Home » Blog » Wat is Thorchain? Uitleg RUNE koers en verwachting en alles wat je moet weten over RUNE

Wat is Thorchain? Uitleg RUNE koers en verwachting en alles wat je moet weten over RUNE

Thorchain

Één van de belangrijkste onderwerpen op het gebied van cryptocurrency, is zonder twijfel een goede werking van de blockchains. Dit is een ontwikkeling die een grote stempel zou moeten zetten op de blockchain- en cryptorevolutie die op dit moment aan de gang is. Thorchain draagt eraan bij om deze stempel te zetten, door middel van zijn platform en token (RUNE). We leggen je in dit artikel alles uit over Thorchain, en vertellen je ook waar je het beste het RUNE-token kunt kopen.

Wat is Thorchain?

Thorchain is een onafhankelijke blockchain welke is gebouwd met behulp van de Cosmos SDK die zal dienen als een cross-chain gedecentraliseerde exchange (DEX). Het maakt gebruik van een geautomatiseerde market maker (AMM) model, wat lijkt op de eerste iteraties van Bancor (BNT) of Uniswap. 

Dit model stelt handelaren in staat om transacties uit te voeren tussen verschillende asset pools met behulp van het RUNE-token. Dit is het enige tussenpersoon dat bij de transactie komt kijken. Het platform beloont ook liquiditeitsverschaffers (LP’s). Dit zijn degenen die activa storten of ‘staken’ aan beide zijden van een liquiditeitspool, met een deel van de handelsvergoedingen.

Team

Het Thorchain-team is gevestigd in Australië, maar de leden zijn voornamelijk anoniem om zo het project beter te kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Boegbeelden, oprichters en persoonlijkheden ondermijnen het vermogen van een project om te decentraliseren. De transparantie willen ze tot uiting laten komen in andere aspecten, zoals de cashflow, code en onderzoek.

Toch zorgt dit er ook voor dat er veel cryptofanaten zijn die besluiten niet in Thorchain te investeren. Het is namelijk voor veel beleggers belangrijk te weten wie er achter het project zit, om zo onderzoek te kunnen doen naar de kwaliteiten van het team. En dat is logisch, want vaak slagen projecten met getalenteerde teamleden eerder dan wanneer een team uit onbekenden bestaat.

Wat is een DEX?

DEX staat voor Decentralized Exchange, en is een gedecentraliseerde crypto exchange. In tegenstelling tot gecentraliseerde crypto exchanges, kan een DEX ook cyberaanvallen doeltreffender bestrijden. Bovendien zijn zij beter beschermd ten aanzien van veiligheid, privacy en autonomie. De meerderheid van de DEX (90% van de meest actieve DEX’en) worden gehost op het Ethereum-netwerk. 

Wanneer je bijvoorbeeld Ethereum voor Bitcoin wilt ruilen, zullen bepaalde functies de verschillende tarieven vergelijken die door de DEX’en worden aangerekend, en overgaan tot de ruil met degene die het beste tarief biedt. Uiteindelijk is het platform een eenvoudige interface die een koper en een verkoper met elkaar in contact brengt. Hiervoor heb je niet meer nodig dan een login, een wachtwoord en een crypto-wallet. De keerzijde is dat DEX’en trager zijn dan gecentraliseerde beursplatformen, vooral wanneer er veel verkeer is.

Daarnaast kan er makkelijker iets misgaan tijdens een transactie dan op een gecentraliseerde exchange. Dat komt doordat je veel meer stappen uit moet voeren op een DEX. En de stappen die je moet uitvoeren zijn ook nog eens redelijk ingewikkeld.

De RUNE-token

RUNE is het native token van het Thorchain-platform. Ze zijn van plan om het RUNE token te publiceren in overeenstemming met de BEP-2 standaard op Binance Chain. In het Thorchain -ecosysteem fungeert RUNE als een nutstoken. Het wordt gebruikt om swap te betalen, deel te nemen aan governance, en validators te belonen.

Wat is het RUNE-token?

Thorchain is een project waarvan de brandstof niemand minder is dan de RUNE cryptocurrency. Dat is voordelige door de goede werking ervan, maar ook voor het beheer van de liquiditeitspools die nodig zijn om het op te zetten. Dit alles onder het motto dat op de website is vermeld en dat aangeeft dat zijn nut zijn waarde zal creëren, en zijn waarde de kracht van zijn ecosysteem zal zijn.

Het team achter Thorchain geeft aan dat ‘RUNE de basisvaluta is en moet worden geleverd bij elk activum in de pools. Zonder een eigen valuta zou elk activum moeten worden gepoold met alle andere activa, wat uiteindelijk zou resulteren in honderden nieuwe pools voor één enkel nieuw activum, waardoor de liquiditeit zou verwateren.’

Tot nu toe lijkt het succes er dan ook duidelijk te zijn. De RUNE-munt presteert goed sinds de officiële lancering in juli 2019. De waarde is van 40,025 gestegen tot een bedrag van bijna $14 in april 2021. Dat betekent een stijging van meer dan 94.000%, wat een ontzettend forse stijging is. 

De koers van RUNE

Wanneer je erover nadenkt om RUNE te kopen, wil je natuurlijk eerst weten wat de koers is. Niemand wil namelijk te veel betalen voor RUNE. Daarom kun je voor de koers van RUNE het beste naar CoinMarketCap gaan:

Waar worden RUNE-tokens voor gebruikt?

thor-work

Een blockchain publiceert natuurlijk alleen maar zijn eigen munt of token wanneer het een doel heeft. Dat geldt voor Thorchain niet anders. Ze hebben daarom ook verschillende functies gevonden voor het RUNE-token:

  • RUNE-token komt terug in alle CLP-pools om liquiditeit te creëren.
  • Validatoren moeten het RUNE-token gebruiken om te worden geïmplementeerd en deel uit te maken van de validatorreeks.
  • Deze validators of blokproducenten zullen verantwoordelijk zijn voor het valideren van transacties en het creëren van blokken binnen het Thorchain Blockchain netwerk.
  • Het RUNE token wordt gebruikt om transactiekosten te betalen binnen het Thorchain blockchain netwerk.
  • Het RUNT-token wordt gebruikt om handelsvergoedingen, transitievergoedingen en liquiditeitsvergoedingen te betalen wanneer gebruik wordt gemaakt van de diensten van Thorchain.
  • Het RUNE-token wordt gebruikt om deelnamekosten en liquiditeitshubs te betalen.
  • Het RUNE-token wordt gebruikt om liquiditeitsvergoedingen te betalen voor RUNE-tokenhouders in laag 1-liquiditeitspools en laag 2-liquiditeitshubs.
  • Het RUNE-token wordt gebruikt om validators te belonen. Het bedrag van de betaalde RUNE Token Rewards hangt af van het aantal tokens dat elke validator aanvankelijk inzet. Dit helpt om validators aan te moedigen meer te handelen en te spelen. Zie hieronder hoe de reward nodes te werk gaat.

thor2work

Waar kan ik RUNE kopen?

Wil je het token van Thorchain kopen? Dat kan op verschillende crypto exchange, zoals Binance, Coinmerce en Bitvavo. Wij raden je aan om te kiezen voor Binance of Bitvavo. Deze twee crypto exchanges bieden namelijk de beste veiligheid en hoogste liquiditeit. Binnen enkele klikken heb je RUNE-tokens in je bezit.

Het is ook mogelijk om RUNE te kopen op een gedecentraliseerde exchange, zoals Uniswap, Thorswap of Sushiswap. Zoals we al eerder zeiden, is de kans dat de aankoop fout gaat stukken groter op een DEX. Je moet namelijk veel meer stappen doorlopen, die voor sommige lastig uit te voeren zijn. Daarom kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld Bitvavo of Binance.

Hoe kan ik mijn RUNE bewaren?

Wanneer je RUNE wilt bewaren in een wallet, kun je dit in de meeste gevallen doen door gebruik te maken van de wallet van de crypto exchange die je gebruikt voor je aankoop. Denk bijvoorbeeld aan de wallet van Binance of Bitvavo. Het is ook mogelijk om RUNE te bewaren in een MetaMask-wallet, al moet je dan wel de Binance Chain toevoegen aan de wallet. Doe je dit niet, dan zul je de tokens ook niet kunnen terugvinden in je MetaMask wallet. Echter is het opslaan van jouw tokens en munten in een software wallet (ook wel hot wallet genoemd) niet de beste en veiligste manier.

Wil je jouw RUNE namelijk wel graag op een veilige manier bewaren? Dan kun je beter gebruik maken van een hardware wallet, wat ook wel bekend staat als een cold wallet. Deze wallets zijn namelijk vele malen veiliger dan een hot wallet, doordat deze losgekoppeld kunnen worden van het internet. Het is in feite een USB-stick, die je fysiek kunt bewaren. Door de hardware wallet in een kluis op te bergen, zijn jouw RUNE-tokens beveiligd tegen hackers. Je moet er in dat geval natuurlijk wel voor zorgen dat je jouw hardware wallet niet kwijtraakt.

Hoe werkt Thorswap?

Op het eerste gezicht is dit gedecentraliseerde platform niet meer dan een Uniswap-achtige Automated Market Maker (AMM). Thorswap heeft ook een functie om meer liquiditeitsverschaffers aan te trekken. Ook heeft het de mogelijkheid om uitwisselingen (swaps) uit te voeren zonder orderboek of transactiehistoriek. Het is in dit geval ook mogelijk om deze transacties uit te voeren tussen twee cryptocurrencies die zich niet op dezelfde blockchain bevinden. Zo kan er bijvoorbeeld een transactie uitgevoerd worden tussen ETH en BTC. Er zijn projecten waarbij dit niet mogelijk zou zijn, en op dat gebied loopt Thorswap dus voorop.

HowThorChainWorks

Het principe van Thorswap is eigenlijk heel simpel. Het is allemaal gebaseerd op het netwerk genaamd Chaosnet. Deze is in staat om uitwisselingen uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van systemen van derden. Alles volgens een procedure die via een tussenliggende uitwisseling in zijn RUNE cryptocurrency gaat. Dit geeft een ETH/RUNE/BTC-achtige werking die snel genoeg is om niet het risico te lopen te lijden onder een vertraging als gevolg van marktvolatiliteit. En allemaal in één manipulatie. 

Een oplossing die de komende tijd moet worden getest. Maar het opent de weg naar oneindige mogelijkheden op het gebied van een grotere mogelijkheid om transacties uit te voeren tussen blockchains. Dit zonder de structuur of de grondbeginselen te hoeven veranderen. En misschien zelfs om ook de huidige kosten van het Ethereum netwerk te omzeilen. 

Echter wil het Thorchain-project het daar niet bij laten. Andere mogelijkheden zouden binnenkort aan het platform dat nog in ontwikkeling is moeten worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de Asgard-wallet die een efficiëntere verbinding met het Chaosnet mogelijk moet maken. Het is ook in staat om de opslag van cryptocurrencies van verschillende blockchains in een gemeenschappelijke ruimte te ondersteunen. Veel voordelen dus ten opzichte van de concurrenten (zoals Uniswap) die Thorswap dus heeft.

Lancering van het ChaosNet-netwerk

In april 2021 stond de officiële lancering van het Multichain Chaosnet van het Thorchain-project op de agenda. Dit nieuws was overschaduwd door de aanstaande beursgang van Coinbase. Maar dit mag niet overschaduwen wat een keerpunt kan zijn in deze steeds veranderende markt. Want in dit geval gaat het om het aanbieden van de allereerste tool in zijn soort die ervoor moet zorgen dat men zich geen zorgen meer hoeft te maken over de oorspronkelijke blockchain van een cryptocurrency.

Een evenement geregistreerd onder de hashtag #BRINGTHECHAOS vond plaats, en dat had geresulteerd in een virtueel feest dat voor de gelegenheid was georganiseerd. Dit was om te vieren wat de gemeenschap de MCCN noemt. Dit staat voor MultiChain ChaosNet.

De toekomst van cryptocurrency

De toekomst van het cryptocurrency universum zal gecombineerd moeten worden in multi-chain modus. Een behoefte aan een goede werking die centraal staat in de huidige ontwikkeling ervan. Die stuit nog te vaak op het hermetische karakter van de blockchains waarop alles is gebaseerd. Dit geeft aanleiding tot talrijke experimenten die trachten dit probleem te omzeilen. Dit om in staat te zijn directe uitwisselingen uit te voeren tussen elke cryptocurrency, ongeacht hun native blockchain. Een gebied waarop het Thorchain-project wel eens een kleine revolutie zou kunnen betekenen. 

Het is moeilijk om je weg te vinden in de veelheid van blockchains waarop nog meer cryptocurrencies zijn gebaseerd. Dit in een markt die het hoofd probeert te bieden aan de storingen van de belangrijkste van hen. Een Ethereum netwerk dat moeite heeft om de ontwikkeling van DeFi en de transacties van zijn duizenden ERC-20 en NFT-tokens te ondersteunen. Een realiteit die geboorte geeft aan nog meer blockchains. Maar dat is nog geen antwoord op het probleem van de mogelijkheid om eenvoudig van de ene naar de andere te gaan.

Conclusie

Gebruikerservaring is een grote uitdaging voor alle soorten Blockchain-projecten. Veel projecten die op het eerste gezicht een goed idee lijken te hebben, lopen hier vaak toch nog op vast. Thorchain doet veel testen en onderzoek om de gebruikerservaring te optimaliseren, zodat handelaren, stakers en swappers zo blij mogelijk zijn. Tegelijkertijd moedigen ze hen aan om de projectinterface te gebruiken. Op lange termijn zullen mensen echter ook hun eigen interface met het Thorchain-netwerk kunnen creëren.

De kracht van Thorchain is nog steeds een volledig liquide, rechtenvrije, gedecentraliseerde blockchain die niet wordt beïnvloed door marktmanipulatie. Dat is ook precies de reden dat veel mensen al hebben besloten om te investeren in RUNE. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen, en wat de koers in de komende tijd zal gaan doen.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven