Cryptocurrency

Wat is Horizen? Uitleg ZEN koers en verwachting en alles wat je moet weten over ZEN

Horizen (voorheen Zencash) is ontstaan na een splitsing van Zclassic. Dit nieuwe netwerk werd dus niet gefinancierd door een Initial Coin Offering (ICO). Houders van ZCL, de cryptocurrency van Zclassic, konden ZEN verkrijgen, de nieuwe munten die zijn gecreëerd na de uitrol van het Horizen-netwerk. We leggen je in dit artikel meer uit over wat Horizen is, hoe het werkt en waar je het gelijknamige token zou kunnen kopen. Je bent dan na het lezen van dit artikel up-to-date en begrijpt het project van Horizen van top tot teen.

Wat is Horizen?

Horizen is een blockchain-platform met baanbrekende privacytechnologie waarmee individuen volledige privacy en controle over hun digitale identiteit kunnen behouden. Het systeem maakt volledig anonieme uitwisselingen mogelijk (of niet als de gebruiker dat wenst) dankzij cryptografische processen en geavanceerde Zero-knowledge proof technologie.

Dit project werd geboren met de bedoeling de zwakke punten van sommige bestaande cryptocurrencies, die de anonimiteit van hun transacties niet garanderen, op te vullen. Het Horizen platform staat voor real-world toepassingen naast het ruilen van ZEN munten, met inbegrip van de mogelijkheid om privé te chatten met anderen.

Het team werkt toe naar de dag waarop iedereen in staat zal zijn om privacy-gebaseerde applicaties te maken op het Horizen-platform en er inkomsten uit te halen. Horizen biedt momenteel een uniek masternode ecosysteem van “securenodes” en “supernodes” om zijn netwerk zo veel mogelijk te decentraliseren, terwijl de operators van deze nodes worden betaald. Zie hieronder wat Horizen nou inhoudt.

Het Horizen-team

Het team achter het Horizen-project bestaat uit 37 mensen. Hier zijn enkele van de teamleden:

 • Rob Viglione (Team Director): Rob heeft een MBA in financiën en marketing en een PMP-certificaat. Hij is een voormalig natuurkundige en wiskundige en heeft gewerkt bij Bitshares, BlockPay, Zclassic, Seasteading en Bitgate. Hij doet momenteel een doctoraat in cryptofinanciering en geeft cursussen over cryptocurrencies.
 • Rolf Versluis (medeoprichter): als nucleair ingenieur voor de US Navy, was hij mede-oprichter van Horizen en adviseert hij hen. Hij heeft ook talrijke bedrijven in de IT-sector opgericht en geleid.
 • Alberto Garoffolo (Directeur van Onderzoek en Ontwikkeling): Alberto heeft 15 jaar ervaring in programmeren met de talen Java, C en C++. De afgelopen jaren was hij CTO bij een startup, waar hij de infrastructuur programmeerde en een team opbouwde om oplossingen voor video engagement te creëren.
 • Rosaria Pabst (Operations en Marketing Manager): Rosario heeft 12 jaar ervaring als projectmanager voor satellieten, vliegtuigen en computersystemen. Zij heeft met succes expertise getoond in alle aspecten van projectmanagement door de voordelen van elk teamlid te combineren.
 • Luca Cermelli (Project Manager): Luca heeft een Master in economie en is gepassioneerd door wiskunde en nieuwe technologieën. Hij heeft gewerkt als Community Manager voor een videospelbedrijf met 5.000 werknemers en als Marketing Manager voor een IT-bedrijf.
 • Rowan Stone (Business Development Director): Rowan is eigenaar van een middelgroot bedrijf dat cryptocurrencies ontgint in Schotland. Hij heeft ook ervaring als werktuigbouwkundig ingenieur, in de IT en als bedrijfsleider.

Daarnaast bestaat het team van Horizen ook nog uit 32 andere leden. Je kunt het beste op de website van Horizen kijken om een actuele lijst van alle teamleden te bekijken. Het team verandert namelijk continu. Hierdoor kan bovenstaande lijst op het moment van lezen al gedateerd zijn.

De partners van Horizen

Het project is er ook in geslaagd interessante partnerschappen tot stand te brengen:

 • Code Particle: een bedrijf dat computerprogramma’s ontwikkeld.
 • Infopulse: een bedrijf dat computerprogramma’s ontwikkeld.
 • Iohk Contract: een bedrijf gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling.
 • Xeeda: een bedrijf dat wallets voor mobiele telefoons maakt.

Hoe werkt Horizen?

Horizen streeft de doelstellingen na die het van Zcash heeft geërfd, en streeft ernaar de privacy van zijn gebruikers te beschermen. Horizen bevat bijvoorbeeld functies voor beveiligde berichtenuitwisseling en beveiligde transacties. Deze verbeterde functies beschermen de identiteit van gebruikers volledig en garanderen de veiligheid van hun gegevens.

Net als bij uitwisselingen is het anonimiseren van berichtenverkeer een zaak van de gebruiker. Voor het gebruik van deze berichtgeving is het nodig om ofwel de wallet Swing ofwel wallet Sphere By Horizen te gebruiken, wat de aanbevolen optie is.

Het hele systeem is gebaseerd op zk-SNARKs technologie, gekoppeld aan een gedecentraliseerde infrastructuur. Als u meer wilt weten over deze technologie, heeft de Zcash website een zeer gedetailleerd artikel over het onderwerp.

Horizen maakt ook gebruik van een netwerk van securenodes en supernodes, onafhankelijk van elkaar en met verschillende doelstellingen. Deze nodes hebben volledige kopieën van de blockchain opgeslagen in hun geheugen, maar elk van hen laat een ander deel van het netwerk functioneren.

Simpel gezegd, de securenodes, of veilige nodes, richten zich alleen op “klassieke” transacties, d.w.z. geldoverdrachten. De supernodes daarentegen voeren niet alleen deze functie uit van het valideren van klassieke transacties, maar valideren ook transacties die verband houden met smart contracts en andere toepassingen op het netwerk. Dankzij het supernode-systeem kan Horizen zich dus profileren als een platform voor toepassingen, in plaats van alleen maar een cryptocurrency.

Het nadeel van supernodes is echter dat de implementatievereisten strenger zijn: terwijl een veilig knooppunt slechts 42 ZEN en 92% beschikbaarheid vereist (onder andere), vereist een superknooppunt 500 ZEN en 96% serverbeschikbaarheid. Super nodes zijn dus duidelijk minder gemakkelijk op te zetten en kosten meer.

chain

Een aantal technische specificaties

Horizen gebruikt een hash-algoritme genaamd Equihash, dat ook door Zcash wordt gebruikt. Het maximumaantal munten in omloop zal 21 miljoen bedragen, net als Bitcoin.

De duur van een blok is 150 seconden en geeft een beloning van 12,5 ZEN. In het begin van het project ging 88% van de beloningen naar mijnwerkers, 8,5% naar de geldreserves van het team en 3,5% naar securenodes en supernodes.

Nu zal 20% gaan naar de mensen die de supernodes en securenodes runnen (10% voor elk), de schatkist zal 20% krijgen en de miners 60%. Deze wijziging werd gemaakt om mensen aan te moedigen meer supernodes en beveiligde nodes te draaien, en zo de veiligheid van het netwerk te verhogen.

Klassieke masternodes vs. de nodes van Horizen

Het belangrijkste verschil tussen klassieke masternodes en de Horizen nodes is het blokkeren van een minimum aan tokens buiten het netwerk om een kunstmatige inflatie van de prijs te creëren. Maar ook om een toetredingsdrempel toegankelijk te houden voor een zo groot mogelijk aantal en de maximale veiligheid van het netwerk te garanderen.

Horizen nodes worden beloond wanneer zij deelnemen aan de volgende acties:

 • Ervoor zorgen dat alle netwerkcommunicatie tussen nodes en wallets versleuteld is.
 • Het runnen van de Horizen blockchain.
 • Zorgen voor op encryptie gebaseerde vertrouwenscertificaten voor verbindingen met de opslagwallet.

Horizen nodes handhaven een bepaald niveau van veiligheid en prestaties. Hierdoor kan het systeem gedistribueerd blijven en bestand zijn tegen cyberaanvallen zoals DDoS.

Voor een Horizen-node zijn 42 ZEN of 500 ZEN nodig. Dit zal een groot aantal mensen in staat stellen een beveiligde node te bezitten, zo niet een supernode. Het DASH-project heeft bijvoorbeeld in totaal 1 000 munten nodig om een core node te laten draaien. Dat is dus nogal een groot verschil met Horizen. Op deze manier wil Horizen toegankelijker zijn voor een groot en breed publiek.

Huidige en toekomstige applicaties van Horizen

Verschillende projecten worden momenteel bestudeerd en ontwikkeld. Horizen zal verschillende applicaties rond zijn blockchain aanbieden om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen:

 • ZenDAO: Decentralized Autonomous Organization (DAO) als stemmechanisme om cash fondsen toe te wijzen om het Horizen platform verder te ontwikkelen. 
 • ZenHide: domain fronting om censuur te omzeilen en vrije toegang tot informatie te waarborgen. Met andere woorden, de camouflage van de ontvanger van de communicatie, wanneer de ontvanger door enige autoriteit wordt gecensureerd.
 • ZenPub: stelt gebruikers in staat anoniem gegevens, documenten en media in het algemeen te publiceren op een manier die bestand is tegen censuur.
 • Zenchat: maakt conversaties mogelijk met berichten van maximaal 512 tekens, die worden versleuteld met bekende en vertrouwde algoritmen zoals AES-256.
 • Governance as a Service (GaaS): stelt zijn governancemodel en -platform open om andere personen in staat te stellen hun projecten te ontwikkelen.
 • Decentralized Exchange (DEX): maakt het mogelijk tokens uit te wisselen zonder tussenpersonen.
 • Gedecentraliseerd bankieren: de mogelijkheid om te lenen en uit te lenen met behulp van de blockchain.
 • Peer-to-peer verzekering: het bundelen van de middelen van verschillende individuen om betere deals te sluiten met verzekeraars.

Voordelen van Horizen

 • Horizen heeft een van de meest gedecentraliseerde netwerken. In juni 2020 nemen meer dan 36.000 veilige knooppunten en 4.000 superknooppunten deel aan de werking ervan.
 • Uitstekend team, verspreid over verschillende landen over de hele wereld.
 • Een zeer actieve gemeenschap.
 • Grote partners.

Nadelen van Horizen

 • De implementatie van Securenode en Supernode is gecompliceerder dan voor een klassieke masternode, aangezien de criteria waaraan moet worden voldaan strenger zijn.
 • De toekomst van anonieme cryptocurrencies is onzeker, aangezien sommige regeringen zich duidelijk hebben uitgesproken tegen dit soort crypto-activa.

Hoe kan ik ZEN-tokens kopen?

Het is mogelijk om ZEN-tokens te kopen bij de grote en traditionele crypto exchanges. Echter raden we je aan om dit niet bij een willekeurige exchange te doen. We raden je juist aan om te kiezen voor Bitvavo of Binance, omdat deze exchanges veel veiliger zijn dan andere crypto exchanges. Daarbij bieden ze ook altijd een hoge liquiditeit, waardoor je ZEN-tokens voor de beste prijs kunt kopen en verkopen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals Uniswap, Sushiswap of Pancakeswap. Echter kleeft er altijd een groot nadeel aan een DEX. En dat is dat je veel stappen moet doorlopen voordat je jouw tokens ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Hierdoor is de kans dat het mis gaat, stukken groter dan bij een centrale crypto exchange. Daarom raden we je ook aan om voor Binance of Bitvavo te kiezen.

Hoe kan ik mijn ZEN-tokens bewaren?

Omdat Horizen ondertussen een vrij bekend project is, kun je de munten vrijwel overal bewaren. Je kunt je munten makkelijk en snel bewaren in de hot wallet van jouw crypto exchange. Echter is dit niet altijd de beste en veiligste keuze. Het is namelijk veel verstandiger om jouw ZEN-tokens te bewaren in een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd.

Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.

Horizen Koers

Conclusie

Nu het artikel aan zijn eind komt, is het goed om nog even samen te vatten wat Horizen is en hoe het werkt.

Het team achter Horizen is groot en geschikt om een project van deze omvang aan te kunnen en komt van over de hele wereld. De gebruikersgemeenschap achter Horizen is ook groot en de leden zijn grote voorstanders van het project.

De 36.000 nodes en 4.000 supernodes garanderen de veiligheid van het netwerk door elke poging tot een cyberaanval vrij moeilijk te maken. Bovendien zou dit aantal moeten blijven groeien aangezien de inkomsten voor het onderhouden van deze nodes en supernodes zijn gestegen van 3,5% tot 20% van de beloningen die worden aangeboden wanneer een blok wordt gevalideerd.

Het waarborgen van de privacy van de gebruiker door transacties anoniem te maken is een nobel streven. Dit is echter niet echt de mening van veel regeringen, die deze anonimiteit (ten onrechte) zien als een manier om geld wit te wassen en terrorisme te financieren. Bovendien zijn er andere anonieme cryptocurrencies met een hogere kapitalisatie dan ZEN en zij hebben ook een grote gemeenschap achter het project.

Als je wilt investeren en ZEN-tokens wilt kopen, moet je eerst goed onderzoek doen naar het project. Dit kan door middel van een fundamentele analyse, waarbij je bijvoorbeeld dit artikel goed doorleest. Het is ook mogelijk om een technische analyse uit te voeren, waarbij je voornamelijk kijkt naar de koers van Horizen. Zo kun je bepalen wanneer het juiste moment voor aankoop en verkoop van de munten is aangebroken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!