Home » Blog » 6 redenen waarom blockchain zo groot wordt als het internet!

6 redenen waarom blockchain zo groot wordt als het internet!

Businessman,Hold,The,Blockchain,Hologram,On,Tablet,,Business,And,Technology,

Je kunt tegenwoordig niet meer in de supermarkt komen zonder dat je iemand over Bitcoin hoort hebben. Crypto is steeds populairder, en dat komt voornamelijk door de technologie waar crypto gebruik van maakt: blockchain. Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die ervoor kiezen om van de blockchaintechnologie gebruik te maken. Er zijn genoeg mensen, waaronder wij zelf, die geloven dat blockchain zo groot als het internet gaat worden. We staan dus nog pas aan het begin van alles dat er gaat komen. In dit artikel geven we je 6 redenen waarom blockchain zo groot als het internet gaat worden!

1. Blockchain is veiliger dan normale ICT-systemen

Het gebeurt maar al te vaak dat mensen worden gehackt. Niet alleen mensen, maar ook grote bedrijven. Dit komt mede doordat grote bedrijven veel waardevolle data op hun servers opslaan. Denk aan data over gebruikers, maar ook aan data over het bedrijf zelf. Hierdoor zijn deze servers een goudmijn voor hackers. Ze hoeven maar 1 server te hacken om ontzettend veel data in handen te krijgen.

De blockchain is helemaal gedecentraliseerd. Alle gegevens staan dus opgeslagen op alle deelnemers van het blockchainnetwerk. Nu denk je misschien dat dat niet bepaald veilig is, maar dat is het dus wel.

Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van hashing en private keys. De data worden dus omgezet in een soort code die alleen te lezen is wanneer je over de juiste sleutel beschikt. De eigenaar van de data is de enige die deze sleutel heeft, en daardoor is het dus ontzettend veilig om de data hier op te slaan.

Stel dat er data zou uitlekken, kunnen hackers in feite nog niks met deze gegevens wanneer ze niet de private keys van alle gebruikers in handen hebben. Het is daarom ook erg belangrijk dat je jouw private keys nooit aan andere geeft.

Het is daarbij ook een stuk lastiger om een blockchainnetwerk aan te vallen. Dit komt doordat iedere deelnemer in het netwerk alles in de gaten houdt. Wanneer er dus iets gebeurt dan niet zou mogen gebeuren, zal het netwerk hierop reageren. Hierdoor kunnen we dus zeggen dat de blockchain een stuk veiliger is dan het internet.

Natuurlijk went de echte veiligheid wel bij de gebruikers zelf. Zoals we net al zeiden, moet je nooit je private keys aan anderen geven. Zelfs als blockchain de aller veiligste technologie ter wereld is, kan de gebruiker er zelf nog steeds voor zorgen dat er gegevens worden gestolen. Zolang je zelf dus logisch blijft nadenken, zal er niks gebeuren.

2. Het is mogelijk om smart contracts op de blockchain te draaien

Een smart contract is een computerprogramma of -code die geen vertrouwde derde partij nodig heeft om te worden uitgevoerd. In de context van blockchain is het een programma dat automatisch wordt geactiveerd op een gedistribueerd netwerk wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan op het gedeelde register.

Het concept van smart contracts werd geformaliseerd door de Amerikaanse computerwetenschapper, jurist en cryptograaf Nick Szabo. In zijn eerste openbare geschrift over dit onderwerp in 1994 omschreef hij het als “een geautomatiseerd transactieprotocol dat de voorwaarden van een contract afdwingt”. Later verfijnde hij zijn idee in verschillende geschriften zoals Smart Contracts: Building Blocks for Digital Markets in 1996 of Formalizing and Securing Relationships on Public Networks in 1997.

De term smart contract, bedacht door Szabo zelf, is een beetje verwarrend, want een smart contract is niet echt smart, noch is het echt een contract in de juridische zin, maar is een programma dat zichzelf uitvoert volgens eenvoudige voorwaarden. Szabo bedacht deze term voor communicatie: het woord smart wordt regelmatig gebruikt om de slimheid en schaalbaarheid van een nieuwe technologie te benadrukken. Een multifunctionele telefoon wordt zowel in het Engels als in het Nederlands een smartphone genoemd. Een smartcard is een smartcard, een smart city is een connected city, smart bombs zijn geleide bommen, etc.

Hoewel het in de jaren negentig de aandacht trok, werd het concept van het smart contract niet geïmplementeerd omdat er toen nog geen technologie was om het op een voldoende robuuste manier te implementeren. Pas met de opkomst van de blockchaintechnologie met de verschijning van de Bitcoin in 2009 werd het idee echt in praktijk gebracht: hoewel de capaciteit om contracten te beheren beperkt is, is het wel degelijk een programmeerbaar valutasysteem.

Ethereum

De echte revolutie kwam in 2015 met de lancering van Ethereum, waarmee complexere autonome contracten kunnen worden gebouwd, met name door gebruik te maken van een specifieke programmeertaal genaamd Solidity. Met dit laatste kunnen ontwikkelaars in korte tijd geavanceerde processen schrijven.

Deze opkomst heeft het mogelijk gemaakt dat vele andere platformen, gebaseerd op hetzelfde model, zijn verschenen, zoals Tezos, Cardano, EOS, NEO of TRON. Door de opkomst van deze protocollen is het idee van het smart contracts herboren om veel processen te automatiseren en te verbeteren. Een smart contract maakt het mogelijk om zonder tussenpersoon, en dus zonder een vertrouwde derde partij, bepaalde in het contract opgenomen clausules uit te voeren.

Hoe werken smart contracts?

Smart contracts zijn computerprogramma’s die worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, meestal op een blockchain zoals Ethereum. Zij bestaan uit clausules, die de voorwaarden zijn waaraan moet zijn voldaan opdat een deel van het contract kan worden toegepast. 

Deze voorwaarden worden vooraf bepaald door de maker van het contract en worden onveranderlijk op de blockchain geschreven. Het contract kan dan automatisch in werking worden gesteld wanneer op de blockchain aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In tegenstelling tot een traditioneel contract voert geen derde partij het contract uit, alles is geautomatiseerd.

Op de Ethereum blockchain, gecreëerd door Vitalik Buterin, wordt een smart contract geïdentificeerd door een publiek adres. Dit adres beheert niet alleen de ethertransacties, maar bevat ook code en gegevens, die nodig zijn voor de goede werking van het programma. In tegenstelling tot een traditionele rekening waarbij een persoon transacties moet ondertekenen, zal een contract autonoom reageren op verschillende interacties.

Waarom gaan smart contracts ons leven veranderen?

Nu je weet wat smart contracts zijn, zul je jezelf miscchien wel afvragen waarom dit ervoor zorgt dat blockchain zo groot wordt als het internet. Laten we daarom eens kijken naar wat er allemaal mogelijk is met smart contracts.

Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen van smart contracts:

  • Rekeningen met meerdere handtekeningen: deze maken het mogelijk gezamenlijke rekeningen te openen waarvoor meerdere handtekeningen nodig zijn om overschrijvingen te verrichten.
  • Escrow-betaling, die de ruil tussen middelen mogelijk maakt in afwachting van de uitgestelde verzending van een activum. Dit type contract wordt bijvoorbeeld gebruikt door het peer-to-peer koop- en verkoopplatform LocalCryptos.
  • Betalingskanalen, waarmee twee gebruikers microbetalingen aan elkaar kunnen doen. Het Lightning netwerk is gebaseerd op deze kanalen.
  • De vertegenwoordiging van activa op een blockchain door een token: dit wordt tokenisatie genoemd. Het kan daarbij zowel gaan om fungible tokens (zoals stablecoins die door fiatvaluta’s worden gedekt) als om niet-fungible tokens (zoals onroerend goed met RealT).
  • Fondsenwerving, die meestal gebaseerd is op de voorverkoop van een digitaal token met een toekomstig gebruik. Deze staan bekend als Initial Coin Offering (ICO), Initial Exchange Offering (IEO) of Security Token Offering (STO), afhankelijk van de context en de aard van het token.
  • Gedecentraliseerde uitwisselingen van crypto-activa. Dit kan gaan om cryptocurrencies op verschillende ketens (via atomaire swaps) of crypto’s op dezelfde keten (Uniswap, Kyber Network, Binance DEX, enz.)
  • Gedecentraliseerde leningen, met Maker en Compound bijvoorbeeld.
  • Voorspellingsmarkten met Augur.
  • Gedecentraliseerde autonome organisaties, zoals Maker DAO of Moloch DAO.

Deze voorbeelden kunnen vrijwel allemaal ingedeeld worden onder Decentralized Finance (DeFi). Er zijn nog veel andere gebruiksmogelijkheden die nog niet volledig zijn benut:

    • Notariskantoor, waardoor processen zoals geboorteakten, eigendomsoverdrachten, enz. kunnen worden geautomatiseerd.
    • Verzekering: rijden bij helder weer op een heldere weg zou een andere vergoeding opleveren dan ’s nachts rijden op een hobbelige weg.
    • De toeleveringsketen: afhankelijk van de orders van zijn klanten zou een onderneming automatisch het aantal onderdelen bestellen dat nodig is om een bepaald product te maken.

3. Er zijn geen tussenpersonen nodig

Wanneer je iets op het internet doet, maak je altijd gebruik van een tussenpartij. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een banktransactie. Je hebt een bank nodig die de transactie voor je uitvoert. Zo zul je eerst naar de website of app van de bank moeten gaan om een transactie te starten. Vervolgens zal de bank controleren of je de transactie kunt uitvoeren, waarna ze dit voor jou zullen doen.

Hetzelfde geldt wanneer je een huis gaat kopen. Je moet het geld overmaken naar een notaris, waarna zij controleren of alles in orde is. Als dat het geval is, zullen ze de sleutel aan jou overhandigen. Je betaalt vaak ook nog eens veel geld aan de notaris om dit werk uit te voeren, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het is namelijk ook mogelijk om dit op de blockchain uit te voeren. En het kost dan een stuk minder geld.

Het grootste voordeel is dat het dan een stuk sneller en voordeliger uitgevoerd kan worden. Er zijn tegenwoordig al blockchains die 1 miljoen transacties per seconde kunnen verwerken, zoals Radix. Vervolgens betaal je ontzettend lage transactiekosten (vaak maar een paar cent).

Je begrijp wel dat het dus beter is om geen last meer te hebben van tussenpersonen die hoge kosten vragen. Daarbij heb je bepaalde situaties meer in controle wanneer je niet afhankelijk bent van een tussenpersoon. Wanneer deze organisatie zijn werk niet goed doet, ben jij daar de dupe van. En je kunt er vaak zelf niks aan veranderen.

Natuurlijk kan niet iedereen al een blockchain gebruiken. Deze techniek is nog nieuw. Toch wordt het steeds makkelijker om de blockchain te gebruiken wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Het zal daarom ook niet lang duren voordat steeds meer mensen de blockchain als ‘tussenpersoon’ zullen gebruiken. 

4. Mensen zijn in controle over hun eigen gegevens

Wanneer jij gebruik maakt van een website, zoals Facebook, wordt jouw informatie opgeslagen op de servers van Facebook. Jij weet in feite niet welke gegevens hier precies worden opgeslagen, omdat Facebook ontzettend veel informatie bijhoudt. Je bent dus ook niet in controle over de data die hier staat.

We zien steeds vaker dat er mensen zijn die stoppen met het gebruik van dit soort applicaties. Ze zijn bang dat hun gegevens in slechte handen komen te vallen en worden doorverkocht. Het grootste probleem is dat jij niet kunt zien wat er precies wordt opgeslagen. Zelfs wanneer Facebook dit wel aan jou zou laten zien, weet je niet zeker of ze ook echt álles laten zien.

Het is tegenwoordig ook vaak mogelijk om aan een bedrijf te vragen je gegevens te verwijderen. Ze zullen dan ook zeggen dat ze dat hebben gedaan, al weet je dan nog steeds niet of ze dit ook daadwerkelijk hebben gedaan. Je kunt namelijk niet bij deze servers komen om het te controleren. En dat is best raar, want jouw data staat hierop. 

Data op de blockchain

De blockchain geeft gebruikers wel controle over hun eigen data. Blockchaindata wordt namelijk niet op een centrale plek opgeslagen, maar op alle machines die deel uitmaken van het gedecentraliseerde netwerk. Niemand kan zomaar bij gegevens komen die ze niet zouden mogen zien. Dit komt doordat alles wordt beveiligd met een private key.

De private key is een sleutel die bij een persoon hoort, en mag bij niemand anders in handen zijn. Wanneer je een transactie naar het netwerk verstuurt, versleutel je deze door middel van je private key. Zo weet het netwerk zeker dat de transactie van jou afkomt, en kan niemand de gevoelige data bekijken tenzij jijzelf.

Je hebt dus, ondanks dat data op machines van anderen worden opgeslagen, volledige controle over je eigen data. Alleen jij bent degene die jouw data kan bekijken of versturen. Ook de eigenaar van een cryptocurrency of applicatie die op de blockchain draait en waar jij gebruik van maakt, kan niet bij deze data komen.

Dit is dus een ideale oplossing voor de problemen die we op dit moment met onze privacy ondervinden. Het internet geeft grote spelers de mogelijkheid om data te verzamelen en deze te gebruiken waar zij het voor willen gebruiken. Vervolgens kunnen gebruikers zelf niet eens bij hun data komen.

Wanneer applicaties op de blockchain draaien, is er dus veel meer privacy en vertrouwen tussen elkaar. Daarom zie je ook dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen een gedecentraliseerde app op de blockchain te laten draaien. Deze bedrijven geven om de privacy van hun gebruikers, en willen niets liever dan de data teruggeven aan de gebruikers.

5. Je kunt alles op de blockchain zetten

Veel mensen denken dat je alleen cryptomunten op de blockchain kunt zetten. Dat is niet waar, want het is mogelijk om letterlijk alles op de blockchain op te slaan. Dit kan door middel van tokenization, wat betekent dat activa wordt omgezet in tokens die op de blockchain draaien.

Tokenization (of tokenisatie) is het creëren van een digitale versie van een activum op een blockchain. Meer in detail verwijst tokenisatie naar de inschrijving van een activum en de rechten erop op een token om het beheer en de uitwisseling ervan op een peer-to-peer manier op een blockchain mogelijk te maken, op een onmiddellijke en veilige manier.

Traditionele financiële activa tokenizen

Het is mogelijk om bestaande financiële activa (zoals aandelen, schuldinstrumenten, aandelen in beleggingsfondsen of vastgoed, etc.) te symboliseren door ze als tokens op een blockchain weer te geven.

In de jaren negentig werden allerlei papieren documenten in gescand en opgeslagen op computers en servers. Nu lijkt het er dus op dat het mogelijk gaat zijn om deze documenten op de blockchain op te slaan. 

De tokenisatie van financiële activa biedt verschillende voordelen:

      • Betere liquiditeit
      • Een grotere openheid van de markt, zowel geografisch (het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn voor beleggers in Azië om te beleggen in niet-genoteerde Amerikaanse bedrijven) als in de tijd (24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk, ook buiten de markturen)
      • Grote transparantie en dus gemakkelijkere controle, in real time
      • Een grotere efficiëntie dankzij technologie (zoals smart contracts, die het bijvoorbeeld mogelijk zullen maken de uitbetaling van dividenden te automatiseren), die het mogelijk moet maken kosten en tijd te besparen dankzij de vermindering van het aantal tussenpersonen (die een aanzienlijk deel van de kosten van financiële transacties veroorzaken).

Tokenisatie van reële activa

Voor Stephen McKeon, hoogleraar financiën aan de Universiteit van Oregon, is tokenisation vooral veelbelovend voor relatief illiquide activa: de waardering ervan wordt momenteel in aanzienlijke mate (hij schat op “20% tot 30%”) afgestraft door hun lage liquiditeit. Tokenisatie zal de marktdiepte vergroten door de markten open te stellen voor meer deelnemers en zo meer handel te genereren.

Volgens hem zullen het traditionele activa symboliseren omdat zij anders de liquiditeitspremie verliezen. Hij noemt als voorbeeld commercieel onroerend goed, residentieel onroerend goed of kunstwerken. In het laatste geval kunnen individuen collectief een waardevol schilderij voor een plaatselijk museum verwerven via een symbolische verkoop, zelfs als geen van hen individueel het zich kan veroorloven het schilderij te kopen.

In een studie uit 2017 op de Nasdaq-website gebruikt ondernemer Addison Cameron-Huff het fictieve voorbeeld van een diamantgroothandelaar, Jane, die het equivalent van 15 miljoen dollar aan diamanten bezit. En een individuele investeerder, Joe, die een paar duizend dollar in diamanten wil investeren zonder te maken te krijgen met de kwestie van fysieke overdracht (waarbij veiligheidsprocessen komen kijken om te garanderen dat er geen vervalsing is ingevoerd). 

Joe wil idealiter een klein aandeel van verschillende diamanten bezitten met het oog op diversificatie, en om gemakkelijk een van zijn aandelen te kunnen verhandelen aan andere personen dan Jane. Tokens zijn een oplossing voor deze verschillende behoeften en maken een gemakkelijke uitwisseling van een fractioneel eigendom van activa mogelijk, waardoor de toegang tot deze activa wordt gedemocratiseerd.

Twee belangrijke soorten activa zijn gemakkelijker te tokenizen dan andere:

      • Immateriële activa (octrooien, koolstofkredieten, auteursrechten, etc.): door hun gebrek aan fysiek bestaan lenen deze activa zich wellicht gemakkelijker dan andere voor dit proces van tokenizen, hoewel verschillende jurisdicties overdrachten kunnen bemoeilijken.
      • Fungibele activa: deze activa zijn ook gemakkelijker om te zetten in tokens omdat ze meestal kunnen worden opgedeeld in meerdere eenheden (zoals Bitcoins) en omdat de set tokens kan worden geassocieerd met een algemene set van onderling verwisselbare activacomponenten (bv. 10 kg goud), meent Nasdaq. Omgekeerd zijn non-fungible activa minder geschikt voor tokenisatie. Zo worden hypotheken bijvoorbeeld vaak gebundeld met andere leningen die soortgelijke kenmerken hebben als andere activa.

In de studie wordt erop gewezen dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende soorten overdracht van rechten. In sommige gevallen, zoals bij leasing, worden alleen bepaalde rechten in verband met een activum overgedragen, niet de eigendom van het activum zelf. 

Dit geldt ook voor bepaalde immateriële activa zoals muziekrechten: wanneer een consument een liedje koopt op iTunes, koopt hij in feite een licentie die hem levenslang toegang geeft tot dat liedje, zonder dat hij er eigenaar van is. De vergunning eindigt bij hun overlijden, wat betekent dat zij bijvoorbeeld niet als erfenis kan worden overgedragen. Tokens kunnen dit soort toegangsrecht vertegenwoordigen in plaats van de volledige eigendom van het goed.

6. Crypto wordt de nieuwe valuta van de wereld

In iets meer dan tien jaar tijd is Bitcoin uitgegroeid tot een valuta die we niet meer kunnen wegdenken uit onze wereld. Steeds meer mensen stappen in Bitcoin, waardoor de waarde al ontzettend hard is gestegen. En dit aantal zal de komende jaren steeds verder groeien. Dit komt natuurlijk mede doordat er ook veel geld mee te verdienen is, maar ook doordat steeds meer mensen geloven in de technologie die achter crypto en Bitcoin draait.

Hoe meer mensen crypto gebruiken, hoe groter blockchain zal worden. Er zullen dan namelijk steeds meer mensen en bedrijven zijn die besluiten om blockchain voor andere zaken te gaan gebruiken. Maar ook zullen blockchains steeds belangrijker worden wanneer er meer transacties op gedaan worden.

Er zijn genoeg analisten die verwachten dat Bitcoin de belangrijkste valuta ter wereld gaat worden. En als ze het er niet over eens zijn dat Bitcoin het wordt, zijn ze het er in ieder geval over eens dat het een andere cryptomunt zal worden. Dit komt door de voordelen die we in dit artikel al hebben benoemd.

Zo zijn mensen helemaal in controle over hun eigen geld wanneer ze gebruik maken van crypto. Er is geen instantie die hun geld beheert of controleert. Dit wordt door en voor iedereen gedaan. Dit zorgt voor meer privacy, maar ook voor lagere transactiekosten. Wanneer je nu geld vanuit Nederland naar een land buiten Europa zou overmaken, betaal je een godsvermogen aan transactiekosten. Ook duurt het dan vaak meerdere dagen voordat het geld is aangekomen.

Stuur je cryptocurrency naar het buitenland? Dan betaal je in veel gevallen nog geen euro aan transactiekosten, en staat het geld binnen 10 minuten op de rekening van de ontvanger. Het is dus een ideale oplossing voor mensen en bedrijven die veel transacties naar het buitenland maken. Zij hoeven geen hoge transactiekosten meer te betalen en kunnen veel sneller zakendoen.

Ook gebruiken veel mensen crypto om hun geld te beschermen tegen inflatie. Ons geld wordt namelijk ieder jaar minder waard, doordat we last hebben van een jaarlijkse inflatie die 2% bedraagt. Je kunt het geld dus beter investeren zodat het zijn waarde in ieder geval behoudt, of zelfs stijgt.

Bitcoin wordt door verschillende beleggers ook wel het digitale goud genoemd, gezien het vermogen beschermd tegen inflatie. Je hoeft overigens niet per se verstand te hebben van Bitcoin om erin te investeren. Wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging (DCA), investeer je iedere dag/week/maand/kwartaal hetzelfde bedrag in Bitcoin zonder naar de koers te bekijken. Op deze manier zul je op de lange termijn een mooi rendement gaan behalen, zonder dat je zelf veel onderzoek hoeft te doen.

Doordat er steeds minder Bitcoins worden uitgeven, zal de waarde op de lange termijn gaan stijgen. Er is dan immers meer vraag dan aanbod, en dat zorgt altijd voor een prijsstijging.

Conclusie

Wij weten het zeker: blockchain gaat groter worden dan het internet. En dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is toch wel dat mensen in controle komen over hun eigen data en geld wanneer er gebruik wordt gemaakt van de blockchain. Mensen zullen het vertrouwen in grote bedrijven weer terugwinnen, omdat deze bedrijven niet zomaar bij gegevens van anderen kunnen komen. Hiervoor hebben ze namelijk de private key nodig.

Smart contracts zijn waarschijnlijk de belangrijkste factor die ervoor gaan zorgen dat blockchain groot gaat worden. Er is namelijk ontzettend veel mogelijk met smart contracts, waardoor vrijwel iedere dienst naar de blockchain zou kunnen worden overgezet. Denk aan applicaties, maar ook aan fysieke activa, zoals kunstwerken en onroerend goed. Deze kunnen door middel van tokenisatie als token op de blockchain worden opgeslagen.

Echter, we moeten eerlijk zijn: er moet nog veel gebeuren voordat het zover is. Blockchain staat nog in zijn kinderschoenen, en er is nog veel ontwikkeling nodig voordat we het in de praktijk kunnen gebruiken. dToch zien we dat deze techniek zich ontzettend snel aan het ontwikkelen is, en daarom hebben we er in ieder geval veel vertrouwen in. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven