Home » Blog » Wat is Reef Finance? Uitleg REEF koers en verwachting en alles wat je moet weten over REEF

Wat is Reef Finance? Uitleg REEF koers en verwachting en alles wat je moet weten over REEF

Kan je nog een crypto ecosysteem inbeelden zonder gedecentraliseerde financiering (DeFi)? Klopt, de DeFi-projecten komen de laatste tijd steeds vaker voor en ontwikkelen zich zeer snel. Hun populariteit stijgt enorm, maar ze hebben allemaal éénzelfde probleem: een gebrek aan interoperabiliteit. Protocollen en contracten kunnen nauwelijks of niet samenwerken of opereren in een ander ecosysteem en dat zorgt voor frustraties bij gebruikers én ontwikkelaars. Ze moeten dan communiceren met verschillende dApps en toepassingen als ze willen investeren in een bepaald DeFi project.

Ontstaan REEF

reef4

Denko Macheski, CEO van Reef Finance zag een terugkomend probleem in de jonge markt van decentralized finance. Hij en zijn team wilden dan ook meteen de kern van het probleem oplossen: de onnodige complexiteit die DeFi met zich meebrengt. Mancheski is van mening dat, ondanks de populariteit van crypto groeit en er steeds meer projecten bijkomen, het nog steeds moeilijk blijft om een globale acceptatie te krijgen. Zelf spreekt hij over een psychologische barrière die de groei van het DeFi in de weg staat. 

Het protocol van REEF is ontstaan door de ervaringen van de oprichters in het DeFi-ecosysteem. Zelf zagen ze dat de complexiteit keer op keer herhaald werd en dat daarom de toegang tot deze DeFi-wereld lastig was voor veel investeerders en het grote publiek. Daarom gingen ze aan de slag met het REEF-protocol om de complexiteit te minimaliseren en de toegang tot het DeFi-ecosysteem te vergroten.

In september 2020 lanceerde Reef hun Initial Coin Offering. Tijdens deze private sale werden er maar liefst 4 miljard REEF-tokens verkocht aan een gemiddelde prijs van nog 0,00095 dollar. Eind december 2020 toen het Reef-token op de markt verscheen, opende het met een prijs van 0,02792 dollar. Alle deelnemers van deze ICO zagen al meteen een zeer gunstig rendement van hun investeerder. 

Interoperabiliteit

Het investeren in DeFi protocollen kan een omslachtig proces zijn waarbij je eerst een hoop onnodige tussenstappen moet voltooien alvorens je kan overgaan tot aankoop. Denk aan het opladen van fiatgeld naar een exchange, verzenden naar een externe wallet zoals MetaMask, deze dan verbinden met een decentrale exchange (DEX) om dan vervolgens een aankoop te doen. Een oplossing zou zijn een eenvoudige interface waarbij een gebruiker toegang heeft tot een algemene DeFi-omgeving en al zijn favoriete dApps op één plaats. Ontdek Reef Finance.

Wat is Reef Finance?

Reef Finance creëert een platform dat alle verschillende dApps samenbrengt in één ecosysteem. Het is ontstaan als reactie om de complexiteit van het huidige DeFi-ecosysteem tegen te gaan. Dit vergemakkelijkt de gebruikerstoegang tot het DeFi-ecosysteem. Reef Finance streeft dan ook naar één decentraal platform waarbij ze verschillende activa kunnen kopen, verhandelen en lenen. 

Reef Finance is daarnaast ook een aggregator voor liquiditeit en een multi-chain smart yield-engine die de integratie van elk verschillend DeFi-protocol mogelijk maakt. Reef draait op de blockchain van Polkadot en integreert met DeFi van Ethereum, Polkadot, Avalanche, Cosmos en Binance Smart Chain. Nieuwe DeFi-projecten kunnen kampen met liquiditeitsproblemen wat kan leiden tot impermanent loss. Door deze cross-chain aggregator wil Reef deze risico’s vermijden. 

Het protocol van Reef is gebaseerd op een keten van slimme contracten die zorgen voor een integratie van het ecosysteem. Deze slimme contracten communiceren met de analyse-engine en de liquiditeitsaggregator om ervoor te zorgen dat een gebruiker meerdere posities in het DeFi-platform kan betreden vanuit één gebruiksvriendelijke interface. Door de wereld van DeFi toegankelijker te maken, zal deze alleen maar blijven groeien.

Het huidige DeFi landschap

Een groeiende economie heeft voordelen, maar gaat ook gepaard met een aantal nadelen. Wanneer een industrie te snel ontwikkelt, kan dit problemen veroorzaken voor het protocol. Voor gebruikers in het DeFi-protocol geldt hetzelfde. De DeFi-hype blijft toenemen, maar wanneer de huidige problemen niet worden aangepakt, zal deze trend niet langer blijven doorzetten. Investeerders zullen, ondanks dat ze enthousiast zijn over een project, niet investeren omdat het proces te complex is. De angst om een fout te maken is reëel en vele blijven dan ook weg uit de wereld van DeFi die tot op heden nog weinig regulering heeft.

reef-finance

Onnodige complexiteit

Ontwikkelaars zijn vaak druk bezig met het ontwerpen van complexe structuren waarbij ze vergeten hoe een gebruiker zich navigeert doorheen het netwerk. Al snel draait een dApp op een zeer complex technologisch ecosysteem met een gebrekkige gebruikersfunctionaliteit. 

De blockchain technologie en de ontwikkelingen van DeFi hebben nood aan interoperabiliteit om communicatie tussen alle platformen mogelijk te maken. Het project ontleent zijn naam ook aan de vergelijkbare situatie van het koraalrifsysteem in de zee. Als je naar koraalrif kijkt, zie je alle afzonderlijke componenten van een ecosysteem samenwerken om één geheel te vormen. Dit is exact wat Reef Finance wil doen: alle individuele dApps en DeFi-projecten samenbrengen om het voor een gebruiker eenvoudig te maken om te investeren en te navigeren.

Als Reef alle complexiteit vanuit het DeFi-ecosysteem weet te elimineren, is er meer innovatie mogelijk. Meer gebruikers zullen openstaan voor DeFi-protocollen wat zorgt voor een draagvlak en verhoogde stabiliteit het van het ecosysteem.

Polkadot

Tot op heden draaien de meeste DeFi-protocollen op het netwerk van Ethereum. Waarom is Reef dan anders en draait het op het netwerk van Polkadot? Ethereum ligt de laatste periode onder vuur omwille van de transactiesnelheid en gasfees. In de praktijk zien we dat je al voor een hoog bedrag moet investeren alvorens de transactiekosten het waard zijn om deze investering te doen. Dit heeft als gevolg dat voor veel mensen de drempel te hoog is om zich te wagen aan DeFi-projecten. Daarnaast kan het ook een complex proces zijn, zeker voor investeerders die relatief nieuw in de markt zijn.

De hoge transactiekosten en lange wachttijden beperkt de schaalbaarheid van Ethereum en brengen de nodige problemen met zich mee. Door gebruik te maken van het Polkadot ecosysteem vermijdt het problemen van deze torenhoge kosten en buitengewone transactietijden die de laatste tijd eerder de norm zijn geworden op het Ethereum-netwerk. 

Ethereum 2.0, een update van het huidige netwerk die deze problematiek wil aanpakken, zou midden 2021 gelanceerd worden, maar deze implementatie is al eerder uitgesteld dus het is afwachten wanneer deze effectief zal plaatsvinden en wat het effect hiervan is. We zien dat daarom meer jonge projecten kiezen voor het ecosysteem van Polkadot.

Door gebruik te maken van het Polkadot ecosysteem helpt Reef aan de interoperabiliteit die Reef nodig heeft en sterk maakt. Het kan zo communiceren doorheen verschillende blockchains om verschillende netwerken binnen te halen. Het platform van Reef is opgebouwd uit drie verspillende componenten die elkaar nodig hebben:

Global Liquidity Aggregator

Liquiditeit is altijd essentieel en op een decentrale exchange mogelijks nog belangrijker mits dit kan leiden tot een impermanent loss. Het platform van Reef Finance is verbonden met grote cryptohandelsplatformen die het mogelijk maken om een hoge mate van liquiditeit te bieden. Deze liquiditeit verloopt allemaal via decentrale exchanges (DEX) en centrale exchanges (CEX). Gedecentraliseerde liquiditeit is afkomstig van orders en geautomatiseerde marktmakers (AMM’s). Deze liquiditeitsaggregatie beschermt Reef-gebruikers ook tegen zaken als marktmanipulatie van bijvoorbeeld whales.

reef3

Reef gebruikt het Polkadot systeem bij de aggregatie van liquiditeit in het ecosysteem. Dit betekent dat je het Reef-token kan kopen bij zowel decentrale exchanges als bij grote centrale exchanges zoals Binance. Hierdoor hebben investeerders toegang tot de groots mogelijke liquiditeit wat handelen op Reef betaalbaar en gemakkelijk maakt.

Smart Yield Farming Aggregator

Reef wil het proces vergemakkelijk en de complexiteit wegnemen om een groot draagvlak te creëren in het DeFi-ecosysteem. Zo willen ze ook yield farming vereenvoudigen. Dit is het proces waarbij gebruikers hun crypto kunnen vastzetten en hiervoor beloningen ontvangen, vergelijkbaar met stakings maar dan in een DeFi-markt.

reef

Het staken in een DeFi-ecosysteem is tot op heden nog een complexe activiteit. Je moet vaak verschillende munten versturen naar je wallet om een evenwichtig traidingpair in de pool te plaatsen waarvoor je LP-tokens krijgt die je nadien kan gebruiken om te staken. Dit is een complex proces, wat volgens de makers van Reef ook vereenvoudigd en toegankelijk gemaakt kan worden.

Door deze vereenvoudiging wil het Reef-protocol investeerders aantrekken om gebruik te maken van het decentrale financiële systeem zodat ook zij kunnen profiteren van deze rendementen. Het automatiseert ook andere DeFi-services zoals het lenen en uitlenen van digitale activa. Het combineert ‘Yield engine’ en ‘Intelligence Engine’ om dit mogelijk te maken. 

Deze Yield Engine maakt het voor gebruikers gemakkelijk om te investeren in verschillende digitale activa. Het proces en de keuze kan geautomatiseerd worden met behulp van AI die is vastgelegd op de persoonlijke financiële doelen. De AI zal de portefeuille dynamisch gaan aanpassen en continu in evenwicht brengen en vervolgens activa gaan verplaatsen waar nodig.

Smart Asset Management

Een derde component van Reef is het Smart Asset Management dat wordt gestuurd door de Reef Intelligence Engine. Het stelt gebruikers van Reef in staat om hun voorraad te balanceren en in evenwicht te houden tussen de verschillende investeringspools. De AI-engine doet hieromtrent aanbevelingen op basis van alle informatie die zij hebben ontvangen van de investeerders. 

Reef Intelligence Engine zorgt op deze manier ervoor dat de AI-activa op de juiste manier beheerd wordt op basis van de behoefte en doelen van de investeerder. Zo kunnen investeringen op een automatische manier verlopen en wordt deze winstgevende methode toegankelijker voor iedereen. Deze vorm van machine-learning zorgt ervoor dat het proces steeds verbeterd en geoptimaliseerd wordt. 

REEF-token

Ondanks dat het nog een jong project is, staat het nu al in de top 150 van CoinMarketCap en CoinGecko met mooie resultaten. Het protocol maakt gebruik van REEF, de native utility token van het Reef-platform. Het protocol maakt gebruik van het Proof of Stake-consensusmechanisme van Polkadot en wordt beheerd via een DAO, een decentrale autonome organisatie. Dit is een organisatie die wordt gerund op basis van gecodeerde regels die we ook kennen als smart contracts. Door REEF-tokens vast te houden in pools, kunnen gebruikers deelnemen aan belangrijke protocolbeslissingen. 

reef2

Governance

Een governance token geeft een investeerder inspraak in het protocol, een soort van stemrecht. We zien vaker dat DeFi-projecten gebruik maken van governance, op deze manier binden ze investeerders aan het protocol en bouwen ze collectief aan de toekomst. Zo hebben eigenaren van het token ook inspraak in bepaalde besluitvorming van het protocol over bepaalde onderwerpen waarover gestemd kan worden. Voorbeelden zijn onder andere rentetarieven, wijziging van reservelimieten of zelfs de herziening van de structuur van de DAO. 

Dit stemrecht is evenredig met het aantal REEF-tokens dat iemand in zijn of haar bezit heeft. Zo behoudt het protocol het democratische en decentrale karakter. Heb je meer tokens? Dan heb je een grotere stem over de bestuursvorming van het Reef-protocol.

Stakings

Elke gebruiker wil zijn investering maximaliseren, en staking is een goede manier om extra rendement te krijgen op je investering. REEF-holders die besluiten hun tokens vast te zetten in een pool, worden hiervoor beloond aan de hand van REEF-tokens. Het rentepercentage wordt bepaald door onder andere de protocolkosten en de het percentage vastgelegd door de gebruikers zelf door middel van het governance protocol. Stakers hebben de vrijheid om te kiezen hoe ze hun rewards willen ontvangen. Dit kan in traidingpair ETH-USD of in de native token van Reef zelf. Het kiezen voor de native token leidt doorgaans tot betere tarieven. 

Reef Finance (FINANCE)

Hoe kan ik Reef Finance kopen?

Conclusie

De slogan van Reef is helder en duidelijk: DeFi made easy. Sinds de komst van decentralized finance hebben ontwikkelaars moeite om manieren te vinden om hun applicaties en protocollen toegankelijk te maken voor gebruikers. Daarnaast zien we dat in een ander aanhoudend probleem de vaak hoge transactiekosten zijn in het decentrale netwerk. Reef wil deze hoge transactiekosten en problemen met schaalbaarheid aanpakken. Door de cross-chain integratie opereert Reef als een goede liquiditeitsaggregator die de mogelijke risico’s van een liquiditeitspool in een DeFi-netwerk wegneemt.

Reef is een jong project dat het levenslicht zag eind 2020 en ernaar streeft om DeFi toegankelijk te maken voor iedereen die interesse heeft in deze nieuwe jonge wereld. Uitgebreide kennis van de blockchaintechnologie zal niet langer nodig zijn om kennis te maken met de wereld van DeFi. Het doel is dat gebruikers en investeerders op een eenvoudige manier kunnen investeren en rendement kunnen krijgen met hun digitale activa. Met steeds meer DeFi-protocollen en de recente ontwikkelingen van het Ethereum 2.0 netwerk, zijn we erg benieuwd hoe Reef zich verder gaat positioneren in de markt van DeFi.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven