Educatie

Wat zijn de beste anonieme cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn uniek omdat ze werken op de blockchain. Elke verrichting wordt geregistreerd in de blockchain. Het is voor iedereen mogelijk om overdrachten van activa tussen verschillende entiteiten uit te voeren door deze openbare blockchain te raadplegen.

Hoewel het voor een groot deel van de cryptocurrencies inderdaad mogelijk is de op de blockchain uitgevoerde transacties te raadplegen, moet worden opgemerkt dat sommige cryptocurrencies ervoor hebben gekozen anoniem te zijn.

Om te kunnen functioneren, hebben deze cryptocurrencies een eigen blockchain en miners nodig om transacties te valideren. Maar het zal niet langer mogelijk zijn om de overdrachten die tussen verschillende personen hebben plaatsgevonden, openbaar te bekijken.

We zullen je in dit artikel vertellen wat de beste anonieme cryptocurrencies van dit moment zijn. Ook leggen we je uit waarom je anonieme cryptocurrencies nodig kunt hebben, en op welke manier je crypto anoniem kunt kopen.

De 10 beste anonieme cryptocurrencies

Er zijn verschillende anonieme cryptocurrencies en het idee achter elk van hen is om anonimiteit te garanderen aan de gebruikers. We raden je natuurlijk altijd aan om zelf goed onderzoek te doen naar onderstaande cryptocurrencies voordat je ze ook echt gaat gebruiken. Het kan natuurlijk voorkomen dat de werking van een cryptovaluta over de tijd veranderd, waardoor het niet meer anoniem is.

Je kunt teleurstelling voorkomen door zelf onderzoek te doen. Dit doe je door de website van een cryptovaluta te bekijken, maar ook door verschillende fora af te gaan die informatie geven over een bepaalde cryptovaluta. Deze informatie is vaak actueler dan die van de website van een cryptovaluta.

Monero (XMR)

Monero is zonder twijfel de beste cryptocurrency van dit moment als privacy je grootste zorg is. Het protocol is zo veilig dat je niet eens het aantal transacties tussen de verschillende partijen kunt zien.

Monero gebruikt complexe cryptografische methoden om de persoonsgegevens van gebruikers te beschermen, zoals ring-signatures, RingCT en Kovri. Bovendien begon Monero zijn reis zonder pre-mining of instant-mining toen het werd gelanceerd.

Het enige zwakke punt is het complexe cryptografische systeem, waardoor de transactieomvang 50 keer groter zou zijn dan Bitcoin. Je kunt je voorstellen dat het dus enige problemen kan hebben met het uitvoeren van een groot aantal transacties. Helemaal wanneer je je voorstelt dat Bitcoin hier nu al problemen mee heeft.

Verge (XVG)

In tegenstelling tot de meeste andere anonieme cryptocurrencies, gebruikt Verge geen cryptografie om de vertrouwelijkheid te garanderen. Verge gebruikt het Tor-protocol en het I2P-netwerk.

Er is voor een dergelijk systeem gekozen zodat de gebruikers de status van hun transacties kunnen zien. Het is verplicht een openbaar register te hebben als je mensen de gelegenheid wilt geven dit te controleren.

Het TOR-systeem verhindert echter de identificatie van gebruikers, in tegenstelling tot cryptocurrencies die gebaseerd zijn op een openbare blockchain. Verge is dus inderdaad een anonieme cryptocurrency, maar zonder gebruik te maken van cryptografische beveiliging om dit te bereiken.

Komodo (KMD) 

Komodo maakt gebruik van de zk-SNARK technologie, welke ook door Zcash wordt gebruikt. Dit is te wijten aan het feit dat Komodo een fork is van Zcash. Om zich te onderscheiden, hebben zij een beter consensus algoritme toegevoegd om de veiligheid van het systeem te verbeteren. Hier plukken de gebruikers vervolgens de vruchten van, omdat zij anoniem gebruik kunnen maken van Komodo.

Komodo is niet zomaar een anonieme cryptocurrency. De leden van het ontwikkelingsteam proberen zich ook te richten op cross-blockchain transacties (atomic swap) en hebben een gedecentraliseerde exchange (DEX). Mocht je gebruik maken van Komodo, dan kun je in de toekomst dus nog verschillende updates verwachten die erg interessant zijn.

PIVX (PIVX)

PIVX is een van de beste anonieme cryptocurrencies, en staat voor Private Instant Verified Transaction. Het behoort tot de DASH blockchain. De privacy opties van PIVX worden “Shield” genoemd door het feit dat het open source is.

PIVX gebruikt het aangepaste zk-SNARK protocol. Het voordeel van deze cryptocurrency is dat transacties onmiddellijk plaatsvinden en dat gegevens verborgen blijven voor zowel de verzender als de ontvanger. Dat is heel anders dan bij Monero bijvoorbeeld, waar het vrij lang duurt voordat een anonieme transactie kan worden uitgevoerd.

PIVX is een van de PoS (Proof of Stake) cryptocurrencies die het Zercoin-protocol implementeert. De munt onderscheidt zich door de snelheid van de transacties.

Horizen (ZEN)

Horizen, voorheen ZenCash, is ook een fork van Zcash en gebruikt ook het zk-SNARK systeem. Het project Horizen onderscheidt zich door de nadruk te leggen op gebruiksgemak voor de gebruiker. Zij proberen een systeem op te zetten dat bestaat uit verschillende wallets die via beveiligde nodes werken. Dit creëert een basis die de privacy verbetert door middel van beveiligde nodes.

 

ZCoin (XZC)

ZCoin garandeert de anonimiteit van transacties door zijn Zerocoin-protocol. Bij het creëren van deze cryptocurrency heeft het team echter gebruik gemaakt van wat zij noemen een “vertrouwde opstelling” om het protocol goed te laten werken. Zij moesten vertrouwen op vertrouwde mensen om de aanvankelijke parameters vast te stellen, wat een probleem kan zijn als deze mensen besluiten het systeem in hun voordeel te manipuleren.

Dit probleem wordt momenteel aangepakt door het ontwikkelingsteam, dat probeert deze eerdere vertrouwde instelling te verwijderen. Zodra dit is gebeurd, kan Zcoin een interessante anonieme crypto asset worden.

NavCoin (NAV)

NavCoin is waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde anonieme cryptocurrency. Dit is te wijten aan het feit dat zij een centralisatieprobleem hebben om anonimiteit te garanderen.

NavCoin gebruikt geen cryptografie om te kunnen werken. Ze gebruiken een verhullingsstrategie door een secundaire blockchain te gebruiken die parallel aan de hoofdblockchain draait. Helaas gebeurt dit via de servers van NavTech, wat geen optimale decentralisatie mogelijk maakt.

Als de server wordt aangevallen, kunnen de privégegevens van de gebruikers in gevaar komen. Het NavCoin team probeert er echter voor te zorgen dat de servers van NavTech alleen werken via een netwerk van nodes. Als dit werkelijkheid wordt, zal de cryptocurrency een voldoende hoog niveau van decentralisatie hebben.

Zcash (ZEC)

Zcash is een anonieme cryptocurrency met een unieke benadering van privacy. Het protocol dat wordt gebruikt is zk-SNARK, ook bekend als “zero-knowledge proof”. In dit protocol is de informatie die door de gebruikers wordt gegeven en die aan een andere partij zal worden doorgegeven, nauwkeurig zonder de echte informatie weer te geven.

Opgemerkt zij dat het protocol niet standaard wordt bijgewerkt. Dit betekent dat er een open blockchain beschikbaar is voor de cryptocurrency. Gebruikers moeten ten minste 4 GB RAM hebben om gebruik te kunnen maken van privacy tot de transactie is verzonden. Dit is een van de grootste problemen met het toegenomen gebruik van deze cryptocurrency. De haalbaarheid van dit systeem wordt echter verbeterd.

Grin (GRIN)

Grin werd gelanceerd in 2019 en het is dan ook een vrij nieuwe crypto valuta. GRIN heeft een standaard privacy functie, die zeer zeldzaam is. Deze functie is het MimbleWimble protocol. Hiermee kunnen gegevens worden gewist zonder de veiligheid van de blockchain aan te tasten.

Dit is erg ongebruikelijk voor een cryptoproject, en dus ook uniek. Traditioneel gezien is het namelijk onmogelijk om de inhoud van een blockchain aan te passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat iemand nooit zijn gegevens kan wissen, en dat is nou net een cruciaal onderdeel voor de gebruikers die meer privacy willen. Daarom is Grin een geschikte cryptocurrency voor mensen die in volledige anonimiteit gebruik willen maken van een cryptovaluta.

Dash (DASH)

DASH is de populairste anonieme cryptovaluta, en heeft ook de meeste bekendheid. Toch moeten we opmerken dat verschillende critici beweren dat Dash niet zo privé is als het beweert te zijn. 

Het privacy principe is eenvoudigweg een muntmengsel gemaakt door zijn master nodes bekend als Privatesend. Deze methode verbergt de herkomst van de fondsen en stelt gebruikers die binnen de wettelijke normen willen blijven, in staat dit te doen. Opgemerkt moet worden dat anoniem verzenden geen standaardprogramma is op DASH en het inschakelen ervan zou de transactiekosten verhogen.

Is crypto als Bitcoin niet altijd anoniem?

Veel mensen dat het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum altijd anoniem gebeurt. Dat is niet het geval, en daarom kunnen we dit ook wel een fabel noemen. 

Het klopt dat er geen persoonsgegevens van de verzender en ontvanger wordt opgeslagen op de blockchain. Men slaat namelijk alleen het adres van de wallet van de verzender en ontvanger op. Dit is voor iedereen openbaar: ook overheden en instanties kunnen dit dus zien.

Echter, het adres van de wallet is wel aan iemand gekoppeld. Dit gebeurt bij de crypto exchange waar gebruikers tokens kunnen kopen. Wanneer jij jezelf registreert bij een crypto exchange, zul je persoonsgegevens moeten ingeven. Denk bijvoorbeeld aan je voor- en achternaam, maar ook aan adresgegevens. In de meeste gevallen zul je ook het KYC-proces moeten doorlopen, waarbij je jouw identiteitskaart moet toesturen.

Overheden bepalen over exchanges dit moeten doen. Zo is het volgens Nederlandse en Belgische wetgeving verplicht om als exchange de identiteit van gebruikers te controleren. Op deze manier is het voor overheidsinstanties, zoals de centrale bank of belastingdienst, mogelijk om inzicht te krijgen in hoeveel cryptocurrencies iemand in zijn bezit heeft en verzend.

Het is op deze manier vrijwel onmogelijk om dus geld wit te wassen op een crypto exchange als Bitvavo, of criminele gelden te ontvangen. Instanties zullen zien dat een wallet-adres dat aan een Nederlands staatsburger is gekoppeld grote hoeveelheden geld bevat, terwijl dit persoon volgens de belastingdienst geen baan heeft. Ze zullen zich afvragen hoe dit persoon aan zoveel geld komt, en kunnen een onderzoek starten naar de herkomst van het geld.

Waarom zou je anonieme transacties willen uitvoeren?

Een van de belangrijkste redenen achter het ontstaan van Bitcoin was de wens om vrij te zijn van vertrouwde derde partijen, vertegenwoordigd door banken en overheden. De bedenker ervan, Satoshi Nakamoto, vond dat onze privacy niet genoeg beschermd was en dat bankiers te veel controle hadden over onze persoonlijke gegevens.

Het was met deze filosofie dat Bitcoin werd opgericht. Mensen zijn niet meer bekend bij hun eigen naam, maar bij het adres van hun wallet. Dit adres bestaat uit een lange combinatie van cijfers en letters. Het kan worden vergeleken met de IBAN, voor het traditionele financiële systeem.

Op dit punt is het belangrijk op te merken dat Bitcoin geen anonieme cryptovaluta is. Elke transactie is zichtbaar op de blockchain, met de identificatie van de wallet die de Bitcoins uitgeeft, en de wallet die ze ontvangt. Dit betekent dat elke Bitcoin kan worden getraceerd tot aan het ontstaan ervan. Bitcoin wordt dan niet beschouwd als een anonieme cryptovaluta, maar als een pseudonieme cryptovaluta.

Het is vanuit deze observatie dat het idee van een anonieme cryptocurrency is ontstaan. De werking zou vergelijkbaar zijn met die van een pseudonieme cryptocurrency, maar de transacties zouden niet langer door iedereen kunnen worden geraadpleegd. Dit zou dus een maximale vertrouwelijkheid voor de gebruikers ervan garanderen.

Elke anonieme cryptocurrency heeft zijn eigen technologie om het anonimiseren van de transacties te kunnen uitvoeren. Kijk daarom altijd goed naar de techniek die wordt gebruikt, zodat je weet of je ook echt een anonieme transactie kunt uitvoeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van anonieme cryptocurrencies?

Het gebruik van anonieme cryptocurrencies kent zo zijn voor- en nadelen. Voordat je gebruik gaat maken van anonieme cryptomunten, is het verstandig om jezelf bewust te zijn wat deze voor- en nadelen zijn.

De voordelen

 • De privacy van de gebruikers wordt gerespecteerd;
 • Het is theoretisch onmogelijk om een gebruiker te traceren, waardoor je dus zonder enige zorgen transacties uit kunt voeren die niet openbaar mogen zijn;
 • Er wordt een libertair ideaal bereikt dat ervoor zorgt dat je kunt doen wat je wilt en dat niemand kan weten wat je hebt gedaan.

De nadelen

 • Het verifiëren van transacties duurt over het algemeen langer dan bij een normale cryptocurrency;
 • Vanwege de maatregelen die zijn genomen om de anonimiteit te garanderen, is de omvang van de blokken groter. Dit resulteert in een blockchain die veel groter is dan een niet-anonieme cryptocurrency;
 • Sommige landen hebben aangekondigd dat zij de strijd willen aanbinden met anonieme cryptocurrencies. Het is dus mogelijk dat deze anonieme cryptomunten toekomst in de nabije toekomst wordt bedreigd;
 • Veel oplichters zetten gestolen cryptocurrencies om in een anonieme cryptocurrency en zijn dan niet meer naar hen te herleiden;
 • Het kan moeilijk zijn om de status van je transactie bij te houden.

Waar kun je anoniem crypto kopen?

Wanneer je gebruik maakt van anonieme cryptocurrencies, moet je ze nog wel op een anonieme manier kunnen kopen. De meeste crypto exchanges vereisen namelijk registratie met het KYC-proces. Tijdens dit proces wordt de identiteit van de koper en verkoper van crypto vastgesteld. Bitvavo en Binance maken bijvoorbeeld gebruik van dit proces.

Op het moment dat je een anonieme cryptocurrency als Dash of Monero koopt bij Bitvavo of Binance, kan nog steeds je identiteit worden vastgesteld. Wanneer je dat liever niet wilt, kun je dus beter kiezen voor een andere crypto exchange.

Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je anoniem crypto kunt kopen, en deze zullen we natuurlijk met je gaan delen. Je bent hier immers gekomen om te weten te komen welke anonieme cryptocurrencies je het beste kunt gebruiken. 

Wanneer je anoniem crypto wilt kopen, dien je gebruik te maken van een gedecentraliseerde crypto exchange, ook wel DEX genoemd. Dit is een crypto exchange die niet beheerd wordt door een centrale autoriteit, maar door een blockchain. Je hoef jezelf niet te registeren om hier crypto te kopen.

Het enige dat je hoeft te doen om gebruik te kunnen maken van een DEX is naar het platform van de DEX gaan en een externe wallet koppelen. Hiervoor kun je een wallet gebruiken waarvoor je jezelf niet hoeft te registreren met persoonsgegevens, zoals MetaMask.

Op het moment dat je crypto gaat kopen en je wilt het écht zo anoniem mogelijk doen, kun je het beste nog gebruik maken van een TOR-netwerk of VPN-verbinding.

Dit zijn een aantal gedecentraliseerde exchanges waar je crypto anoniem kunt kopen:

 • Localbitcoins. Dit is een exchange die Bitcoin-kopers en -verkopers rechtstreeks met elkaar in contact brengt. Het is niet het platform dat je Bitcoins zal verkopen, maar het fungeert slechts als tussenpersoon. Je kunt dus je Bitcoins kopen zonder dat je identiteit wordt geverifieerd. De betaling wordt gedaan via PayPal of Western Union en je Bitcoins worden in je wallet gestort. Even voor de duidelijkheid: je kunt hier dus alleen anoniem Bitcoin kopen. Zorg er wel voor dat je een anonieme Bitcoin wallet gebruikt.
 • Paxful. Dit is een exchange waarmee je ook anoniem Bitcoin kunt kopen. Zij biedt haar klanten een optionele vertrouwelijkheidsclausule aan. Paxful is de tussenpersoon tussen de koper en de verkoper van Bitcoin. Betaling gebeurt via Western Union, PayPal, Skrill, Revolut of Remitly. Het maximumbedrag dat wordt aanvaard is beperkt, dus het is nodig om wat onderzoek te doen om te beginnen. Er is geen persoonlijke informatie vereist om jezelf op deze site te registreren.
 • Bisq. Dit is een toepassing die een peer-to-peer uitwisseling tussen kopers en verkopers van crypto voor fiat mogelijk maakt. Bisq wordt op je computer geïnstalleerd en zal niet om verificatie van je identiteit vragen. Het is echter noodzakelijk om via banken betalingen te verrichten om valuta over te maken.
 • UniSwap. Dit is een DEX die draait op de blockchain van Ethereum. Je kunt hier alle ERC20-tokens kopen die op Ethereum draaien. Het is niet nodig om hier een account te maken, en er zal ook niet om persoonsgegevens gevraagd worden.
 • PancakeSwap. Dit is een DEX die draait op de Binance Smart Chain (BSC). Je kunt hier alle BEP20-tokens kopen die op BSC draaien. Het is niet nodig om hier een account te maken, en er zal ook niet om persoonsgegevens gevraagd worden.
 • SundaeSwap. Dit is een DEX die draait op de blockchain van Cardano. Je kunt hier alle tokens kopen die op de blockchain van Cardano draaien. Het is niet nodig om hier een account te maken, en er zal ook niet om persoonsgegevens gevraagd worden.

Zijn anonieme cryptocurrencies legaal?

In veel landen zijn anonieme cryptocurrencies legaal. Maar de toekomst ervan is onzeker, vanwege het gebruik van deze cryptomunt voor kwaadaardige activiteiten. Monero en Zec, bijvoorbeeld, worden momenteel verboden door de Amerikaanse en Japanse autoriteiten. Toch zijn deze tokens niet illegaal in Japan, maar ze maken de handel vrij moeilijk.

Om de plaats van anonieme cryptocurrencies te kennen, is het noodzakelijk de werkwijze van de blockchain te begrijpen. Een blockchain is namelijk de registratie van alle transacties van een crypto in een grootboek. De records worden gecontroleerd door nodes; dat zijn duizenden met elkaar verbonden computers.

Bitcoin is ontstaan uit een blockchain die niet wordt bestuurd door een centrale autoriteit. Maar het probleem is dat deze blockchain openbaar is, voor iedereen toegankelijk. Deze transparantie doorbreekt elke vorm van anonimiteit.

Anonieme cryptocurrencies willen deze maas dichten door een nieuw systeem te ontwerpen dat volledige anonimiteit garandeert. Dit zorgt ervoor dat de transacties die worden uitgevoerd niet meer te herleiden zijn aan de uitvoerder van de transactie.

Hoe kies je de juiste anonieme cryptocurrency?

Om te investeren in anonieme cryptocurrencies, geven we je enkele tips die je kunt meenemen in je overweging. Allereerst moet je weten hoe je de blockchain van de cryptocurrency analyseert, evenals het verschil in het systeem tussen elke valuta. Maar aangezien we het hier hebben over een anonieme cryptovaluta, raden we je meer aan om te kijken naar het beveiligings- en privacy systeem dat de cryptocurrency je biedt.

Anonieme cryptocurrencies kunnen evolueren tot een ruilmiddel en die blijven een overgangsinstrument in een blockchain. Om een anonieme cryptocurrency te kiezen die alternatieven zijn voor openbare en publieke cryptocurrencies, hebben we hier de vijf beste tips die je kunt gebruiken voor het maken van een keuze:

 • Het nut van de munt. Kijk naar de concrete toepassingen van de cryptocurrency, de afzetmogelijkheden, en of hij in een bepaalde behoefte voorziet.
 • Beveiliging. Is de voor de cryptocurrency gebruikte blockchain betrouwbaar en schaalbaar? Dit is erg belangrijk om de anonimiteit ook in de toekomst te kunnen garanderen.
 • Het brede netwerk en de mate van decentralisatie. Wie zijn de investeerders in de munt en of de transacties gereguleerd zijn? Ook dit zegt veel over de duurzaamheid van een cryptocurrency.
 • Geloofwaardigheid. Kijk goed of het een wereld buiten de blockchain aantrekt. Wanneer niemand de cryptocurrency wil gebruiken, zegt dat al veel over hoe geloofwaardig deze munt is.
 • Bekendheid. Hoe zichtbaar is de munt voor de doelgroep? Hoe bekender een munt is, des te groter de kans dat het goed zit, en je de munt dus ook écht anoniem kunt gaan gebruiken.

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van ons artikel over anonieme cryptocurrencies. Wij hopen dat je veel geleerd hebt van ons artikel en hebt begrepen hebt hoe deze cryptocurrencies werken. Wanneer je op zoek bent naar een anonieme cryptovaluta, kun je in ieder geval altijd bij ons artikel terecht. Er staan genoeg verschillende cryptocurrencies in die je zou kunnen gebruiken.

Je zult daarnaast natuurlijk wel van een anonieme crypto exchange en wallet gebruik moeten maken. Wanneer deze nog steeds gekoppeld zijn aan jouw persoonsgegevens, heb je niks aan de anonimiteit van de cryptovaluta die je gebruikt.

In dit artikel hebben we je verteld welke exchanges en wallets je kunt gebruiken om volledig anoniem te blijven. Hierdoor heb je waarschijnlijk gemerkt dat het nog niet zo makkelijk is om volledig anoniem gebruik te maken van crypto, terwijl veel mensen denken dat crypto altijd anoniem is.

Anonimiteit wordt door veel handelaren nagestreefd om hun privéleven te verbergen. Door anoniem te willen blijven, zijn de vergoedingen echter duurder dan de huidige marktprijs. De transactietijd is langzamer met een geaccepteerde transactielimiet en de risico’s zijn groter. Je zult dus wel een prijs moeten betalen om anoniem te blijven.

 

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *