Cryptocurrency

Axelar, wat is dat?

In de huidige crypto wereld zijn twee zaken belangrijk, Web3 and cross-chain. Gebruikers en ontwikkelaars hoeven op een bepaald moment niet meer te weten op welke blockchain ze zijn. Voor wat ze op dat moment nodig hebben, moet automatisch de snelste en/of de goedkoopste manier gevonden worden. Dus je switcht de hele tijd tussen blockchains, zonder dat je het in de gaten hebt. Dat is nog helemaal niet zo gek, want op het GeckoCon van CoinGecko eerder dit jaar, werd dit aangekondigd door een paneel. Het Cosmos ecosysteem is daar al goed mee bezig, met hun internet of blockchains of IBC. Binnen het Cosmos ecosysteem neemt het Axelar protocol dit heel serieus en werkt aan cross-chain oplossingen.

Het zal niet als een verrassing komen dat ik het in deze blog ga hebben over Axelar en het AXL-token. Ik ga je uitleggen wat Axelar precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de AXL-koers onder de loep nemen en waar je het AXL-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Axelar (AXL)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een korte video bekijken die laat zien hoe Axelar werkt.

Wat is Axelar?

Axelar is een blockchain die deel uitmaakt van het Cosmos ecosysteem. Cosmos heeft zich als doel gesteld om het internet van blockchains of ICB tot stand te brengen. Daarbij speelt cross-chain een grote rol. Binnen hun ecosysteem zijn alle blockchains al met elkaar verbonden. Dit is deel van de IBC en ze noemen het ook zones. Van de 53 zones staat Axelar al op plaats drie als we het over IBC-volume hebben. Osmosis is de leider met $5.6 miljoen, direct gevolgd door de Cosmos Hub zelf, met $3.1 miljoen. Axelar brengt al $1.29 miljoen in het laatje. Als we naar het totale aantal transacties kijken, staat Axelar op plaats zeven. Met andere woorden, ze spelen al een belangrijke rol in het Cosmos ecosysteem.

Het protocol wil een overkoepelend netwerk zijn voor Web3. Daarbij willen ze een algemene routering en beveiliging aanbieden. Ze willen data kunnen uitwisselen en alle codes moeten vertaald kunnen worden. Verder moet het ook net zo schaalbaar zijn en naadloos in elkaar overlopen, zoals dat nu ook in Web2 gebeurt. Axelar wil dat echter ook op een decentrale manier doen. Ze gaan dus proberen om alle ecosystemen en bijbehorende apps, activa en de gebruikers een interoperabel netwerk aan te bieden. Zij zijn dan de spin in het web, met hen als overlay netwerk. Het virtuele netwerk dat alle andere netwerken met elkaar verbindt.

Cross-chain infrastructuur

Hun doel is om de infrastructuur te bouwen die de volgende miljard mensen in Web3 welkom heet. Dit gaan ze op drie manieren bereiken.

  1. Ze gaan het makkelijk en eenvoudig maken voor ontwikkelaars om in te pluggen en met andere blockchains te praten.
  2. Ontwikkelaars die dApps bouwen bieden ze cross-chain opties aan.
  3. Gebruikers kunnen naadloos de diverse apps uit verschillende netwerken gebruiken.

Op de volgende afbeelding zie je de verschillende zones in het Cosmos ecosysteem. Hier kun je duidelijk zien welke belangrijke positie Axelar inneemt bij het totale IBC-volume.

Axelar map of zones

https://mapofzones.com/home?columnKey=ibcVolume&period=24h

Hoe werkt Axelar?

Axelar verbindt blockchains met elkaar. Hun doel is om je met één wallet alle netwerken kunt gebruiken. Dus bijvoorbeeld met je Phantom (Solana) of MetaMask transacties op Osmosis maken. Deze interoperabiliteit werkt omdat ze een ‘gateway’ installeren op elke aangesloten blockchain. Als gebruiker stuur je een bericht naar een ‘gateway’ op de oorspronkelijke blockchain. Axelar validators keuren dit bericht goed op de blockchain van bestemming. Op deze manier worden bruggen tussen blockchains overbodig gemaakt.

Het permissieloze overlay-netwerk van Axelar

Axelar heeft twee functionele lagen en hier vinden we dan drie belangrijke componenten terug. Laten we eerst de twee lagen bekijken.

  1. Het Axelar netwerk
  2. De API’s die er bovenop draaien.

De kern van Axelar is een permissieloos overlay-netwerk. Daar zijn de drie component belangrijk voor. Die werken dan weer samen met de twee net genoemde lagen. Hier zijn de drie componenten.

  1. De validators die het decentrale netwerk ondersteunen en transacties uitvoeren. Ze zijn ook belangrijk bij het cross-chain gateway-protocol. Hun verantwoordelijkheid is onder andere het lezen en bewerken van de gateway smart contracts.
  2. De gateway smart contracts zorgen voor alle verbindingen tussen het Axelar netwerk en de aangesloten blockchains. De validators lezen de binnenkomende transacties. Als ze tot consensus komen over de geldigheid van een transactie, schrijven ze naar de bestemmingsblockchain dat de transactie doorgevoerd kan worden. Zo zijn de validators en de gateways dus ook twee belangrijke lagen voor de infrastructuur.
  3. Het gereedschap voor de ontwikkelaars, of de API’s. Deze draaien bovenop op de validators en gateways. Hier horen ook de SDK’s bij. Dit zijn de ‘Software Development Kits’. Deze verschaffen de ontwikkelaars een gemakkelijke toegang tot het Axelar netwerk. Hiermee kunnen activa, zoals crypto of NFT’s, ontgrendeld of vergrendeld worden. Daardoor kunnen ze tussen twee verschillende verstuurd worden, op twee verschillende blockchains. Cross-chain in de puurste vorm.

De volgende afbeelding laat goed zien hoe het Axelar netwerk de spin is in deze cross-chain functie. IBC is alleen voor het Cosmos ecosysteem bedacht. Axelar gaat daarbovenuit en linkt naar elke blockchain, ook buiten de IBC.

Axelar

https://axelarscan.io/

Wie zit er in het Axelar Team?

Het team van Axelar is vrij uitgebreid. Op hun website staan al 26 personen. Daarvan zijn er 19 ingenieur. Dat is inclusief de twee mede-oprichters. Laten we die twee eerst even onder loep nemen.

  • Sergey Gorbunov — Hij is een ook mede-oprichter van Algorand. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling. Hij heeft diverse crypto protocollen en standaarden geschreven. Op de UWaterloo was hij assistent-professor en op het MIT heeft hij een PhD.
  • Georgios Vlachos — Ook hij is mede-oprichter van Algorand. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van het consensusmechanisme. Hij was daar ook hoofd van de wiskunde afdeling. Hij heeft ook op het MIT gestudeerd en heeft daar een BSc en MS Eng in computertechnologie. Zo zorgt Galen Moore voor alle media-artikelen. Hij is journalist en was deel van het managementteam bij CoinDesk. Kate Stapleton is verantwoordelijk voor de gemeenschap en was Vicepresident van het Blockchain Education Network.

Het team ziet er internationaal uit, met onder andere twee ingenieurs uit Thailand en diverse andere landen. Ook de personen die geen ingenieurs functie vervullen, hebben hoge opleiden genoten en beschikken over een uitgebreide ervaring. Andere functies zin onder andere marketing, zakelijke ontwikkeling (goed bedeeld met drie personen) en zakelijke operaties. Verder is er ook nog een ondersteunend team. Een sterk team met een uitgebreide ervaring. Dat zal ook zeker nodig zijn om de doelstellingen te halen.

Wat is het AXL-token?

Het AXL-token is het native token van de Axelar blockchain. Let echter op, er is ook een ERC-20 variant die door verschillende beurzen wordt aangeboden. Daar wordt meestal de wAXL ticker voor gebruikt. Er zijn echter ook beurzen die het ERC-20 token gewoon als AXL aanbieden.

Er zijn in totaal 1 miljard tokens waarvan er op dit moment 84 miljoen in omloop zijn. De market cap is $44.5 miljoen.

Het AXL-token heeft vier functies.

  1. Het wordt gebruikt om transacties mee te betalen en alle andere kosten om het netwerk te gebruiken. Gebruikers betalen deze kosten aan de validators.
  2. Voor staken en bestuur. AXL-token houders hebben stemrecht en kunnen hun stem uitbrengen op voorstellen om bijvoorbeeld het protocol aan te passen of te upgraden.
  3. Het wordt gebruikt om beloningen uit te betalen. Bijvoorbeeld aan validators.
  4. Bouwers van het ecosysteem worden ook beloond met het AXL-token. Diegenen die bijdragen aan de gemeenschap krijgen ook een beloning in de vorm van het AXL-token.

Het token zorgt er ook voor dat het netwerk beveiligd wordt, door het token te staken. Het helpt mee om het protocol decentraal te maken. Hoe meer verschillende houders er zijn, hoe meer tokens ze kunnen delegeren aan decentrale validators. Aansluitend kunnen ze dan invloed uitoefenen op de koers van het protocol door hun stem uit te brengen. De levensduur van het protocol wordt door het token gewaarborgd. De tokenomics zijn zo ontworpen dat het hele protocol door het AXL-token onderhouden of doorgesmeerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het valideren van blokken. Verder bevordert het de groei van het eigen ecosysteem. Ontwikkelaars worden aangemoedigd om Axelar APIs te gebruiken bij het ontwikkelen cross-chain apps. Hiervoor ontvangen ze dan het AXL-token.

AXL-tokenomics

Hieronder kun je zien hoe het token verdeeld werd.

AXL-token distributie

https://medium.com/@axelar-foundation/an-overview-of-axl-token-economics-4dc701c9054d

Het team kreeg 17% en de Axelar firma 12.5%. Dat is best veel. Investeerders kregen ook bijna 30%.

Op de volgende afbeelding kun je de uitgave van het AXL-token zien, deze loopt van 4 jaar voor het team tot zes maanden voor de openbare verkoop.

 Axelar token

https://medium.com/@axelar-foundation/an-overview-of-axl-token-economics-4dc701c9054d

Wat is de koers van het AXL-token?

Als je in het AXL-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het AXL-token werd bij CoinMarketCap pas op 27 september 2022 genoteerd met een koers van $0.769362. De volgende dag stond het op $0.5484 en op de 29 september alweer op $0.8762. Het was dus meteen even een flipperkast. Het zakte toen naar $0.62 om op 9 oktober zijn voorlopige ATH te bereiken met een koers van net onder $1, namelijk $0.996839. Daarna is de koers ook weer gezakt en op het moment van schrijven, begin december 2022 is de koers $0.5294.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 400 op plek 364. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het de meerwaarde van het Cosmos ecosysteem heeft en een goed plan heeft. Het is echter nog vroeg dag voor Axelar, dus ze hebben ook nog flink wat te bewijzen. Ik denk echter dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het AXL-token kopen?

Het AXL-token is nog niet op Bitvavo en Binance te koop, maar wel op Binance US. Diverse toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Huobi, Coinbase of MEXC Global. Maar ook op de actieve en interessant Gate.io beurs. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Osmosis of Uniswap waar je een AXL-paartje kunt vinden.

Let er echter wel op dat er ook een ERC-20 token variant van AXL is. Als een beurs dit aanbiedt, gaat het meestal met de ticker wAXL, zodat je weet dat het om de ERC-20 variant gaat. Er zijn echter ook een paar beurzen, waar ze de ERC-20 variant nog steeds als AXL aanbieden. Dus even goed op letten, het is flink wat extra werk om een ERC-20 AXL of wAXL token naar de native versie om te zetten. Hier is een uitleg in het Engels van het Axelar team om van ERC-20 naar het native token te gaan. Dit kan van belang zijn als jet AXL-token wilt staken binnen het Cosmos ecosysteem. Als je het AXL-token wilt staken, is hier een goede uitleg van het team, maar wel in het Engels.

Hoe kun je het AXL-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hardware wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je AXL-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet voor het Cosmos ecosysteem zoals Keplr, Solflare of Trust Wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Ik heb het over het Axelar protocol en het AXL-token gehad. Axelar probeert een systeem op te zetten dat cross-chain en interoperabiliteit mogelijk maakt. Als gebruiker moeten we door Axelar naadloos tussen blockchains en netwerken kunnen wisselen. Het is nog een jong project dat in het Cosmos ecosysteem zijn plek gevonden heeft. Dat geeft meteen een goede basis met de opzet van Cosmos en hun IBC.

Omdat ze vrij nieuw zijn, hebben ze ook nog veel te bewijzen, maar toch heb ik vertrouwen in Axelar. Ze zijn ambitieus en hebben een sterk team. Cross-chain is zeker geen luchtkasteel en wordt al veel toegepast. Axelar gaat er een Web3 jasje aan geven, en er zal veel vraag naar zijn. Dit zou dan ook tot een goede ontwikkeling van het AXL-token moet zorgen. Zeker op de lange termijn. Dit is echter geen garantie of dat ook zal gebeuren. Daarom, als in dit token wilt investeren, doe dan goed zelf je eigen onderzoek, want ik been geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over Axelar en het AXL-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!