Cryptocurrency

Wat is Enzyme Finance? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over MLN

Enzyme Finance, voorheen het Melon Protocol is een Protocol gebouwd op Ethereum waar investeerders kunnen beleggen in crypto assets en deze op het platform kunnen beheren. Het protocol heeft als doel om het traditionele vermogensbeheer volledig te decentraliseren. Wat initieel in handen was van financiële adviseurs en andere overheidsinstanties, wordt nu toegankelijk gemaakt voor de gemiddelde investeerder. Enzyme wil de drempel verlagen zodat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn activa uit te breiden en te beheren.

Wat is Enzyme Finance?

Steeds meer mensen ontdekken het belang van investeren. Ze willen hun geld aan het werk zetten om ervoor te zorgen dat ze een mooie financiële toekomst tegemoet gaan. Maar er zijn inmiddels tal van manieren om te investeren. Vaak hebben beginnende investeerders onvoldoende kennis van de mogelijkheden, alsook van de financiële markt. En als ze dan eenmaal hebben geïnvesteerd, moeten ze deze eigenlijk ook allemaal nog gaan opvolgen. Dit doorgaans op een verschillende platformen. Je investeringen spreiden is een belangrijk onderdeel voor je risicomanagement, maar dit allemaal beheren via verschillende platformen is vaak ook erg moeilijk en intensief.

Enzyme is een on-chain assetmanagement protocol waarbij investeerders hun eigen koers bepalen aan de hand van asset under managament. Kies zelf je investeringsstrategieën op basis van verschillende activa, risico en prestatie. Te allen tijde heb je zelf de controle van je eigen vermogen waarbij transparantie centraal staat. Het protocol biedt volledige transparantie over hoe strategieën presteren alsook hoe deze fungeren en hoe deze zijn samengesteld.

Daarom is asset under management een populaire manier om te investeren. Door op zoek te gaan naar de meest beloftevolle strategieën, op basis van je eigen wensen en mogelijkheden, zijn investeerders bereid om hun vermogen beschikbaar te stellen aan een zogenaamde ‘vault manager’. Dit zijn under asset managers die hun eigen strategie hebben bepaald en deze beschikbaar stellen voor andere potentiële investeerders. Ze hebben een strategie samengesteld waarbij ze investeren in verschillende assets om hun rendement te vergroten. Sluit deze aan bij je jouw eigen visie en wensen? Dan kan jij gebruikmaken van hun persoonlijke strategie, op een veilige en transparantie manier waarbij je als investeerder te allen tijde zelf de controle behoudt over je eigen assets.

Enzyme Finance tokens

In de traditioneel financiële wereld maken veel grote bedrijven gebruik van deze investeringsmethodiek, echter is deze prijzig en gaat dit gepaard met juridische procedures en een hoop administratieve taken. Wanneer we praten over under assetmanagement komen we meteen terecht bij grote investeerders die voor miljoenen dollars hun vermogen beschikbaar stellen aan een portfolio manager die voor hen op een zo gunstig mogelijke manier gaat beleggen.

Hierdoor is deze assetmanagement in de traditionele financiële wereld enkel toegankelijk voor grotere investeerders en hebben kleinere spelers dus weinig tot geen kansen om gebruik te maken van deze investeringsmethode.

Enzyme Finance is een open-sourceprotocol dat het beheer mogelijk maakt zonder gebruik te maken van tussenpartijen. Het proces wordt geautomatiseerd door middel van smart contracts waarbij transparantie centraal staat. Zo heb je meteen inzage in het voorafgaand rendement, welke assets betrokken zijn bij welke strategie én kan je er steeds voor kiezen om je eigen investering uit deze pool te halen.

Asset under management

Assets under management, ook afgekort als AUM, is de totale marktwaarde van beleggingen die door een persoon of organisatie wordt gedaan namens beleggers. Dit kan een hedgefund zijn, een portfolio manager of andere financiële services. Ze verkrijgen een kapitaal van beleggers die zij investeren in verschillende fondsen. Deze vermogensbeheerders beheren zo verschillende fondsen voor deze bedrijven of particulieren, met als doel hun portefeuille te laten groeien. Catherine Wood is wellicht één van de meest bekende portfolio manager. De Amerikaanse had in maart 2021 maar liefst 52 miljoen dollar onder haar management.

In de traditionele financiële wereld gaat dit met name over aandelen en obligaties, waarbij de crypto markt veel meer mogelijkheden biedt. Elke strategie is gespecifieerd met eigen wensen en kan zo de focus leggen op NFTs, ETFs of DeFi-pools. Het is de asset manager die jouw portfolio beheert en weloverwogen keuzes maakt om jouw rendement te maximaliseren.

Hoe werkt Enzyme Finance?

De essentie van Enzyme Finance is het creëren van fondsen voor iedereen. Smart contracts van Enzyme zijn verantwoordelijk voor de bewaren van deze assets, maar ook de prestaties, uitvoeringen van transacties en verschillende berekeningen. Het wordt gecontroleerd door de asset manager en is gebonden aan vooraf vastgelegde regels. Deze zijn tevens opgenomen in de smart contracts.

Het protocol van Enzyme is een on chain assetmanagement waarbij iedereen een eigen under assetmanagement (UAM) kan creëren. Deze wordt geheel samengesteld door de asset manager waarbij alles geheel transparant is. De manager bepaalt welke crypto hij wil opnemen in zijn strategie en welk aandeel het hierin verdient. Het bepaalt geheel de eigen strategie. In het overzicht krijg je meteen een lijst met alle verschillende AUM’s met de daarbij horende koersverschuivingen.

Elke beheerder moet vooraf verschillende parameters definiëren om de transparantie te garanderen. Denk hierbij aan vergoedingsstructuur, prestaties en beheer. Zodra deze zijn doorgegeven, wordt het contract geïmplementeerd in het netwerk van Ethereum en heeft het dus een uniek tokenadres.  Vanaf dat moment wordt het fonds niet gecontroleerd door auditors, accountants en fondsbeheerders, maar gebeurt alles door middel van smart contracts op de blockchain van Ethereum.

Enzyme Finance Vault

Je kan hier filteren op voor jouw interessante AUM’s. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je enkel interesse hebt in game-gerelateerde projecten of een specifeke investering gericht op Automated Money Makers (AMM’s).  Zo zien we op bovenstaande afbeelding een voorbeeld van zo een vault. Wanneer we verder navigeren, krijgen we toegang tot alle bijkomende informatie.

Linksboven zien we meteen de volledige dollarwaarde van alle assets under management, met rechtsboven de maandelijkse return on investment. In huidig voorbeeld een gemiddelde van 5,77%.  Voor een investeerder of belegger is het natuurlijk het belangrijkste om zijn of haar portefeuille te laten groeien en zal daarom ook zorgvuldig een keuze maken.

Centraal zien we welke assets er nu eigenlijk in deze holding zitten. We zien hier onder andere verschillende tradingpairs met Uniswap, alsook Wrapped Bitcoin. Helemaal onderaan kan je ook navigeren naar de rulesets, maar ook naar de fees.

Fees

Elke vault, of asset kluis, wordt samengesteld door de vault manager zelf. Dit betekent dat hij zelf kan bepalen of er kosten zijn verbonden en zo ja hoeveel. Doorgaans liggen deze kosten rond de 1%, maar het kan ook gebeuren dat deelname aan deze vault volledig gratis is. Als gebruiker betaal je daarnaast nog wel steeds gasfees, los van deze potentiële entrancefees.

Enzyme Finance Gross Asset Value

$MLN tokenomics

Enzyme Finance was oorspronkelijk Melon Protocol, waardoor de ticker nog steeds is vastgesteld op $MLN. De ERC20 utility token werkt als een continu burn en mint model. Elk jaar worden er standaard 300 600 tokens geslagen om ontwikkelaars en beheerders van het protocol te belonen via deze native munt.

De utility token is tweeledig. Gebruikers betalen om gebruik te maken van het netwerk in MLN-tokens. Ontwikkelaars kunnen daarnaast MLN-tokens ontvangen wanneer ze subsidies verlenen aan Enzyme Finance. De token wordt gebruikt voor het opzetten en uitvoeren van fondsen, het aanvragen van investeringen en het inwisselen van digitale assets.

Dit zorgt ervoor dat naarmate meer mensen het protocol gebruiken, er meer transacties plaatsvinden en er dus meer MLN-tokens in circulatie gaan. Deze gasfees, betaald in MLN-tokens, worden verbrand om de waarde van het token te bepalen.

Voorraad

Om de inflatie te reguleren worden er op regelmatige basis nieuwe tokens vrijgegeven om de prijs te bepalen. Dit doet het protocol op basis van een vastgesteld schema tot voorlopig gaat tot september 2026. Doorheen de jaren neemt het aantal tokens van het team ook af en worden deze tokens vooral gebruikt om de inflatie te sturen.

Enzyme Finance Supply

Roadmap

Afgelopen periode stond vooral in het teken van de lancering van hun mainnet. Dit werd gerealiseerd in het voorjaar van 2019 onder het toen nog gekende Melon protocol. Eind 2019 publiceerde Enzyme Finance een nieuwe roadmap voor de komende 3 jaar. Dit deden ze trouwens op het DeFi Summet in London. We bespreken hierbij de voornaamste ontwikkelingen op hun roadmap.

Interoperabiliteit

Interoperabiliteit voor deze on chain datamanagement is essentieel voor de verdere groei van Enzyme Finance. Ze onderzoeken hoe ze toegang krijgen tot activa in andere ketens. Een mogelijkheid hierbij is het bouwen van parachains. Ze gaan hier gebruikmaken van een Polkadot-framework en indien deze succesvol wordt, zal deze geïmplementeerd worden.

Enkel via deze ontwikkeling kan Enzyme Finance meer assets toevoegen aan hun protocol om een nog grotere community aan te spreken.

DeFi integraties

Wat op hun roadmap stond, en reeds is gerealiseerd is de integratie van verschillende DeFi protocollen. Denk hierbij aan UniSwap en Aave Lending waarbij vault managers gebruik kunnen maken van deze integraties. Door hun horizon te verbreden, gaan ze verder dan louter investeren in digitale assets, maar kunnen ze ook gebruikmaken van lending protocols zoals compoud.finance en Dharma.

Enzyme Finance Defi integrations

Veiligheid

Veiligheid primeert bij Enzyme en daarom gaan ze bijkomend nogmaals 2 onafhankelijke auditeurs inhuren om verdere audits te doen op de broncode. Indien positief en voldoende kapitaal, willen ze investeren in een interen beveiligingsprofessional die steeds opnieuw de veiligheid kan garanderen.

Team

Melon werd opgericht in 2016 in Zug, Zwitserland. Hun visie was het ontwikkelen van een vermogensbeheer op het netwerk van Ethereum dankzij het gebruik van smart contracts. Het team ziet steeds meer ontwikkelingen en een breder scala aan activa die getokenized kunnen worden. Daarom gaat Enzyme Finance verder dan enkel crypto investeringen, maar wordt het een infrastructuur voor cross-assets investeringsbeheer.

Mona El Isa

Mona is CEO en oprichter van Avantgarde Finance, gevestigd in Zwitserland. Een financiële organisatie dat als doel heeft om investeerders een gemakkelijkere toegang te bieden tot nieuwe financiële infrastructuren. Ze bieden vanuit Avantgarde Finance op blockchain gebaseerde financiële tools waarmee ontwikkelaars verschillende technologieën kunnen implementeren om zo gebruik te maken van de snel evoluerende Web3-economie.

Sinds 2016 zijn ze met Avantgarde Finance ook actief in de wereld van DeFi en hebben Enzyme Finace dan ook gelanceerd onder het moederbedrijf Avantgarde Finance.

Mona was voorheen portfolio manager bij onder andere Jabre Capital Partner waar ze al op 26-jarige leeftijd werd gepromoveerd tot vice-president en veroverde ook haar plaats in de top 30 in Trader Magazine en Fobres Magazine in 2008.

Jenna Zenk

CTO bij Avantgarde is Jenna Zenk. Jenna is een software ingenieur met een achtergrond in financiën en vermogensbeheer. Voor haar avontuur bij Avantgarde was ze werkzaam in de hedgefundsector zowel in Parijs als in New York. Haar expertise is dan ook onmisbaar in de verdere ontwikkeling van Enzyme Finance.

Adviseurs

Enzyme Finance heeft wel zeer opmerkelijke adviseurs. Eén van hen in namelijk Gavin Wood, goede vriend en mede-oprichter van onder andere Ethereum. Het was Wood die geschiedenis schreef door zich bezig te houden met de ontwikkeling van de programmeertaal Solidity, die de realisatie van smart contracts mogelijk heeft gemaakt.

Enzyme koers

Hoe kan ik Enzyme kopen?

Sinds September kun je nu ook Enzyme (MLN) kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel (MLN) je wilt kopen op Bitvavo

Conclusie

We zien steeds meer het belang in van investeren en zeker met de toegankelijkheid van crypto. Het beheren van je vermogen is een vaak ingewikkelde en dure aangelegenheid. Zeker wanneer je besluit om gebruik te maken van een hedgefonds of een portfolio manager. Dit vraagt een reeks administratieve taken die tijdrovend en ingewikkeld zijn en daarnaast de nodige kosten met zich meebrengen. Hierdoor wordt de toegang gelimiteerd tot enkel investeerders die reeds vermogend zijn. Enzyme Finance heeft als doel om deze on chain assetmanagement beschikbaar te maken voor iedere investeerder die wil genieten van deze verschillende investeringsstrategieën.

Dit maken ze mogelijk dankzij het gebruik van smart contracts op de blockchain van Ethereum. Dit elimineert tussenpartijen zodat iedereen fondsen kan creëren en investeerders kunnen beleggen. De toekomst van Enzyme Finance al afhankelijk zijn van de implemenatie van nieuwe assets om de mogelijkheden nog verder uit te breiden. Ze zijn alvast goed op weg en hebben veel kennis en expertise aan boord om van Enzyme Finance een succesvol project te maken!

 

 

 

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *