Cryptocurrency

Wat is Cartesi? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over CTSI

Cartesi is een ERC20-protocol dat als hoofddoel heeft het optimaliseren van smart contracts om urgente problemen aan te pakken zoals hoge transactiekosten en beperkte schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk. Door een variant te gebruiken van de Optimistic Roll-Ups kunnen developers coderen met toegankelijke software in plaats van de eerder complexe Solidity. Hierdoor kunnen veel meer dApps gecreëerd worden wat zorgt voor grote schaalbaarheid en adoptie.

Wat is Cartesi?

Cartesi is een multichain layer 2 infrastructuur waarmee softwareontwikkelaars zelf smart contracts kunnen maken met off-chain softwaretools die zij gewend zijn. Deze layer 2 toepassing is een manier om de toepassing en het protocol schaalbaar te maken. Deze staat centraal voor de ontwikkeling en implementatie van schaalbare dApps. Deze applicaties bevatten zowel blockchaincomponenten als off-chain componenten.

Deze off-chain componenten draaien op basis van de Cartesi Nodes. Deze vertegenwoordigen de belangen van elke dApp-gebruiker. Ze bieden ontwikkelaars ook reproduceerbare Caretsi-machines aan, die we later bespreken in deze blog. Met deze software kunnen ze op grote schaal berekeningen doen die geïntegreerd worden in smart contracts.

Via het protocol van Cartesi kunnen ontwikkelaars van dApps in alle programmeertalen, tools, software en services gebruiken en implementeren. De ontwikkeling van dApps is voor vele alsnog complex en ontoegankelijk. Ontwikkelaars zijn tot op heden vertrouwd met hun eigen softwaretools waardoor de ontwikkeling van dApps vooralsnog moeilijk en onnodig complex is. Cartesi wil hiermee de complexiteit wegnemen en deze verplaatsen naar off-chain componenten, waardoor ontwikkelaars niet meer gelimiteerd zijn in deze beperkingen. Hierdoor kunnen ze zich zonder restricties focussen op de ontwikkeling van nieuwe en schaalbare dApps waarbij ze hun eigen tools gebruiken.

Welk probleem lost Cartesi op?

De blockchaintechnologie is bezig om een adoptie naar het grote publiek mogelijk te maken. Echter, zijn er nog een aantal technologische belemmeringen die deze adoptie in de weg staan. Het zijn dan ook deze pijnpunten die Cartesi wil aanpakken en oplossen door middel van hun unieke aanpak.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid lijkt wel een eeuwig terugkerend probleem te zijn. In het verleden zijn er verschillende layer 2 solutions gelanceerd om deze gebrekkige schaalbaarheid aan te pakken, maar er is meer nodig. Cartesi heeft als doel om de schaalbaarheidslimiet van Ethereum te verbeteren. Het protocol maakt gebruik van het TPS-systeem bij hun transacties. Deze snelheid overtreft betalingsplatformen zoals VISA. Hierbij spreekt Cartesi zelf van een schaalbaarheid van ongeziene aard. Daarnaast maakt het gebruik van sidechains waarbij informatie verdeeld wordt over verschillende nodes om de grootte en informatieoverdracht te verspreiden.

Programmeertaal

De blockchaintechnologie heeft een bepaalde programmeertaal die ook limiterend werkt voor ontwikkelaars. Elke blockchain is anders en heeft een andere structuur waardoor het moeilijker is om deze programmeertaal te gebruiken in een ander programma.

Met Cartesi kunnen ontwikkelaars bestaande componenten gaan combineren om nieuwe blockchain applicaties te ontwikkelen. Ze kunnen gebruikmaken van smart contracts in een voor hen gekende software omgeving van Linux. Door blockchaintoepassingen zoals smart contracts te gebruiken in een off-chain omgeving vergroot het de adoptie waarbij ontwikkelaars veel gemakkelijker toegang hebben tot blockchaincomponenten.

Cartesi Linux

De kracht van Cartesi

Cartesi is een gecentraliseerd ontwikkelingssysteem met een eigen sidechain. Het netwerk maakt gebruik van de nieuwste blockchaintechnologie om applicaties te lanceren op een veilige en schaalbare manier.

Lage transactiekosten

Het netwerk van Ethereum kenmerkt zich nog steeds aan de hoge transactiekosten. Het lijkt dan ook een hele opgave te zijn om de problematiek van de astronomische gasfees aan te pakken. Cartesi wil het mogelijk maken om deze gasfees zelfs te omzeilen. Hoe?

Gebruikers van het netwerk betalen lage transactiekosten omdat grote delen van de effectieve transactie plaatsvindt off-chain. Via hun eigen Linux Virtual Machine (LVM) zijn ontwikkelaars in staat om deze gegevens over te zetten naar een betaalbaarder side-chain netwerk.

Ondanks dat de sidechain aanzienlijk goedkoper is, moeten gebruikers of ontwikkelaars van dApps nog steeds betalen om hun transactie te verwerken, informatie te versturen en/of op te slaan door anderen. Deze worden betaald aan node operators via de native token CTSI.

Interoperabiliteit

De applicaties gebouwd op Cartisi zijn in staat om complexe berekeningen uit te voeren en data te gebruiken uit verschillende bronnen. Dit helpt voor interoperabiliteit tussen blockchains en verschillende soorten diensten.

Hoe werkt Cartesi (CTSI)?

Cartesi gebruikt een eigen sidechain om schaalbaarheid te realiseren. Het verbindt de blockchaintechnologie met hun eigen programmeertaal om op grote schaal decentrale applicaties te maken. Hier slaan ze de brug tussen blockchains en het besturingssysteem Linux.

Cartesi Node

De nodes van het Cartesi netwerk is de plaats waar alle off-chain componenten en berekeningen van een applicatie worden verwerkt en opgenomen. Nodes bestaan zowel uit hardware als software. Om een applicatie op het netwerk van Cartesi uit te voeren, moeten gebruikers dus de mogelijkheid hebben om te communiceren met deze nodes. Binnen elke node bevindt zich daarom een Cartesi Machine.

Cartesi node

explorer.cartesi.io

Cartesi Machine

Een essentieel onderdeel van Cartesi is de Cartesi Virtual Machine (CVM). Cartesi Machine is een virtuele machine binnen de Cartesi Node die op een gedecentraliseerde versie van Linux draait. Dit protocol werkt als een op zichzelf staande Virtual Machine (VM). In de blockchaintechnologie heeft deze VM het vermogen om een heel netwerk te bekijken als één abstract geheel dat vervolgens werkt als een supercomputer die talloze rekenopdrachten oplost. Alle berekeningen die door de Cartesi-machine worden uitgevoerd, zijn reproduceerbaar en verifieerbaar. Dit is noodzakelijk om de schaalbaarheid te garanderen.

Hierdoor wil de Cartesi Machine bepalen welke berekeningen reproduceerbaar zijn om vervolgens te onderzoeken of het mogelijk is deze te implementeren in smart contracts. Door de berekeningen op deze manier, via individuele nodes, te verdelen is de Cartesi Machine in staat om de zowel de opslagcapaciteit als de snelheid van het protocol optimaal te houden.

De rol van deze Virtual Machine is om ervoor te zorgen dat de juiste taken worden uitgevoerd bij smart contracts. Daarnaast is deze zo ontworpen dat ze feilloos kunnen integreren in verschillende blockchains om interoperabiliteit weer mogelijk te maken.

Descartes

Om blockchaintechnologie te integreren in off-chain technologie is het noodzakelijk om gebruik te maken van een orakel. Via Descartes kunnen ontwikkelaars hun smart contracts coderen met Linux in plaats van Solidity. Het maken en implementeren van applicaties met een bekende programmeertaal kan de tijdsduur voor de ontwikkeling van een applicatie aanzienlijk bevorderen.

Door smart contracts te gebruiken in een Linux-omgeving, is er nood aan voldoende informatie om deze smart contracts keurig te laten uitvoeren en deze informatie te gebruiken in verdere ontwikkeling. Hiervoor is een orakel nodig om de verbinding tussen on-chain en off-chain te maken. Descartes werkt als off-chain sensor die gegevens ophaalt uit off-chain data. Traditionele orakels zijn vaak gecentraliseerd, maar Descartes werkt als een gedecentraliseerd orakelnetwerk. Deze data stuurt Descartes door naar de blockchain om smart contracts te optimaliseren en verdere ontwikkeling mogelijk te maken.

Noether

Met de release van Descartes Rollups heeft Cartesi schaalbare smart contracts berekeningen geïntroduceerd op basis van reguliere softwareprogrammering. Om het volledige potentieel van deze Descartes in te zetten, moet het probleem van de beschikbaarheid van data worden opgelost. Berekeningen worden altijd gedaan op basis van data die wordt ingevoerd. Naarmate er meer data wordt toegevoegd, krijgen we normaliter te maken met een schaalbaarheidslimiet omwille van deze grote hoeveelheid data.

Noether is de sidechain van Cartesi die is ontworpen om deze data slechts tijdelijk beschikbaar te houden. De consensus is hierbij lokaal gebaseerd om het netwerk niet onnodig te overbelasten. Noether maakt hier gebruik van onder andere sharding, offchain-berekeningen en een gelokaliseerde consensus. Deze off-chainstructuur maakt Noether oneindig schaalbaar.

$CTSI-token

CTSI is de utility token van Cartesi die het netwerk operabel maakt. Het heeft als doel de problematiek rond schaalbaarheid op te lossen alsook de hoge kosten te verminderen door het gebruik van Descartes. CTSI wordt gebruikt voor onder andere staking en vergoedingen die worden uitgekeerd aan validators voor het verwerken van gegevens op het netwerk. Via Proof-of-Stake wordt consensus bereikt via de individuele nodes. Het CTSI-token is dus de motor om dit ecosysteem operabel te houden.

Tokenomics

Cartesi heeft een totale voorraad van 1 miljard tokens waarvan er op het moment van schrijven 408 miljoen tokens van in omloop zijn. De overige tokens worden in de loop der jaren vrijgegeven waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende aspecten:

  • Private sale: 5%
  • Launchpad sale: 10%
  • Seed sale: 2%
  • Team: 15%
  • Adviseurs: 2,11%
  • Reserves stichting 40,22%
  • Reserves mining: 25%

Toepassingen Cartesi

We zien dat vooral de toepassing in de gaming industrie domineert als we kijken naar het aantal dApps, maar dat neemt niet weg dat deze veel meer toepassingen kent. Het kan gebruikt worden om prestaties van elk type applicatie te verbeteren. Denk hierbij aan logistieke applicaties, marktplaatsen en onderzoek platformen. Naarmate reguliere ontwikkelaars hun weg vinden naar Cartesi en het gebruiksgemak ontdekken, zal de adoptie vele malen groter zijn. Dankzij de connectie tussen Linux en de blockchaintechnologie kan deze ontwikkelingsmethode toegepast worden voor verschillende doeleinden in verschillende niches.

Roadmap

Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Cartesi was uiteraard de lancering van hun eerste dApp in het eerste kwartaal van 2020. Daarnaast is het team druk bezig met hun doelstellingen voor de komende periode. Eén van deze zaken is het mining op het mainnet van Cartesi.

cartesi roadmap

Team

Het protocol is gestart en opgericht in 2018 door 4 co-founders waaronder Erick de Moura, Augusto Teixeira, Diego Nehab en Colin Steil. Met hun hoofdzetel in Singapore en meer dan 45 werknemers, is het team van Cartesi flink aan het uitbreiden dankzij hun successen.

Hun interesse in de blockchaintechnologie kwam wanneer Augusto bevriend werd met Serguei Popov, founder van IOTA. Wanneer het idee ontstond om Cartesi te lanceren, was Popov dan ook één van de eerste investeerders en adviseurs van Cartesi.

Het initiële idee van Cartesi was om een marktplaats te worden voor Artificial Intelligence (AI) voor datawetenschappers. Tijdens het ontwikkelen van Cartesi kregen ze een bredere visie en is Cartesi ontstaat zoals we die vandaag de dag kennen.

Cartesi team

Erick de Moura, huidig CEO, is een entrepreneur met meer dan 20 jaar ervaring in de software-industrie. Als afgestudeerd elektrisch ingenieur heeft hij ervaring in verschillende softwaredesigns en ontwikkelingsprojecten. Met zijn kennis en expertise wil hij de toekomst van deze smart contracts op de blockchain van Ethereum en de implementatie ervan veranderen door de technologie van Cartesi.

Cartesi Koers

 

Cartesi kopen?

Conclusie

Het netwerk van Ethereum is de afgelopen periode ontzettend hard gegroeid, maar door deze ongeziene groei zijn er ook een aantal problemen ontstaan die steeds terugkeren. Met de huidige technologie is schaalbaarheid van Ethereum een ontzettend groot probleem waar het netwerk momenteel tegenaan loopt. Er zijn plannen voor Ethereum 2.0 die de schaalbaarheid moet oplossen, maar in de praktijk is echter de vraag hoelang de uitwerking hiervan zal duren.

Daarom zijn Layer-2-projecten zoals Cartesi populair omdat ze meteen de problematiek van schaalbaarheid oplossen door onder andere gebruik te maken van sidechains en sharding.

Naast de schaalbaarheid, opent Cartesi de weg voor vele ontwikkelaars. Via Linux kunnen ontwikkelaars veel gemakkelijker dApps en smarts contracts coderen in plaats van de eerder complexe technologie van de programmeertaal van Solidity.

Cartesi zorgt hierbij voor een ongeziene rekenkracht waarbij veiligheid nog steeds primeert. Deze veiligheid vindt plaats door Proof-of-Stake consensus bij Cartesi Nodes in de sidechains. Deze combinatie zorgt voor een groei in het aantal ontwikkelde dApps alsook de verschillende niches die gebruik kunnen en zullen maken van deze applicaties.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.