Home » Blog » Wat is Proof of Participation? Alles wat je moet weten over PoP

Wat is Proof of Participation? Alles wat je moet weten over PoP

proof-of-participation

Het is je niet ontgaan dat er ontzettend veel verschillende soorten consensus algoritmen zijn. Deze algoritmes zorgen ervoor dat een blockchain naar behoren kan werken, en iedereen werkt volgens de regels. Het bekendste algoritme is Proof-of-Work (PoW). Een minder, maar nieuwer algoritme is Proof of Participation.

Wat is Proof of Participation?

Er zijn nog maar weinig blockchains die gebruik maken van Proof of Participation (PoP). Het is niet moeilijk om uit te leggen hoe Proof of Participation werkt. Zoals de naam al zegt, draait het om de participatie; het meedoen aan het groter geheel.

Nodes worden volgens een algoritme gekozen om blokken te mogen valideren. In dit opzicht lijkt het dus een beetje op Proof of Stake. Maar het algoritme kiest de nodes in dat geval op basis van het aantal punten dat ze hebben. En nodes kunnen deze punten krijgen door goed mee te doen in het netwerk.

Hoe beter een node meedoet, en hoe beter het werk is dat de node aflevert, des te meer punten de node krijgt. Vervolgens worden alle punten bij elkaar opgeteld, en op basis van deze punten krijgt een node het voorrecht om blokken te mogen toevoegen aan de blockchain.

Echter kan het ook zo zijn dat een node juist punten in mindering krijgt. Dit kan het geval zijn wanneer een node juist niet zijn best doet. Stel dat een node een tijdje stopt met meedoen, kan dat punten kosten. Maar wanneer een node transacties accepteert die niet geaccepteerd hadden mogen worden, kan dat zelf tot zo veel puntenvermindering leiden, dat het nulpunt bereikt wordt.

Wanneer het nulpunt wordt bereikt, zal een node uit het netwerk worden verwijderd. Dat betekent dat hij in de toekomst nooit meer zal kunnen meedoen. Nu denk je misschien dat hij zich via een andere machine kan registeren, maar dat gaat niet.

Koppelen aan identiteit

Nodes worden namelijk gekoppeld aan iemands daadwerkelijke identiteit. Wanneer je jezelf wilt registeren, zul je eerst moeten laten zien wie je bent. Er kan dus om een kopie van je identiteitskaart gevraagd worden. Op deze manier wil Proof of Participation ervoor zorgen dat het netwerk zo veilig mogelijk blijft.

Wie gebruik Proof of Participation?

Er zijn bijna geen blockchains die gebruik maken van Proof of Participation. De bekendste blockchain die hier gebruik van maakt is ZooBC. Dit is een blockchain en cryptomunt welke is opgericht door Blockchain Zoo. Dit is een bedrijf dat in Bali (Indonesië) gevestigd zit.

De voordelen van Proof of Participation?

Nu je weet wat Proof of Participation is, zou je misschien zelf al enkele voordelen kunnen bedenken. Het grootste voordeel is dat de beloningen veel eerlijker verdeeld worden in het Proof of Participation algoritme. Miners worden namelijk beloond op basis van hoe goed ze meedoen. Het gaat er dus niet om hoe sterk de computerkracht is (Proof of Work), of om hoeveel geld je inzet (Proof of Stake).

Bij Proof of Participation draait het erom dat je waardevol bent voor het netwerk van de blockchain. Wanneer je dit bent, zul je hiervoor beloond worden. Ben je het niet, dan zul je geen beloning krijgen, en heb je de kans op het krijgen van een straf.

Hierdoor wordt ook het probleem van schaalbaarheid opgelost. Veel blockchains lopen tegen het probleem aan dat ze niet schaalbaar genoeg zijn. Denk maar eens aan Bitcoin. Door het consensus algoritme dat zij gebruiken, zit Bitcoin al aan zijn limiet. Hierdoor zien weinig mensen een glansrijke toekomst in Bitcoin, die verder gaat dan het gebruik als betaalmiddel.

Ook worden aanvallen veel lastiger door Proof of Participation. Deelnemers moeten laten zien wie ze daadwerkelijk zijn. Het is dus makkelijker om fraudeurs en criminelen aan te pakken. Ook zal het ervoor zorgen dat hackers niet beginnen aan blockchains met het Proof of Participation algoritme.

Als laatste voordeel is Proof of Participation een stuk milieuvriendelijker dan algoritmes als PoW. Miners van blokken worden op voorhand al uitgekozen, waardoor er geen energie verspild wordt door miners die uiteindelijk toch geen blok toevoegen aan de blockchain.

Het verschil tussen Proof of Stake en Proof of Participation

In essentie lijken Proof of Stake en Proof of Participation erg veel op elkaar. Bij beide algoritmes moeten deelnemers iets inzetten om te mogen valideren. Het verschil is echter dan men bij Proof of Stake in het bezit moet zijn van een aanzienlijk hoog geldbedrag om te mogen valideren. Dit geldbedrag wordt ingezet als een soort borg. Wanneer ze hun best doen en goed werk leveren, zullen ze een soort rente ontvangen over de inzet. Maar wanneer ze hun werk niet goed uitvoeren, kunnen ze de inzet kwijtraken. Dat is dus een reden om goed hun best te doen.

Bij Proof of Participation zet men hun punten in. Nodes kunnen punten verdienen door goed hun best te doen. Wanneer nodes uitgekozen moeten worden voor het valideren van nieuwe blokken, gebeurt dit op basis van het aantal punten dat ze hebben verdiend. Op het moment dat ze geen goed werk leveren, kunnen ze deze punten kwijtraken. In dit geval gelden de punten dus als de borg die ze inzetten. Op deze manier wordt er consensus bereikt binnen de blockchain die gebruik maakt van Proof of Participation.

Consensus algoritmes

Proof of Participation is een van de vele consensus algoirthms. Dit is het algoritme dat ervoor zorgt dat deelnemers van de blockchain zich aan alle regels houden en worden beloond voor hun werk. De regels van de blockchain zijn opgenomen in het algoritme. De bekendste algoritmes zijn Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS), Delegated Proof of Stake (DPoS) en Proof of Authority (PoA).

Dit algoritme bepaalt wie nieuwe blokken aan de blockchain mag toevoegen. In deze blokken zitten alle transacties die zijn gedaan in de tijd sinds het laatste blok. Op het moment dat een blok is toegevoegd aan de blockchain, zijn de transactie in het blok gevalideerd en uitgevoerd.

Degene die nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen worden hiervoor beloond. De beloning bestaat vaak uit de transactiekosten die mensen betalen wanneer ze een transactie uitvoeren.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven