Home » Blog » Wat is STEPN?

Wat is STEPN?

Stepn

Joggen, hardlopen en sporten in het algemeen is gezond. Daar zijn we het toch wel bijna allemaal over eens. Nu heeft de blockchain ook deze markt ontdekt en is er een heuse nieuwe beweging ontstaan. De ‘Move-to-Earn’ (M2E) beweging. Axie Infinity staat aan het begin van deze …-to-earn rage, die intussen al lang geen rage meer is. Ze effenden de weg met en voor ‘Play-to-Earn’. Andere voorbeelden zijn Create-to-Earn and Learn-to-Earn. STEPN is degene die deze nieuwe Move-to-Earn beweging in gang heeft gezet. Lekker joggen, hardlopen of gewoon de hond uitlaten en er geld mee verdienen met deze Web 3 lifestyle app.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over STEPN hebben en de GMT- en GST-token. Ik ga je uitleggen wat STEPN precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de GMT- en de GST koersen onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het GHST-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘STEPN (GMT en GST)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe STEPN werkt.

Wat is STEPN?

STEPN is de trendsetter in de Move-to-Earn beweging. Het is een Web 3 lifestyle app dat ook elementen van GameFi en SocialFi bevat. Het is in december 2021 op de markt gekomen en is geboren uit een idee van Jerry Huang en Yawn Rong en hun Find Satoshi Lab. Later meer over deze twee als ik het over het team ga hebben.
Het project draait op de Solana blockchain, en dat komt doordat ze bij de Solana Ignition Hackathon 2021 op de 4e plek eindigden. Daar namen ruim 500 projecten aan deel. 

Als nobel doel hebben ze om miljoenen mensen actief te laten worden door een actievere levensstijl. Een positief bijkomend effect is dat je ook bijdraagt aan een klimaatneutrale omgeving.  Het project geeft namelijk 10-70% van hun schatkist uit aan Carbon Removal Credits op de blockchain. Dit percentage hangt af van hoe de stakers van het GMT-token stemmen. Verder brengen ze op deze manier dan ook nog eens miljoenen mensen in contact met Web 3.

Je kunt deelnemen door een NFT-sneaker te kopen of te huren. Ik leg dadelijk uit hoe dit in zijn werk gaat. Als je nu gaat joggen lopen of hardlopen, kun je het GST-token verdienen. Dit kun je dan weer verder gebruiken in de game of inruilen voor cash.

Het project is voortvarend begonnen, en heeft sinds december 2021 een grote schare enthousiaste fans weten in te palmen. Het team zit in de tussentijd ook niet stil en brengt voortdurend nieuwe updates en kenmerken uit. Onder andere daardoor heeft STEPN nu ruim 2 miljoen maandelijkse gebruikers. Ze hebben bovendien ook best wel veel investeerders aangetrokken, want er zijn 262.000 wallet houders die het GMT-token bezitten.

Hoe Werkt STEPN?

STEPN is niet per se de aller makkelijkste game om aan deel te nemen. Er zijn best wel veel stappen (!) die je moet doorlopen om mee te kunnen doen. Desalniettemin, ik ga het zo eenvoudig mogelijk uitleggen.

Aanmelden

  1. En dit alles begint natuurlijk met het aanmaken van een account. Dit doe je met je email and daarna heb je een activeringscode nodig. Hier begint meteen al een klein probleem, want de game bleek zo populair dat het team het aantal activeringscode gelimiteerd heeft.
  2. Eerst neem je deel aan een kwis en daarna kun je de code krijgen als je alle antwoorden goed had. Dat varieert van een keer per week tot dagelijkse nieuwe codes. Alleen hierover zijn al diverse blogs volgeschreven en tientallen video’s vol gesproken.
  3. Nu moet je een wallet aanmaken. Zorg ervoor dat je de 12 woorden van je persoonlijke geheime code nauwkeurig opschrijft en bewaart.
  4. Je hebt nu SOL nodig voor de gas kosten en om een sneaker te kunnen kopen.
  5. Koop een sneaker. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd, want die zijn best wel duur. De goedkoopste zijn nu rond de $100 of 2.5 SOL. Er zijn echter ook exemplaren die 20 SOL of meer kosten. Er is nu ook een mogelijkheid om een sneaker van een andere speler te huren. Je deelt dan een percentage van je opbrengsten, 30%, met de verhuurder. Zelf houd je dan 70% van je opbrengst. Een voordeel van de huidige beer markt is dat de sneakers goedkoper zijn geworden.

Bij de aankoop van de sneakers moet je meteen goed opletten, want ze hebben allemaal andere eigenschappen. Je kunt nu in solo, marathon of background modus deelnemen. Dat wordt uitgebreid uitgelegd in hun documenten pagina’s.

Sneakers

De sneakers hebben een uitgebreid aanbod aan details, boven op hun eigenschappen. Zie de afbeelding hieronder. Zo kun je bijvoorbeeld de sneaker repareren of de kwaliteit verhogen. Je kunt ook maar een beperkte tijd verdienen.  Daarna moet je rusten om de sneaker weer op te laden. Je kunt wel weer edelstenen (gems) inzetten om de eigenschappen omhoog te krikken. Dat zijn de attributes op de afbeelding.

Stepn
STEPN

Er is ook een optie om sneakers te minten, dat is een Shoe Minting Event (SME). Dat kun je met 2 sneakers doen, en je kunt dan maximaal 7 SMEs uitvoeren. Als je dan ook diverse taken volbrengt, kun je badges verdienen. Dit zijn ook NFTs en geven je diverse GameFi voordelen.

Er is ook een uitgebreide GameFi systeem uitleg in de documenten. Hier leer je onder andere hoe je kunt verdienen, de energielevels van de schoenen worden uitgelegd en hoe de mystery boxen werken. Alleen al over het verdienen kun je tientallen video’s op YouTube vinden. Bedragen van $100 per dag schijnen mogelijk te zijn, via diverse plannen. Zo kun je een dure sneaker natuurlijk wel snel terugverdienen.

Realms of werelden

Er zijn ook diverse werelden waarin je kunt spelen. Er zijn op dit moment 3 werelden. De laatste wereld is helemaal nieuw en werd begin juli 2022 gecreëerd. Dit is de Ape Realm, en die draait op Ethereum. Deze werelden stellen verschillende spelers in staat om hetzelfde spel in andere omgevingen te spelen. Het is een vork van het spel dat op een andere server draait. Dit kan dan een andere layer 1 blockchain zijn, maar het kan net zo goed op de al bestaande STEPN layer 1 draaien.

De originele wereld draait op Solana, en er is nog een andere wereld die op de BNB-chain draait. Nu met de Ape Realm is er ook een wereld op Ethereum.

DOOAR de DEX

In juni werd DOOAR uitgebracht en dat is de DEX op STEPN. Deze wordt in drie fases uitgebracht. Er wordt begonnen met het swappen en dat kan dan alleen in het platform. Bij stap 2 kun je in twee paartjes investeren, GST/USDC en GMT/USDC. En bij stap 3 kun je liquidity pools met andere tokens opzetten, en dat is dan multi-chain.

Het team achter STEPN

Find Satoshi Lab uit Adelaide in Australië is de firma achter STEPN. Het team bestaat uit ruim 70 mensen in verschillende landen. Er zitten ook teams in de Verenigde Staten, Engeland en Singapore. Ik introduceer hier een paar van de belangrijkste mensen.

Jerry Huang—Co-founder en hij is gameontwikkelaar.

Yawn Rong—Co-founder en al ruim 10 jaar actief als entrepreneur. Sinds 2018 in de cryptowereld actief. Hij heeft veel ervaring met het opschalen van startups.

Jessica Duan—CSO met 10 jaar ervaring met hoogwaardig klantenadvies.

Shiti Mangani—CMO met een ruime ervaring in marketing.

Een uitgebreid team met ervaring in diverse vakgebieden. Het team heeft tot nu toe in korte tijd veel werk verzet en veel doelen van hun roadmap gehaald.

Wat zijn de STEPN GMT- en GST-tokens?

Alle twee de tokens leven op de Solana blockchain. Het GMT-token is het verhandelbare token en wordt bovendien voor het beheren gebruikt. Er zijn ook manieren hoe je dit token tijdens de game kunt verdienen. Maar dan moet je wel op hoge niveaus zitten. Er is een totale voorraad van 6 miljard waarvan er pas 600 miljoen of 10% in omloop zijn. De market cap is $589 miljoen. Er is een verbrandingsmechanisme waarmee op vier manieren dit token verbrand wordt. Hierbij krijgt het team 14%, wat relatief weinig is.

Stepn token verdeling
Stepn Litepaper

Het zal tot in 2030 duren voordat alle tokens verdeeld zijn. Dit is een goed teken, want het betekend dat het haast uitgesloten is dat het team een rug pull zal doen.

STEPN distributie van tokens
STEPN Litepaper

Het GST-token heeft een ongelimiteerde oplage. Dit token verdien je tijdens de game. Begin juli 2022 zijn er ongeveer 240 miljoen stuks van dit token in omloop. De market cap is $24 miljoen. Er zijn zes verschillende manier wanneer dit token verbrand wordt.

Wat is de koers van het GMT- en GST-token?

Als je in het GMT- of GST-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het GMT-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 9 maart 2022 met een koers van $0.1491. Het ias daarna vrijwel meteen gaan stijgen in prijs. Dit had als gevolg dat de voorlopige ATH al bereikt werd op 28 april 2022 met een koers van $4.11. Daarna is de koers ook weer gezakt in juni tot $0.55. Op het moment van schrijven, juli 2022 is de koers $0.985.

Het GST-token zien we op 22 december 2021 bij CoinMarketCap binnenkomen met een koers van $1.4697. Daarna is er een gestage opgaande lijn te zien die op 28 april 2022 uitmondt in een ATH van $8.51. Daarna werd er flink gecorrigeerd en de koers is op het moment van schrijven $0.1017.

Bij CoinMarketCap staat het GMT-token net binnen de top 100 op plek 67. Het GST-token staat op plek 543. Het GMT-token heeft ondanks de beermarkt een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het team blijft bouwen, ondanks de beermarkt. Het blijft ook een populair project, ondanks de huidige daling in de koers. Bovendien heeft het project een duidelijk gat in de markt aangeboord. Ik denk dat deze munt nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Het GST-token lijkt een stuk harder getroffen door de huidige marktomstandigheden. Als je in deze munten wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

GMT- en GST-tokens
STEPN Litepaper

Waar kun je het GMT- of GST-token-token kopen?

Het GMT-token is nog niet op Bitvavo maar wel op Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en KuCoin.

Het GST-token is niet op Binance, maar wel op veel andere CEX’en te vinden. Bijvoorbeeld op Gate.io, Huobi, FTX, KuCoin en Kraken.

Hoe kun je het GMT- of GST-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je GMT- of GST-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

De STEPN Roadmap

Het team is druk bezig om in een vrij korte tijd, toch veel voor elkaar te krijgen. De afbeelding hieronder laat een drukke roadmap zien, waar ook alles op afgevinkt kan worden. In het 3e en 4e kwartaal van dit jaar, staat er ook nog iets op het programma, waaronder het verhuren van sneakers.

STEPN Roadmap
STEPN Litepaper

Conclusie

STEPN is een WEB 3 lifestyle app die duidelijk een gat in de markt aangeboord hebben. Het project is zelfs zo populair dat ze een limiet stellen aan de hoeveelheid nieuwe deelnemers. Ik ben er zelf, als fervent hardloper, enthousiast over, maar zie ook een paar nadelen. De sneakers zijn best wel duur en het is ook relatief ingewikkeld om uit te vinden hoe je kunt gaan verdienen. Dit mag schijnbaar de pret niet drukken voor de 2 miljoen gebruikers elke maand! Dat zijn indrukwekkende aantallen. Zelf neem ik ook nooit een mobieltje mee tijdens mijn runs, dus ik maak er zelf geen gebruik van.

Toch ziet de toekomst er volgens wel goed uit voor STEPN. Een goed idee, goede tokenomics, al moeten er nog veel GMT-tokens verdeeld worden, en een sterk team. Dat is geen garantie voor succes, maar ze zijn wel al een eind op weg hiermee. Zou je in een van de twee tokens willen investeren, doe dan eerst goed je eigen onderzoek. Ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over STEPN of zijn tokens, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven