Technische Analyse (TA) is een begrip wat je steeds vaker tegenkomt wanneer het gaat om crypto trading. Er bestaan namelijk twee verschillende soorten crypto traders. Traders die op gevoel afgaan en traders die op data afgaan.
Het één is niet per definitie beter dan het andere, maar bij het traden op gevoel komt vaker een zekere mate van geluk kijken. Bij het traden op basis van data (vaak historische data), heb je voor je gevoel vaak wat meer zekerheid en fundament.
In dit artikel gaan we uitgebreid in op zaken die komen kijken bij Technische Analyse. Niet alleen de begrippen, maar ook een handleiding en complete uitleg met hoe je zelf Technische Analyse toepast. Ga er dus maar lekker voor zitten, het worden een paar leerzame minuten voor je!
Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Technische Analyse en het traden hierop. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.
Om alvast een beetje beeld te krijgen van wat Technische Analyse precies inhoudt, hebben we de volgende video voor je uitgezocht. In de video krijg je alvast in vogelvlucht een beetje gevoel bij wat Technische Analyse (TA) inhoudt en wat je er mee kunt. Natuurlijk nemen we alle belangrijke aspecten van Technische Analyse even stuk voor stuk door, zodat alles helemaal helder is!
Wat je vandaag zult leren
Wat is Technische Analyse (TA)?
Laten we vooral even beginnen bij de praktische definitie van Technische Analyse. Want wat is technische analyse precies?
Technische Analyse is een analyse op historische data van een crypto-koers. Wanneer je voor de eerste keer naar zo’n koers kijkt, kan het allemaal enorm overweldigend overkomen. Er zijn verschillende grafieken, springende cijfers, kleurtjes en van alles. Maar zoals met alles: oefening baart kunst!
Voordat we ingaan op hoe je zelf technische analyse kunt toepassen binnen je eigen handelsstrategie, is het wel belangrijk om te snappen waar men technische analyse precies voor gebruikt. De meest voorkomende elementen die men probeert te herleiden uit historische data zijn:
- De richting van een trend
- De kracht van een trend
- Support-levels
- Resistance-levels
- Entry-points (inkoopmomenten)
- Exit-points (uitstapmomenten)
- Patronen
Dat is allemaal nogal wat hè? Om dat uit een grafiekje te halen? Maar gelukkig gaan wij je ermee helpen!
Zelf Technische Analyse doen: Tradingview
Het leven wordt vaak een stuk eenvoudiger wanneer je dingen zelf kunt uitproberen, zonder iets stuk te kunnen maken. Het kan dan ook geen kwaad om zelf gewoon rustig aan de slag te gaan met Technische Analyse, om het beter onder de knie te krijgen. Want hoe eerder je er nu mee begint, hoe sneller je er profijt van hebt!
We gaan in dit artikel niet uitgebreid in op hoe je met Tradingview werkt, daar hebben we namelijk deze uitgebreide handleiding voor Tradingview al voor geschreven, maar het kan geen kwaad om je eigen Tradingview account alvast een te maken en om deze erbij te pakken. We kunnen je dan namelijk beter op weg helpen gedurende de rest van het artikel.
Wacht dus niet langer en maak even een gratis account aan bij Tradingview, dan kunnen we snel door naar het volgende onderdeel! Het helpt wanneer je alles wat we bespreken zelf probeert toe te passen in Tradingview, dan krijg je het nóg sneller onder de knie!
Wat zijn de belangrijkste aspecten binnen TA?
Binnen technische analyse heb je een aantal middelen tot je beschikking en met die middelen wil je een zo goed mogelijke voorspelling van de nabije (of langere) toekomst maken. We zetten in dit artikel graag een aantal begrippen onder elkaar, zodat je meer snapt van hoe ze precies in elkaar steken en wat je ermee kunt. Hiermee leg je een belangrijke basis als crypto trader.
Instellen van Tradingview
We pakken even de koers van BTCUSDT (Bitcoin) erbij van de afgelopen 7 dagen, met een interval van 1 candlestick per uur. Dat doe je op de volgende manier:
Om de koers van BTCUSDT te tonen:
Om de grafiek in candles te tonen:
Om de grafiek in een interval van 1 uur te tonen (elke candle vertegenwoordigt 1 uur):
Om de grafiek in te zien voor de afgelopen week:
Zodra je de interval op 1h interval zet, zul je zien dat de grafiek verspringt. Je krijgt dan opeens de afgelopen maand te zien. Wanneer je iets meer detail wilt, kun je inzoomen, waardoor de candlesticks groter (en beter leesbaar) worden en je tegelijkertijd wat minder brede scope krijgt. Door in te zoomen (scroll met je muis), kun je de grafiek zo instellen dat je de 1 uur interval toepast op een grafiek van 1 week, zoals onderstaande afbeelding:
Nou, dat ziet er al super gezellig uit, toch? Lekker veel groen, lekker veel rood. Blikjes, lijntjes, alles is vertegenwoordigd! Je krijgt al helemaal zin in kerst met deze kleuren. Maar wat zijn dat voor balkjes en wat laten die balkjes nou eigenlijk zien? We noemen ze candlesticks.
Candlesticks
We maken onderscheid tussen groene en rode candlesticks. Elke candlestick vertelt ons vier verschillende dingen, namelijk:
- De open
- De close
- De high
- De low
We zullen de begrippen even kort uitleggen.
Open & Close
De open is de prijs waarop de koers opende in het timeframe. Stel dus dat je naar de candlestick kijkt van 05-07-2020 van 11:00 tot 12:00 uur, dan is de open de prijs van 11:00 en is de close de prijs van 12:00.
Wanneer de open hoger is dan de close (dus de prijs is gedaald) dan wordt de candle een rode candle. Wanneer de open lager is dan de close (dus de prijs is gestegen) dan wordt de candle een groene candle.
High & low
De high en de low zijn de ‘wicks’ van de candle, oftewel de streepjes. De high is het hoogste punt van het streepje en vertegenwoordigt de allerhoogste prijs gedurende die interval. Dit zou bijvoorbeeld om 11:38 kunnen zijn, waarna de koers weer iets is gezakt om uiteindelijk op de close af te sluiten.
De low is dan het allerlaagste punt van de wicks, oftewel de allerlaagste prijs in dat timeframe. De prijs is later weer iets opgekrabbeld om uiteindelijk op de close af te sluiten.
Grafisch ziet het er dan zo uit:
Wanneer je in een candlestick een open en close ziet, is het dus maar zelden zo dat de koers tussen het begin en het eindpunt van dat tijdsblok niet hoger of lager is gekomen dan de open en de close. Daarom zijn de wicks ook zo belangrijk. Even een praktijkvoorbeeldje.
We pakken voor het gemak even een candle erbij van 1 uur, om precies te zijn die van 6 juli van 07:00 – 08:00 uur.
Wanneer we deze candle van 1 uur eens bekijken op een 5 minuten interval, ziet hij er zo uit:
Het lijkt misschien alsof er ineens heel veel gebeurt, maar dat is niet anders dan in de vorige candle. Alleen, omdat je nu naar een interval van 5 minuten kijkt naar hetzelfde tijdvak, zie je opeens veel meer details. Ook hierin zie je dus dat er in dat uur van alles gebeurt, voordat hij uiteindelijk met een verlies afsluit.
Timeframes
Timeframes zijn erg belangrijk wanneer je een goede technische analyse wilt doen. Hoe hoger of groter het timeframe (een dag, week of maand per candlestick), hoe stabieler en veelzeggender het timeframe is.
Kijk je naar een timeframe van 1 minuut of minder, dan zegt het alleen iets over de zeer actuele stand van zaken en is dus eigenlijk niet veel meer dan een momentopname. Het is dan ook zeer riskant om belangrijke conclusies te onttrekken uit een (te) klein timeframe.
Als vuistregel hanteren we dan ook: Hoe groter het timeframe, hoe meer je erop kunt vertrouwen.
Kies je voor een timeframe van 5 minuten en is het 10:19 plaatselijke tijd, dan zal je gekozen timeframe worden weergegeven in blokken van 5 minuten in meerdere candlesticks die elk een tijdvak van 5 minuten vertegenwoordigen. Je ziet bijvoorbeeld de volgende candlesticks in beeld:
- 09:45 – 09:50
- 09:50 – 09:55
- 09:55 – 10:00
- 10:00 – 10:05
- 10:05 – 10:10
- 10:10 – 10:15
- 10:15 – 10:20
De laatste is wellicht wat opmerkelijk, want als het 10:19 is, weet je natuurlijk niet hoe de candle van 10:15 – 10:20 er uiteindelijk uit komt te zien. Wanneer je wat beter kijkt, zul je ook zien dat de respectievelijke candle tussendoor continu verspringt op basis van de laatste koersschommelingen.
Pas wanneer het 10:20 is, wordt de candle definitief afgesloten en ontstaat er een nieuwe candle (voor 10:20 – 10:25) die weer op dezelfde manier continu wordt bijgewerkt. Je ziet het aantal seconden, minuten, uren, dagen, weken of maanden totdat de candle wordt gesloten terug in je trading charts van bijvoorbeeld Tradingview.
Support & Resistance
Onder Support & Resistance verstaan we de prijsniveau’s die als een virtuele onder- en bovengrens fungeren. Een supportlevel is dan ook vaak een niveau waarop handelaren vermoeden dat de prijs niet (veel) lager zal gaan dan dat niveau. Andersom is een resistance-level een prijsniveau waar de koers eigenlijk heel lastig doorheen lijkt te breken.
Een koers laat vaak een golfbeweging tussen de support- en resistance zien. Wanneer hij er eenmaal doorheen breekt, wordt de oude resistance-lijn vaak een nieuwe supportlijn (of een oude supportlijn een nieuwe resistance-lijn). Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld:
Je wilt dus graag inkopen op het moment dat een prijs op het support-level-niveau is. En je wilt verkopen wanneer het op een resistance level niveau is.
Helaas is het zelden zo simpel als we hier stellen, want soms breekt de prijs wel degelijk door een support- of resistance heen. En op dat soort momenten is het opletten geblazen en moet er direct gezocht worden naar nieuwe support en resistance lijnen, waarbij hetzelfde verhaaltje zich weer opnieuw zal afsprelen.
Trends & Patronen
In het leven bestaan veel dingen nou eenmaal in bepaalde trend en patronen. Dat heeft er alles mee te maken dat veel van deze dingen zich op een bepaalde manier blijven herhalen. Denk bijvoorbeeld eens aan dag en nacht, aan eb en vloed en wanneer Ajax weer kampioen wordt. Het zijn zekerheden in het leven.
Bij crypto trading is dat niet heel veel anders. Je gaat op zoek naar bepaalde trends of patronen in een historische koers. Wanneer een koers namelijk 4 keer achter elkaar een stijging liet zien wanneer hij op een dieptepunt van $8200 terecht kwam, is de kans aannemelijk dat je een slimme zet doet wanneer je lekker veel inkoopt wanneer de prijs weer op $8200 terecht komt.
Het is nooit een 100% garantie dat de koers ook een vijfde keer op dat punt zal stijgen, maar wanneer je vertrouwt op trends en patronen dan heb je een aanzienlijke kans dat dit een goede zet zal zijn.
Er wordt veel meer gesproken over trends en patronen binnen onze artikelen over verschillende trading indicatoren.
Trading Indicatoren
Trading indicatoren zijn een soort van publiek geheim wanneer het aankomt op technische analyse. Heel eerlijk, een degelijke technische analyse is zonder trading indicatoren bijna niet te doen.
Tuurlijk, iedereen kan kijken naar een stijgend lijntje of dalend lijntje en daar het een en ander uit opmaken, maar voor een echte diepte-analyse ontkom je bijna niet aan trading indicatoren. Maar wat zijn het dan?
Trading indicatoren zijn een (vaak) wiskundige benadering van een historische analyse. Op basis van een formule worden er vaak meerdere intervalperiodes meegenomen in een analyse. Afhankelijk van de trading indicator die je hebt gekozen is de uitvoering en toepassing weer anders. We gaan niet inhoudelijk in op alle verschillende trading indicatoren, maar we zetten een aantal belangrijke trading indicatoren even voor je op een rij!
- Relative Strength Index
- Ichimoku Cloud
- MACD-cross
- Simple Moving Average
- Exponential Moving Average
- Bollinger Bands
- Elliott Waves
- Pivot Point indicator
- Stochastic Oscillator
- Fibonacci Indicator
Al deze trading indicatoren zijn uitvoerig door ons beschreven in een uitgebreide handleiding, dus neem ze allemaal even door! Het beste werkt om met minimaal 2 en maximaal 5 verschillende trading indicatoren op zoek te gaan naar signalen.
Hoe verdien je geld met Technische Analyse?
Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk hoe je alle informatie uit dit artikel verzamelt en in de praktijk toepast. Het slechte nieuws is: Er zijn geen truucjes of cheats beschikbaar, dus het is niet dat je met een paar handigheidjes ineens bulkt van het geld.
Het goede nieuws: technische analyse is een skill die je bewust kunt leren. Oefenen, oefenen en oefenen! En daar komt als goed nieuws nog bij: aan het begin zal je leercurve het allersnelste zijn! Je kunt dus ook relatief snel al de vruchten plukken van het beginnen met technische analyse!
Zorg er in ieder geval altijd voor dat je lekker klein begint. Sterker nog: je kunt natuurlijk prima voor jezelf voorspellingen doen op koersen en achteraf kijken of je voorspellingen kloppen, zonder dat je een cent investeert. Begin vervolgens klein en breid dit steeds verder uit naarmate je merkt dat je succesvoller bent! En blijf vooral nieuwsgierig en jezelf uitdagen. Wees kritisch en kom je eigen afspraken na binnen je persoonlijke handelsstrategie.
Conclusie
Wanneer je serieus aan de slag wilt met het handelen in cryptocurrency’s, dan is technische analyse absoluut een vereiste. En prijs je gelukkig, er zijn nog altijd veel meer traders die géén gebruik maken van technische analyse dan traders die er wel gebruik van maken. En dat is goed nieuws voor jou!
Dit zijn namelijk stuk voor stuk mensen die zich zullen laten leiden door emoties. Die verrast zullen worden. Die veel geld zullen verliezen. En wat is mooier dan dat (een gedeelte van) dat geld naar JOU gaat? Precies, helemaal niks! Dat is namelijk het mooiste wat er is!
Hou er voor jezelf altijd rekening meErene dat technische analyse geen statisch geheel is en dat de markt altijd in beweging is. Een analyse van gisteren kan vandaag misschien wel nóg waardevoller zijn of totaal waardeloos zijn geworden. Check dus met regelmaat je eigen conclusies nog eens, zeker wanneer er veel geld in het spel is!
Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Technische Analyse (TA) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!
Wis je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.