Home » Blog » Lido Finance, wat is dat? Uitleg Lido-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over LDO

Lido Finance, wat is dat? Uitleg Lido-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over LDO

Lido Finance

Staken is een populair onderdeel van de crypto wereld. Bij Proof-of-Stake (PoS) blockchains kun je tokens vastzetten, het staken. Hiervoor krijg je een beloning en je beschermt tegelijkertijd de desbetreffende blockchain. Er zit echter ook een nadeel aan staken vast. Je kunt de tokens die je staakt, niet ergens anders voor gebruiken. Die heb je vastgezet in ruil voor de beloning. Daar is nu verandering in gekomen, door liquid staking. Dit houdt in dat als je tokens staakt, daar in ruil een ander setje tokens voor krijgt. Voor elk token dat je staakt, mint je een nieuw token. Lido Finance is de koploper van dit liquid staking.

Daar ga ik het in deze blog over hebben, namelijk over Lido Finance en het LDO-token. Ik ga je uitleggen wat Lido Finance precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de LDO-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het LDO-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Lido Finance (LDO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een uitgebreide video bekijken die laat zien hoe Lido Finance werkt.

Wat is Lido Finance?

Lido Finance is een platform dat liquid staking aanbiedt voor Ethereum (ETH) and op dit moment nog vier andere tokens. Dat zijn Solana (SOL), Polygon (MATIC), Polkadot (DOT) en Kusama (KSM). Eerder werd ook nog Terra (LUNA) aangeboden, maar dat wordt afgebouwd en uiteindelijk stopgezet. Zoals je waarschijnlijk weet, vindt in september 2022 The Merge plaats. Dat is als Ethereum overstapt van PoW naar het PoS consensus mechanisme. Dit betekent ook dat je dan ETH kunt staken. Veel beurzen en platforms zoals Lido Finance bieden nu al het staken voor ETH 2.0 aan.

Liquid staking betekent dat als je een van de vijf genoemde tokens bij Lido gaat staken, je nieuwe tokens munt. Dit zijn de ‘st-tokens’. Dus als je bijvoorbeeld 20 ETH-tokens staakt bij Lido, krijg je 20 stETH-tokens. Hetzelfde uitgangspunt geld dan ook voor de andere vier tokens. Dus als je 100 DOT-tokens staakt bij Lido, krijg je 100 stDOT-tokens, enzovoort. Je krijgt dus een getokeniseerde versie van het token dat je staakt. De st-tokens zijn ook 1:1 vastgepind aan het onderliggende token. Dus in principe is 1 stETH hetzelfde waard als 1 ETH. Hier kom ik nog op terug.

Wat maakt het staken bij Lido Finance zo interessant?

Wat deze stETH, stDOT, stMATIC, stKSM en stSOL tokens zo interessant maken, is dat je ze nu in de DeFi ecosystemen van deze tokens kunt gebruiken. Je kunt ze uitlenen, ermee farmen en er eigenlijk alles mee doen wat in DeFi mogelijk. Zo krijg je een passief inkomen. Dit betekent dat je twee keer een beloning krijgt. Ten eerste voor het staken van een van de vijf tokens. Ten tweede, met je liquid tokens.

De volgende afbeelding laat de huidige vijf tokens en hun APR zien die Lido Finance aanbied. Let er wel op dat deze intrest percentages niet vast staan. Die kunnen in de loop van de tijd wisselen. Zo gaf Kusama bijvoorbeeld in eind juni nog 21.5% intrest.

Tokens die je kunt staken
https://lido.fi/

Voordelen om bij Lido te staken

Er zijn nog meer voordelen als je met Lido staakt. Zo is er bijvoorbeeld geen minimum inleg nodig. Je hoeft de tokens ook niet voor vastgestelde tijd vast te zetten. Hierbij moet ik echter wel aanmerken dat stETH pas na The Merge weer omgeruild kan worden voor ETH. Dit is in tegenstelling to Ethereum. Als je Ethereum wilt staken op de Ethereum blockchain, moet je validator worden. Als validator moet je minimaal 32 ETH staken. Het is ook best een ingewikkelde en technisch gebeuren om ETH te staken. Je moet bijvoorbeeld 24/7 online zijn met je node. Zo niet, kun je bestraft worden en verlies je inkomsten. Lido neemt al deze bezwaren weg.

Intussen is Lido Finance zo populair geworden dat ze bijna een derde van alle ETH-tokens staken. Dit kan een bedreiging voor het Ethereum netwerk worden. De Lido DAO kan namelijk voorstellen aannemen die de koers van Ethereum gaat meebepalen. Je zou als het ware een kartelvorming kunnen krijgen. Dit wordt onder andere in de hand gewerkt doordat Lido bepaald wie een node operator mag zijn. Op dit moment zijn dat er 30. Zie de foto hieronder. Dit kan dan weer leiden tot een gecentraliseerde aanval op het Ethereum netwerk. Daarom gaan er stemmen op dat platformen zoals Lido, die liquid staking derivaten (LSD) afgeven, niet meer dan 25% van alle tokens die gestaakt worden in bezit mogen hebben.

Lido Finance
https://lido.fi/

Hoe werkt Lido Finance?

Lido Finance werkt met liquid staking als uitgangspunt. Nog een keer kort herhalen, je staakt één van de vijf tokens die Lido aanbiedt, en je krijgt daarvoor st-tokens in de plaats op een 1:1 basis. Deze nieuwe tokens mint je op het moment dat je begint met het staken. Nu begint het eigenlijk pas interessant te worden, want deze tokens kun je dan in DeFi weer gebruiken. Bijvoorbeeld, stETH-tokens kun je in het Ethereum DeFi netwerk gebruiken en stMATIC-tokens kun je in het Polygon DeFi netwerk gebruiken. Je kunt deze st-tokens inzetten als onderpand, ze uitlenen of er mee farmen. Je krijgt dus twee keer een beloning.

Hieronder kun je een video bekijken hoe je Polkadot kunt staken op Lido. Op hun YouTube kanaal zijn nog diverse andere interessante video’s te vinden, over hoe je kunt staken op Lido Finance.

Zo snel als je een van de vijf tokens staakt, worden deze over 30 verschillende validators verdeeld. Deze worden door Lido gescreend voordat ze mogen deelnemen. Doordat je bij verschillende validatoren staakt, is je staking risico ook minimaal. Deze staking diensten zijn ook non-custodial. Dit betekent dat je zelf de controle hebt over de tokens. De Lido DAO zorgt op zijn beurt voor het bestuur van Lido. De volgende afbeelding laat zien hoe Lido staakt op de Beacon chain.

Lido Finance
https://blog.lido.fi/how-lido-works/

stETH is losgekoppeld van ETH

Op het moment van schrijven is stETH niet meer vastgepind aan de prijs van ETH. Dit is op zich geen probleem en kan zelfs een voordeel betekenen. Als je nu namelijk stETH koopt op een DEX, kun je deze later omruilen tegen ETH. Je koopt ze tegen een lagere prijs in dan ETH. Het is dus ook mogelijk dat je later nog koerswinst kunt maken. Als je bijvoorbeeld nu stETH koopt tegen een prijs van $1450, is het mogelijk dat tegen de tijd dat je na The Merge je stETH kun inruilen voor ETH, de koers omhoog is gegaan. Maar ook als je nu stETH voor $1450 koopt en stel de prijs veranderd niet, dan is ETH $1500 waard. Bij andere st-tokens is de prijs nog steeds 1:1.

Je kunt nu echter ook al je stETH tokens op DeFi platforms verkopen. Bijvoorbeeld op Curve in pools of op diverse beurzen, zoals Huobi Global, Gate.io of FTX.
Er is ook een wrapped stETH-token, het wstETH-token. Dit maakt het makkelijker om het in sommige DeFi protocollen te gebruiken. De volgende video laat zien hoe je stETH kunt omzetten in een wstETH-token.

 

Ethereum wordt nu op de Beacon chain gestaakt. Dat is de chain die het PoS mechanisme laat draaien. Voor hun service krijgt Lido 10% van je staking opbrengsten. Deze worden dan weer verdeeld tussen de node operators, de DAO en een dekkingsfonds. Zie de afbeelding hieronder.

Lido Finance
https://blog.lido.fi/how-lido-works/

Wie zit er in het Lido Finance Team?

Lido werd in oktober 2020 opgericht door drie personen. Deze founders hebben later het bestuur overgedragen aan de Lido DAO.  Ik wil toch deze drie personen even onder de loep nemen, zodat je iets meer weet over de achtergrond van dit project.

  • Konstantin Lomashuk—Hij is al sinds 2014 actief in crypto. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook P2P Validator opgericht. Hij nam deel aan de ETH ICO en heeft schijnbaar nooit zijn BTC, ETH of andere tokens uit die tijd verkocht. Echte diamand hands!
  • Vasiliy Shapovalov—Hij is een softwareontwikkelaar die pas in 2019 met crypto begonnen is. Hij is de CTO van P2P Validator. Het is zijn werk die het staken op de Beachon chain voor Lido mogelijk maakt.
  • Jordan Fish—Hij is beter bekend onder zijn Twitternaam Cobie. Jordan is al sinds 2012 actief in crypto en is een bekende influencer. Zijn taak was vooral om vroege investeerders te strikken. In begin 2021 heeft hij Lido ook weer verlaten.

Ze hebben alle drie een universitaire opleiding, maar het zijn vooral Konstantin en Vasiliy die alles bedacht hebben.

Wat is het LDO-token?

Het Lido DAO Token of LDO-token is een ERC20 governance token. Het wordt gebruikt door de Lido DAO om er mee te beheren. Er worden ook andere activiteiten mee ondersteund, zoals de Lido subsidies in het LEGO of de Lido Ecosystem Grants Organisation. Maar bij doorverwijzingen krijg je ook het LDO-token.

De marketcap van dit token is $1.7 miljard en er zijn 312.9 LDO-tokens al in omloop. Dat is 31% van de maximale voorraad van 1 miljard. Deze 1 miljard tokens zijn ook al gemint en de DAO bezit 64% van de tokens. De uitgifte van de tokens was als volgt, zie ook de afbeelding hieronder. Er staat dus nog wel een beetje verkoop druk op dit token doordat er nog 69% in circulatie moet komen.

  • DAO treasury – 36.32%
  • Investors – 22.18%
  • Validators en signature holders – 6.5%
  • Initial Lido ontwikkelaars – 20%
  • Founders en toekomstige werknemers – 15%
LDO token
https://blog.lido.fi/introducing-ldo/

Wat is de koers van het LDO-token?

Voordat je in een cryptomunt gaat investeren, is het verstandig om een paar zaken niet het oog te verliezen. Zo moet je eerst weten hoe een project werkt, wat het doel is en wie er in het team zit. Door dit te onderzoeken, ben je bezig met een fundamentele analyse. Je kunt er echter ook voor kiezen om een technische analyse te maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is. Zo zorg je ervoor dat je de kans op een verlies zo klein mogelijk maakt. Dus als je in het LDO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken.

Het LDO-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 5 januari 2021 met een koers van $1.7627. In een korte periode ging de koers eerst naar $0.63 en weer omhoog naar $2.98. Zo bleef het token een tijdje pieken met steeds kleinere dalen. De voorlopige ATH werd op 20 augustus 2021 bereikt met een koers van $7.30. Daarna is de koers ook weer gezakt om in november 2021 nog eens naar $5.50 te pieken. Op het moment van schrijven, eind augustus 2022 is de koers $1.72. Dat is bijna precies de koers waar het token mee begon op CoinMarketCap.

Bij CoinMarketCap staat dit token ruim binnen de top 100, op plek 66.

Vooruitzicht van het LDO-token

Bij CoinMarketCap staat hij ruim binnen de top 100 op plek 70. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat The Merge er aan zit te komen en veel mensen hun ETH willen gaan staken. Lido Finance heeft dit proces vereenvoudigd en dat zal veel investeerders aantrekken. Ik denk daarom dat dit token nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Aan de andere kant, LDO heeft een grote marketcap en er komt nog 69% van de tokens op de markt. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het LDO-token kopen?

Het LDO-token is op Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een LDO-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het LDO-token het beste bewaren?

Je kunt het LDO-token op verschillende manieren bewaren. De eerste optie is om de wallet op de beurs waar je het token koopt te bewaren. Denk er dan echter aan dat er altijd een risico is dat een beurs gehackt kan worden.

Als tweede optie is het dan beter om een online wallet zoals MetaMask of een vergelijkbare wallet te hebben. Dit zijn zogenaamde non-custodial wallets. Nu ben jij in het bezit van de private keys. Het is meteen een stuk moeilijker voor een hacker om bij je munten te komen. Als je het echter voor elkaar krijgt om je private keys kwijt te raken, heb je geen toegang meer tot je eigen munten. Je kunt dan niet meer bij je wallet komen. Bijvoorbeeld als je computer vastloopt. Deze private keys zijn dus belangrijk en die moet je goed bewaren, het beste op verschillende, veilige plekken.

Als derde optie heb je ook een hardware wallet zoals Ledger, de X of S versie of van Trezor. Nu staan je munten veilig offline en kan niemand aan je munten komen. Hier geldt echter hetzelfde verhaal voor je private keys. Zorg dat je die veilig en op een paar verschillende plekken bewaard.

Conclusie

Ik heb je meegenomen in de wereld van liquid staking. De koploper op dit gebied is op dit moment Lido Finance. Ze hebben alleen al in het staken van ETH ongeveer 1/3 van alle ETH-tokens die gestaakt worden onder hun beheer. Je kunt er echter nog vier andere tokens staken en krijgt daarvoor liquid tokens in de plaats. De zogenaamde st-tokens. Met deze st-tokens kun je dan weer in DeFi aan de slag om een passief inkomen op te zetten.

Lido Finance maakt het mogelijk om twee keer een beloning te ontvangen. Eén keer door te staken en één keer door de liquid tokens. Dit zal vast niet de laatste keer zijn dat je iets over liquid tokens hoort. Het LDO-token wordt door de Lido DAO gebruikt voor het beheren van Lido Finance. Mocht je in het LDO-token willen investeren, raden ik je aan om eerst goed je eigen onderzoek te doen.

Heb je nog vragen over Lido Finance of het LDO-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven