Home » Blog » Wat is Litentry? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over LIT

Wat is Litentry? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over LIT

litentry

Dat DeFi ontzettend populair is in 2021 hoeft eigenlijk niet meer uitgelegd te worden. De trend die in 2020 werd ingezet heeft navolging gevonden in de overtreffende trap in 2021. Het is ook goed mogelijk dat DeFi blijft doorgroeien en nog meer aan populariteit zal winnen. Er zijn veel voordelen waar gebruikers van DeFi van kunnen profiteren. Dat betekent echter niet dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is in de DeFi wereld. Een van de nadelen van DeFi is het ontbreken van identiteitscontroles van unieke wallet adressen. Niemand is daar mee bezig en het is een belangrijk aspect om DeFi verder te laten doorgroeien. Niemand, behalve een klein dorpje in Gallië, het huidige Bretagne, oh nee, wacht even. Ik bedoel dus, niemand behalve het Litentry netwerk.

Het moge dus duidelijk zijn dat we het in deze blog gaan hebben over Litentry en het LIT-token. Ik ga je uitleggen wat Litentry precies is en hoe dit project werkt. We gaan ook de LIT-koers onder de loep nemen en ik ga je vertellen waar je het LIT-token kunt kopen. Het team van dit project wordt ook nog aan de tand gevoeld.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Litentry (LIT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Litentry werkt, in een korte en duidelijke video van ongeveer vijf minuten.

Wat is Litentry?

Litentry is een cross-chain identiteit aggregator. Dat is een hele mond vol, maar dat betekent dat je op allerlei verschillende blockchains gedecentraliseerde ID’s of DID’s (Decentralized identifiers) kunt verzamelen en beheren. Op blockchains hebben we het dan vooral over wallet adressen. Wees gerust, Litentry zal heus niet je echte identiteit kunnen blootleggen, want dat is iets wat niet mogelijk is met blockchain technologie. Maar over welke identiteit hebben we het dan wel?

Cross-platform identiteit op web 2.0 apps

We kunnen in dit voorbeeld stellen dat een identiteit tegenwoordig niet meer is dan een verzameling van digitale data van een echte persoon. Als je bij Bol.com steeds je rekeningen keurig betaald, krijg je misschien een beter krediet. Bij Alipay kun je op deze manier een microkrediet krijgen of voor of gratis leendiensten in aanmerking komen. Een ander voorbeeld is dat je met je Facebookaccount op diverse websites kunt inloggen. Dit is een cross-platform identiteit, en wordt vaak gebruikt en toegepast in web 2.0 apps, waarschijnlijk zelfs zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Deze data worden niet alleen maar verzameld door informatie die je als gebruiker in het systeem ingeeft. Er zijn ook scripts die het gedrag van gebruikers in de gaten houden en deze informatie passief verzamelen. Deze informatie wordt dan vaak zonder jouw kennis gebruikt, bijvoorbeeld door je e-mailadres door te verkopen. Dat is een van de redenen waarom je wel eens spam e-mails ontvangt.

Cross-platform identiteit op web 3.0 apps

De volgende web generatie, web 3.0, zal beïnvloed worden door de blockchain technologie. Blockchains zijn pseudo anoniem, dit betekent dat je niet een identiteitsprofiel kunt monitoren zoals op web 2.0. Op de blockchain wordt er dus ook een einde gemaakt aan de cross-platform identiteit. Het nadeel hiervan is dat je als gebruiker minder gemak geboden wordt.

Wat nog belangrijker is, je kunt nu een identiteit moeilijker controleren en accrediteren. Laten we dit eens bekijken in een paar voorbeelden hoe dat op een blockchain uitpakt.

  • Een algemeen bekend probleem voor nieuwe projecten is hoe ze ‘echte’ gebruikers kunnen krijgen. Neem het voorbeeld van een airdrop. Met elk adres kun je gratis coins of tokens winnen. Maar heb je alleen hiervoor al eens meerdere adressen opgegeven, zodat je winstkansen omhoog gaan? Het is best wel een beetje oneerlijk, om het diplomatiek uit te drukken, maar voor de blockchain telt alleen het adres en niet wie erachter steekt of er de eigenaar van is. Dit is ook van toepassing op de manier hoe UniSwap tokens uitdeelt als beloning aan alle historische liquiditeitsverschaffers. Er is geen enkele sprake van differentiatie van de gebruikers. Hetzelfde probleem als je meerdere adressen gebruikt speelt hier een rol.
  • Voor een microkrediet of flash loan in de DeFi wereld moet je een onderpand geven, soms zelf een hoger onderpand dan de eigenlijke lening. Dit komt door het simpele feit dat er geen krediet- of financiële geschiedenis beschikbaar is.
  • Bij een Proof of Stake netwerk, kun je als token eigenaar meeregeren. Hoe meer tokens je in je wallet hebt, hoe meer inbreng je stem heeft. Ook hier speelt het probleem dat als je meerdere wallets hebt, je meer inbreng krijgt, en het eigenlijk een schijndemocratie wordt.

Hoe lost Litentry dit identiteitsprobleem op?

Litentry kan het identiteitsprobleem oplossen door verschillende accounts op verschillende blockchains te combineren. Op deze manier kan er meer informatie over de accounts afgeleid worden en de problemen zijn opgelost. Dit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de karakteristieken van een on-chain identiteit tegenwoordig meer zijn dan alleen maar een token transactie. Je kunt er ook kenmerken van de identiteit mee uitkristalliseren. Laten we dit met een voorbeeld duidelijk maken.

Om te zien of iemand over langere tijd een LP (liquidity provider) op Uniswap is, kun je de liquiditeit stortingen en opnames nakijken. Je kunt ook te weten komen of een iemand met een bepaald wallet adres ook actief is met on-chain beheer op bijvoorbeeld Polkadot. Je kunt de datum waarop de eigenaar van het wallet adres genomineerd werd bekijken en nakijken of hij of zij stemt.

De volgende afbeelding laat de cross-chain identiteit met Litentry zien.

Cross-chain identiteit met Lientry
https://litentry.medium.com/

Cross-chain identiteit

Substrate en Polkadot

Wat nog van belang is om te melden is dat Litentry draait op de Substrate. Dit is het meest geavanceerde platform om blockchains op te bouwen. Het plan is om Litentry uiteindelijk op  een Polkadot parachain te lanceren. De voordelen hiervan zijn dat Polkadot een grote schaalbaarheid heeft en op Polkadot gebouwde DApps zijn interoperabel. Dit is uiteraard van groot voordeel en ook nodig om de cross-chain identiteit uit te voeren. Behalve DApps op Polkadot, kunnen ook DApps die gebouwd zijn op Ethereum, Filecoin of Cosmos ook gebruikmaken van het door Litentry ontwikkelde DID-systeem. Zie ook de afbeelding die hierboven staat.

Hoe werkt Litentry?

Litentry zal gaan werken met de mobiele app in het middelpunt. Deze wordt dan gelinkt aan het Litentry netwerk zodat je niet alleen aan het beheer proces kunt deelnemen, maar ook toegang hebt naar Identity-Based Services. Je krijgt dan een unieke ID, en dit is de enige informatie die gedeeld wordt, en geen informatie over jezelf. De app wordt dan aan andere netwerken gelinkt, maar ook bijvoorbeeld aan meer traditionele verificatie systemen, zoals Twitter of LinkedIn. Het kan ook nog als je wallet gebruikt worden om al je identiteiten te beheren en je vindt er de Litentry authenticator. Dit is je mobiele ID en het datamiddelpunt voor je Web3 ecosysteem. Zo heb je een hub van decentrale web apps waar je ook de 2FA (two-factor authentication) kunt vinden. Deze werkt zelfs zonder wachtwoord of registratie.

Het Litentry runtime protocol is nu in staat om met je unieke ID, je account over diverse blockchains te verbinden. Met deze unieke ID kun je transacties goedkeuren die aan je account vastgekoppeld zijn, met je private keys. Je deelt dus je gegevens, maar op een privémanier. Als je een krediet wilt aanvragen, kun je de ID kan ook gebruiken.

Voor de ontwikkelaars komt er dan nog een SDK software development kit. Hiermee zijn ze dan in staat om client-side apps te bouwen bovenop het Litentry netwerk, in Javascript.

De Light Client Services maakt de mobiele app onafhankelijk van servers van derden. Dit betekent dat deze apps direct contact kunnen maken het Litentry netwerk, zonder afhankelijk te zijn van nodes. Dit is belangrijk voor het vertrouwen en het decentrale karakter. Kwaadaardige nodes kunnen nu niet valse informatie aan je doorgeven.

Op de volgende afbeelding kun schematisch zien hoe Litentry werkt.

Hoe Litentry werkt
https://litentry.medium.com/

Wie zit er in het team van Litentry?

Het 11 koppige team van Litentry zit in Berlijn, maar heeft een Chinese achtergrond.

  • Hanwen Chen – hij is Prodcut Owner van Parity, een Ethereum offline wallet
  • Fei Liu – Core developer
  • Han Zhao – Senior software engineer

Verder is er niet veel bekend over details van het team.

Wat is het LIT-token?

Het LIT-token is het native utility token voor het Litentry netwerk en heeft diverse toepassingen. Het kan gebruikt worden om kosten mee te betalen, te staken, of als onderpand te gebruiken. Het is een DeFi protocol, dus het zal geen al te grote verbazing wekken dat het ook voor het beheren van het netwerk gebruikt wordt. Ook kun je met het LIT-token grants (subsidies) uitkeren aan ontwikkelaars op het netwerk.

Op de afbeelding hieronder, uit de lightpaper, zijn de tokenomics te vinden.

Litentry tokenomics
https://litentry.s3.eu-central-1.amazonaws.com/lightpaper.pdf

Er is een maximale voorraad van 100,000,000 LIT en daarvan is 27% al in de omloop, namelijk 26,767,478.96 LIT.

Hieronder kun je de verdeling de tokens zien. Het laat duidelijk zien dat het team een redelijk aandeel krijgt, zodat er geen direct gevaar bestaat dat ze er met een groot deel van de tokens aan de haal gaan.

Verdeling LIT-tokens
https://research.binance.com/en/projects/litentry

Wat ook goed helpt is het releaseschema van het LIT-token dat uitgesmeerd over diverse jaren.

Releaseschema LIT-token
https://research.binance.com/en/projects/litentry

Wat is de koers van het LIT-token?

Als je in het LIT-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het LIT-token heeft vrijwel meteen na de ICO in januari en februari 2017 zijn voorlopige ATH al bereikt op 16 februari 2021 met een koers van $14.66. De openingskoers was $4.33 op 4 februari. Daarna is de koers ook weer gezakt en tussen midden maart en midden april 2021 had de koers weer een paar keer een piek tussen $12 en $13. Midden mei ging het echter goed omlaag, tot $2.06 als voorlopig dieptepunt. Daarna ging de koers weer gestaag omhoog, tot BTC op 7 september 19% minder waard werd binnen een paar uur. Op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $3.80.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 400 op plek 377. Deze munt heeft op de lange termijn een goed vooruitzicht volgens mij. Afgezien van het mogelijke dalen of stijgen van Bitcoin, is het feit dat ze op Polkadot willen bouwen zeer positief. Polkadot is ’the rising star’ in augustus-september 2021. Maar wat nog wel eens belangrijker kan zijn, is het feit dat niemand dit probleem aanpakt. Hoe meer DeFi gaat groeien, hoe meer vraag er naar dit project gaat komen, en dat zal zijn  uitwerking op de koers alleen maar positief beïnvloeden. Dat lijkt een redelijk logisch gevolg. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het LIT-token kopen?

Het LIT-token is sinds 8 september 2021 op Bitvavo te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance, en Gate.io. Er zijn ook diverse liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een LIT-paartje kunt vinden. Klik hieronder om op Bitvavo te kopen.

Hoe kun je het LIT-token het beste opslaan?

Je hebt verschillende opties om dit token op te slaan. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je DENT token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Hoe ziet de roadmap voor Litentry eruit?

Litentry is nog een jong project, dus er is nog veel werk te verzetten. Het team heeft twee verschillende roadmaps, eentje voor de runtime upgrade en eentje voor de mobile engineering. Als je kijkt naar hoe serieus het team tot nu toe bezig is, ziet het er naar uit dat ze hun best zullen doen om deze roadmap ook goed uit te voeren. Er zijn geen datums genoemd op de roadmap. Voor updates zul je hun socialemediakanalen in de gaten moeten houden.

Roadmap runtime upgrade
https://litentry.s3.eu-central-1.amazonaws.com/lightpaper.pdf
Roadmap mobile engineering
https://litentry.s3.eu-central-1.amazonaws.com/lightpaper.pdf

Conclusie

Wat we voorop kunnen stellen over Litentry, is dat niemand anders met dit probleem aan de slag is, en dat maakt ze uniek. Het is ook een probleem dat in de toekomst zeker opgelost moet worden, om de verderontwikkeling van blockchain technologie niet in de weg te staan. Ik heb diverse argumenten aangedragen waarom het interessant is voor gebruikers en crypto projecten om cross-chain ID-oplossingen te hebben. Denk bijvoorbeeld aan DeFi kredieten die je met Litentry kunt krijgen zonder of met weinig onderpand.

Litentry is een veelbelovend project, met een probleem dat ze willen oplossen dat een beetje over het hoofd wordt gezien. Het feit dat ze op Polkadot gaan bouwen, maakt het nog aantrekkelijker, want dat is een project dat ook in de schijnwerpers staat. De wisselwerking tussen de twee projecten kan beiden te pas komen.

Het team heeft al veel en goed werk in dit project gestoken, met een token dat ook veel toepassingen heeft. Helaas kan ik geen garantie afgeven of dit project gaat lukken of niet, maar alle tekenen laten het beste vermoeden. Als het project inderdaad zo populair wordt, als ik verwacht, dan zal het LIT-token ook een leuke koersontwikkeling gaan maken. Heb je interesse om in het LIT-token te investeren, doe dan vooral eerst je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Litentry? Laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven