Op Polkadot moet je goed zoeken naar een project dat crosschain smart contracts zal democratiseren. Er zijn in totaal maar 5 projecten die zich hier namelijk mee bezig houden. En die zijn helemaal niet zo makkelijk te begrijpen. Het is dus niet raar dat je weinig over dit soort projecten hoort.
Daar komt vandaag verandering in. We gaan je uitleggen wat Moonbeam is, hoe het werkt en waar je de tokens voor kunt gebruiken. We zullen je ook een korte uitleg geven over Moonriver. Dit project wordt namelijk ook beheerd door het Moonbeam-team, en gaan hand in hand samen.
Wat is Moonbeam (GLMR)?
Moonbeam is een open source smart contracts platform dat een cross-chain omgeving biedt die compatibel is met Ethereum en meerdere netwerken om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bouwen.
Moonbeam is een parachain op het Polkadot-netwerk en heeft met name zijn eigen economie met zijn eigen token, de Glimmer (GLMR). Deze implementatie zorgt voor Moonbeam’s integratie en connectiviteit met andere para-chains die verbonden zijn met het Polkadot protocol, en zelfs met andere blockchains zoals Ethereum en Bitcoin, via bridges.
Momenteel is de overgrote meerderheid van de bestaande smart contract platformen van nature ontworpen om de gebruikers en activa van een enkele specifieke keten te bedienen. Door cross-chain smart contract functionaliteit te bieden, stelt Moonbeam ontwikkelaars dus in staat om het bereik van hun applicaties uit te breiden naar nieuwe gebruikers en assets op andere ketens.
Applicaties op Ethereum worden vaak geconfronteerd met problemen in verband met transactiekosten en het gebruik van smart contracts. Moonbeam stelt beheerders van deze applicaties in staat om een deel van hun structuur te verplaatsen van Ethereum’s layer 1 met minimale wijzigingen die nodig zijn.
Dit maakt ook een hybride strategie mogelijk, waarbij applicaties tegelijkertijd op Ethereum en Moonbeam draaien. Het belang voor ontwikkelaars is vrij groot, aangezien een dergelijke implementatie hen in staat stelt hun bereik uit te breiden tot het Polkadot-netwerk en andere ketens die op het protocol zijn aangesloten.
Tot dusver zijn er verschillende protocollen en toepassingen geïntegreerd in of gebouwd rond Moonbeam. Deze omvatten The Graph, Covalent, Balancer, SushiSwap, MetaMask, Chainlink, Band Protocol en Polkastarter.
Het team achter Moonbeam
Derek Yoo is de oprichter van Moonbeam. Hij is een Amerikaan die al verschillende applicaties op de blockchain heeft gemaakt. Hij is de oprichter van Purestake, een project dat online tools brengt om gedecentraliseerde applicaties te maken.
Derek Yoo is een ondernemer op het gebied van service technologie en softwaredesign. Hij heeft 20 jaar ervaring op dit gebied en heeft zijn vorige bedrijf Fuze, waar hij de functie van CTO en medeoprichter had, laten groeien tot hij 700 werknemers had. Hij vertrok in 2019 bij Fuze om Purestake op te richten.
Moonbeam en Purestake zijn gevestigd in Boston, ten noorden van New-York en dicht bij Canada. Het zijn Amerikaanse bedrijven.
Het Moonbeam-project is op 27 april 2020 van start gegaan, wat betekent dat Moonbeam al voor de officiële lancering van het Polkadot-netwerk in werking was.
Concurrenten van Moonbeam
De grootste concurrenten van Moonbeam zijn Edgeware, Plasm Network, Clover en Trustbase. Het zijn namen die je waarschijnlijk niet heel bekend in de oren klinken, aangezien dit vrij nieuwe projecten zijn. Daarnaast zijn dit geen spannende projecten, waardoor je hier ook minder van hoort.
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende concurrenten zijn die het Moonbeam lastig zullen gaan maken. Toch zijn er op hetzelfde moment genoeg aanwijzingen die aangeven dat Moonbeam het echt zou kunnen halen, en ze dus de concurrentie te ver af zijn.
Dit komt met name door de structuur van het project, de goed doordachte werking van de tokens en de connecties met het Polkadot-team. Moonbeam is namelijk al 3 keer te zien geweest op het officiële YouTube-kanaal van Polkadot. Even ter vergelijking: zijn grootste concurrent Edgeware is op 0 keer op dit kanaal geweest. Plasm is 1 keer op het kanaal geweest.
Het mag dus duidelijk zijn dat Moonbeam goede banden heeft met het team van Polkadot, en dat kan dit project alleen maar in zijn voordeel helpen.
Hoe werkt Moonbeam?
Het Moonbeam-project zal ontwikkelaars van projecten op Ethereum in staat stellen om in te haken op Polkadot en smart contracts te laten communiceren tussen 2 verschillende blockchains.
Dit is iets nieuws in de cryptowereld: Ethereum projecten zullen kunnen profiteren van de flexibiliteit en voordelen van het Polkadot netwerk. Het is namelijk nog niet eerder mogelijk gemaakt om smart contracts tussen verschillende blockchain met elkaar te laten werken. Velen spreken dan ook van een revolutie binnen de cryptowereld. Hieronder hoe de Polkadot ecosysteem eruit ziet.
Ontwikkelaars op Ethereum coderen smart contracts met de Solidity taal. Moonbeam’s smart contracten zullen in staat zijn om verbinding te maken met Ethereum’s smart contracten. Dit zijn namelijk Solidity, Vyper en alles wat verbinding kan maken met de Ethereum Virtual Machine EVM.Â
Het gebruik van smart contracts gebeurt vandaag meestal op de blockchain van Ethereum, waarbij de gebruiker die het contract uitvoert ook verschillende transactiekosten betaalt.
De vergoedingen worden dan betaald in GWEI op Ethereum. Bij het gebruik van Moonbeam zal dit op dezelfde manier gebeuren. Dit betekent dat de transactiekosten in Glimmer betaald zullen worden.
Wat is Moonriver?
Moonriver is ontworpen als een aanvullend netwerk op Moonbeam en zal worden ingezet op Kusama. Kusama is de proeftuin voor updates van de parakanalen van Polkadot. Alvorens nieuwe functies op het Moonbeam-hoofdnetwerk worden ingevoerd, zullen zij dus eerst in Moonriver worden geïntegreerd.
De nieuwe code zal naar Moonriver worden gezonden, waar hij kan worden getest en geverifieerd onder reële economische omstandigheden. Zodra de update haar werking heeft bewezen, zal dezelfde code in Moonbeam op Polkadot worden geïmplementeerd.
Deze parallelle keten zal zijn eigen token hebben, de RIVER. De levering en andere economische gedragingen van de tokens op Moonriver zullen daarom dezelfde zijn als op Moonbeam, hoewel de verdeling van de tokens anders zal zijn om unieke kenmerken van dit testnetwerk te ondersteunen.
Waarvoor worden de GLMR- en RIVER-tokens gebruikt?
Zoals eerder vermeld, heeft Moonbeam zijn eigen token, de Glimmer (GLMR). Moonriver heeft ook zijn eigen token, de RIVER. Aangezien dit experimentele netwerk nauw verwant is met Moonbeam, hebben beide tokens GLMR en RIVER dezelfde gebruikssituaties, hoewel hun verdeling onder gebruikers verschilt.
We zullen ons daarom concentreren op de vele functies van de GLMR, aangezien deze de belangrijkste troef is van het ecosysteem van Moonbeam, in de wetenschap dat de RIVER dezelfde kenmerken vertoont.
De eerste use case voor het GLMR-token is de betaling van transactiekosten voor toegang tot en ondersteuning van Moonbeam netwerkoperaties. Een deel van de GLMR zal ook worden betaald aan de exploitanten van het volledige node die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de paraketens op Polkadot en Kusama.
Een van de andere opdrachten van het Glimmer-token heeft te maken met het bestuur van Moonbeam. Om het bestuur mechanisme op het kanaal te vergemakkelijken, zullen GLMR-tokenhouders kunnen voorstellen om referenda te houden, bestuursleden te kiezen, te stemmen voor voorstellen om de protocolparameters te wijzigen, enz.
Een vrij gezonde eigenschap voor de evolutie van de prijs van het GLMR-token op lange termijn is dat 80% van de vergoedingen met betrekking tot de transacties en de uitvoering van smart contracts, zal automatisch worden verbrand. Dit mechanisme werkt als een deflatoire kracht, afhankelijk van het gebruik van het netwerk. De resterende 20% gaat naar blockchain cash, die via blockchain governance kan worden toegewezen aan projecten en initiatieven die de adoptie van en betrokkenheid bij Moonbeam stimuleren.
Hoe kan ik GLMR-tokens kopen?
Op dit moment is Moonbeam nog een ICO. Dit betekent dat ze hun tokens verkopen om geld in te zamelen om zo het project van de grond te krijgen. Het is mogelijk om deze tokens op dit moment via de website van Moonbeam te kopen:
Totdat de ICO voorbij is, is het nog niet mogelijk om GLMR-tokens op traditionele manieren te kopen. Het kan hierdoor voor beginners lastig zijn om Moonbeam-tokens te kopen, omdat de manier waarop dit dient te gebeuren vrij complex is. Daar komt ook nog eens bij dat er vaak gewaarschuwd wordt voor ICO’s, omdat er veel oplichtingspraktijken voorkomen binnen deze vorm van geld ophalen.
Het zal in de toekomst ook mogelijk zijn om GLMR-tokens te kopen bij de grote en traditionele crypto exchanges. Echter raden we je aan om dit niet bij een willekeurige exchange te doen. We raden je juist aan om te kiezen voor Bitvavo of Binance, omdat deze exchanges veel veiliger zijn dan andere crypto exchanges. Daarbij bieden ze ook altijd een hoge liquiditeit, waardoor je GLMR-tokens voor de beste prijs zult kunnen kopen en verkopen.
Natuurlijk zal het ook mogelijk zijn om te kiezen voor een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals Uniswap, Sushiswap of Pancakeswap. Echter kleeft er altijd een groot nadeel aan een DEX. En dat is dat je veel stappen moet doorlopen voordat je jouw tokens ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Hierdoor is de kans dat het mis gaat, stukken groter dan bij een centrale crypto exchange. Daarom raden we je ook aan om voor Binance of Bitvavo te kiezen.
Hoe kan ik mijn GLMR-tokens bewaren?
Wanneer je GLMR-tokens koopt, zul je deze moeten bewaren in een wallet die GLMR-tokens ondersteunt. Dit is in veel gevallen een hot wallet. Echter is dit niet altijd de beste en veiligste keuze. Het is namelijk veel verstandiger om jouw GLMR-tokens te bewaren in een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd.
Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.
Tokenomics Moonbeam GLMR
Is het slim om in GLMR te investeren?
Of het slim is om in Moonbeam te investeren hangt voornamelijk af van wat jij van het product denkt. Wanneer je verwacht dat het project een grote potentie heeft, kan het slim zijn om in dit project te investeren. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je verwacht dat de prijs van Moonbeam in de toekomst bijna niet zal stijgen. In dat geval is het misschien beter om niet te investeren in Moonbeam.
Wanneer Moonbeam eenmaal is gelanceerd, kun je door middel van een technische analyse bepalen op welke koersmoment je Moonbeam het beste kunt kopen. Je berekent dan door middel van de koers of het slim is om GLMR te kopen. Het is ook mogelijk om een fundamentele analyse uit te voeren, waarbij je gaat kijken naar alles omtrent GLMR. Denk hierbij aan de functies van het project, het team en de markt waar de munt zicht in bevindt.
De koers van Moonbeam
Het is nog niet mogelijk om de daadwerkelijke koers van Moonbeam te bekijken. Dit komt doordat het project nog niet daadwerkelijk gelanceerd is, en nog in zijn ICO-fase zit. In de toekomst zal de koers van Moonbeam wel te volgen zijn via verschillende kanalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CoinMarketCap. Hier kun je alvast de informatie over dit project op CoinMarketCap bekijken:
https://coinmarketcap.com/currencies/moonbeam/ico/
Conclusie
Moonbeam heeft de ambitie om het beste van twee werelden samen te brengen, een blockchain die volledig compatibel is met Ethereum en gebruik maakt van de vele functies van het Polkadot-protocol.
Individuen en teams die toepassingen willen bouwen met Moonbeam kunnen profiteren van de specifieke kenmerken van de paraketens van Polkadot terwijl ze gebruikers en bronnen op andere ketens bereiken.
Zoals Kusama bij Polkadot is, speelt Moonriver een leidende rol bij de succesvolle ontwikkeling van de paraketen, namelijk Moonbeam. Deze zuster blockchain biedt de perfecte testomgeving voor Moonbream om te evolueren op een gezonde en doordachte manier.
Daarnaast geeft Moonbeam governance rechten aan GLMR-tokenhouders, naast een staking functie om passief inkomsten te genereren. De geleidelijke vernietiging van GLMR-tokens op de lange termijn is een waardevol kenmerk dat zal helpen de token in de loop van de tijd zeldzamer te maken.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is Moonbeam (GLMR)?
- 2 Het team achter Moonbeam
- 3 Concurrenten van Moonbeam
- 4 Hoe werkt Moonbeam?
- 5 Wat is Moonriver?
- 6 Waarvoor worden de GLMR- en RIVER-tokens gebruikt?
- 7 Hoe kan ik GLMR-tokens kopen?
- 8 Hoe kan ik mijn GLMR-tokens bewaren?
- 9 Tokenomics Moonbeam GLMR
- 10 Is het slim om in GLMR te investeren?
- 11 De koers van Moonbeam
- 12 Conclusie