Home » Blog » Larva Labs, wat is dat en wie zijn het?

Larva Labs, wat is dat en wie zijn het?

Larva Labs

Één van de grote revelaties in 2021 zijn de NFTs. Ze zijn binnen de kortste keren razend populair geworden. We zijn al op het punt aangeland waar letterlijk iedereen en zijn hond wel NFTs droppen. Binnen deze NFT-wereld zijn er ook weer de sterren en super sterren. Een van de toonaangevende NFT-projecten zijn de jongens van Larva Labs. Matt en John zijn de twee creatieve jongens die hierachter schuilgaan. Ze zijn bekend geworden met de CryptoPunks, en hebben sindsdien nog andere, nieuwe projecten opgestart. Het is hoogste tijd dat we een kijkje in de NFT-keuken van Larva Labs gaan nemen. Kom mee, dan gaan we hun leuke en creatieve projecten ontdekken.

Larva Labs is een opwindend project waar we het over gaan hebben in deze blog. We gaan alle projecten van hun bespreken en aan het eind van deze blog weet je alles over Larva Labs.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Larva Labs, wat is dat en wie zijn het?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Coverfoto meebits.larvalabs.com

Hier is een video van de Meebits DAO, de trailer van het laatste NFT-project van Lava Labs dat ook op de metaverse aanwezig is. We komen later nog op terug op de Meebits.

Wat zijn NFTs?

NFTs zijn non-fungible tokens. Dan weet je nog steeds niets, dus we gaan dat even uitleggen. Een cryptomunt is fungible, wat zoveel betekent als dat ze allemaal hetzelfde zijn, en er zijn er heel van. Maar, cryptomunten zijn digitaal, dus niemand heeft nog ooit een ‘echte’ Bitcoin gezien. Simpelweg omdat die er ook niet zijn.
Een NFT of een non-fungible token is uniek en daar is er maar eentje van. En een NFT kun je wel zien. Er zijn genoeg voorbeelden en in deze blog gaan we er ook een paar uit het huis van Larva Labs zien.

NFTs komen in vele soorten, ze kunnen kunst zijn, muziek bevatten, digitaal land zijn zoals in The Sandbox of My Neighbor Alice, sporters, entreekaartjes of contracten zijn. Er zijn veel toepassingen voor NFTs en ze zijn zo nieuw, dat er vast nog wel toepassingen zijn, die we nu nog niet eens weten of kennen. Behalve dat ze uniek zijn, zijn het ook eigendomsbewijzen. Het is volledig duidelijk wie de eigenaar is van een NFT, omdat dit op de blockchain staat.

Dus nog een keer snel uitgelegd wat een NFT uniek maakt. Als iets fungible is, is het niet uniek. Zoals een flesje Leeuw bier. Als je een flesje drinkt, en het is op, dan pak je gewoon een nieuw flesje. Het maakt niet uit welk flesje Leeuw bier je pakt, want ze zijn inwisselbaar. Ze zijn allemaal hetzelfde. Een NFT is echter uniek, daar is er maar eentje van. Daarom zijn ze uniek, apart en bijzonder.

Deze video laat een Saturday Night Live show zien waarin NFTs uitgelegd worden aan de hand van een Eminem song, in maart 2021. Er wordt ook verteld dat Eminem al NFTs gedropt heeft.

Wie zijn Larva Labs?

Larva Labs zijn Matt en John (Matt Hall en John Watkinson). Deze twee hebben een imposante achtergrond in software technologie, het zijn echte techneuten. John heeft zelfs een Ph.D. Ze werken met Google en Microsoft samen en hebben dit prachtige Larva Labs project opgezet. Ze blijven echter een beetje op de achtergrond en laten hun projecten voor hun praten. Met een beetje mazzel kun je ze een keer live zien, als ze als spreker ergens zijn uitgenodigd. Dit deden ze als bij MIT Media Lab, de Harvard  en Stanford universiteiten en in Londen bij Christie’s veilinghuis.

Larva Labs, Matt en John
Larvalabs.com

Wat zijn de Larva Labs projecten?

Larva Labs heeft diverse projecten op poten gezet, sommige dateren al uit 2014. In deze tijd is hun samenwerking met Google en Microsoft begonnen. Dat heeft ze vast en zeker geen windeieren gelegd! In juni 2017 komen ze met de CryptoPunks op de proppen. De eerste serie van NFTs en ook een beetje de doorbraak naar een groter publiek. Wat zullen we zeggen over alles erna? Dat het geschiedenis is? Gedeeltelijk wel, maar het ziet er ook naar uit dat nog vele mooie projecten van Larva Labs verwacht kunnen worden. Ik hoop er in elk geval wel op.

Laten we maar eens snel gaan kijken wat ze allemaal op hun digitale kerfstok hebben staan.

CryptoPunks

Dit is hun eerste NFT-project geweest en heeft ze voor eens en altijd een plek op de NFT-landkaart gegeven. Het project is supereenvoudig begonnen in 2017. Er zijn 10.000 CryptoPunks gemint, en er worden geen andere CryptoPunks meer gemint.

De CryptoPunks zijn gemint als ERC-721 protocollen en zijn verzamelbaar. Ze zijn met een algoritme gemaakt, dat steeds kleine variaties aanbrengt in elke CryptoPunk. Van alle 10.000 punks zijn er ook diverse die heel speciaal zijn. Zo zijn er maar 9 buitenaardse wezens, deze zijn dus heel speciaal, 24 apen en 88 zombies. Verder hebben ze nog allerlei attributen, zoals een oorring (2495 keer), een baard, een pijp, een cap (die naar voren of naar achteren wijzen!), zonnebrillen of een beanie. Van die beanies zijn er maar 44 punks. Die zijn dus weer heel zeldzaam. Een punk kan ook meer dan een van deze attributen bezitten. Hoe meer attributen, hoe zeldzamer de punk is. Er is één punk die 7 attributen heeft.

De CryptoPunks
Larvalabs.com

De afbeelding hierboven laat een flink deel van alle CryptoPunks zien. Elke punk heeft zijn eigen profielpagina, hier kun je de eigendomsstatus zien, of ze verkocht zijn of dat er een bod op is uitgebracht. Op de foto zijn alle blauwe punks in het bezit van iemand, een rode achtergrond betekend dat je ze kunt kopen en op de paarse is een bod uitgebracht.

De waarde van de CryptoPunks

In het begin gaven Matt en John CryptoPunks gewoon weg aan mensen, zolang je maar een Ethereum wallet had. Tot begin 2021 kabbelden de CryptoPunks rustig voor zich heen en werd er niet echt heel veel mee gehandeld. Daarna is het echt geëxplodeerd. CryptoPunk #3100 is op 11 maart 2021 voor maar liefst 4200 ETH of 7.58 miljoen US-dollar verkocht. Hatsiekadee, dat is niet misselijk. Punk #7804 ging voor min of meer hetzelfde bedrag van de hand. Dit zijn alle twee alien punks (buitenaardse wezens), dus zeldzaam. Een aap punk, #6965, ging in februari 2021 voor 800 ETH of 1.54 miljoen US-dollar naar een nieuwe eigenaar. Voor alle CryptoPunks zul je tegenwoordig toch aardig wat ETH moeten ophoesten als je de nieuwe eigenaar wilt worden.

Punk #3443 is een doorsnee huis-tuin-en-keukenpunk, maar wel een apart geval. Sinds 23 juni 2017 is er niets gebeurd op het account van de eigenaar. Alles wijst erop dat de eigenaar hoogstwaarschijnlijk de sleutels van zijn wallet kwijt is. Ondanks diverse aanbiedingen van miljoenen dollars, antwoord de eigenaar niet.

In juli 2021 werd punk # 5293 aan het Miami Institute of Contemporary Art (ICA) geschonken door ene Eduardo Burillo. Hij is een ‘museum trustee’, dit zijn mensen die op vrijwillige basis een museum meebesturen. Op deze manier is dit de allereerste NFT die in een belangrijk en groot kunstmuseum opduikt.

Je kunt CryptoPunks nu kopen op diverse NFT-platformen, zoals OpenSea.

CryptoPunks te koop op OpenSea
www.opensea.io

Autoglyphs

Autoglyphs zijn het tweede NFT-project van Matt en John. Dit is een nieuw experimenteel project dat een algoritme op Ethereum is. Het creëerde unieke Autoglyphs voor zijn kopers. Juist ja, creëerde, dat heb je goed gelezen. Creëerde, omdat het algoritme zichzelf sloot nadat het maximale aantal van 512 glyphs werd bereikt. Larva Labs zegt dat het niet langer de code controleert die de kunst heeft gemaakt, noch de code die het eigendom van de Autoglyphs beheert.

Autoglyphs van Larva Labs
https://www.larvalabs.com/autoglyphs

Ze zijn de eerste on-chain vorm van generatieve kunst op de Ethereum blockchain. Via een volledig op zichzelf staand mechanisme dat de kunst genereert en het eigendom vastlegt in de vorm van een NFT. De kunst is onderdeel van de NFT, verpakt in de code van de ERC-721 tokens. Het is een uniek patroon, dat je dan kunt uitprinten.

Voor 0.20 ETH, de kosten van het maken voor een Autoglyph, kon je eigenaar worden van een van de 512 glyphs. Alle opbrengsten zijn naar een goed doel gegaan, naar keuze van Larva Labs. Als je een Autoglyph wilt kopen, zul je ook naar een NFT-marktplatform moeten gaan om er een te zoeken.

Meebits

De Meebits zijn het derde en op het moment van schrijven het laatste NFT-project van de Lab jongens. Ze wonen op hun eigen website, waar ze kostenvrij te verhandelen zijn. Het zijn 20.000 unieke 3D voxel-personages. Van deze 20.000 Meebits, krijgt elke CryptoPunk eigenaar er eentje gratis. Die kun je gewoon claimen bij Larva Labs. Ook dit zijn weer ERC-721 tokens. Je krijgt als eigenaar ook toegang tot een volledig 3D-model van deze NFT. Deze kun je dan in de Metaverse gebruiken, bijvoorbeeld als je avatar.

Meebits zijn er in zeven categorieën: Anatomie (5), bezoeker (18), skelet (57), robot (72), olifant (256), varken (711), mens (18881).
Er zijn ook weer de diverse attributen die ze kunnen hebben. Deze keer in de vorm van tattoos, een nummer op hun shirt, een oorringetje, een hoed, of schoenen. Hoe meer attributen, hoe zeldzamer de Meebit is. De coverfoto van dit artikel zijn Meebits, en ook de video in de introductie is over Meebits. De afbeelding hier beneden laat een paar van de soorten van Meebits zien.

Meebits van Larva Labs
meebits.larvalabs.com

Road Trip van Larva Labs

Road Trip is een spel op Android of iOS uit 2017. Het is op Android al meer dan 100.000 keer geïnstalleerd. Het is een eindeloze roadtrip die gegarandeerd slecht afloopt! Een crash is onvermijdelijk en de crashes worden heel visueel in beeld gebracht. Je begint met een gewone SUV met koffers en dergelijke op het dak, en bij elke 100 coins krijg je een nieuwe, grotere of snellere auto. De coins liggen op de weg en kun je sparen door erover heen te rijden. Het wordt helemaal leuk als je op de rijbanen van het tegemoetkomende verkeer gaat rijden om coins te verzamelen. Ik heb het al op mijn mobieltje geïnstalleerd en heb intussen vier van de dertig auto’s bij elkaar gespaard!
Hieronder kun je een video bekijken over het spelletje.

Github Data Visualization using Flutter Web

Dit is meer iets voor de techneuten onder ons. Het is een open-source project op GitHub, opgezet in 2019. Via een geanimeerde datavisualisatie die de activiteit van Flutter data op GitHub laat zien.

Github Data Visualization using Flutter Web
larvalabs.com

Boo!

Dit is een experiment op Android van Google uit 2015. Er wordt gebruikgemaakt van gezichtsherkenning en procedurele animatie. Grappige en leuke gezichtjes bewegen op je scherm. Zo snel als je ernaar kijkt, herkent de camera aan de voorkant van je mobiel dat ze bekeken worden en verdwijnen ze. Kijk in de korte video hieronder hoe dat uitziet.

FlowHome van Larva Labs

Een project uit 2014 dat helaas alweer in 2016 ermee ophield. Het is een Android-programma dat je scherm opnieuw indeelt bij het opstarten. Een leuk project dat wel 30 versies kende, maar een vroegtijdig einde beleefde. De video geeft je een idee van wat het was.

Androidify

Je zou haast denken dat dit weer iets met Android te doen heeft. Het project begon klein en intern met Google Creative Lab. De bedoeling was om het Android-logo zo te laten uitzien dat het op jezelf lijkt. Dat liep een beetje uit de hand en de app werd ruim 10 miljoen keer gedownload. Dit gebeurde in 2014, op hetzelfde moment dat Android begon te exploderen en geliefd raakte bij de gebruikers en daarna de dominante factor werd in de mobiele industrie. De app wordt tot op de dag van vandaag, in juli 2021 nog steeds gebruikt. Bekijk hieronder een leuke promo video uit 2014, waar John, een van de twee Larva Lab mannen, ook in verschijnt.

Breathpacer

Dis is een app voor iOS met dynamische animaties en geluid. Als je yoga doet of mediteert, is dit een perfecte app. Het helpt bovendien als je astma hebt, of depressief bent, COPD hebt en het helpt bij nog een paar andere zaken. Een heel goede app, die tot een van de beste 200 in de wereld behoord.

Conclusie

We hebben gezien dat de geschiedenis van Larva Labs hand in hand gaat met de opkomst van Android. Ze hebben rond 2013-2014 diverse apps voor mobieltjes gemaakt die aansloegen. Dat heeft ze vast geen windeieren gelegd en verklaard ook hun goede relatie met Google en Microsoft.

In 2017 brachten ze dan de CryptoPunks uit, hun eerste NFT-project. Sterker nog, ze gaven ze gratis weg, als je maar een Ethereum wallet had! In 2021 werden deze punks zo populair, dat er absurde bedragen voor betaald werden.

Sindsdien hebben ze nog twee hele mooie projecten op de NFT-markt gezet, de Autoglyphs en de Meebits. Volgens mij zit er nog heel veel moois in het Larva Labs vaatje, en zullen we nog meer interessante projecten tegemoet kunnen zien. Ik hoop het in elk geval wel. Op deze manier geniet ik met volle teugen van de NFTs!

Hoe zit dat bij jou? Vind je NFTs ook leuk of denk je eerder dat het een hype is? Heb je NFTs, of zelfs een NFT van Larva labs? Laat het ons weten op onze Cryptokopen.nl Facebookgroep. We horen graag van je en hopen je daar te zien, met vragen of opmerkingen over NFTs of ander crypto onderwerpen.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven