Home » Blog » Wat is Amp protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over AMP

Wat is Amp protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over AMP

Het is steeds vaker mogelijk om met Bitcoin ergens te kunnen betalen. Voor ons crypto liefhebbers komt dit goed uit en het is ook lekker handig. Zo kun je een kopje cappuccino in een bar met BTC betalen. Maar wat dacht je van een tattoo of een keukenkast! Elke dag komen er haast nieuwe opties bij in Nederland en België. En dat is goed! We zien natuurlijk met tevredenheid dat de acceptatie van Bitcoin als betalingsmiddel groeit. Maar we weten ook dat een transactie op de Bitcoin blockchain wel een tijdje op zich kan laten wachten. Je wilt vast niet een half uur of langer op de goedkeuring voor je Bitcoin betaling wachten. In die tijd worden minstens 5 cappuccino’s koud en we hebben allemaal vast wel iets beters te doen. Dat is precies het moment waar het Amp Protocol om de hoek komt kijken en ons een helpende hand reikt.

In deze blog gaan we het over Amp Protocol hebben en het bijbehorende AMP-token. Ik ga je uitleggen wat Amp Protocol precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je AMP kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Amp Protocol (AMP)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Coverfoto van fdgtacademy.com, de originele artiest is OJ3D.

Bekijk deze korte video eerst over amp en het AMP-token.

Wat is Amp Protocol?

Amp Protocol is een decentraal token dat als een onderpand werkt. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld hardloopschoenen in een winkel koopt met Bitcoin, het lang kan duren voordat de transactie is goedgekeurd. Daar zit niemand op te wachten en het AMP-token werkt dan als onderpand. Het zorgt ervoor dat betaling gemaakt kan worden en je met je nieuwe schoenen binnen een paar minuten weer de winkel uit kunt lopen, nadat je betaald hebt.

Het protocol draait op het Ethereum netwerk en het is een vrij nieuw project. Begin 2020 ging dit project pas live, eerst via een testnet, en in september van dat jaar op het Ethereum mainnet. Het is een open-source project, dus het kan door andere apps gratis gebruikt en geïntegreerd worden.

Het protocol verbetert de snelheid en veiligheid van crypto transacties voor verschillende financiële toepassingen. Dat zijn onder andere betalingen, geld/crypto omwisselen, geld lenen of overmaken. Het doel is om de kosten laag te houden en fraude zo goed als onmogelijk te maken.

Je kunt het AMP-token ook staken. Het staken zorgt ervoor dat er onderpand beschikbaar is. De smart contracts van Amp doen dan dienst als onderpand managers.

Het Amp Protocol is ontwikkeld samen met ConsenSys en het Flexa netwerk.

Wat is ConsenSys?

ConsenSys is de leidinggevende software ontwikkelingsfirma op het Ethereum netwerk en verzorgt infrastructuur en het maken van dApps. Het is opgericht door Joseph Lubin, een van de co-founders van Ethereum. Ze adviseren bijvoorbeeld Microsoft, Smart Dubai en Shell bij hun blockchain projecten. Ze zijn ook betrokken geweest bij het opzetten van de MetaMask wallet.

ConsenSys heeft het AMP-token mee ontwikkeld. Dit token maakt gebruik van de nieuwst Ethereum technologie, zoals partities, interfaces voor onderpandbeheer en partitie strategieën. Een partitie is een opslagplaats op bijvoorbeeld aan harde schijf, waarbij meerdere regio’s aangemaakt worden. Dit gebeurt dan op een ’tweede’ opslagplek en elke regio kan apart bewerkt worden. Je kunt dan één schijf zo gebruiken alsof er meerdere harde schijven zijn. Bij het Amp Protocol worden de partities dan natuurlijk op het Ethereum netwerk gebruikt. De mogelijkheden van het Amp Protocol zijn op deze schaal nog niet eerder op Ethereum gebruikt.

Amp zorgt dan voor onderpand partities die je kunt staken, zonder dat je van wallet adres hoeft te wisselen.

Consensys en Flexa werken samen met Get Protocol
https://medium.com/flexa

Wat is het Flexa netwerk?

Het Flexa netwerk is de wereldwijde leider voor digitale betalingen. Ze garanderen onder andere een snelle en fraude vrije afhandeling voor elke transactie. Ze staan ook garant voor elke transactie, inclusief crypto betalingen. Een groot voordeel is dat hun systeem zonder problemen en eenvoudig in elk betalingssysteem ingepast kan worden. Als klant van Flexa, de verkoper dus, ontvang je dan elke betaling in de currency die je het beste uitkomt, zonder wisselkosten. Dat kan fiat of digitaal geld zijn.

Hiervoor hadden ze ook een Flexacoin gemaakt. Deze coin is nu vervangen door AMP. Op het moment dat Amp protocol live ging, is op 8 september 2020 het Flexa netwerk naar Amp gemigreerd. Dat betekent dat de Flexacoin 1:1 werd omgewisseld met het AMP-token.

Het AMP-token heeft veel meer functies in vergelijking met Flexacoin. De economie en het aanbod blijven echter gelijk met de voorganger. Ik kom hier later op terug als we over het AMP-token praten.

Vanaf 30 september 2020 wordt voor alle onderpand nu het AMP-token gebruikt. Bovendien is AMP nu de enige crypto beursgenoteerde munt van deze twee munten. Consequent werd het eigendomscontract van de Flexacoin vernietigd door het Flexa team.

Als conclusie kunnen we vaststellen dat het Flexa team met iets begonnen is, waarvan ze al snel vaststelden dat er veel meer mee mogelijk was. Eerst keken ze bij Flexa alleen naar veiligheid en transparantie bij het staken van de Flexacoin.

De volgende stap is dan een digitaal onderpand en een activa token dat als onderpand gebruikt kan worden bij elke vorm van een geld of waarde transactie. Het zorgt ook voor transparantie en wordt onmiddellijk uitgevoerd op een digitale manier voor elke transactie vorm of type.

Toen ze dat in de gaten kregen werd samen met ConsenSys het Amp protocol en het AMP-token ontwikkeld.

Hoe werkt Amp Protocol?

Het Amp Protocol werkt met onderpand partities. Deze werken op hun beurt door speciale categorieën van AMP-tokens te vertegenwoordigen die voor specifieke doeleinden gebruikt worden. Deze kun je herkennen op de Ethereum blockchain omdat ze van unieke partitie adressen gebruikmaken. Elke onderpand partitie kan dan weer een unieke set van regels hebben die voor speciale functies gebruikt kunnen worden. Op deze manier kan het AMP-token gestaakt worden zonder dat de tokens van adres hoeven te wisselen.

On-chain smart contracts worden dan gebruikt als onderpand managers die de onderpand aanvragen uitvoeren en zo het onderpand vergrendelen, vrijgeven en belonen. Deze onderpand managers werken samen met de onderpand partities om alle transfers met waarde (fiat, crypto of andere activa) in goede banen te leiden en om toestemmingen te geven.

Zo kan het protocol een aanvraag van een specifieke partitie voor een onderpand ervoor zorgen dat tokens verstuurd worden. Op het moment dat je dit bedrag off-chain volgt, gebeuren er twee dingen. Als eerste heb je de transfer, deze heeft onder andere informatie over de adressen die gebruikt worden en hoeveel tokens hiervoor gebruikt worden. Daarnaast is er ook een TransferByPartition activiteit, en deze heeft behalve alle transfer data, ook informatie over partitie-data en metadata.

Het Amp Protocol kan elke hoeveelheid van aanvragen van de onderpand managers aan. Alle aanvragen worden meteen in smart contracts omgezet en uitgevoerd. Omdat het een open-source project is, kan ook iedereen die dat wil, kan een onderpand manager smart contract bouwen en inzetten op hun eigen apps.

Wat is de Flexa onderpand manager?

De Flexa onderpand manager is de eerste manager die op het Flexa netwerk gebouwd werd. Hierin worden de tokens beheerd die in het Flexa netwerk gestaakt worden, om de digitale betalingen te beveiligen. De Flexa onderpand manager gebruikt onderpand partities als ‘pools’. Als deelnemer aan deze pools krijg je dan een percentage uitbetaald van elke gelukte transfer die plaatsvind.

Wie zijn het team achter het AMP Protocol?

Het team achter het Amp Protocol zijn de mensen van het Flexa netwerk.

  • Tyler Spalding – co-founder. Sinds 2011 is hij bezig met het minen en coderen van crypto. Een echte vroege vogel of crypto OG! Hij is ook auteur van tenminste 50 technologische patenten.
  • Zachary Kilgore – co-founder. Hij is front-end ontwikkelaar en engineering manager.
  •  Trevor Filter – co-founder. Hij is de product manager.
  • Daniel C. McCabe – co-founder en COO.

Een groep mensen met een rijke schat aan ervaring volgens hun LinkedIn profielen.

Wat is het AMP-token?

Het AMP-token is een ERC20 token dat ontwikkeld is om digitale betalingen direct uit te voeren. Dit gebeurt met smart contracts die voorwaardelijke rechten uitvoeren samen met de onderpand partities. Een groot voordeel is dat Amp op elk transactie protocol gebruikt kan worden.

Er zijn in totaal 99.2 miljard Amp tokens, waarvan er 42 miljard in omloop zijn dat 46% is.

Op de volgende afbeelding kun je distributie van het AMP-token goed zien.

Distributie schema van het AMP-token
https://medium.com/flexa/

Het zal tot 2045 duren voordat alle tokens op de markt zijn gekomen. Dit is geruststellend, want niemand van het team kan er met de tokens vandoor gaan, omdat deze vergrendeld zijn.

Deze afbeelding laat het uitgaveschema van het AMP-token zien.

UItgave schema van het AMP-token
https://medium.com/flexa/

Wat is de koers van het AMP-token?

Als je in het AMP-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het AMP-token heeft tot mei 2021 een koers rond $0.008 gehad. Daarna ging het steil omhoog om op 17 juni de voorlopige ATH (all time high) te halen met $0.1138. Daarna is de koers ook weer gezakt en op het moment van schrijven, augustus 2021 is de koers $0.05877.

Binnen de kortste keren is deze munt in de top 100 van CoinMarketCap binnengekomen. Hij staat op het van moment van schrijven op plek 49, dus binnen de top 50 zelfs. Het is een munt die geliefd is en ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het AMP-token kopen?

Het AMP-token is op Binance helaas nog niet te koop. Hou het echter goed in de gaten, want zo een populaire munt zal vroeg of laat waarschijnlijk wel op deze beurzen verschijnen. Je kunt intussen echter wel op de Gemini beurs van Cameron en Tyler Winklevoss dit token kopen. Deze beurs heeft een goede samenwerking met het Flexa netwerk. Verder heeft bijna wel elke CEX (Inclusief Binance US) ze op hun lijst staan. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en waar je een AMP-paartje kunt vinden. Sinds Augustus is AMP token te koop op Bitvavo.

Het is aan te raden om deze tokens op een CEX zoals Gate.io of Gemini te kopen, in plaats van een DEX zoals Uniswap. Zeker als je net begint met het traden. Op een DEX moet je meerdere stappen doorlopen om een munt te kunnen kopen. Hierdoor stijgt het risico dat iets verkeerd gaat, en je je geld verliest.

Hoe kun je het AMP-token opslaan?

Je hebt verschillende opties om dit token op te slaan. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt ook de tokens op een CEX zoals Gate.io laten staan. Hiermee ben je echter niet beveiligd tegen een hack van de beurs. Deze wallets worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Amp Koers

Conclusie

We hebben gezien hoe het Amp Protocol via hun digitale onderpand oplossingen het mogelijk maakt om allerhande verschillende transacties veiliger en sneller maakt. Dit gebeurt met hun AMP-token dat de allernieuwste technische snufjes onder de kap heeft zitten en de onderpand partities.

Digitale betalingen, fiat omwisselen, geld lenen en andere activa verkopen worden snel afgehandeld. Ook als een betaling blijft hangen, of een crypto betaling niet snel verwerkt word, kunnen AMP-tokens als onderpand gebruikt worden en vervolgens geliquideerd worden om alle kosten af te dekken. Voor verkopers is dit prettig, want de transactie heeft geen oponthoud. Als koper profiteer je van het onveranderlijke van de transactie en bovendien is de transactie onomkeerbaar.

Het project steekt goed in elkaar en het is niet verwonderlijk dat het zo hoog in de CoinMarketCap lijst staat. Zeker een project om te volgen en als je wilt investeren in het AMP-token, vergeet niet om ook goed je eigen onderzoek te doen.

Het was soms wel technisch, maar ik hoop dat ik het toch duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd heb. Heb je nog vragen over het Amp Protocol? Laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep, we horen graag van je. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven