Home » Blog » Wat is Dent? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over DENT

Wat is Dent? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over DENT

Dent logo

Internationaal bellen is tegenwoordig eenvoudig en goedkoop. Er zijn verschillende apps die je gratis en zelfs met video laten bellen. Bekende voorbeelden zijn Skype of Facebook Messenger. Toch zijn er momenten dat als je geen internet hebt, en je op je Simkaart bent aangewezen, het héél snel, héél duur kan worden. Is het dan misschien goedkoper om je Simkaart te wisselen met een lokale Simkaart? Zeker ervaren internationale reizigers zullen goed bekend zijn met dit roaming probleem. Ze hebben verschillende Simkaarten, elk met hun eigen nummer. Dat kan flink verwarrend zijn, voor jezelf, en voor degene die contact met je wil opnemen, want welke Simkaart en wat voor nummer gebruik je vandaag? Dit is precies waar DENT Wireless of gewoon DENT te hulp komt.

In deze blog gaan we het over DENT Wireless hebben en het bijbehorende DENT token. Ik ga je uitleggen wat DENT precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je DENT kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘DENT (DENT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe DENT werkt.

Wat is DENT Wireless?

DENT Wireless heeft het plan om de markt van mobiele data te bevrijden van de vele beperkingen die hier te vinden zijn. Ze willen als het ware de mobiele datamarkt liberaliseren. Praktisch betekent dit dat ze een eigen globaal mobiel- en datanetwerk willen opzetten, het DENT-netwerk. Het enige mobiele netwerk dat je dan nog nodig hebt. Je kunt met dit netwerk reizen zonder dat je in elk land je Simkaart moet omruilen. Je hoeft ook geen angst te hebben voor een rekening met torenhoge internationale roaming kosten als je thuiskomt.

DENT heeft de eSIM ontworpen. Deze eSIM is gebouwd rond hun eigen, nieuwe mobiele data infrastructuur met gebruik van de blockchain technologie. Ze hebben een transparant en gedecentraliseerd model voor mobiele datanetwerken op de markt gezet. Als gebruiker van dit netwerk, kun je dan je persoonlijke mobiele pakket kiezen op de DENT-exchange. Deze pakketten zijn niets anders dan smart contracts.

DENT Wireless wil niet alleen eindgebruikers bereiken, maar zeker ook grote telecombedrijven of telcos. Door met telcos te werken krijg je een win-win situatie voor iedereen. De telcos kunnen de grootste hoeveelheid klanten bereiken, en hoe meer mensen deelnemen aan het DENT-protocol, hoe gunstiger de pakket prijzen aangeboden kunnen worden.

Van alle gekochte mobiele data, blijft ongeveer 15% ongebruikt. Ten eerste hebben de pakketten een beperkte levenstijd, vaak maar een paar maanden. Bovendien gebruik je meestal óf te veel data óf heb je data over. In 2017 werd er volgens Cisco wereldwijd maar liefst $32 miljard uitgegeven aan mobiele data. Als 15% ongebruikt blijft, is dat nog steeds $4.8 miljard. Met de DENT-pakketten zou je die op de DENT-exchange weer kunnen verhandelen. Dit is een veel voordeligere manier voor de eindgebruiker. Ik kom nog uitgebreid terug op de DENT-exchange.

Hoe werkt DENT Wireless?

DENT werkt met diverse van de allernieuwste technieken op de mobiele markt, die in hun protocol samenkomen. Hierdoor kun je als eindverbruiker mobiele data verhandelen op de DENT-exchange. De onderdelen van het protocol zijn de DENT-exchange, smart contracts op de Ethereum blockchain, je mobiele telefoon, een web app en virtuele operators (wat vroeger de telefoniste geweest zou zijn!).

Het volgende schema geeft een goed beeld van hoe het DENT-protocol werkt.

Hoe werkt DENT?
https://www.dentwireless.com/whitepaper

Het eigen of native DENT token houdt de hele zaak draaiende, en wordt gebruikt in de DENT-exchange. Het wordt ook binnen het netwerk gebruikt om voor activa te betalen. Je kunt dus je mobiele minuten en datapakketten met het DENT token betalen. Later kom ik nog uitgebreid op het DENT token terug in dit artikel. DENT heeft ook een nieuw en transparant gemeenschapsmodel gevonden om mobiele data op te zoeken en ermee te handelen.

Het is de hoogste tijd om de diverse componenten van het DENT-protocol te gaan bekijken.

De eSIMkaart

Eén Simkaart die je over de hele wereld kunt gebruiken. Op dit moment, volgens hun eigen informatie, in 60 landen, waaronder Nederland en België. Je data kun je 365 dagen lang gebruiken met de snelste verbindingen die er zijn. 4G en LTE (Long Term Evolution) verbindingen worden alle twee aangeboden. 4G LTE is een snelle verbinding, waarmee je tot wel 10 x sneller kunt downloaden in vergelijking met 3G.

Wat zijn de BENT Teams?

De Bent Teams zijn een mogelijkheid om je data met zoveel mensen of apparaten te delen, precies zoals je wilt. Het delen zelf is gratis, je hoeft alleen de datapakketten aan te schaffen.

Wat is de DENT-exchange?

De DENT-exchange is het middelpunt van alle DENT-activiteiten. Het wordt aangedreven door het DENT token en is de eerste marktplaats in de wereld waar je in mobiele data en belminuten kunt handelen.

De volgende afbeelding geeft een goede schematische weergave hoe de DENT-exchange werkt met al zijn onderdelen.

Hoe werkt de exchange
https://www.dentwireless.com/whitepaper?

Mobiele data is net zulk een product aan het worden zoals olie of elektriciteit. Dat vraagt om een plaats waar je dit product kunt kopen of verkopen, en zo is er de DENT-exchange. Het is eenvoudig om deel te nemen op deze beurs. Je maakt een conto aan, stelt je 2FA (2 factor authentification) in en regelt je KYC (know your customer) en voilà, je bent binnen. Je kunt nu deelnemen aan het handelen in mobiele datapakketten, ‘voice packages’, een soort belminuten of je handelt in het DENT token met Bitcoin.

Het werkt eigenlijk precies zoals een crypto- of Forex beurs.

Wat zijn het BENT Web en de mobiele apps?

Op het DENT Web kun je het orderboek en de markt diepte zien, aan- of verkopen plaatsen, de prijsgeschiedenis bekijken en nog een meer andere handige informatie bekijken die op een beurs van belang zijn. De mobiele app is een vereenvoudigde uitvoering van de desktopversie.

Hieronder kun je zien hoe de webapp/DENT-exchange eruitziet.

De DENT exchange
https://dent.exchange/#/

In deze set-up zijn de virtuele operators of de telcos de marketmakers. Zij bieden de mobiele datapakketten voor de gebruikers aan.

Op deze manier kan DENT drie verschillende betalingen verwerken.

  • Data transacties tussen gebruikers.
  • P2P internationale datapakketten overdracht voor roaming.
  • Initial Data Offerings (IDO)van telcos.

DENT zelf maakt winst op de spread en commissies van de IDOs.

Deze video laat zien hoe makkelijk het is om met DENT te bellen.

Wie zit er in het team achter DENT Wireless?

Het team achter DENT Wireless zit vol met mensen die een uitgebreide ervaring in en kennis van de mobiele markt hebben. De informatie over het team is makkelijk te vinden, wat een goed teken is, er wordt niet geheimzinnig gedaan en alles ligt op de tafel. Dat is niet altijd bij alle projecten het geval. Soms zijn er projecten waar je geen informatie over het team kunt vinden. Dus, hoogste tijd om nader kennis te maken met het team achter DENT.

  • Tero Katajainen – oprichter en CEO. Zijn 20-jarige mobiele tech carrière begon met een Master of Science in Electrical Engineering van de Universiteit in Tampere, Finland. Hij is het mastermind voor alle tech zaken bij DENT.
  • Mikko Linnamäki – medeoprichter van DENT. Hij is ook medeoprichter van Dovecot Oy, de meest populaire IMAP-server in de wereld met 72% van de wereldmarkt in handen. Hij heeft ook een patent in dit vakgebied gekregen.
  • Andreas Vollmer – medeoprichter van DENT. De mobiele apps ontwikkelaar specialist. Hij is ook een expert in mobiele CRM-systemen.
  • Henrik Erkkonen – CTO en verantwoordelijk voor de technische strategie. Hij heeft een Master’s degree in Computer Science and Engineering.
  • Ramon Greep – SVP Telco Operations. Hij brengt 20 jaar ervaring in de mobiele industrie met zich mee.
  • Ville Sundell – hij is de smart contract specialist.

Een gevarieerd en zeer ervaren team. Er zijn nog ruim 30 andere mensen betrokken bij het project. Hun specialisatie gebieden zijn onder andere ontwikkeling, marketing, sales en ondersteuning (support). Het gat dat ze in de mobiele markt ontdekt hebben, lijkt zeker wel toevertrouwd aan dit team om het door te laten groeien.

Wat is het DENT token?

Het DENT token is een ERC20 token dat dus op de Ethereum blockchain draait. Het is de native token van het DENT-netwerk en je kunt er mobiele datapakketten mee betalen. Je kunt er ook in handelen op de diverse crypto beurzen, zo meteen meer over waar dit precies kan.

Tijdens de ICO (initial coin offering) in juli 2017 werd er $4.3 miljoen opgehaald. Op dit moment zijn er 99.01 miljard DENT tokens in omloop, wat 99% is van de totale voorraad van 100 miljard tokens. Dat lijkt een flink aantal, maar is volgens DENT’s Mikko Linnamäki nodig om aan de vraag te kunnen voldoen als het protocol globaal gaat met alle actieve gebruikers die dat met zich meebrengt.

Hieronder is een grafiek te zien met de verdeling van het DENT token.

De DENT token sale structuurr
https://www.dentwireless.com/whitepaper?

Wat is de koers van het DENT token?

Als je in het DENT token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het DENT token heeft vrijwel meteen na de ICO in juli 2017 zijn ATH al bereikt op 9 januari 2018 met een koers van $0.09894. Daarna is de koers ook weer gezakt en tussen augustus 2019 en februari 2021 was de koers laag, rond $0.00008. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in april 2021 tot $0.01938. Op het moment van schrijven, augustus 2021 is de koers $0.00629.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 100 op plek 118. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het DENT token kopen?

Het DENT token is op Bitvavo en Binance te koop. Bitvavo heeft deze munt eind augustus 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een DENT-paartje kunt vinden. Klik hieronder om op Bitvavo te kopen.

Hoe kun je het DENT token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je DENT token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Er bestaat altijd een gevaar dat een beurs gehackt wordt en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van DENT Wireless?

Ondanks dat DENT al in 2017 werd opgericht, is de roadmap nog steeds actief. Het team is druk bezig om het project verder te ontwikkelen. Ze hebben een drukke eerste helft van 2021 gehad, met een haast nog drukkere tweede helft in 2021.

Op de volgende afbeelding kun je zien wat er in de tweede helft van 2021 op het programma staat.

De roadmap voor de tweede helft van 2021
https://www.dentwireless.com/roadmap

Conclusie

Het DENT-team is toch wel met een revolutionair project begonnen. Hun doel is om de mobiele data markt te liberaliseren, op een gedecentraliseerde manier, met blockchain technologie. Ze zien mobiele data als een product dat aangeboden kan worden op een beurs. Hiervoor hebben ze de DENT-exchange in het leven geroepen. Hier kun je in mobiele datapakketten handelen die een jaar lang geldig blijven en goedkoop aangeboden kunnen worden.

Ze betrekken niet alleen eindgebruikers in hun project, maar net zo goed grote telecombedrijven. Hierdoor worden de meeste gebruikers uiteindelijk bereikt, wat het aanbod en de prijs van de mobiele pakketten weer ten goede komt. Op dit moment is DENT in meer dan 60 landen te gebruiken, waaronder Nederland en België.

Het zal me niets verbazen als 2021 en vooral 2022 hun grote doorbraakjaar gaat worden. Het team blijft doorwerken aan de roadmap, en alle onderdelen van het project beginnen langzaamaan op hun plaats te vallen. Als deze doorbraak inderdaad gaat gebeuren, heeft dat waarschijnlijk ook positieve gevolgen voor het DENT token. Als je in het DENT token wilt investeren, doe dan echter vooral goed je eigen onderzoek.

Heb je DENT zelf al gebruikt of heb je nog vragen over DENT Wireless? Laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep, we horen graag van je. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven