Home » Blog » Wat is Oasis Network? Uitleg ROSE koers en verwachting en alles wat je moet weten over ROSE

Wat is Oasis Network? Uitleg ROSE koers en verwachting en alles wat je moet weten over ROSE

oasis-network

Oasis Network is een nieuw Proof of Stake (PoS) blockchain welke is gewijd aan gegevenscontrole. Het platform zal toegang bieden tot tal van diensten die gericht zijn op het delen, analyseren en beschermen van persoonsgegevens. In dit artikel zullen we je meer vertellen over dit project. Zo richten we ons op het technische aspect van Oasis Network, alsook op de bedrijven die gebruik maken van de blockchain.

Wat is Oasis Network?

De blockchain van het Oasis-platform werkt op een Proof of Stake model. Dit consensusmechanisme wordt nu op grote schaal gebruikt in gedecentraliseerde netwerken, vanwege de lage energiekosten en het goede compromis tussen decentralisatie, veiligheid en schaalbaarheid.

Door het ontwerp laat Oasis Network maximale decentralisatie toe, terwijl het toch schaalbaar blijft. Het netwerk moet immers een grote hoeveelheid gegevens kunnen verwerken en tegelijkertijd snel zijn en de mogelijkheid bieden om er complexe berekeningen op uit te voeren. Daarom is ervoor gekozen het consensusprotocol te scheiden van de berekeningsinstanties.

Dit maakt het mogelijk de congestieproblemen die zich op andere netwerken kunnen voordoen, te overwinnen. Het consensusprotocol is schaalbaar: het is mogelijk het mechanisme aan te passen aan de technologische vooruitgang. De Oasis blockchain staat toe dat smart contracts gelijktijdig worden uitgevoerd: deze instanties worden ParaTimes genoemd.

Het ontwerp biedt verschillende voordelen. Het is mogelijk om verschillende methoden te gebruiken om de resultaten van een smart contract te verifiëren, en het verbetert ook de schaalbaarheid. Bovendien verlaagt het de kosten die nodig zijn om een bepaald niveau van veiligheid te bereiken, dankzij de scheiding tussen de uitvoering van smart contracts en consensus.

Om de smart contract uit te voeren, gebruikt Oasis TEE’s, wat staat voor Trusted Execution Environments. Het zijn geïsoleerde en beveiligde enclaves die ervoor moeten zorgen dat het uitvoeren van de applicaties zonder enige problemen verloopt.

De doelstellingen van Oasis Network

Oasis zal de vertrouwelijkheid en veiligheid van haar smart contracts van begin tot eind garanderen. Dit opent tal van mogelijkheden op het gebied van gegevensbeheer en gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Het netwerk garandeert de volgende eigenschappen, en het zijn dan ook hun doelstellingen om deze te kunnen behalen:

  • Flexibiliteit: de architectuur van het netwerk moet het mogelijk maken de verschillende parameters van de uitvoerende nodes gemakkelijk te wijzigen.
  • Schaalbaarheid: gebruikers moeten gemakkelijk nieuwe berekeningsmethoden kunnen toevoegen. Daarnaast moet het netwerk kunnen worden opgeschaald. Beter nog, de verwerkingscapaciteit neemt toe met het aantal nodes dat zich aan het netwerk toevoegt.
  • Veiligheid: dit spreekt voor zich. Het netwerk moet zijn gebruikers in staat stellen hun gegevens met optimale beveiliging te verwerken.
  • Foutisolatie: Er mag geen enkel punt van falen zijn. Als één onderdeel van het systeem faalt, mag dat de rest van het netwerk niet in gevaar brengen.

Hoe werkt Oasis Network?

Nu je weet wat Oasis Network is en welke doelstellingen ze voor ogen hebben, is het tijd om te kijken naar hoe ze dit doen. We leggen je uit hoe Oasis Network werkt en van welke technieken ze gebruik maken om hun doelstellingen te kunnen behalen.

Architectuur van het platform

De Oasis-blockchain is modulair en heeft een opmerkelijke eigenschap. Zoals eerder vermeld, zijn de nodes die de smart contracts uitvoeren (ParaTimes) geïsoleerd van de nodes die de consensus beheren. Het netwerk is daarom verdeeld in twee lagen.

Het consensus mechanisme

De laag voor consensus is eenvoudig, voor een optimaal veiligheidsniveau. Oasis gebruikt een BFT (Byzantine Fault Tolerant) algoritme gebaseerd op Tendermint. De validator nodes behandelen alleen de klassieke operaties:

  • Native-token overdracht, staking, delegatie
  • Selecteren van de validators
  • Selecteren van de ParaTimes
  • Verificatie van de gegevens van ParaTimes
  • Injectie van gegevens van ParaTimes in de blockchain.

Het eigen token van de Oasis blockchain (de ROSE) wordt gebruikt om transactiekosten te betalen. Het saldo van de verschillende adressen zijn openbaar. Om de berekeningen van de ParaTimes te verifiëren, maakt de interface met de consensus laag gebruik van een methode die discrepantiedetectie wordt genoemd.

Dit bestaat uit het willekeurig selecteren van verschillende nodes voor de berekening. Vervolgens vergelijkt het algoritme hun resultaten. Ze moeten allemaal strikt identiek zijn. Als er geen afwijking wordt ontdekt, worden de gegevens in de blockchain toegevoegd. Maar in geval van een fout neemt een protocol (discrepantieoplossing genaamd) het over. Het zal de juiste resultaten moeten bepalen, wat langzamer zal zijn, en de overtredende nodes zullen worden gestraft.

Er zij op gewezen dat dit mechanisme veel minder duur is dan een klassiek BFT-algoritme om de verifieerbaarheid van de berekeningen te garanderen.

ParaTimes

De ParaTimes zijn onafhankelijk, hetgeen beantwoordt aan de doelstelling van flexibiliteit. Het is dus mogelijk ze naar eigen inzien te configureren. Deze onafhankelijkheid biedt een groot voordeel: een complexe taak die op een ParaTime wordt uitgevoerd, vertraagt een zeer eenvoudige taak op een andere niet. Bovendien stelt deze totale decentralisatie elke ontwikkelaar in staat de juiste ParaTime voor zijn toepassing te creëren.

Een gebruiker kan bijvoorbeeld smart contracts op een vertrouwelijke manier willen uitvoeren, bijvoorbeeld met zk-SNARKs. Of een bedrijf wil om juridische redenen zijn berekeningen op gedefinieerde nodes uitvoeren.

ParaTimes maakt het dus mogelijk om smart contracts op een volledig vertrouwelijke manier uit te voeren. Daartoe worden berekeningen uitgevoerd in TEE’s (vertrouwde uitvoeringsomgevingen).

ParaTimes kunnen gelijktijdig draaien. Het is ook mogelijk om ERC-20 smart contracts uit te voeren binnen een ParaTime. Het corresponderende token is dus onafhankelijk van het inheemse Oasis token (ROSE). Bovendien is het mogelijk deze contracten vertrouwelijk te maken: dit maakt het mogelijk het adressaldo, het bedrag van de transacties, etc. te verbergen.

Elke ParaTime betaalt een vergoeding aan de nodes die zich bezighouden met het valideren van blokken en het helpen van het netwerk: dit beschermt de blockchain tegen spam. Als een van de ParaTimes faalt, zal deze eenvoudigweg zijn laatste toestand niet naar de consensus laag sturen. Het uitvallen van een ParaTime heeft dus geen invloed op de werking van het netwerk.

TEE’s en cleanrooms

TEE’s en cleanrooms zijn de onderdelen die zorgen voor een veilige verwerking van de gegevens. Vertrouwde uitvoeringsomgevingen bieden drie essentiële functies.

  • Ten eerste de vertrouwelijkheid van de verwerkte gegevens en de uitgevoerde berekeningen. Geen derde partij kan de inhoud van de enclave en de stand van de berekeningen kennen.
  • Ten tweede wordt de integriteit van de gegevens en de verwerking ervan gehandhaafd. Aangezien deze enclaves ontoegankelijk zijn, worden de berekeningen en gegevens niet aangetast, zelfs niet als de host-machine corrupt is.
  • Tenslotte is het mogelijk aan een derde partij te bewijzen dat de berekeningen inderdaad in de enclave zijn uitgevoerd, zonder fysieke toegang tot de machine.

Dit alles is natuurlijk van essentieel belang wanneer het om gevoelige gegevens gaat. Denk aan medische gegevens, financiële gegevens, reclamegegevens, logistieke gegevens: veel sectoren vertrouwen op nieuwe technologieën om zich te verbeteren. De huidige blockchains hebben privacy gebreken en maken het moeilijk om deze gevoelige gegevens te verwerken. Ook vertrouwelijkheidskwesties beperken de mogelijkheden van gedecentraliseerde financiering.

Deze TEE’s vereisen een sleutelbeheerder. Een veilige en in hoge mate beschikbare entiteit bewaart dus de cryptografische sleutels om deze indien nodig aan de TEE’s te verstrekken. Ontwikkelaars kunnen de referentie-implementatie van Oasis Labs gebruiken (die dicht bij het systeem van Google staat), maar het is ook mogelijk om een eigen systeem te gebruiken.

Anderzijds hebben ParaTime-instanties die een encryptiesysteem gebruiken, geen sleutelbeheerder nodig. In feite kunnen alleen de entiteiten die encryptie hebben toegepast op de invoergegevens, de uitvoerresultaten ontcijferen.

De Oasis Gateway

De Oasis Gateway zorgt voor interactie met gedecentraliseerde toepassingen. Oasis Labs wilde zijn data cloud computing platform zo toegankelijk mogelijk maken. Dit is de conditio sine qua non voor eindgebruikers om de stap naar decentralisatie te zetten.

Voor eindgebruikers zou een dApp niet ingewikkelder in gebruik moeten zijn dan een traditionele applicatie. En dat is op dit moment niet het geval:

  • dApps zijn over het algemeen langzamer
  • Je moet weten hoe je een wallet gebruikt en hoe je met transactiekosten omgaat
  • Talrijke meldingen/verzoeken om goedkeuring van transacties storen de gebruiker

De Oasis ontwikkelingskit heet Parcel. Ontwikkelaars van dApps hebben toegang tot een dashboard. Dit laatste is vergelijkbaar met wat we vinden bij de cloudgiganten zoals AWS. Het zijn dus de dApp-ontwikkelaars die de wallets van hun klanten zullen beheren – hoewel er altijd de mogelijkheid zal zijn om hen toegang te geven. Hierdoor kan de maker van een dApp zijn bedrijfsmodel ook baseren op vergoedingen, net als traditionele apps.

Dit model zonder portefeuille is een nieuw experiment in gedecentraliseerde applicatieplatforms. Het Oasis Labs team wedt dat dit hun adoptie zal verhogen.

Twee API’s maken interactie met het netwerk mogelijk: ExecuteService en DeployService. ExecuteService is de belangrijkste, omdat het de interactie mogelijk maakt met een smart contract dat al is uitgerold. DeployService maakt het mogelijk om de implementatie van een contract op het netwerk te initiëren.

Hoe kan ik ROSE kopen?

In totaal kunnen er uiteindelijk 10 miljard ROSE munten in omloop komen. In het heden, april 2021, zijn er 1,5 miljard ROSE coins in omloop. Dat is dus nog maar 15% van de totale voorraad die uiteindelijk beschikbaar zal zijn voor de verkoop. Het is niet duidelijk wanneer het team achter Oasis Network besluit om deze munten te lanceren voor de cryptomarkt.

Met een kapitalisatie van enkele honderdduizenden dollars is het de ROSE-coin beschikbaar op een groot aantal platforms, waaronder: Binance, Coinmerce en Bitvavo. We raden je aan om gebruik te maken van een grote crypto exchange, omdat de liquiditeit een stuk hoger is. Je kunt de coins daarom voor de beste prijs kopen en verkopen op deze platforms. Daarbij is het ook nog eens een stuk veiliger om gebruik te maken van bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.

Wanneer je wat meer verstand hebt van crypto trading, kun je er ook voor kiezen om ROSE te kopen op een gedecentraliseerde exchange als Sushiswap, Pancakeswap of Uniswap. Echter moet je hier meer stappen doorlopen, waardoor het ook lastiger is om aan de coins te komen. De kans dat er iets misgaat, is vele malen groter op een DEX dan op een grote crypto exchange. Sinds September 2021 kun je nu ook ROSE kopen op Bitvavo. Doe het hieronder.

Hoe kan ik ROSE-tokens bewaren?

Er zijn genoeg mogelijkheden om ROSE-coins op te kunnen slaan. Je kunt ze namelijk in vrijwel iedere wallet opslaan, zoals MetaMask of Ledger. Wanneer je besluit om jouw munten in een hot wallet te bewaren, is het belangrijk om gebruik te maken van 2FA. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw wallet goed beschermd is tegen hackers, die geen toegang tot jouw wallet zouden mogen hebben. Er is daarnaast nog een andere manier om jouw munten op een veilige manier te bewaren. Dat is namelijk de hardware wallet, welke ook wel een cold wallet wordt genoemd.

Een hardware wallet (ook wel cold wallet genoemd) is namelijk een stuk veiliger dan een hot wallet (software wallet), en dat heeft aan aantal verschillende redenen. Dat komt mede doordat een hardware wallet niet continu is aangesloten op het internet. Hackers kunnen dus niet bij je ROSE-munten komen wanneer de wallet niet is aangesloten op het internet. Natuurlijk moet je de hardware wallet dan wel goed bewaren, zodat je deze niet kwijt raakt, en zodat niemand anders bij de hardware wallet kan komen.

Oasis Network (ROSE) Koers

Conclusie

Het Oasis Network-project is ambitieus, evenals het team dat achter dit project. Maar om dit te bereiken, heeft het Oasis Labs team geïnnoveerd en creativiteit getoond. Dat is nodig, want er zijn steeds meer nieuwe blockchainprojecten waardoor je al snel door concurrentie overlopen wordt.

In de eerste plaats biedt de scheiding tussen de consensus- en de berekeningslagen van het netwerk nieuwe technische perspectieven. Ten tweede zorgt de techniek die wordt gebruikt om smart contracts te kunnen uitvoeren ervoor dat er grote flexibiliteit en schaalbaarheid ontstaat. Ten slotte is de mogelijkheid om eindgebruikers interfaces aan te bieden zonder enige crypto-wallet een enorme verandering in de wereld van gedecentraliseerde toepassingen.

We zijn daarom ook ontzettend benieuwd wat dit project in de toekomst gaat brengen. Veel analisten verwachten dat dit een groot project kan worden. Echter zal de toekomst het enige antwoord in handen hebben. Tot die tijd kun je zelf veel onderzoek doen naar dit project, om erachter te komen of het een verstandige investering is. Dit kun je doen door middel van een fundamentele of technische analyse.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven