Cryptocurrency, metaverse, NFT

RMRK.app, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over RMRK

NFTs zijn een complete rage die in 2020 begonnen is en in 2021 flink doorgezet heeft. De omzetten op de grote NFT-marktplaatsen lopen in de miljoenen en iedereen wil een graantje meepikken. De artiesten en creators, de verzamelaars, blockchains games en noem maar op. NFTs hebben ook veel toepassingen, en we weten op dit moment niet eens welke toepassingen in de toekomst nog mogelijk zijn. Prijzen voor NFTs lopen ook de spuigaten uit, vooral kunst NFTs. Er is echter meer dan alleen maar kunst en games voor NFTs. RMRK.app komt met veel nieuwe ideeën voor NFTs. Ze brengen een toegevoegde waarde toe aan de toepassingen van hoe we NFTs tot nu toe kennen.

In deze blog ga ik het over het spannende en nieuwe project van RMRK.app hebben en het RMRK-token. Ik ga je uitleggen wat RMRK.app precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de RMRK-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het RMRK-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘RMRK.app (RMRK)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe RMRK.app werkt.

Wat is RMRK.app?

RMRK kun je vergelijken met een set van NFT-legoblokjes die NFT’s een oneindige uitbreidbaarheid geven. Je spreekt RMRK trouwens uit als ‘remark’. De RMRK.app wordt gehost op de Kusama-blockchain, het kanarienetwerk van Polkadot. Er zijn geen parachains of smart contracts nodig hiervoor. Met het kanarienetwerk wordt bedoeld dat Kusama een experimentele blockchain is voor Polkadot. Kusama is een geheel eigen blockchain die parallel loopt met Polkadot. Hier kunnen ontwikkelaars dApps, andere services en producten uitproberen. Het is ook sneller dan de Polkadot blockchain!

RMRK.app is dus een set NFT-lego’s die op zichzelf staan, maar waarmee de NFT-creator een systeem van willekeurige complexiteit kan bouwen wanneer hij ze samenvoegt.
Het is een reeks standaarden op de Kusama-blockchain, waardoor NFT’s:

 • Standaard door en op meerdere blockchains gebruikt kunnen worden.
 • Over rijke en interactieve multimedia beschikken.
 • Eeuwig durende liquiditeit hebben.
 • Voorwaarts compatibel zijn.

Deze NFTs zijn inzetbaar voor verschillende projecten, door de veelvuldigheid van toepassingen die mogelijk zijn.

Er zijn intussen al vier verschillende versies van RMRK, die ik zo meteen ga uitleggen. Ook de verschillende legos worden dadelijk besproken.

Dat de NFTs van RMRK ook toepassingen in de metaverse hebben mag niet als verrassing komen. De volgende video laat op een eenvoudige en tegelijkertijd duidelijke manier zien hoe virtueel vastgoedbeheer werkt. RMRK is van plan om een eigen metaverse op te zetten.

Wat zijn Kanaria NFTs?

RMRK.app is bezig om de volgende generatie te bouwen, de NFT 2.0. Een voorbeeld hiervan is hun Kanaria serie van NFTs, gebouwd zonder smart contracts. Dit is ook weer onderdeel van GameFi en zo past alles weer in elkaar! Hiervoor hebben ze een ‘initial collectible offering’ opgezet, een soort van ICO en daar hebben ze $2 miljoen mee opgehaald. Met de verkoop van de 99.999 Kanaria eieren hebben ze nog eens $4 miljoen opgehaald.

Een Kanaria is een digitaal ei dat je moet uitbroeden. Als je het emoticons stuurt, voegen deze meerwaarde aan het ei toe. Uiteindelijk zullen de eieren een vogel worden. Met de emoticons die je gestuurd hebt, kun je een beetje bepalen welke eigenschappen deze vogel heeft. Meer uitleg over de Kanarias kun je in de link vinden.

Deze NFT 2.0 serie kan het volgende doen:

 • NFTs kunnen andere NFTs bezitten.
 • NFTs kunnen naar instructies luisteren of deze aan hun ‘kinderen’ doorgeven.
 • Ze zijn een DAO, ze zijn gedeeld eigendom (fractioneel) maar worden door de groep gecontroleerd.
 • De NFTs kunnen reageren op emotie met voorwaardelijke weergavelogica (stuur 50 raket emoji’s naar een afbeelding van een maan en het kan je een maanbasis laten zien)
 • Een NFT kan meerdere bronnen tegelijk hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een e-book kunt maken met een audioversie. Verder zit er ook een Pdf-bestand in de NFT en een foto of cover met hoge resolutie. De omgeving waarin het wordt geladen, bepaalt welk deel automatisch wordt geladen.

Dit is een duidelijk voorbeeld van de willekeurige complexiteit die ik al eerder aanhaalde. Dit wordt bereikt met zogenaamde kunst legos.

Hieronder kun je korte video bekijken over de Kanarias.

Hoe werkt RMRK.app?

RMRK.app werkt op een interessante manier, zonder smart contracts. De manier waarop Kusama is gebouwd heeft onder andere een relais keten (relay chain). Zo worden alle parachains met elkaar verbonden. Deze verzorgen onder andere de veiligheid en dat functies gedeeld kunnen worden. De manier waarop Kusama is ontworpen laat echter niet toe dat er logica op deze blockchain geschreven wordt. Dus, zonder logica, ook geen NFTs op Kusama, tenzij ze een parachain gaan beheren.

Nu wordt echter duidelijk hoe RMRK een oplossing hiervoor gevonden heeft. Ze hebben een manier gevonden om logica wel op de blockchain toe te voegen. Hierbij wordt dan geen gebruikgemaakt van on-chain logica. Namelijk, blockchains die op Substrate gebouwd zijn hebben een ‘remark’ functie. Wanneer willekeurige berichten (of NFTs) naar de blockchain worden gestuurd, worden ze ‘remarked’, zonder de status of de waarden van de blockchain te veranderen. Laat ik dit duidelijker maken met een voorbeeld.

Graffiti kennen we vast wel. Graffiti van gangs bijvoorbeeld kan een wijk of gebied afgrenzen tussen twee of meerdere gangs. De gangs kunnen de graffiti lezen en begrijpen wat ermee bedoeld wordt.

RMRK werkt op een vergelijkbare manier. Omdat ze zonder smart contracts werken, hebben ze het volgende gevonden. De blockchain bestaat uit blokken, en op deze blokken zet RMRK-graffiti. Informatie wordt dus niet opgeslagen in de blockchain zelf, maar aan de ‘zijkant’ van de blokken als graffiti. Ze veranderen zo niets aan de opslag van de blockchain, maar worden naast de blokrecords opgeslagen op de harde schijven van de nodes. RMRK heeft nu speciale tools die de informatie op een speciale manier kan interpreteren. Ze begrijpen deze informatie op een andere manier dan een externe waarnemer.

De regels voor de interpretatie hiervan worden specificaties of normen genoemd, en RMRK is zo een set regels. RMRK houdt zich dus bezig met het toepassen van regels op opmerkingen. Dit wordt dan blockchain-graffiti genoemd op substraat gebaseerde blockchains zoals Kusama of Polkadot.

Wat zijn de 4 versies van RMRK?

De 4 verschillende versies waar RMRK uit bestaat, ga ik nu kort bespreken.

 • RMRK 1.0 — Standaard NFT zoals op Ethereum te vinden is maar met toevoeging van on-chain emotes ( een soort emoji’s voor NFTs).
 • RMRK 2.0
 1. Multifunctioneel.
 2. Verandert over tijd.
 3. Is eigenaar van andere NFT’s.
 4. Kan andere NFTs uitrusten met voorwerpen.
 5. Kan veranderen door voorwaarden, regels en emoties.
 6. Multi-chain
 7. Milieuvriendelijk
 • RMRK 2.1 — Zou in november 2021 uitgebracht moeten worden.
  1. Ondersteunt on-protocol royalties.
  2. Kan bieden via het protocol.
  3. Staat openbare (open) collecties toe.
  4. Kan tijdelijk uitgeleend worden.
  5. Multimedia
  6. Gebruikersgerichte verkoop (beperkt wie kan kopen).
 • RMRK 3.0 — Is een volledige herschrijving van RMRK-logica met behulp van smart contracts (Solidity). Deze zorgen voor opname in EVM-ketens zoals Moonriver, en FRAME Pallets (Substrate, Rust) voor opname in de oorspronkelijke runtimes van ketens. Solidity en Rust zijn programmeertalen. Dit zou in het begin van 2022 moeten uitkomen.

Hieronder kun je een NFT-collectie zien op de Singular marktplaats van RMRK.

NFT collectie op RMRK.app

singular.rmrk.app

Wat zijn de verschillende legos die RMRK.app gebruikt?

RMRK.app gebruikt verschillende legos om hun NFTs te bouwen. Hieronder korte beschrijvingen van de NFTs en op welke versie van RMRK ze kunnen draaien.

Nested NFTs

Dit zijn de NFTs die andere NFTs kunnen bezitten. Het is ook een NFT die andere NFTs helpt om hun uitvoermedia te wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan een in-game personage die een rugzak bezit waar weer drankjes inzitten. Deze in-game persoon kan behalve de rugzak met de drankjes ook weer andere NFTs bezitten en uitrusten, zoals een helm. Dit functioneert voor de RMRK 2.0 versies en hoger.

On-chain emotes

Vergelijk dit met on-chain emoji’s die je naar een NFT kunt sturen. Elke gebruikersinterface die deze specificatie uitvoert, kan het volledige scala aan ontvangen emotes weergeven. Hierdoor wordt sociale mechanica en relatieve prijsbepaling over NFT’s mogelijk gemaakt. Dat betekent dat als een NFT een bepaalde hoeveelheid van emotes ontvangt, hij in waarde kan stijgen en een hoger niveau in een game bereikt, of zeldzamer wordt. Dit is al bij RMRK 1.0 ingevoerd.

Multi-resource NFTs

NFT’s kunnen verschillende outputs hebben die ook afhankelijk kunnen zijn van de context. Stel in één NFT voer je drie verschillende media in. Een e-boek als een pdf-bestand, een foto als boekomslag en een muziekbestand. Als je uploadt naar Audible, kun je de muziek beluisteren. Bij Kindle kun je het boek lezen. Als je het echter upload in een omgeving die verder geen functies kan lezen, zie je de boekomslag, of de foto.

Deze NFTs hebben nog meer toepassingen, bijvoorbeeld met logo’s of foto’s. Ze kunnen over tijd het logo of de foto laten veranderen. Deze NFTs kunnen gebruikt worden voor RMRK 2.0 en hoger.

Voorwaardelijke weergave (conditional rendering)

Dit is de mogelijkheid om bepaalde voorwaarden toe te passen op de uitvoer van een NFT. Je kunt nu twee of meer van de lego NFTs combineren. Bijvoorbeeld de “On-chain emotes” en de “Multi-resource NFTs”.  Je plaatst nu twee verschillende foto’s in de NFT, eentje van een wielrenner in de wedstrijd en eentje van dezelfde wielrennen die winnend over de streep komt. De NFT kan zo geprogrammeerd worden dat als hij 50 hartjes emoji’s krijgt, je de juichende wielrenner ziet. Je kunt het dan nog verder programmeren door bij 100 emoji’s met hartjes in plaats van ogen, de achtergrond van regen in zon te laten veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is beschikbaar vanaf RMRK 2.1.

NFTs als een DAO

NFT’s op RMRK kunnen worden omgezet in fungibele tokens (tokens die hetzelfde zijn, en niet meer uniek zijn, zoals een NFT). Nu kun je deze tokens gebruiken om functies van de NFTs te besturen. De gemeenschap kan bijvoorbeeld besluiten dat een NFT een bepaald zwaard krijgt in plaats van een ander zwaard. Of er kan gestemd worden over de te gebruiken instrumenten, tonen enzovoorts bij een audio NFT. De royalty’s die dit opbrengt kunnen dan proportioneel verdeeld worden door een zelf te programmeerbare sleutel in te voeren. Dez functie is pas voor RMRK 3.0 beschikbaar.

Je kunt RMRK minten op de Singular marktplaats.

Nog een voorbeeld van Singular.

NFT collectie op RMRK marktplaats Singular

https://singular.rmrk.app/

Wat is het RMRK-token?

Het RMRK-token heeft verschillende toepassingen zoals beheer en je kunt het gebruiken om mee te staken. Als RMRK zijn metaverse heeft, kun je het ook in de metaverse staken. Het token is op 15 september 2021 gemint en onder andere verspreid naar de oorspronkelijke Kanaria NFT kopers.

Er zijn 10 miljoen RMRK en 95% is al in omloop. De marketcap midden november 2021 is $271,329,633. Het token wordt op de volgende manier verdeeld, zoals op de afbeelding te zien is. Wat opvalt is dat het team maar 5% krijgt dat ook nog eens over twee jaar geblokkeerd is. Dit is een goede zaak en laat zien dat het team volledig toegewijd is aan het project. Ze zullen niet opstappen met de behaalde inleg van de token verkoop.

RMRK-token distributie

https://paulscryptocalls.com/en/project-review/rmrk/

Wat is de koers van het RMRK-token?

Als je in het RMRK-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het RMRK-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 28 september 2021 met een koers van $0. en ging dezelfde dag naar $7.45. De voorlopige ATH werd op 14 november 2021 met een koers van $38.81 na een stijging van maar liefst 191% tijdens die week. Daarna is de koers ook weer een klein beetje gezakt en op het moment van schrijven, 18 november 2021 is de koers $28.65.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 300 op plek 282. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het project goed in elkaar zit en tot nu toe uniek is. Ook het feit dat NFTs en de metaverse zwaar in de belangstelling staan, helpt mee Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het RMRK-token kopen?

Het RMRK-token is op Bitvavo en Binance nog niet te koop, maar wel op Gate.io en KuCoin. Ze gaan actief op zoek om op verschillende DEX’en terecht te komen, zodra de vereiste parachain-functionaliteit actief is. Voor CEX’en gaan ze geen actief beleid voeren, maar elke CEX die ze wil noteren kan dat doen.

Hoe kun je het RMRK-token het beste bewaren?

Het RMRK-token kan niet op een hardware wallet zoals Trezor of Ledger opgeslagen worden op dit moment.

Je kunt natuurlijk je RMRK-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online of mobiele wallets gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.
De volgende wallets ondersteunen RMRK op dit moment.

Deze zijn voor een mobieltje.

Wie zit in het team achter RMRK.app?

Het team bestaat uit 10 leden, waarvan er drie ontwikkelaars zijn. Ze hebben collectief een flinke ervaring in Web3.

  • BRUNO ŠKVORC — Oprichter en hoofd ontwikkelingen. Sinds 2018 actief in crypto en ervaring in veel verschillende projecten, sommige die hij ook zelf heeft opgezet.
  • YURI PETUSKO — Medeoprichter en CTO en ontwikkelaar met ruime ervaring in zijn vakgebied.
  • YURI G. — Wordt ook genoemd als medeoprichter en is ontwikkelaar.

Conclusie

RMRK is op dit moment zeker het toonaangevende project voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie van NFTs. Ze verrichten baanbrekend werk en hebben volgens mij alles mee voor een grote toekomst. Ze brengen NFTs naar een nieuw niveau en voorzien NFTs met uiterst waardevolle en nieuwe toepassingen. De RMRK 3.0 versie gaat spannend worden als hij uitkomt.

Met de verschillende legos brengen ze NFTs tot leven. Alleen maar een stuk kunst in een NFT zetten kan iedereen, met hun technologie, maken ze NFTs weer spannend en opwindend. De metaverse die ze plannen, ik kan er nauwelijks op wachten, ze hebben me nu toch wel heel erg nieuwsgierig gemaakt. Hun NFTs zullen ook zonder problemen in bijna alle games gaan passen. Dit zorgt natuurlijk weer voor meer waarde. Het token is volgens mij nog niet aan zijn plafond, zeker niet met deze kleine voorraad van 10 miljoen en 85% in handen van de gemeenschap! Als je in RMRK-tokens wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek.

Als alle plannen van RMRK live gaan, zullen meer partnerships komen en het zal mij niet verbazen als RMRK alles in zich heeft om de NFT op zijn kop te zetten.

Heb je nog vragen over RMRK.app, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Please follow and like us:
Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *