Home » Blog » Boson Protocol, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over BOSON

Boson Protocol, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over BOSON

Boson protocol

Elektronische handel of e-commerce is intussen doorgedrongen in alle lagen van de digitale wereld en in ons dagelijkse leven. Alles wat zo een beetje los of vast zit kan tegenwoordig wel op het een of andere internetplatform gekocht worden. E-commerce is big business geworden en het zijn de tussenpersonen die hiervan profiteren. Tot nu toe waren deze tussenpersonen nodig om bij een online-transactie als een soort arbiter op te treden, zodat de transactie zonder problemen verloopt. Helaas zijn ze ook duur en vaak contraproductief omdat ze nog extra barrières opwerpen in plaats van de transactie zo eenvoudig en makkelijk nodig te houden. Boson Protocol wil dit probleem gaan oplossen en e-commerce een stuk efficiënter te maken.

In deze blog ga ik het over het Boson Protocol hebben en het BOSON-token. Ik ga je uitleggen wat het Boson Protocol precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de BOSON-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het BOSON-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Boson Protocol (BOSON)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe het Boson Protocol werkt.

Wat is Boson Protocol?

Boson Protocol wil de e-commerce handel een andere richting geven. Ze willen dit gaan doen door een brug te slaan tussen traditionele en digitale marktplaatsen. Dit gebeurt dan via een unieke tokenisatie-oplossing voor producten en services. Ze noemen dit ‘decentralized autonomous commerce’ of gedecentraliseerde autonome handel, afgekort als dCommerce.

Het Boson Protocol en de metaverse

Het Boson Protocol wil ook de metaverse met de ‘echte’ wereld verbinden. Dit is weer een extra manier om de traditionele e-commerce sector te ontwrichten.

Het hoofddoel is om de tussenpersonen die de e-commerce moeilijk en duur maken te verwijderen. Dit gaan ze doen door gebruik te maken van een nieuwe commerciële interface die gebruikmaakt van tokenized futures-contracten. Deze zijn dan verpakt als stateful NFTs en worden ook wel ‘commitment tokens’ genoemd. Ze geven dan een verbintenis weer om op een later tijdstip goederen of diensten te kopen of te verkopen. Stateful in de crypto wereld betekent dat een computer of een programma de staat van interactie bijhoudt. Dit gebeurt dan meestal door waarden in te stellen in een bepaald veld.

De commitment tokens vertegenwoordigen dan een bepaald voorwerp, goederen of service. Er wordt hiermee een toezegging gemaakt deze service, goederen of voorwerpen dan te kopen door een speciaal token te gebruiken dat het ‘Thing token’ heet. Hier kom ik nog terug.

Aangedreven door het native BOSON-token biedt het platform een openbare infrastructuur. De NFTs zijn dan smart contracts die gebruikt worden om de commerciële transacties te coördineren. Digitale waardes worden dan uitgewisseld voor fysieke goederen en diensten door de eigenaar van de NFT. Daardoor kun je zo een NFT ook verhandelen, staken of andere DeFi toepassingen er op los laten om geld ermee te verdienen. Dit kan allemaal voordat je het inwisselt voor het voorwerp dat het vertegenwoordigt.

Hieronder is een korte video te zien die de koppeling van de metaverse aan onze wereld laat zien, met de hulp van NFTs.

De BOSON-marktplaats

Een ander belangrijk punt dat ze aanpakken is de manier hoe klanten en gebruikers data gebruikt worden en hoe daar geld mee verdiend wordt. Ze bieden hiervoor een  ’trustless’ Web3-handelsmarktplaats aan. Trustless betekent in dit geval het ontbreken van vertrouwen. Deze term dekt echter niet helemaal de lading in het Nederlands, want het is niet per se een vereiste in de crypto wereld, omdat de gemeenschap zelf alles controleert. Bij deze opzet is het delen van je informatie geheel vrijwillig en als je dan je gegevens wilt delen, krijg je er ook een beloning voor.

Je kunt wel stellen dat Boson op dit moment de marktleider is in de dCommerce. Er was een grote vraag voor winkeldiensten die op een blockchain draaien met gedecentraliseerde autonome handelsoplossingen. Het Boson Protocol heeft daar handig op ingespeeld.

Hoe werkt het Boson Protocol?

Het Boson Protocol werkt op het eerste gezicht misschien niet echt op een makkelijk te begrijpen manier. Ik ga dit echter op een goed en makkelijk te begrijpen manier uitleggen, zodat het goed te volgen is.

Ik heb je laten zien dat Boson de infrastructuur levert voor commerciële transacties en het overdragen van gegevens. Dit gebeurt met de NFTs die commitment tokens heten.

Je kunt Boson zien als een handelsbrug tussen de Metaverse en het universum. Hierdoor kunnen smart contracts verbinding maken met onze wereldhandel. Dit gebeurt door een gedecentraliseerde handelsinfrastructuur die iedereen kan vertrouwen en gebruiken. Kopers en verkopers doen stortingen die worden gecoördineerd op een manier die alle deelnemers stimuleert om eerlijk te handelen.

Dit uitgangspunt ligt aan de basis van de ‘Open Thing Economy’ die Boson wil opzetten. Boson bouwt deze economie door speciale dApps die in diverse constructies gecombineerd kunnen worden met elkaar. Zo is er bijvoorbeeld de gedecentraliseerde marktplaats voor ‘Things’ en de Boson Protocol dCommerce DAO.

Hieronder kun je een schematisch overzicht zien van het Boson Protocol.

Het Boson Protocol in werking
https://www.bosonprotocol.io/

De Boson Protocol dCommerce DAO

Deze dCommerce DAO is een door de Boson gemeenschap beheerde organisatie die door mee te stemmen op voorstellen, de richting bepalen hoe het protocol zich verder ontwikkeld. Het dCommerce ecosysteem moet op deze manier gefinancierd worden om het zo veel en zo groot mogelijk te laten groeien. De dCommerce DAO van Boson zorgt hiermee voor de financiering van nieuwe projecten die de Boson Protocol technologie gebruiken voor het bouwen van hun projecten. Ontwikkelaars kunnen dan in aanmerking komen voor subsidies die uiteindelijk het Boson Protocol uitbreiden. De DAO biedt initiatieven aan ontwikkelaars en houdt toezicht op platformintegraties.

Zolang een volledige decentralisatie van het protocol nog niet tot stand gebracht is, zorgt de DAO ook voor de levering en distributie van het BOSON-token. De DAO wordt gefinancierd door de afgedragen transactiekosten en gegevens waarmee inkomsten worden gemaakt op het protocol.

Web 3 gegevens marktplaats

Boson wil mensen beter laten nadenken wat ze precies met hun eigen persoonlijke gegevens doen. Boson wilt dat vrijwillig geselecteerde gegevens gedeeld kunnen worden in ruil voor financiële beloningen. Hiervoor maakt Boson gebruik van het Ocean Protocol, een platform dat financiële waarde aan persoonlijke gegevens geeft en deze gegevens ook beschermt. Kopers kunnen dan de aangeboden gegevens op de marktplaats kopen.

Commitment tokens

De commitment tokens zijn interoperabele, configureerbare en programmeerbare tokens die overdraagbaar en op te slaan zijn. Ze worden gebruikt om ‘Things’ (dingen) te tokenizen en zijn de toezegging van kopers en verkopers om de digitale waarde om te zetten in fysieke voorwerpen. Het proces van een digitale waarde naar een fysiek voorwerp wordt nu gestroomlijnd door deposito’s in een escrow-contract te vergemakkelijken door een stateful NFT. Het zijn de al eerder genoemde toekomst (future) contracten voor Things. Het inwisselproces is bovendien geautomatiseerd, waardoor het makkelijk is om uit te voeren.

Elke wallet die ERC20 ondersteunt kan ze overdragen, zoals MetaMask. Het idee om programmeerbare en aanpasbare NFT’s om te zetten in Things door toezeggingen heeft de potentie om de traditionele e-commerce wereld op zijn kop te zetten.

Thing tokens

Thing tokens zijn ERC20 tokens en hiermee kun je de commitment tokens kopen. De Thing tokens zijn geen NFTs. Je kunt ermee handelen op DeFi-protocollen en platformen, zoals een AAM (automated market maker zoals vele DEX’en).

Ze kunnen gebruikt worden om nieuwe projecten mee te financieren door een ITO (Initial Thing Offering). Ze zijn ook bruikbaar op en interoperabel met andere DeFi-protocollen en platformen. Hierdoor krijg je dan weer liquide marktplaatsen voor real-world activa.

Zo zien we dat er drie verschillende tokens zijn op het Boson Protocol. De stateful NFTs, het Thing token en het BOSON-token. Op dit laatste token kom ik nog terug.

Wie zit er in het team van Boson Protocol?

Er zit een uitgebreid en ervaren team achter het protocol.

  • Justin Banon — Medeoprichter en CEO. Een tech unicorn builder, blockchain strategy consultant en Digital business model researcher.
  • Gregor Borosa — Medeoprichter van het tech gedeelte. Hoofd ontwikkelaar met een informatica-achtergrond.

In hun lite paper worden nog elf andere mensen genoemd.

De adviseurs van Boson zijn ook interessant. Ik licht er een paar uit.

Wat is het BOSON-token?

Het native BOSON-token is een ERC20 token en kan gebruikt worden voor beheer, staken en om te stimuleren. Door het staken worden de netwerkkosten verlaagd voor de coördinatie van transacties. Verder worden acties door het hele systeem gestimuleerd door het token, bijvoorbeeld door het delen van je zorgvuldig geselecteerde gegevens.

Interessant is dat Boson er niet alleen naar streeft om traditionele handelsinfrastructuren te vervangen door op blockchain gebaseerde equivalenten. Ze hebben eerder een ​​open, liquide en tokenized economie van disruptieve technologieën mogelijk gemaakt en dagen de traditionele e-commerceplatforms daarmee uit.

De voorraad van het BOSON-token wordt gereduceerd door te staken en door BOSON-tokens te kopen en te verbranden. Van alle inkomsten wordt 5% gebruikt voor het inkopen en verbranden van tokens.

Er zijn 200 miljoen tokens en daarvan zijn 59,179,122.18 BOSON in omloop, of 30%. De marketcap op het moment van schrijven, midden oktober 2021 is $228,351,827.

De uitgave van het BOSON-token verliep op de volgende manier.

UItgave van het BOSON-token
https://www.bosonprotocol.io/

Wat meteen opvalt, is dat het team en de oprichters 25% krijgen dat relatief veel is, maar het wordt wel uitgespreid over diverse jaren. Dit betekent dat het team er niet met het opgehaalde geld ervandoor gaat, iets wat je eigenlijk ook niet verwacht bij een serieus project als dit protocol.

De distributie van het BOSON-token is goed te zien op de volgende afbeelding.

Distributie van het BOSON token
https://www.bosonprotocol.io/

Wat is de koers van het BOSON-token ?

Als je in het BOSON-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het BOSON-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 9 april 2021 met een koers van $0.50. en bereikte zijn voorlopige ATH al op de volgende dag met een koers van $5.33. Daarna is de koers ook weer gezakt tot $2.36 om op 28 april nog eens $4.84 te laten noteren. Daarna zakte de koers met als dieptepunt op 4 juli $0.39. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in oktober en november 2021 met 190% tot $4.05. Op het moment van schrijven, midden november 2021 is de koers $3.86.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 300 op plek 312. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als je naar de fundamentals en het team kijkt van dit project. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het BOSON-token kopen?

Het BOSON-token is nog niet op Bitvavo te koop en Binance te koop. Een paar toonaangevende CEX’en hebben deze munt echter wel in de aanbieding, zoals Gate.io en KuCoin. Er is ook een liquidity pool op de Uniswap V3 DEX waar je een BOSON-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het BOSON-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je BOSON-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Het idee achter het Boson Protocol komt ten goede aan retailers, fabrikanten, dienstverleners en consumenten. Hun dCommerce plan zit goed in elkaar, met de mogelijkheid om via het commitment en Things token de traditionele e-commerce eens flink op zijn kop te zetten.

Ook de mogelijkheid om je eigen gegevens zorgvuldig uit te zoeken en dan voor commercieel gebruik aan te bieden, werkt goed. Gebruikers worden financieel beloond en de kopers van de gegevens kunnen nu gericht de gegevens gebruiken. Voor beide partijen werkt dit op een eerlijke en billijke manier. Als het Boson Protocol blijft groeien, zal dat zeker zijn uitwerking hebben op het BOSON-token. Dit zal dan meegroeien. Het project is nog jong, en nog niet alle plannen zijn volledig verwerkt in het protocol. Zeker een project om een oogje in het zeil bij te houden!

Heb je nog vragen over het Boson Protocol, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven