Home » Blog » Apecoin Wat is dat? Uitleg APE-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over APE

Apecoin Wat is dat? Uitleg APE-Token, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over APE

Apecoin

Bored Ape Yacht Club is een van de meest bekendste en populaire NFT-collecties. De floorprice staat op 81,8 ETH op het moment van schrijven. Dat is omgerekend ongeveer $140.000. Verleden jaar werd al een munt aangekondigd. In maart kwam het team achter BAYC met de mededeling deze munt, de ApeCoin, ook uitgebracht zou worden. Nou, dit had als gevolg dat meteen de hele crypto space in rep en roer was. Dit was groot nieuws, en de uitgave werd met spanning verwacht. Er werd binnen een maand een ATH bereikt en sindsdien blijft deze munt het goed doen. Het Italiaanse modebedrijf Gucci maakte zelfs bekend dat ze ApeCoin als betalingsmiddel accepteren.

En daar zijn we weer, in deze blog ga ik het over ApeCoin hebben en het APE-token. Ik ga je uitleggen wat ApeCoin precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de APE-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het APE-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘ApeCoin (APE)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een uitgebreide video van Coin Bureau bekijken die laat zien hoe APE werkt.

Wat is ApeCoin?

ApeCoin komt uit de hoge hoed van Yuga Labs. Dit is het team achter onder andere BYAC, MAYC en Otherside. Dit zijn bekende NFT-collecties en een metaverse. Ze hebben ook Larva Labs opgekocht, hier zitten onder andere de CryptoPunks en de Meebits. Maar, er is echter meer aan de hand, zo is er ook de ApeCoin DAO. Een DAO is een bestuursvorm en heet voluit Decentralized Autonomous Organization. Yuga Labs zet dan ook vol in op Web 3.

Het APE Ecosysteem

ApeCoin is dus een onderdeel van het APE ecosysteem. Daar maken onder andere de volgende projecten deel van uit.

Deze stammen uit april 2021 en zijn intussen uitgegroeid tot een van de duurste NFT-collecties. Het is een collectie van 10.000 unieke NFT’s die verschillende zeldzaamheid niveaus hebben. Ik heb de floorprice al genoemd, en die ligt hoog, maar was zelfs nog veel hoger. Vele bekende personen bezitten een BAYC NFT. Onder andere Eminem, Madonna, Jimmy Fallon en Snoop Dogg.

  • Mutant Ape Yacht Club (MAYC)

Dit zijn 20.000 gemuteerde BAYC-varianten. Alle 10.000 BAYC-eigenaren kregen ook een MAYC NFT via een airdrop. Het idee achter deze collectie is om meer nieuwe leden in de APE gemeenschap te krijgen.

  • Bored Ape Kennel Club (BAKC)

Bij deze collectie kon elke BAYC-eigenaar op 25 juni, 2021, een willekeurig NFT-hondje adopteren. Ze hoefden alleen de gas kosten te betalen.

  • Otherside

Dit is de metaverse van de gemeenschap. De verkoop van de digitale grondstukken was nogal chaotisch verlopen, maar was ook binnen 45 minuten uitverkocht. Er werd maar liefst $320 miljoen opgehaald door Yuga Labs. Deze Otherside grondstukken kon je alleen maar met APE kopen.

Zoals je kunt zien, heb je flink wat voordelen als je een BAYC BFT bezit. Bij de verdeling van het APE-token dat ik nog ga bespreken, komt dit weer terug. Het is de bedoeling dat het APE-token een belangrijke rol in dit ecosysteem gaat spelen. Verder heeft bijvoorbeeld ook Animoca Brands, van onder andere Axie Infinity, plannen om het APE-token in diverse games te gaan gebruiken.

ApeCoin
Foto bron is Zipmex

Hoe werkt ApeCoin?

ApeCoin werkt op een interessante manier. Er mag namelijk geen directe link tussen Yuga Labs en het APE-token zijn, want dit zou legale gevolgen kunnen hebben. Later zullen we leren hoe BAYC en MAYC-houders APE konden claimen. Deze claim kan dan een link zijn tussen Yuga Labs en APE, en dan zou volgens de Amerikaanse wet, een BAYC NFT een ‘security’ zijn. Dit komt doordat je dan kunt zeggen dat je dividend over je NFT krijgt, namelijk de APE airdrop. Met de ApeCoin DAO is deze link officieel weggehaald. Onofficieel kunnen we echter stellen dat er toch wel sterke banden tussen APE, de DAO en Yuga Labs zijn.

Er zijn drie spelers die bij de ApeCoin direct betrokken zijn.

  • ApeCoin DAO

Deze wordt onder andere gevormd door de APE gemeenschap. Via voorstellen waar je op kunt stemmen als APE-token houder, kun je het beleid meebepalen. Op de Twitterpagina van ApeCoin zie je regelmatig nieuwe voorstellen voorbijkomen waarop gestemd kan worden.

Als puntje echter bij paaltje komt, is deze DAO helaas niet zo gedecentraliseerd. Als we een beetje vooruitlopen op de tokenomics, zien we dat 38% van alle tokens bij een kleine groep belanden. Namelijk Yuga Labs die 16% krijgen. Dan gaat er ook nog eens 14% naar de ‘launch contributors’ Dit zijn bedrijven en mensen die het project mogelijk gemaakt hebben. De laatste 8% gaat naar de oprichters van BAYC. Dus 38% van alle stemmen zit in een klein clubje. Deze tokens worden echter wel vastgehouden en over diverse jaren verspreid uitgegeven.

  • ApeCoin Foundation

Deze houden de dagelijkse rompslomp en administratie bij. Ze leiden ook de voorstellen waarop gestemd kan worden in goede banen. De Foundation zorgt ervoor dat alle aangenomen voorstellen ook uitgevoerd worden. Dit is de legale afdeling voor de DAO. Ze controleren de DAO echter niet.

  • ApeCoin Board

Er zitten zes mensen in de juridische raad van de Foundation. Na de eerste zes maanden, zal de DAO elk jaar een nieuwe raad kiezen. De DAO kan leden van deze raad ook verwijderen of vervangen, door een stemming te houden.

Verder is er nog de Cartan Group op de Cayman eilanden. Dit is een adviesbureau dat per maand het lieve bedrag van $150.000 krijgen. Dit contract was voor zes maanden. De eerste vijf AIP’s of ‘Ape Improvement Proposals’ zijn door Brain Tang ingediend. Hij is een co-founder van deze club.

En helemaal onofficieel heeft Yuga Labs dit allemaal in elkaar gezet. Zodat er geen legale verbinding tussen ApeCoin en Yuga Labs bestaat.

Wie zit er in het ApeCoin Team?

Dit is een interessante vraag, want eigenlijk wordt ApeCoin door een DAO bestuurd. Iedereen die APE-tokens bezit, kan meebesturen. Daarom is het handiger om naar de raad van de Foundation te kijken. Daar zitten vijf vooraanstaande en bekende personen uit de crypto wereld in.

Wat is het APE-token?

Het APE-token is een ERC20 token. Het is een gecombineerd utility en governance token. Toepassingen voor het token zijn het beheren via de DAO en je krijgt toegang tot exclusieve delen van het ecosysteem. Bijvoorbeeld games, handelswaar, evenementen of diensten. Het is ook volledig geschikt om er betalingen mee te maken. Zie het voorbeeld met Gucci of de landverkoop van Otherside.

Er heeft geen openbare verkoop van het token plaatsgevonden. In plaats daarvan waren er airdrops. De verdeling zag er zo uit.

Apecoin

In totaal ging er 62% naar het ecosysteem fonds. Zo konden BAYC-eigenaren bijvoorbeeld 10.094 APE-tokens per BAYC NFT claimen. Als je een Mutant Ape had, kon je nog steeds 2.043 APE per NFT claimen. Dat zijn respectievelijk $11.000 of $15.200 per NFT. Tijdens de ATH was dat ruim boven $250.000 per BAYC NFT. Dat zijn toch leuke bedragen. Was je eigenaar van een BAYC + Kennel Club NFT, kreeg je 10.950 tokens. Een MAYC + Kennel Club paartje leverde 2.898 tokens op. Je kon je NFT echter maar één keer claimen.

De APE-token airdrops blijven doorgaan in het ApeCoin ecosysteem. Bekijk deze Tweet van 7 augustus en open hem. Dan kun je zien wat er allemaal in en met deze airdrop in augustus 2022 gebeurde.

Tokenomics

De marketcap is $2.28 miljard. Het token heeft echter geen verbrandingsmechanisme. Bij een totale voorraad van 1 miljard tokens blijft deze voorraad gelijk. Op dit moment zijn er pas 294 miljoen tokens in omloop, of 36.44%. Doordat de tokens tot en met 2026 maandelijks uitgegeven worden, is het een inflatoir token. De DAO kreeg bijvoorbeeld 117.5 miljoen tokens tijdens de uitgave. Daar komen er tijdens de eerste twee jaar 7,343,750 tokens per maand bij. Bovendien komen er ook elke maand tokens bij voor Yuga Labs, de contributors en de founders. In 2023 bedraagt de inflatie bijvoorbeeld 52.75% en in 2024 nog steeds 50.06%. Door deze grote hoeveelheid tokens die er elke maand bijkomen, zal er ook wel elke een verkoopdruk ontstaan. Dit heeft waarschijnlijk geen goede invloed op de prijs van APE.

ApeCoin

Dit is de keerzijde van dit token. Het is zwaar gelinkt aan het succes van de BAYC NFT’s. Zolang die het goed blijven doen zal het token waarschijnlijk ook goed blijven draaien. NFT prijzen zijn echter ook volatiel, dus wees er op voorbereid dat de prijs eventueel flink kan zakken.

Afbeelding uit CoinMonks blog

Van de 150 miljoen APE-tokens zijn er uiteindelijk 146.805.366 geclaimd. Dat betekent dat 96% van BAYC-eigenaren hun claim verguld hebben. Hier is een goede grafiek te vinden over de APE airdrop. Je had drie maanden de tijd om je claim te verzilveren.

Wat is de koers van het APE-token?

Als je in het APE-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het APE-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 18 maart 2022 met een koers van $7.2604. Daarna heeft deze munt in bijna een maand tijd zijn voorlopige ATH al bereikt op 26 april 2022 met een koers van $26.70. Dit was kort voor de Otherside land verkoop. Na deze verkoop is de koers ook weer gezakt en vanaf midden mei schommelt de koers tussen de $7 en $8. Op het moment van schrijven, begin augustus 2022 is de koers $7.44. Tijdens de laatste 30 dagen is hij 48.2% gestegen in prijs.

Bij CoinMarketCap staat hij ruim binnen de top 100 op plek 34. Dit geeft aan dat deze munt in een korte periode tot de top munten hoort. Als je een fan van het hele BAYC en APE-ecosysteem bent, zie je vast goede vooruitzicht voor deze munt. Door het inflatoire beleid van deze munt, zou ik tot 2026 iets behoudender zijn. Daarna denk ik wel dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen. Hieronder zie je de koers van Ape-token via de widget van Bitvavo.

Waar kun je het APE-token kopen?

Het APE-token is op Bitvavo en Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en KuCoin. Dit is een knap staaltje, want binnen de kortste keren nadat het token op de markt was, had elke grote beurs dit token genoteerd. Het geeft een beetje aan dat er een positief verwachtingspatroon is over deze munt. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een APE-paartje kunt vinden. Om APE-token te kopen kun je hieronder intypen hoeveel APE-token je wilt kopen.

Hoe kun je het APE-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je APE-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

We hebben uitgebreid De ApeCoin bekeken. Wat er meteen uitspringt, is dat je als BAYC-eigenaar, goede zaken kon doen. Bij de airdrop werd je goed bedeeld. Met het oog op het Yuga Labs team en het ecosysteem, zijn de vooruitzichten voor dit token op de lange termijn goed. Op de korte termijn zie ik echter weinig groei in de prijs van het token. De inflatoire aard van het token zal waarschijnlijk tot 2026 zijn stempel op de prijsontwikkeling drukken. Toch is dit token populair, en daar dragen de BAYC NFT’s zeker aan bij. Die zijn een van de duurste NFT-collecties op dit moment. Mocht je in dit token willen investeren, doe dan wel goed je eigen onderzoek. Ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over ApeCoin of het APE-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven