Cryptocurrency

Wat is Arweave? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Arweave

Arweave is de nieuwste technologie om data op te slaan zonder dat deze gewijzigd of verwijderd kan worden in de toekomst. Op deze manier communiceert het protocol van Arweave niet alleen op afstand, maar ook door de tijd heen. Door hun decentrale autonomie blijft alle data bestaan op het netwerk die gebruikers voor eeuwig kunnen raadplegen.

Wat is Arweave?

De impact van internet op ons leven is ongezien en maakt directe verbinding mogelijk met mensen van over de hele wereld, met slechts één druk op de knop. Maar het internet maakt het niet mogelijk om te communiceren doorheen de tijd. Mensen hebben altijd geprobeerd om te communiceren met ofwel de toekomst of het verleden. Denk aan holbewoners die door middel van grottekeningen communiceerden, maar ook een bibliotheek die ons meeneemt naar de geschreven teksten van decennia geleden.

Het begin van het internet wordt ook wel gezien als het web 1.0. Van origine was het bedoeld om een open netwerk te zijn waarbij iedereen evenveel macht had. In de praktijk zien we dat grote centrale spelers zoals Google en Facebook de infrastructuur van het internet domineren. Hierdoor zijn deze open netwerken veranderd in een plaats waar informatie en vrijheid beperkt worden door onder andere censuur en belangenverstrengeling.

Met de komst van het internet beschikken we over de technologie om deze geschiedenis te digitaliseren in een permanent decentraal netwerk die ons verleden verbindt met de toekomst. Stel je voor dat we alle informatie uit het verleden kunnen raadplegen, van boeken tot rotsschilderingen. Wat voor impact zou dat hebben op de mensheid en hoe zou dit ons helpen om het verleden te begrijpen en hiervan te leren? Deze informatie kunnen we gebruiken om een betere toekomst te creëren. Arweave maakt hierbij een fundamenteel verschil in hoe data wordt opgeslagen op lange termijn.

Problematiek dataopslag internet

Momenteel bewaren we informatie in de Cloud of op een USB-stick, maar wat zijn de opties als we echt langdurig deze gegevens willen opslaan? Wat als je iets 20 jaar of zelfs 200 jaar wil bewaren? Momenteel maken we massaal gebruik van de Cloud om onze gegevens op te slaan, omdat we ervan uit gaan deze eeuwig zal blijven bestaan. Toch is dit niet het geval en moeten we rekening houden met het feit dat deze data op een dag verloren kunnen gaan. Stel je hebt vertrouwelijke documenten op je USB-stick staan, maar binnen 30 jaar ondersteunt de nieuwe computersoftware het bestandstype niet meer. Dan kan je dit document alsnog niet openen en ben je deze waardevolle informatie dus kwijt.

In de praktijk gaat enorm veel informatie verloren doorheen de jaren. Laten we kijken naar het populaire platform van MySpace. Hier werd nieuwe muziek uitgebracht en gedeeld met een wereldwijd netwerk. Men dacht hier ook dat deze data vereeuwigd zou worden op het platform. Minder dan een decennia later ging MySpace offline en ging alle on-chain data, waaronder muziek en portretrechten verloren.

Dit kan ook gaan over andere vertrouwelijke informatie zoals medische dossiers, DNA-overzichten, politierapporten en dergelijke.

arweave structuur

Abonnementskosten Cloud

Momenteel betalen we voor de opslag van onze data. Dit kan bij een reeks verschillende partijen. Om een website online te houden, betaal je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een kost bij een web host. En voor je iPhone betaal je ook maandelijks een bedrag om je data in hun iCloud te bewaren.

Elke onderneming die werkt vanuit de Cloud betaalt een fee zodat alle bedrijfsdocumentatie niet verloren gaan. Maar wat als we vergeten deze bijdrage te betalen? Wanneer wordt al deze data verwijderd? Deze bedrijven zullen niet oneindig deze data opslaan. Enerzijds omdat het voor hen niet langer relevant is, anderzijds omdat het data inneemt op hun server.

Deze data kan, zelfs decennia later, van onschatbare waarde zijn. Zo kan je bijvoorbeeld medische dossiers van patiënten wereldwijd toevoegen aan het netwerk om vervolgens op globale schaal onderzoek te doen naar een bepaalde aandoening. Naast het feit dat dit onderzoek op wereldwijde schaal gevoerd kan worden, kan men ook resultaten vergelijken van het verleden. Zo kan men niet enkel verschillen ontdekken tussen landen en/of continenten, maar kan je ook verschillen ontdekken tussen bijvoorbeeld die bepaalde aandoening in de jaren 1950 en wat de stand van zaken is in het jaar 2500. Deze informatie wordt vervolgens vastgelegd in het protocol en zal in de toekomst blijven bestaan voor verder onderzoek.

Facebook

We denken dat al onze foto’s op sociale media worden vastgelegd tot in de eeuwigheid. Hoewel deze data, zoals foto’s, voor het hele netwerk zichtbaar is, is het onterecht om te denken dat jouw foto’s binnen een aantal decennia nog online zullen staan op Facebook. Deze inactieve profielen worden verwijderd en gaan verloren samen met alle bijhorende data.

Block weave

Arweave introduceert een nieuw type structuur voor het opslaan en verwerken van gegevens, genaamd block weave. Het zorgt voor een on-chain data storage op grote schaal in een volledig gedecentraliseerd netwerk. Dit netwerk laat gebruikers allerlei gegevens, gedecentraliseerde applicaties en webpagina’s opslaan op het internet. Dit op een permanente manier. Hierdoor spreken ze van permaweb, waarbij alle data vereeuwigd wordt op het platform van Arweave.

Momenteel kunnen zoekmachines zoals Google besluiten om je data offline te halen of kan het gebeuren dat er door een technische fout je website verdwijnt van het web. Bij de blockweave wordt alle informatie meteen permanent opgeslagen. Er is namelijk geen centraal beleid en/of controle. Deze gebeurt door alle nodes in het netwerk.

Hoe werkt block weave?

Block weave is een variant van de blockchain die we reeds kennen. De standaard blockchain maakt gebruik van verschillende ‘blocks’ om gegevens op te slaan die niet meer gewijzigd kunnen worden. Hierdoor blijft deze informatie onveranderd doorheen de tijd. Wanneer er nieuwe informatie wordt toegevoegd, moet eerdere informatie bevestigd en goedgekeurd worden door de community, voordat er informatie toegevoegd kan worden aan deze database.

Arweave daarentegen heeft ervoor gezorgd dat niet de hele blockchain opnieuw geverifieerd moet worden. Bij het toevoegen van data raadpleegt het protocol enkel een willekeurig voorafgaand block in plaats van de hele blockchain. Hierdoor maakt het een weefstructuur en daarom noemt Arweave het geen blockchain, die lineair is,  maar een blockweave. Deze weefstructuur verbindt het hele netwerk met elkaar.

Permaweb

Decentraal netwerk

Om deze informatie te vereeuwigen is het noodzakelijk om een decentraal netwerk te gebruiken. Duizenden onafhankelijke mensen zullen deze informatie in de loop van de tijd opslaan en hierop verder bouwen in de toekomst. Deze informatie wordt verwerkt en opgeslagen door miners. Zij slagen deze informatie op via hun server en worden daarvoor betaald.

Eenmalige betaling

Zonder miners is deze opslag van data dus niet mogelijk, maar hoe worden deze betaald? Arwaeve maakt gebruik van een tariefstructuur waarbij gebruikers één keer betalen om informatie voor altijd op te slaan, in plaats van dat ze gebonden zijn aan een maandelijks of jaarlijks abonnement. Hun slagzin luidt dan ook als volgt: “Pay once, store forever!

De prijzen voor het opslaan van data worden goedkoper doorheen de jaren. Waar we decennia geleden nog torenhoge kosten betaalden, betaal je nu slechts enkele euro’s voor een jaarlijks abonnement. Arweave heeft een eigen systeem waarbij alle kosten die worden gemaakt om het netwerk te hosten, in een schenkingsfonds terechtkomen. De rente van dit fonds wordt gebruikt om de opslagkosten van de server te betalen.

arweave vergelijking

Permaweb

Het permaweb is de nieuwe technologie die Arweave kenmerkt. Het is een combinatie van blockweave en het innovatieve incentive systeem voor de miners. Zelfs omschrijven ze Permaweb als volgt:

“Een wereldwijd web, beheerd door de community, waar iedereen aan kan bijdragen of betaald kan worden om deze te onderhouden. Het permaweb ziet er net zo uit als het normale web, maar al zijn inhoud – van afbeeldingen tot volledige web-apps – is permanent, snel opgehaald en gedecentraliseerd – voor altijd. Net zoals het eerste web mensen over grote afstanden met elkaar verbond, verbindt het permaweb mensen over extreem lange tijdsperioden

Soorten data

Verschillende data, ongeacht de aard kan worden vereeuwigd op de blockweave. Dit zowel voor particulieren als voor bedrijven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Particulieren Bedrijven
Videos Juridische administratie
Muziek Overheidsdocumenten
Documenten Politierapporten
Blogs Bouwvergunningen
Films
Digitale kunst

Consensusmechanisme: PoA & PoW

Arweave maakt gebruik van een combinatie van de gekende Proof-of-Work en de nieuwe Proof-of-Access. Bij een Proof-of-Work consensusmechanisme is het netwerk afhankelijk van het voorgaande blok om elk volgend blok te genereren. Dit is tijdrovend en naarmate het block groter wordt, zal dit langzamer worden. Het PoA-algoritme neemt gegevens op van een willekeurig gekozen vorige blok. Hierdoor moet niet de hele chain worden geraadpleegd, maar slechts één block. Miners kunnen hierdoor eerdere blocks opslaan wat een blockweavestructuur vormt.

Wildfire

Het protocol van Arweave maakt gebruik van Wildfire. Dit is een systeem voor het delen van gegevens, waarbij knooppunten worden gerangschikt op basis van de snelheid waarmee ze elk reageren op verzoeken van andere nodes in het netwerk. Zij die niet snel genoeg informatie delen, kunnen permanent op de zwarte lijst komen te staan van het netwerk. Deze structuur is gericht op efficiëntie en het stimuleren van snelle gegevensoverdracht tussen alle nodes van het netwerk.

arweave wildfire

Blockshadows

Blockshadow is een gegevensbeheersysteem waarbij transacties gedeeltelijk worden losgekoppeld van de hele block in het netwerk. Hierbij versturen ze slechts ‘een schaduw’ ervan, zodat de andere nodes op hun beurt de gehele block opnieuw kunnen creëren. Hierdoor is de grootte van de transactie kleiner waardoor deze sneller verloopt.

$AR Tokenomics

Deelnemen aan het netwerk om zelf data te vereeuwigen, gebeurt op basis van de native token $AR. Alle gegevens die op het permaweb worden geplaatst, moeten betaald worden met het AR-token. Het is ook in deze valuta dat miners vergoed worden voor hun werkzaamheden.

Arweave heeft een totale token supply van 66 miljoen AR-tokens. Hiervan is 55 miljoen vrijgegeven in 2018 bij het ontstaan van het Genesis-block. De overige 11 miljoen worden doorheen de tijd vrijgegeven. Momenteel zijn er 43 miljoen tokens in omloop. Als native token is $AR het betaalmiddel om toegang te krijgen tot het netwerk.

Governance

Waarbij Google en Facebook vanuit een centraal beleid de macht hebben om bepaalde content te weigeren of te censureren, gebeurt dit bij Arweave door het gehele netwerk. Bij elke toevoeging van data, wordt het hele netwerk ingeschakeld om deze nieuwe data te accepteren of te weigeren.

Het protocol heeft een blacklist systeem, waarbij elke node het zeggenschap heeft om de inhoud van de data te weigeren. Content dat is geweigerd door meer dan de helft van het netwerk, zal niet opgenomen worden door de nodes in het Arweave protocol.

Team

Arweave is oorspronkelijk ontstaan in 2017 in Londen onder de naam Archain. Het protocol heeft zijn naam veranderd naar Arweave in 2018. Het is ontstaan door Sam Williams, PhD student aan de universiteit van Kent waar hij computerwetenschappen studeerde. Naast CEO en founder is Sam ook nog technisch adviseur en mentor bij Techstarts, een internationaal bedrijf dat entrepreneurs helpt op weg naar succes.

Arwaeve was dus oorspronkelijk een centrale onderneming, maar besloot in januari 2020 een volledig DAO te worden, een Decentralized Autonomous Organisation. Hierbij wordt Arweave niet langer gestuurd door het team, maar door de gehele community. Samen bepalen ze de verdere ontwikkelingen van het netwerk en het ecosysteem.

Arweave koers

Arweave kopen

Conclusie

Het principe van on-chain data is niet nieuw. In dit digitale tijdperk bestaat vrijwel alle data en gegevens online. Dit kan gaan van bankgegevens tot een ziektefonds en zelfs de hypotheek van je huis. Via een simpele mail kan je alle gegevens digitaal opvragen, onafhankelijk van waar in de wereld je je bevindt.

Maar data opvragen van 10 jaar geleden, wordt al moeilijker. Doordat iedere onderneming een aparte Cloud gebruikt en hierbij de gegevens maar voor een bepaalde duurt opslaat, wordt het vrijwel onmogelijk om data te gebruiken van zowel het verleden alsook deze data te gaan gebruiken in de verre toekomst.

Arweave wil een globaal decentraal on-chain datanetwerk zijn waarbij deze data onveranderlijk is en gebruikers deze informatie te allen tijde kunnen raadplegen, ongeacht locatie en tijd. Door middel van het decentrale netwerk is het onmogelijk dat een centraal bestuur een bepaald platform of bepaalde server offline kan halen. Hierdoor slaat Arweave alle informatie op tot in de eeuwigheid.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!