Home » Blog » Wat is Serum? Uitleg SRM koers en verwachting en alles wat je moet weten over SRM

Wat is Serum? Uitleg SRM koers en verwachting en alles wat je moet weten over SRM

serum

Wanneer jij cryptomunten koopt, doe je dat dan op een gedecentraliseerde crypto exchange? Of kies je toch voor een gecentraliseerde exchange, zoals Binance of Bitvavo? Steeds meer mensen zien de voordelen van een gedecentraliseerde crypto exchange in, en maken hier dan ook steeds vaker gebruik van.

Serum is een van de verschillende gedecentraliseerde crypto exchanges die de crypto wereld rijk is. In dit artikel leggen we je uit wat Serum is, welke tokens het heeft en waar je deze kunt kopen.

Wat is Serum?

Serum is een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange (DEX) welke is gebouwd op de Solana blockchain. Serum is een van de eerste grote projecten die is gebouwd op Solana en ondersteunt ook andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Ethereum. Omdat het een van de eerste projecten op deze blockchain was, waren er veel mensen die nog veel twijfels hadden bij de werking van het project. Echter heeft de blockchain en het project zich al enige tijd bewezen. Dit komt mede door het voordeel dat Serum heeft ten opzichte van andere gedecentraliseerde crypto exchanges.

Want in tegenstelling tot andere DEX’en is de handel bij Serum gebaseerd op het orderboek, zoals op gecentraliseerde exchanges. Het kan tussen 50 en 65.000 transacties per seconde verwerken, wat tegelijkertijd ook de huidige TPS van de Solana blockchain is.

Serum exchange heeft momenteel ongeveer 30 verschillende munten die je allemaal kunt handelen tegen USDT of USDC. Iedereen kan zijn eigen DEX creëren boven op de Serum DEX en extra handelsparen ondersteunen met behulp van de instructies die zijn beschreven op Serum Academy. Er zijn meer dan 18 Serum DEX’en tot nu toe en Serum DEX is ook beschikbaar op Android en iOS-apparaten via de Coin98 mobiele app.

Hoe werkt Serum?

Het is belangrijk op te merken dat Serum DEX nog in ontwikkeling is en dat de werking ervan waarschijnlijk zal worden beïnvloed door de veranderende rol in de blockchain en projecten daaromheen. Er zijn drie fundamentele mechanismen die de basis zijn van de Serum DEX. Zie hieronder een korte video hoe Serum werkt.

SPL-tokens

De cryptovaluta die je ziet op Serum DEX zoals YFI, USDC en USDT zijn geen ERC-20 tokens, maar SPL-tokens. SPL-tokens op Solana zijn net als ERC-20 tokens op Ethereum. Alle niet-SPL-tokens die op het DEX-serum worden gebruikt, worden verpakt voor gebruik op Solana-gebaseerde protocollen, op dezelfde manier als Bitcoin wordt verpakt voor gebruik op Ethereum-gebaseerde protocollen.

Crypto wrapping kan eenvoudig worden opgevat als het geven van je crypto aan een lener die dan een gelijke hoeveelheid tokens op een andere blockchain mint (creëert).

Cryptocurrencies van andere blockchains kunnen worden omgezet in SPL-tokens en op twee manieren worden verhandeld op de DEX Serum: met behulp van de FTX-uitwisseling of met behulp van de Metamask-browserextensie/wallet.

In beide gevallen heb je de Sollet.io wallet nodig, die ook wordt gebruikt om te communiceren met het DEX Serum. De Sollet.io-wallet is geen browserextensie en vereist geen softwaredownload. Het is volledig web-based.

De FTX-exchange biedt SPL-gewikkelde versies van populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Chainlink. Zoals je misschien al geraden hebt, is FTX de bewaarder die de Bitcoin, Ethereum, enz. bewaart die je verstrekt om wrapped SPL-versies te maken die je kunt gebruiken op Serum DEX. Deze worden in je Sollet.io-wallet gestort als je ze mined via de FTX-exchange.

Elk ERC-20 token kan worden omgezet in een gelijke wrapped SPL-token met behulp van de Metamask wallet. Wanneer je dit doet, worden jouw ERC-20 tokens vergrendeld in een smart contract op Ethereum. Vervolgens zal de Sollet.io wallet van het SPL-token gelijke tokens creëren die je kunt gebruiken in de DEX van Serum.

Serum IEO

Serum organiseerde twee gelijktijdige eerste uitwisselingsaanbiedingen (IEO’s) voor het SRM-token op 11 augustus 2020. Deze aanbiedingen vonden plaats op de FTX- en BitMax-exchanges. Elke exchange verkocht 3 miljoen SRM’s tegen een prijs van ongeveer $0,11 per token. Met in totaal 6 miljoen verkochte SRM’s werd 660.000 dollar opgehaald. Voor beide IEO’s was KYC vereist en voor beide beurzen werd een maximum van 1800 deelnemers vastgesteld.

Verdeling van de tokens

srm

Tijdens de voorverkoop werd er ongeveer 4% van de totale voorraad van 10 miljard SRM’s opgehaald. Er is natuurlijk ook nagedacht over de resterende tokens van Serum. De resterende tokens (dus de overige 96%) werden op de volgende manier verdeeld:

  • 20% werd gereserveerd voor het team en de adviseurs.
  • 22% werd gereserveerd voor projectmedewerkers.
  • 27% werd gereserveerd voor stimuleringsfondsen voor ecosystemen.
  • 27% werd gereserveerd voor een partner- en samenwerkingsfonds.

Slechts 1% van de totale Serum-voorraad is momenteel in omloop. Dit omvatten 161 miljoen SRM’s. Binnen dit aantal vallen ook de SRM’s die tijdens de IEO zijn verkocht, maar ook de SRM’s die al te koop zijn op de crypto exchanges.

In de loop van de tijd zijn er nog meer tokens bijgemaakt. Er werden nog eens 825 miljoen SRM-tokens uit de kast getrokken om gebruikers aan te moedigen het Serum-platform verder uit te bouwen (door bijvoorbeeld gretig gebruik te maken van de Coin98-app).

De resterende 99% van de SRM’s die niet in omloop zijn, zullen tot augustus 2021 volledig worden opgesloten. Na die datum zullen de resterende MRS lineair worden vrijgespeeld over een periode van zes jaar. Dit is gedaan om de levensvatbaarheid van het Serum-project op lange termijn te waarborgen. Zo zal er altijd een goede balans zijn tussen de vraag en het aanbod van het token, wat de prijs van SRM ten goede komt.

Staken van SRM

Serum DEX heeft een tamelijk uitgebreid stakingssysteem. Om te beginnen moet je, om een node te worden, 10 miljoen SRM’s inzetten, waarvan 1 miljoen in de vorm van een MSRM. Iedereen kan zijn eigen node creëren door leider te worden en anderen de nodige SRM’s naar zijn node te laten delegeren om een validator te worden. Voor elke node geldt een maximum inzet van 100 miljoen SRM.

Nodes hebben twee functies op het Serum netwerk: het ondersteunen van cryptocurrency uitwisselingen tussen blockchains en het laten draaien van het netwerk. De tweede functie verwijst naar het feit dat orders op de Serum DEX niet automatisch worden uitgevoerd vanwege de aard van de Solana-blockchain: zij moeten handmatig worden geactiveerd door een derde partij, in dit geval een andere node.

Hoewel de beloningen voor de nodes niet vastgesteld zijn, is het jaarlijkse rendementspercentage vastgesteld op 2% per jaar, met maximaal 13% extra op basis van de prestaties van de node. Deze opbrengsten zijn afkomstig van een deel van de ecosysteemvergoeding van Serum, die momenteel is vastgesteld op 10%. Deze vergoeding kan in de toekomst door een stemming in de gemeenschap worden gewijzigd. Het lijkt erop dat SRM’s momenteel alleen op de FTX-beurs kunnen worden geplaatst.

Stemmen met SRM

In het kader van de verkiezingen kunnen de nodes voor serumvalidatie worden ingesteld op ‘voting’ of ‘delegated participation’. Bij stemgerechtigde nodes kan het aan het node gedelegeerde SRM onafhankelijk van de leider van de node stemmen. Alle gedelegeerde RS’en op gedelegeerde nodes stemmen automatisch op dezelfde wijze als de masternode voor een bepaald voorstel stemt. De stemming vindt plaats via het platform van Serum.

vote-serum

Het kost 50.000 RS om een voorstel in te dienen, wat wordt afgetrokken van het totale bedrag dat op het spel staat voor een node. Meer dan 60% van het totale aantal SRM’s dat momenteel in het spel is, moet voor het voorstel stemmen, wil het worden aangenomen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, worden de 50.000 SRM’s aan de node teruggegeven. Als het wordt afgewezen, worden de 50.000 SRM’s verbrand. Nodes kunnen wijzigingen in de protocolregels voorstellen, zoals vergoedingen.

Serum (SRM) Koers

Hoe kun je Serum (SRM) kopen?

Als je op zoek bent om SRM-tokens te kopen, kun je dat het beste doen op Binance en Bitvavo. Natuurlijk worden deze tokens ook op andere crypto exchanges aangeboden, al zijn deze niet zo veilig als Binance en Bitvavo. Daarnaast bieden deze twee crypto exchanges ook nog eens de grootste liquiditeit voor SRM.

Het is ook mogelijk om SRM te kopen op een gedecentraliseerde crypto exchange. Echter is de kans dat het hier fout gaat velen malen groter, gezien je veel meer stappen moet doorlopen. Daarnaast is er ook geen klantenservice waar je op terug zou kunnen vallen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voor je daadwerkelijk een gedecentraliseerde crypto exchange gaat gebruiken. Sinds September 2021 kun je nu ook Serum kopen op Bitvavo. Doe dat hieronder.

Hoe kan ik SRM opslaan?

Als je jouw SRM wilt opslaan, heb je op dit moment nog niet al te veel opties. SRM is een token gebaseerd op Solana, en Solana is een nieuw project. SRM is ook een van de eerste cryptocurrencies die gebouwd zijn op de Solana-blockchain. Er zijn daarom helaas nog maar weinig wallets die deze tokens ondersteunen.

Wil je voor een smartphone wallet gaan? Dan kun je het beste gebruik maken van de Coin98 app. Andere opties zijn de Sollet.io web wallet. Ook deze wallet ondersteunt de SRM-tokens. Als je voor de veiligste keuze wilt gaan, kies je voor een hardware wallet. Echter zijn er nog maar weinig hardware wallets die SRM-tokens ondersteunen. Let daarom goed op voordat je besluit om SRM op een hardware wallet te storten.

Is de Serum DEX veilig om te gebruiken?

Serum is een gedecentraliseerde exchange. In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen, hoef je jouw geld niet naar de exchange te sturen om cryptocurrencies te kunnen kopen. Je moet je echter nog steeds bewust zijn van je veiligheid, bijvoorbeeld door je seed phrase en wachtwoord voor je Sollet wallet veilig te bewaren.

Aan de andere kant worden gedecentraliseerde exchanges niet gecontroleerd door een enkele entiteit, dus als je een fout maakt, zoals het verzenden van je cryptocurrencies naar het verkeerde adres, zal er niemand zijn om je te helpen.

De roadmap van Serum

Het draaiboek voor het Serum-project lijkt in vijf delen te zijn verdeeld. Deel één en twee zijn reeds voltooid. Deel één is de lancering van de Serum token en Serum DEX. Deel twee is het slaan van een brug tussen de kanalen, het openen van de deur voor de ontwikkeling van DEX door derden op Solana, en de invoering van ecosysteembeurzen voor veelbelovende projecten in verband met Serum.

Van de overige drie delen is momenteel alleen het derde zichtbaar. Het is de bedoeling om bekende DEX-voordelen te implementeren, zoals gedecentraliseerd lenen en uitlenen, yield farming en zelfs de integratie van geautomatiseerde market maker smart contracts (dit is de technologie achter huidige DEX’en zoals Uniswap). Het is onduidelijk wanneer het derde deel voltooid zal zijn, aangezien het Serum-project geen specifieke tijdlijn heeft.

Een specifiek element dat ontbreekt in de huidige roadmap werd opgemerkt in Serum’s white paper en promotievideo, namelijk twee unieke tokens, SerumBTC (FBTC) en SerumUSD (FUSD). Beide zullen ‘echt gedecentraliseerde’ tokens zijn die respectievelijk Bitcoin en USD vertegenwoordigen.

Terwijl de details van de eerste optie iets speculatiever zijn en een reeks eeuwigdurende futurescontracten omvatten, zal de tweede optie haar prijs eenvoudigweg baseren op een mandje van stablecoins. Dit zorgt ervoor dat er geen centraal faalpunt is voor stablecoins.

Meer in het algemeen hoopt Serum genoeg aandacht te vestigen op Solana om andere projecten ervan te overtuigen erop voort te bouwen. Sam Bankman-Fried onderzoekt ook de mogelijkheid om Sushiswap op Solana te lanceren met de hulp van de gemeenschap. Het is niet duidelijk hoe de gecentraliseerde routekaart van Serum zal samengaan met het gedecentraliseerde beheer van het protocol, dat ook nog in de kinderschoenen staat.

Conclusie

Serum is een zeer ambitieus project. Het Serum project heeft nog een lange weg te gaan. De Serum DEX staat nog in de kinderschoenen, maar er wordt vooruitgang geboekt. Het aantal op Serum gebouwde DEX’en is in een maand tijd gegroeid van een handvol naar bijna 20. Je vindt de Serum DEX ook terug op CoinMarketCap.

Wij zijn erg benieuwd naar de rol die Serum gaat spelen binnen de markt van gedecentraliseerde crypto exchanges. Er zijn veel exchanges die ver boven Serum staan, zoals Uniswap en PancakeSwap. Het is lastig om als nieuwkomer boven hen te komen. Echter is het meer dan mogelijk wanneer Serum goed begrijpt wat de markt nodig heeft, en hun product hier vervolgens op aanpast. De toekomst zal ons vertellen welke kant het op gaat. Tot die tijd zullen we dus nog moeten wachten.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven