurs, het team en de oprichters. De team tokens waren onderworpen aan een lock-up periode van twee jaar, met een lock-up van zes maanden voor toewijzingen aan adviseurs.

Nog eens 10% van het aanbod van REN is specifiek bestemd voor activiteiten zoals partnerschappen en ontwikkeling.

In welke portefeuille moeten de REN’s worden bewaard?

Aangezien de REN een ERC-20 token is, kan het worden opgeslagen op vrijwel elke wallet die Ethereum ondersteunt. Er is geen gebrek aan zowel hot en cold wallets om jouw REN-munten in op te slaan. Wanneer je veel REN in je bezit hebt, wordt het meestal aangeraden om dit in een cold wallet op te slaan. Dit is een hardware wallet, zoals bijvoorbeeld een USB, waar je cryptomunten kunt opslaan. Een hot wallet is een wallet die online staat, en bijvoorbeeld is gekoppeld aan een exchange. Over het algemeen is een cold wallet een stuk veiliger, omdat cryptomunten niet gestolen kunnen worden wanneer er geen internetverbinding is. Door grote hoeveelheden cryptomunten op een cold wallet op te slaan, verzeker je jezelf ervan dat je cryptomunten niet worden gestolen.

Wat is DeFi, en waarom speelt Ren hier een rol in?

De verkorting DeFi komt van het Engelse woord Decentralized Finance. Het doel is om opnieuw een financieel ecosysteem te ontwikkelen en zich daarbij te bevrijden van banken en tussenpersonen als notarissen en verzekeraars. Decentralized Finance draait op de blockchain en over-the-counter. Diensten worden namelijk direct aangeboden, zonder dat daar iemand tussen zit. Er zijn vaak ook dApps gekoppeld aan DeFi, die het makkelijker maken voor de gebruiker om gebruik te maken van de vele functies die DeFi en blockchain bieden. Zie hieronder korte video wat Defi inhoudt.

Een individu leent bijvoorbeeld geld in de vorm van cryptovaluta rechtstreeks aan een ander individu. De tussenkomst van een bank, een advocaat of een andere tussenpersoon wordt dan overbodig. Het systeem werkt via de blockchain en maakt vaak gebruik van smart contracts.

Het gebruik van de blockchain garandeert de veiligheid en de authenticiteit van de transacties. De blockchain is een gedecentraliseerd netwerk. Dit betekent dat alle gebruikers een soort kopie hebben van de geschiedenis en de transacties van de blockchain. Het is dus in principe onmogelijk deze te wijzigen zonder dat de andere leden van het netwerk dit merken.

Ren speelt een grote rol binnen DeFi, gezien het bijdraagt aan het verder decentraliseren van financiële diensten. Door de functies van Ren, is het makkelijker om grote bedragen aan cryptogeld over de blockchain te verplaatsen. Dit is een functie die eerst nog niet op deze manier mogelijk was op de blockchain. Ren heeft dus een unieke en specifieke rol binnen DeFi, en daarom zijn er ook genoeg experts die denken dat Ren erg groot kan worden binnen de wereld van blockchain en crypto. De vraag is alleen hoe Ren zal werken wanneer het op grote schaal wordt gebruikt. Het is nog een vrij nieuw protocol, en daarom zal de toekomst uitwijzen hoe Ren zijn rol binnen de DeFi wereld kan gaan vervullen.

Ren Koers en verwachting

Waar kan ik REN’s kopen?

REN heeft maar een beperkte ondersteuning voor vreemde valuta. Toch is het te vinden op veel bekende crypto exchanges, zoals Binance, ByBit, Coinmerce en Bittrex. In het begon stond z te kopen!eker 88% van het handelsvolume op de Binance exchange. Het is ten opzichte van dat moment dus een stuk beter gegaan. Sinds February 2021 kun je nu ook REN kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel REN je wilt kopen op Bitvavo

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!