Home » Blog » WINkLInk, wat is dat? Uitleg Win-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over WIN

WINkLInk, wat is dat? Uitleg Win-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over WIN

Winklink

De Tron blockchain timmert hard aan de weg en krijgt langzaam, maar zeker steeds meer marktaandeel. In DeFi, staan ze bijvoorbeeld op plek 2, met TVL of Total Value Locked. Direct achter Ethereum. Dat is een knappe prestatie en geeft aan dat Tron goed bezig is. Verder heeft Tron ook een uitgebreid ecosysteem. Hier kom je diverse dApps tegen, zoals wallets, een Tron explorer en diverse DeFi projecten. Justin Sun, de oprichter van Tron, is goed bezig en doet dit allemaal als een soort stille kracht. WINkLink past hier mooi in en dit is het eerste decentrale orakel op de Tron blockchain.

Ga er maar eens goed voor zitten. In deze blog ga ik het over WINkLink hebben en het WIN-token. Ik ga je uitleggen wat WINkLink precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de WIN-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het WIN-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘WINkLink (WIN)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe WINkLink werkt.

Wat is WINkLink?

WINkLink is het eerste decentrale orakel op de Tron blockchain. Als je meer wilt weten over orakels, lees dan ons artikel over orakels. Ik zal echter ook kort samenvatten wat een orakel is en doet. Op veel blockchains en overal in DeFi, heb je smart contracts. Die kunnen uitstekend met elkaar praten op de blockchain. Omdat ze echter een gesloten systeem zijn, kunnen ze niet met de buitenwereld communiceren. Daar komt dan een orakel om de hoek kijken, want een orakel kan off-chain informatie aan de smart contracts geven, die on-chain wonen. Denk bijvoorbeeld aan weerberichten, prijzen van valuta maar ook sportuitslagen. Dus je ziet dat deze orakels een belangrijke rol spelen in de crypto space.

Het WINkLInk orakel zorgt ervoor dat dApps en smart contracts op de Tron blockchain betrouwbare informatie krijgen. In een eerdere versie was dit orakel ook bekend onder de justlink.io naam. De afbeelding hieronder laat duidelijk zien hoe het Tron Netwerk geen verbinding kan maken met de buitenwereld. Daar zorgt WINkLink voor. Deze verbinding met de buitenwereld moet ten eerste veilig zijn en ten tweede ook betrouwbaar zijn. Op deze manier kunnen betalingssystemen, DeFi en evenementen op de Tron blockchain gebruikmaken van dit orakel. Ik leg dadelijk uit hoe dit werkt.

Zo profiteert dus het hele Tron ecosysteem van het WINkLink orakel. Er zijn verschillende services die je de dApps op in het Tron netwerk laten zien. Bijvoorbeeld DappRadar of Dapp.Review, die over 500 dApps heeft opgenomen die op Tron gebouwd zijn. WINkLink zorgt er dan ook voor dat het hele ecosysteem door kan groeien. Het is een van die stille krachten waar het Tron netwerk er diverse van heeft en in uitblinkt.

Winklink
https://winklink.org/#/home

Hoe werkt WINkLink?

Het is nu dus duidelijk dat WINkLink met orakels werkt. Ik ga nu dan ook uitleggen hoe WINkLink werkt. Het is echter ook interessant om te weten waarvoor deze data zoal gebruikt wordt. Dit orakel levert data aan games, zoals Dice, Moon, Ring en Duel. Er worden echter ook casino games van data voorzien. Denk bijvoorbeeld aan blackjack, poker en eenarmige bandieten. Laten we echter beginnen bij de nodes van dit orakel.

De Orakel Nodes

Het WINkLink orakel netwerk op Tron bestaat uit diverse nodes. Het is vergelijkbaar met een blockchain netwerk. Alle nodes hebben hun eigen sets van databronnen. Als een adres om data vraagt, stuurt de node deze data en krijgt daarvoor een vergoeding. Het is mogelijk om de aanvraag voor data aan meerdere nodes te geven. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de geleverde data. Data wordt ook samengevat door een FluxAggregator. Dit zorgt er ook voor dat de data juist zijn en over diverse nodes verdeeld wordt.

Behalve deze nodes, biedt WINkLink ook diverse diensten aan. Hier gaan we.

WINkLink Price Service

Deze WINkLink Price Service levert de correcte informatie voor verschillende valuta en prijzen uit de echte wereld. Dit gebeurt via het WINkLink Price Feed Contract. Als deze prijzen en informatie namelijk niet kloppen, kunnen de gebruikers en ontwikkelaars verliezen lijden. Bijvoorbeeld door arbitrage of aanvallen op het contract.

Het WINkLink Price Feed Contract vat ook data samen van verschillende nodes. Dit zorgt ervoor dat er een stabiele stroom van prijsinformatie afgegeven wordt. Deze informatie wordt aangeboden in diverse token paartjes. Ontwikkelaars kunnen dan zelf weer smart contracts voor dApps maken waarin deze informatie verwerkt wordt.

WINkLink Random Number Service

Deze Verifiable Random Function (VRF) is een public key die als een willekeurig getal gebruikt kan worden. Deze public key maakt gebruik van een cryptografische hash dat veilige en betrouwbare willekeurige nummers aanmaakt. Als je toegang hebt tot deze public keys, kun je de hash verifiëren. Je hebt echter wel de private key nodig om de berekeningen te maken.

Een VRF wordt op de volgende manier aangemaakt.

 • Een dApp stuurt on-chain een aanvraag voor een willekeurig nummer.
 • Er is nu een off-chain orakel node die begint met naar het verzoek te zoeken. Het maakt nu een willekeurig getal aan. Hier wordt het cryptografische bewijs aangehecht zodat het willekeurige getal kan worden geverifieerd. Dit wordt dan aan een orakel contract teruggestuurd, een VRF-coördinator.
 • Nu kan het orakel contract het willekeurige getal verifiëren. Het kan nu gepubliceerd worden in het dApp contract.

Deze fraudebestendig manier om willekeurige getallen aan te maken kan door verschillende toepassingen gebruikt worden. Het werkt bijvoorbeeld heel goed in blockchain gaming en voor NFT’s. Het kan middelen en taken toewijzen op een aantoonbaar willekeurige manier.

WINkLink Contract-Upgrade Service

Nadat een smart contract begint te werken, is er eigenlijk niets meer dat het kan laten stoppen. Om echter de veiligheid te verbeteren, heeft WINkLink een Contract-Upgrade Service in het leven geroepen. Het is bedoeld voor gebruikers en is optioneel. Je kunt dus zelf besluiten om het te gebruiken, of niet.

Als een smart contract kwetsbaar geworden is, wordt er een nieuw contract gemaakt en geactiveerd. Je hebt nu de keuze uit beide contracten. Door een contract op deze te upgraden, kun je problemen met orakelstoringen en smart contract hacks voorkomen.

Wie zit er in het WINkLink team?

Er is voldoende informatie over dit project te vinden. Er is een whitepaper, er zijn docs en uiteraard een website. Informatie over het team is er ook, maar het is schaars. Zo heb ik bijvoorbeeld geen links op LinkedIn of Twitter kunnen vinden van teamleden. Hier is wat ik wel heb kunnen vinden.

 • N. Yang is Head of Product. Hij schijnt een van de twee oprichters te zijn. Yang werkte onder andere bij Tencent, Weibo en Qunar.
 • Jacky Li, een van de andere oprichters. Hij werkte bij Baidu en is Head of Technical.
 • Aiden Luo werkt in Operations. Hij werkte bij JoyCrafter en Gameloft.
 • JP Shen is Technical supervisor.
 • C Li is Technical.
 • MR Lin is Frontend.
 • YY Liu is Testing Engineer.
 • XL Li werkt met de smart contracts.
 • JL Lv is DevOps.

Zoals je kunt zien, de informatie is minimaal. Maar er staat een team en ze hebben de zaken goed voor elkaar. Het project draait goed.

Wat is het WIN-token?

Het WIN-token is een TRC-20 token dat op de Tron blockchain draait. Het is ook beschikbaar als een BEP-2 token. WIN-tokens worden onder andere gebruikt om ontwikkelaars en nodes te stimuleren om deel te nemen.

De twee belangrijkste toepassingen zijn;

 1. Nodes krijgen beloningen in WIN-tokens als ze betrouwbare gegevens leveren.
 2. Netwerk betalingen—Ontwikkelaars betalen nodes met het WIN-token om betrouwbare gegevens te krijgen.

Tijdens de openbare verkoop was de prijs van het token $0.00006673340 en werd er maar liefst $10 miljoen opgehaald. Er werd toen, maar 15% openbaar verkocht in april 2019. Er was ook een Launchpad verkoop van 5% van alle tokens, Dit leverde nog eens $6 miljoen op met een prijs per token van $0.0001201. De oorspronkelijke hoeveelheid tokens in circulatie was 20.99%

De maximale voorraad is 999 miljard tokens. Daarvan zijn er nu al 961.74 miljard in omloop en dat is al 96%. De market cap is $124 miljoen.

Het is ook een beetje een uniek token, want het is gelinkt aan twee netwerken. Een keer aan het WINkLink orakel netwerk en een keer aan het WINk gaming platform.

De uitgave van de tokens verliep als volgt

 • Reserve 3.75%
 • Launchpad 5.00%
 • Platform Development 7.00%
 • Gaming Partnership 9.00%
 • Strategic Partnership 6.25%
 • Airdrop 5.00%
 • Initial Community 12.00%
 • Seed Sale 15.00%
 • Team 10.00%
 • Ecosystem 27.00%

Dat het team, maar 10% kreeg, en ook nog via een uitgave systeem, uitgesmeerd over diverse jaren, is een heel goed teken. Zie de afbeelding hieronder.

Winklink
https://coinmarketcap.com/currencies/wink/project-info/

Het uitgave schema laat zien dat de laatste tokens in augustus 2022 op de markt komen. Dit is een goed teken, zodat de spoeling niet meer verdund wordt. Zie de afbeelding hieronder.

Winklink
https://research.binance.com/en/projects/wink

Wat is de koers van het WIN-token?

Als je in het WIN-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het WIN-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 3 augustus 2019 met een koers van $0.0003692. Daarna is de koers gezakt tot $0.00006663. Totdat er op 28 maart 2021 een parabolische stijging plaatsvond. Op 5 april 2021 werd de voorlopige ATH bereikt met een koers van $0.00289424. Daarna corrigeerde de koers ook weer snel en zakte. Op 24 mei 2021 was de koers weer terug op $0.0004277. Tussen mei 2021 en het moment van schrijven ging de koers lichtjes op en neer. Midden augustus 2022 is de koers $0.0001291. Vergeleken met een jaar geleden, is dat een verlies van 80% over één jaar.

Bij CoinMarketCap staat hij ruim de top 200 op plek 168. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het hele Tron ecosysteem goed draait. Tron werkt haast stilletjes op de achtergrond, lijkt het wel. Maar de meeste projecten draaien erg goed binnen het ecosysteem. Verder is er ook weinig orakel alternatief voorhanden bij Tron. Band Protocol is geïntegreerd en Bridge oracle draait ook op Tron. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen. Hieronder zie je de koers van Winklink-token via de widget van Bitvavo.

Waar kun je het WIN-token kopen?

Het WIN-token is op Bitvavo en Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en KuCoin. Er zijn ook een paar liquidity pools op DEX’en zoals PancakeSwap waar je een WIN-paartje kunt vinden. Om Winklink-token te kopen kun je hieronder intypen hoeveel Winklink-token je wilt kopen.

Hoe kun je het WIN-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je WIN-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Je kunt ook de Guarda Tron wallet gebruiken of de BNB-chain wallets. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

In dit artikel heb ik je meegenomen in een uitstapje naar WINkLink. Dit is het eerste orakel op de Tron blockchain. Net zoals het hele Tron netwerk en ecosysteem, werkt het schijnbaar op de achtergrond. Intussen draait er echter wel een goed project en product. Ik heb je uitgebreid uitgelegd wat WINkLink is en hoe het werkt. We hebben ook uitvoerig naar het WIN-token gekeken en gezien dat het iets unieks heeft. Het is namelijk gelinkt naar twee netwerken.

Op termijn verwacht ik dat dit token zich nog wel goed kan ontwikkelen. Een deel van deze verwachting ligt aan het feit dat het deel uitmaakt van het Tron ecosysteem. Verder is er niet al te veel concurrentie voor orakels op het Tron netwerk. Mocht je besluiten om in dit token te investeren, doe dan wel eerste goed je eigen onderzoek. Wij geven geen financieel advies.

Heb je nog vragen over WINkLink en het WIN-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven