Home » Blog » Wat is Syntropy? Uitleg NOIA koers en verwachting en alles wat je moet weten over NOIA

Wat is Syntropy? Uitleg NOIA koers en verwachting en alles wat je moet weten over NOIA

Syntropy logo

We zijn allemaal bekend met het internet. Anders zat je dit hier nu niet te lezen! We zijn ook blij met het internet, want het geeft ons ongekende mogelijkheden om in contact te treden met alle uithoeken en delen van de wereld. Dit kun je doen via direct contact of met een van de zoekmachines zoals Google of Bling. Maar niet als je partner al alles weet en je hebt Google niet eens nodig, ook wel handig. Het internet zoals wij dat kennen is echter niet opgezet met een strak plan achter de hand, maar is eigenlijk min of meer gebeurd. Hierdoor zijn er dan ook weer diverse problemen met bijvoorbeeld snelheid en privacy. Precies daaraan wil Syntropy iets gaan doen.

In deze blog gaan we bekijken hoe Syntropy deze problemen wil gaan aanpakken en oplossen. Een heel interessant project. Op een gebruiksvriendelijke manier ook nog! We gaan van start, ga er maar eens goed voor zitten.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over Syntropy (NOIA) evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

In deze video is er uitleg over hoe je je eigen Syntropy stack kunt bouwen.

Wat is Syntropy?

Syntropy wil het publieke internet omzetten in een veilige en gebruikersgerichte internet laag. Denk hierbij aan een soort tweede laag zoals je die ook op blockchains kunt vinden. Nu is die laag echter toegevoegd aan het internet. Dit willen ze bereiken door een verbindende laag te bouwen en aan te bieden waarin alle codering en optimalisatie al zijn ingebouwd. Dit is dan uiteraard voor alles en iedereen die op deze verbindende laag is aangesloten.

Hun technologie is volledig uitwisselbaar met de huidige internet infrastructuur en alle protocollen. Ze voegen echter een belangrijke programmeer laag toe waardoor alle middelen volledig benut kunnen worden. Alle huidige knelpunten en limitaties van het huidige internet worden op deze manier verwijderd. Hierdoor krijg je van het begin af aan veiligheid en optimalisatie en je hebt een grotere schaalbaarheid potentieel. Je kunt dan ook toekomstige veranderingen, technologie en apps makkelijker inpassen.

Het zal niet echt als verrassing komen dat het Syntropy een open source project is. Dit zorgt er onder andere voor dat er een gevarieerd ecosysteem van toepassingen is. Deze toepassingen kunnen dan weer makkelijk geïntegreerd worden in alle andere belangrijke systemen die een sleutelrol hebben.

Uiteraard is Syntropy niet de eerste die het internet willen verbeteren. Bekijk ook onze blog over RSK Infrastructure Framework, over hoe zij dat willen bereiken.

Waarom is Syntropy uniek?

Wat Syntropy uniek maakt is dat alles wat op het huidige internet gebouwd is, ook op Syntropy gebouwd kan worden. Het native NOIA-token (later meer over het token), zorgt ervoor dat dit ecosysteem zijn eigen decentrale economie kan creëren. Dit wordt ondersteund door de gemeenschap die de nodes laten draaien. Hierdoor worden ontwikkelaars dan weer aangemoedigd om dApps en software bovenop Syntropy te bouwen.

Hoe werkt Syntropy?

Syntropy werkt door dat hun native NOIA-token een eigen decentrale economie creëert. Daarbij krijgen ze steun van tienduizenden gemeenschapsleden die de nodes infrastructuur laten draaien. Ontwikkelaars hebben nu de mogelijk om hun eigen dApps en software op de Syntropy laag te laten draaien. Knelpunten van de huidige infrastructuur worden hierdoor verwijderd. De internetsnelheid kan daarna wel tien keer sneller worden.

Decentralized Autonomous Routing Protocol (DARP) van Syntropy

Dit is mogelijk gemaakt door een slimme router technologie. Deze is ook bekend onder de naam Decentralized Autonomous Routing Protocol (DARP).Het DARP model in Suntropy

https://www.linkedin.com/pulse/distributed-autonomous-routing-protocol-darp-william-b-norton/De afbeelding hierboven laat zien hoe een DARP werkt. Het schema is gemaakt door William B. Norton.

Deze DARP zorgt ervoor dat de snelheid van het internet onafgebroken hoog blijft en dat het veilig is en blijft. Dit gebeurt door via de blockchain een slimme route voor de data pakketten uit te zoeken. Via de blockchain heb je de privacy en met een AI (artificial intelligance) algoritme dat de snelste weg opzoekt voor de data. Het internet zelf gebruikt het Border Gateway Protocol, dat heel eenvoudig de kortste weg zoekt. Opstopping of niet, dat maakt hier niet uit. DARP daarentegen denkt eerst even na en zoekt naar de snelste weg en gebruikt die dan ook. Heb je meteen de behoefte om zo een DARP node zelf op te zetten, kun je die informatie hier vinden, hoe je dat moet doen.

Als je zelf live wilt gaan kijken hoe dat uitziet, zo een DARP, dan kan dat ook. Kijk hier beneden naar een screenshot ervan.

Een Syntropy DARP node live aan het werk
https://darp.syntropystack.com/

Hoe werkt DARP?

Een DARP werkt eigenlijk op een vrij eenvoudige manier. Bekijk de afbeelding van William B. Norton nog een keer en dan gaan we stap voor stap uitleggen hoe dit werkt. Wees gerust, we gaan dit op een zo makkelijk mogelijke manier doen.

Syntropy DARP added value
https://www.syntropynet.com/docs/tokenomics

De afbeelding hierboven laat zien hoe DARP op drie manieren waarde toevoegt aan het huidige internet. Door te versleutelen, door de beste route te vinden en dan de beste route te gebruiken.

Als er een data pakket door een node op het Syntropy netwerk ontvangen wordt, zend deze eerst een puls pakket of ping naar andere nodes die op de mogelijke route liggen. Als onze node deze pings terugkrijgt, kan hij gaan berekenen wat de snelste weg is door middel van latentie in één richting. Dit laatste is de relatieve vertraging van de data overdracht of verplaatsing. Nu deze data bekend is, kan de originele node makkelijk de snelste weg uitkiezen.

Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe het nieuwe internet zich verhoud ten opzichte van het oude, en hoe alles toch geïntegreerd is, dankzij Syntropy.

Het huidige en het nieuwe, open internet via Syntropy
https://www.syntropynet.com/docs/tokenomics

Wat doet het Software Defined Network (NSD) op Syntropy?

Er wordt ook samenwerkt met Syntropy’s Segment Routing, maar nog belangrijker is de Software Defined Network (SDN) technologie. Deze Software Defined Network technologie bestuurt het netwerk en zorgt voor betere prestaties en monitoring. Het is nu meer een soort van cloud computergebruik dan het traditionele netwerkbeheer. Je voegt wendbaarheid en flexibiliteit toe aan een netwerk. Door middle van een centrale bedieningsconsole kan een netwerk ingenieur het internetverkeer in goede banen leiden zonder dat hij individuele switches in het netwerk hoeft te gebruiken. Op deze manier kun je routes die verstopt zijn of een lage capaciteit of snelheid hebben, links laten liggen. In plaats daarvan kun je gebruikmaken van onderbenutte routes zodat je een snellere internetverbinding krijgt.

Het huidige Border Gateway Protocol dat gebruikt wordt op het internet is om zo te zeggen ‘hardcoded’ Zo is het en niet anders! Met de technologie van DARP krijg je echter een programmeerbaar internet. Met DARP krijg je een veel efficiënter internet tijdens het verplaatsen van data en de belangrijkste fases van de data transfer worden geautomatiseerd. Behalve dat de route van de data sneller en beter wordt, is het internet ook een stuk veiliger met DARP.

Hieronder, in deze video, kun je een vrij uitgebreide uitleg krijgen van Jonas Simanavicius, founder van Syntropy, over hoe het netwerk precies werkt. Ietsje langer, maar wel zeer interessant.

Veiligheid door DARP

De al aangehaalde veiligheid van DARP ontstaat op de volgende manier. Tijdens de ping, om de vertraging in het netwerk te checken, creëert elke node ook automatisch een publieke en privésleutel. Hierdoor kan dan later contact gemaakt worden met andere DARP-nodes in een beveiligd mesh-netwerk. Deze sleutels worden dan verspreid over het veilige mesh-netwerk en creëren onmiddellijk VPN’s. Op deze manier heb je dus versleuteld internetverkeer dat ook nog eens de snelste weg kiest.

Zo zie je dat DARP het internet dus niet alleen sneller maakt, wat ontzettend fijn is, maar dus ook een stuk veiliger. In maart 2021 werd er nog volop getest met de DARPs, en in april ging de Syntropy Stack self service live. Zie de video aan het begin van dit artikel voor uitleg over de stack.

Een van de eerste gebruikers van deze stack was het Elrond netwerk, maar er zijn intussen al vele die deze stack nu gebruiken. Zo is er een samenwerking met Ethereum, Chainlink en Polkadot is ook geïntegreerd.

Syntropy en Elrond samenwerking
https://medium.com/syntropynet

Het NOIA-token

Het NOIA-token is het native token van Syntropy en is een ERC223-token, maar het is ook ERC20 compatibel. Door dit token draait het Syntropy project, want services and dApps die gebruikmaken van Syntropy betalen met NOIA voor de geleverde diensten. Deze services kunnen betaald worden via abonnementen of voor de gebruikte hoeveelheid bandbreedte. De DARP-nodes krijgen in NOIA uitbetaald voor hun diensten, om de snelste route te vinden.

De NOIA is in januari 2020 5Gb in data waard.

Syntropy node die NOIA betaald krijgt
Syntropy.com

De afbeelding hierboven laat schematisch zien hoe een node een snellere route vindt en daarvoor betaald wordt in NOIA.

Bij de IDC (Initial Coin Offering) is 6.6 miljoen US-dollar opgehaald door het team. Er zullen in totaal 1 miljard NOIA-tokens op de markt komen. Op dit moment is er 39% op de markt, volgens CoinMarketCap zijn er juni 2021 precies 391,469,588.52 NOIA in de roulatie.

In april 2021 was de ATH bereikt met net boven de $ 0.8. De huidige koers in juni 2021 is rond de $ 0.2.

Het is mogelijk om NOIA te staken en dan krijg je yield (een soort van rente) terug.

Waar kun je het NOIA-token kopen?

Het NOIA-token wordt op diverse grotere en kleinere beurzen aangeboden. KuCoin en Gate.io zijn wel de bekendste centrale beurzen en Uniswap V2 en 1inch zijn bekende DEXs die het NOIA-token aanbieden.

Wat is de koers van het NOIA-token?

Waar kun je NOIA bewaren?

Je kunt je NOIA-tokens online bewaren op de beurs waar je ze gekocht hebt. Tenzij je een day trader bent, is dit echter niet aan te raden, want een beurs kan altijd gehackt worden, en dan ben je je munten kwijt. Je hebt ook geen toegang tot de privésleutels op een centrale of decentrale beurs.
Een betere optie is om de munten in een online wallet op te slaan. Zo is er MetaMask, Trust Wallet, Atomic Wallet of MyEtherWallet. Op deze wallets krijg je wel een set met private keys, een rijtje van willekeurige woorden, meestal 12 stuks.
MetaMask
https://www.facebook.com/MetaMask
Het allerbeste is echter om je munten op te slaan in een hardware wallet zoals een Ledger Nano X of S, of op en Trezor hardware wallet. Hier krijg je ook private keys, nu een serie van 24 woorden.
Zorg dat je deze private keys niet verliest, want ze geven je toegang tot je wallet, mocht je die om welke reden dan ook verliezen.
Maak een paar kopieën van je private keys en bewaar ze op een paar verschillende, maar veilige plekken.

Wie zitten in het team achter Syntropy?

Syntropy is opgericht door een club mannen bestaande uit  William B. Norton, Jonas Simanavicius, Domas Povilauskas, Domantas Jaskunas and Justinas Valutavicius.

William B. Norton is co-founder en chief technical liaison met een uitgebreide achtergrond internet ervaring als achtergrond.

Jonas Simanavicius is co-founder en CTO. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in technische techniek.

Domas Povilauskas is ook co-founder en hij is CEO. Zijn achtergrond is als financieel adviseur.

Domantas Jaskunas is ook co-founder en hij is CEO. Zijn achtergrond is ook op financieel gebied.

Justinas Valutavicius is ook co-founder en heeft een achtergrond in programmeren.

Conclusie

We hebben gezien hoe Syntropy het huidige internet zoals wij het kennen, sneller en veiliger kan maken, door middel van hun DARPs. Het voordeel van hun netwerk is dat alles wat op het internet gebouwd is, je ook zonder problemen op Syntropy kan bouwen.  Hierdoor krijg je een decentrale, met blockchain technologie aangedreven tweede laag op het internet. Juist deze tweede laag maakt het mogelijk om een snellere route te vinden voor de data pakketten. Het internet kan zomaar tien keer sneller worden. Ik moet zeggen dat ik dat wel zie zitten!

Door hun NOIA-token hebben ze hun eigen economie gecreëerd waarop hun netwerk draait. Dit heeft weer voordelen voor iedereen die met Syntropy samenwerkt. De nodes krijgen in NOIA uitbetaald en de ontwikkelaars betalen in NOIA voor de geboden diensten.

Het lijkt een goed idee dat pas sinds begin 2021 live is begonnen met te draaien, dus zeker iets om in de gaten te houden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven