Home » Blog » Wat is The Graph? Uitleg GRT koers en verwachting en alles wat je moet weten over GRT

Wat is The Graph? Uitleg GRT koers en verwachting en alles wat je moet weten over GRT

the graph

Steeds meer mensen maken gebruik van blockchain en crypto. En dat zijn niet alleen eindgebruikers, maar ook ontwikkelaars. Je ziet namelijk steeds vaker dat ontwikkelaars nieuwe dApps ontwikkelen en lanceren op de blockchain van Ethereum. Echter gaat dat niet altijd even makkelijk. The Graph is een blockchain project dat ontwikkelaars hierbij graag verder wilt helpen. Dat doen ze met het protocol dat ze hebben ontwikkeld, waar we je in dit artikel graag meer over vertellen.

Wat is The Graph?

The Graph (GRT) is een gedecentraliseerd en open source indexeringsprotocol voor blockchaingegevens. Ontwikkelaars kunnen verschillende API’s bouwen en publiceren, subgrafieken genaamd, die queries uitvoeren over het GraphQL protocol. We zullen later uitleggen waar een GraphQL goed voor is.

Het platform kan worden gebruikt om gemakkelijk te zoeken naar Ethereum-gegevens door middel van eenvoudige zoekopdrachten. Dit pakt dus precies het gemeenschappelijke probleem dat veel andere blockchain-indexeringsplatforms hebben aan.

Blockchain-toepassingen hebben moeite om te voldoen aan eigenschappen als finaliteit, reorganisatie van de blockchain en veiligheid bij het vervullen van zoekopdrachten. De grafiek is bedoeld om dit en andere problemen te verhelpen.

Door middel van ‘subgrafieken’ indexeert The Graph blockchain-gegevens die gebruikers kunnen benaderen via de GraphQL API. Volgens het team zullen ze het in de toekomst volledig decentraliseren. Dat zijn ze op dit moment namelijk nog niet. Er zullen meer nodes bij worden betrokken en verantwoordelijk worden gemaakt voor het bijhouden van de index.

De belangstelling voor het platform blijft toenemen. In juni 2020 bereikten ze namelijk al meer dan een miljard zoekopdrachten. Dat was rond de tijd dat gedecentraliseerde financiering (DeFi) ook veel meer aandacht kreeg in de media en bij grote bedrijven. Rond datzelfde moment gaf PayPal bijvoorbeeld ook aan om Bitcoin toe te voegen aan hun systeem.

Het team van The Graph

Yaniv Tal, medeoprichter en CEO van The Graph, werkte met zijn team aan de ontwikkeling van een indexeringsprotocol om de toegang tot blockchain-gegevens te vergemakkelijken. Tal en zijn medeoprichters hadden uit eerste hand ervaren hoe moeilijk het was om nieuwe applicaties (dApps) te creëren op de Ethereum blockchain.

The-Graph-Team

Dankzij hun ervaring met applicaties kwamen ze erachter dat er eigenlijk nog geen gedecentraliseerde indexerings- en bevragingssoftware voor blockchain bestond. Het probleem was toen dat ontwikkelaars hun eigen manier moesten vinden om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en te transformeren naar bruikbare gegevens. Dat was dus eigenlijk helemaal niet handig en makkelijker voor blockchainontwikkelaars.

De missie van het platform dat Tal en zijn team hebben ontwikkeld is om toepassingen te maken die geen servers vereisen en Web3 voor iedereen toegankelijk te maken. Zo is het voor ontwikkelaars en gebruikers veel gemakkelijker om dApps te maken.

Hoe werkt The Graph?

Om Ethereum-gebaseerde gegevens te indexeren, gebruikt The Graph het “Subgraph Manifesto.” Dit verwijst naar de beschrijving van een subgrafiek die gegevens bevat over smart contracts, blockchain gebeurtenissen, en het proces in het in kaart brengen van gebeurtenisgegevens voordat het allemaal wordt opgeslagen in de database van het platform.

De gegevensstroom van transacties, subgrafische manifesten en de databank volgt een bepaalde structuur. Het begint allemaal met gedecentraliseerde applicaties die gegevens toevoegen aan de Ethereum-blockchain met behulp van smart contracts.

Al deze gegevens bevatten een registratie van alle gebeurtenissen en transacties tot op het punt van finaliteit. Dan komt The Graph Node, die de hele blockchain database scant, nieuwe gegevens verzamelt, vervolgens data uitfilteren die relevant zijn voor de zoekopdrachten van gebruikers. Om het indexeren te vergemakkelijken, identificeert het elk stukje informatie dat de zoekopdrachten van subgrafieken beantwoordt.

GraphQL is de link tussen de blockchain gegevens en de applicatie waar een gebruiker ze aan wil leveren. Na het hele proces kunnen gebruikers uiteindelijk de resultaten van hun zoekopdracht bekijken vanuit hun toepassingen.

In principe is dit hoe de cyclus van data query en indexering werkt in het platform. Gebruikers kunnen de Graph Explorer gebruiken om door de subgrafieken te bladeren die al in het platform bestaan. Elk van deze subgrafieken heeft een speeltuin waar gebruikers queries kunnen uitvoeren over het GraphQL.

thegraphhowwork

Meer dan 2.500 subgrafieken ondersteunen het netwerk

Sinds kort ondersteunt The Graph het indexeren van gegevens afkomstig van Ethereum, IPFS, en PoA netwerken. Er zijn meer netwerken die het platform in de toekomst zal ondersteunen. Momenteel zijn er al meer dan 2.500 subgrafieken in gebruik. Enkele van deze toepassingen zijn AAVE, Aragon, Balancer, DAOstack, Uniswap, Synthetix, en vele andere.

Er is veel institutionele steun voor het netwerk van The Graph. Michael Anderson van Framework Ventures, zei in een persbericht dat ze ‘niet blijer konden zijn om Yaniv en het team te steunen’. Volgens zijn verklaring kijken ze ernaar uit om het gedecentraliseerde netwerk en zijn groei te helpen.

Hayden Adams van Uniswap vertelde ook hoe nuttig het platform is geweest voor hun analytische behoeften en benadrukte de behoefte aan The Graph’s use case:

‘Als bedrijf beheren of runnen wij onze eigen databases niet. … Op dit moment is het vrij moeilijk om historische gegevens van de Ethereum blockchain op een efficiënte manier te krijgen.’

Het lange termijnplan van The Graph, naast het binnenkort uitbreiden naar andere blockchains, is om het eigendom en beheer van het platform over te dragen aan de gemeenschap. Dit is ook een reactie op de verschuiving van veel blockchaintoepassingen naar een gedecentraliseerd bestuursmodel.

Belangrijkste functies van het platform

Het hele ecosysteem van het platform bestaat uit de volgende mensen:

  • Consumenten. Dit zijn de gebruikers die de indexeerders betalen voor het uitvoeren van hun zoekopdrachten. Dit kunnen ook webdiensten zijn of andere software die verbonden is met The Graph.
  • Indexeerders. Dit zijn de nodes die de indexeringsfunctie van het platform onderhouden.
  • Curator. Met behulp van GRT’s identificeren curatoren voor subgrafieken de informatie die waardevol is voor de index van het platform.
  • Delegator. Dit zijn andere stakers die hun GRT delegeren aan bestaande indexeerders en een deel van de beloningen verdienen.
  • Fishers. Zij controleren of het antwoord van het netwerk op vragen correct is.
  • Arbiters. Zij beslissen of een indexeerder kwaadaardig is of niet.

token

Het bestuur van The Graph

The Graph is van plan haar beheer in de toekomst te decentraliseren. Dit zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met MakerDAO en Compound. Zodra het protocol er klaar voor is, is het team van plan om een Decentralized Autonomous Organization (DAO) op te richten, die de belangrijkste belanghebbenden in staat zal stellen om deel te nemen aan belangrijke beslissingen van het protocol.

Net als bij andere DAO’s, zal The Graph Council, die het bestuursorgaan zal zijn voor de technische parameters van het protocol, ook verantwoordelijk zijn voor hoe The Graph Foundation haar inheemse nutstokens GRT toekent.

Zijn basisfuncties omvatten besluiten over de toekenning van subsidies en de financiering van ecosystemen, protocol-upgrades, protocolparameters en andere spoedeisende besluiten.

De Graph-token (GRT)

De Graph-token (GRT) is een eigen ERC-20-gebaseerd token dat kan dienen als ruilmiddel en als beloning voor deelnemers aan de gemeenschap die optreden als indexeerder, curator en delegator.

GRT hebben ook een schema voor het onvoorwaardelijk worden en de uitkering dat varieert van 6 maanden tot 10 jaar. Verwacht wordt dat bij de lancering ongeveer 12,5% van de totale tokenvoorraad (d.w.z. 1.224.999.438 GRT) in omloop zal zijn.

GRT-token distributie bij de lancering van het mainnet.

De Graph lanceerde haar mainnet op 17 december 2020 om 18:00 uur Nederlandse tijd. Bij de lancering werden GRT-tokens uitgedeeld aan alle deelnemers aan de openbare verkoop. Leden van het curatorprogramma van The Graph ontvingen ook beloningen ter waarde van een eerste $1.000, waarbij de rest elk kwartaal aan hen wordt uitgekeerd op basis van hun bijdragen aan het programma.

De Graph Foundation ontving ook ongeveer 20% van het aanbod van alle GRT-tokens voor de toekomstige ontwikkeling van het project. In het bijzonder kunnen contribuanten die The Graph verder willen helpen ontwikkelen, zich aanmelden voor hun beloningsprogramma. Ongeveer 1% van de totale GRT-voorraad zal worden gereserveerd om deze bijdragers in 2021 te steunen.

Indexeerders die tijdens de testnetfase hebben meegeholpen, kregen ook een beloning van GRT ter waarde van $10.000 tot maar liefst $100.000.

GRT Staking

Opdat gebruikers aandelen kunnen kopen in de nodes die het hele platform besturen en hun diensten op de ‘querymarkt’ kunnen verkopen, moeten zij hun GRT inzetten. In ruil daarvoor ontvangen zij financiële beloningen. Als de indexeerders kwaadwillig zijn en, bijvoorbeeld, opzettelijk gegevens wijzigen, zal er een dure straf volgen in de vorm van het afnemen van hun ingezette GRT-tokens.

Hoe kan ik GRT-tokens kopen?

Het is mogelijk om GRT-tokens te kopen bij de grote en traditionele crypto exchanges. Echter raden we je aan om dit niet bij een willekeurige exchange te doen. We raden je juist aan om te kiezen voor Bitvavo of Binance, omdat deze exchanges veel veiliger zijn dan andere crypto exchanges. Daarbij bieden ze ook altijd een hoge liquiditeit, waardoor je GRT-tokens voor de beste prijs kunt kopen en verkopen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals Uniswap of Sushiswap. Echter kleeft er altijd een groot nadeel aan een DEX. En dat is dat je veel stappen moet doorlopen voordat je jouw tokens ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Hierdoor is de kans dat het mis gaat, stukken groter dan bij een centrale crypto exchange. Daarom raden we je ook aan om voor Binance of Bitvavo te kiezen. Sinds Augustus 2021 kun je nu ook GRT kopen op Bitvavo. Klik hieronder en vul in hoeveel GRT je wilt kopen op Bitvavo!

Hoe kan ik mijn GRT-tokens bewaren?

The Graph draait op de blockchain van Ethereum, wat betekent dat de GRT-tokens dus ERC-20 tokens zijn. Deze tokens kun je in vrijwel iedere wallet bewaren, omdat de meeste tokens van het ERC-20 protocol gebruik maken. Je kunt je tokens makkelijk en snel bewaren in de hot wallet van jouw crypto exchange. Echter is dit niet altijd de beste en veiligste keuze. Het is namelijk veel verstandiger om jouw GRT-tokens te bewaren in een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd.

Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.

De grafiek routekaart: Wat is het volgende?

Nu het mainnet gelanceerd is, blijft The Graph verder bouwen. Het team heeft verklaard dat de Graph Foundation zal werken aan de bouw van een productie-klare Graph Explorer dApp en Gateway, die alle supporters van het netwerk de juiste hulp binnen handbereik moet geven.

De Graph staat ook open voor personen of derden die het netwerk willen helpen opbouwen. Zoals eerder gezegd, kan iedereen een aanvraag indienen voor het beurzenprogramma of samenwerken met andere leden van de gemeenschap. Op deze manier wil The Graph ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen baat hebben bij het product dat ze hebben ontwikkeld.

The Graph (GRT) Koers

Conclusie

Kijkend naar de huidige trend binnen de wereld van DeFi, kunnen we zien hoe belangrijk het is voor ontwikkelaars om vrij toegang te hebben tot blockchain gegevens. Als het proces voor iedereen sneller en minder moeilijk wordt gemaakt, kan dat gevolgen hebben voor de groei van de hele scène en voor de betrouwbaarheid, veiligheid en capaciteit ervan. Helaas zien we dat dit nog helemaal niet zo makkelijk en goed gaat. Veel ontwikkelaars ervaren namelijk problemen hiermee.

Iedereen zag daarom ook de noodzaak in om een informatiebrug te maken tussen applicaties en blockchain data. De grafiek biedt hierop een mogelijk antwoord. Met het gebruik van smart contracts die vertrouwen op gebruikersgegevens, heeft The Graph bewezen gemakkelijk te gebruiken, kosteneffectief en snel te zijn. Het platform wordt gezien als een veelbelovend instrument. Vooral voor degenen die meer use cases voor de blockchain willen ontwikkelen.

We zijn daarom benieuwd wat de toekomst van The Graph brengt. Het team is echter continu bezig om het platform verder te ontwikkelen, zodat het nog makkelijker wordt voor ontwikkelaars en gebruikers van blockchain. In dat opzichte ziet de toekomst van The Graph er dus erg rooskleurig uit.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven