Home » Blog » Wat is Bancor? Uitleg BNT koers en verwachting en alles wat je moet weten over BNT

Wat is Bancor? Uitleg BNT koers en verwachting en alles wat je moet weten over BNT

bancor-crypto

Bancor is een blockchainprotocol dat zijn gebruikers de mogelijkheid biedt om direct vanuit het netwerk een omzetting van transacties te doen. Bancor wil liquiditeit naar de cryptocurrency markt brengen met zijn Smart token, wat de Bancor Network Token (BNT) is. Het klinkt je misschien nog redelijk vaag, maar na het lezen weet jij precies wat Bancor is.

Wat is Bancor?

Het Bancor-protocol is een platform voor het creëren van Smart Tokens (slimme munten) en het verstrekken van muntliquiditeit. Het stelt gebruikers in staat om slimme munten te creëren die onmiddellijk kunnen worden ingewisseld voor andere cryptomunten. Je hoeft niet te zoeken naar een koper of verkoper die de munten zou willen kopen of verkopen. Bovendien kunnen nieuwe munten worden verhandeld op het moment dat zij worden gecreëerd. De makers van nieuwe munten hoeven dan niet te wachten tot ze op een exchange genoteerd staan en er belangstelling voor hun munt is. Bancor maakt de weg vrij voor de handel in kleine en onbekende munten.

Om de liquiditeit van deze tokens te beperken heeft het Bancor-netwerk smart contracts opgezet, welke zelf de Smarts Tokens creëren. Deze Smarts Tokens zijn dus een nieuw type crypto-token dat specifiek voor het Bancor-protocol is bedoeld.

Het Bancor-protocol wordt uitgevoerd door een tweekoppige organisatie. Deze organisatie bestaat uit een bestuur en een adviesraad, welke beide gevestigd zijn in het kanton Zug in Zwitserland. We vertellen je verder in dit artikel meer over de mensen die deel uitmaken van het team.

Het project werd gefinancierd door een ICO die plaatsvond in de zomer van 2017. Het succes van de ICO maakte de snelle lancering van het Bancor-protocol mogelijk, dat de lage liquiditeit waar een deel van de tokens last van hebben wil aanpakken. De liquiditeit van elk token, cryptomunt of zelfs aandeel, staat voor de mogelijkheid om het activa snel te kunnen kopen of te verkopen zonder dat de prijs ervan al te zeer wordt beïnvloed. Hieronder een korte uitleg wat Bancor nou eigenlijk inhoudt.

Wat is het probleem dat Bancor wil aanpakken?

Bancor wil steun bieden aan de liquiditeit die momenteel bestaat op de markt voor cryptocurrency’s. Liquiditeit is niet zozeer een probleem voor de grote valuta’s als Bitcoin of Ethereum, omdat er altijd kopers en verkopers zijn die deze valuta’s willen verhandelen. Het is echter wel een probleem voor de duizenden andere tokens die slimme en gedecentraliseerde doelen kunnen dienen, maar niet genoeg marktaandacht hebben getrokken om liquide te zijn.

De liquiditeit van een token wordt bepaald door de constante aanwezigheid van kopers en verkopers. Een token met een hoge liquiditeit is een token dat je gemakkelijk op elk moment kunt kopen of verkopen. Het tegenovergestelde is geldt voor tokens met lage liquiditeit.

Het Bancor-team vindt dat de meeste tokens moeilijk te verhandelen zijn en daarom buiten de boot vallen. Hun protocol heeft tot doel deze tokens te integreren door te helpen hun liquiditeit vast te stellen. Het team ziet een toekomst voor zich met miljoenen tokens die lokaal zeer efficiënt, maar wereldwijd verhandelbaar zijn.

Het Bancor Team

Het Bancor-team bestaat uit een bestuur en een raad van advies. De Raad van Bestuur bestaat uit vier personen die gevestigd zijn in Zug (Zwitserland). We vertellen je meer over de personen die in het team van Bancor zitten:

 • Bernard Lietaer. Hij is een Belgisch ingenieur, econoom, auteur en professor. Bernard is gespecialiseerd in monetaire systemen en promoot het idee dat gemeenschappen hun eigen lokale munteenheden moeten creëren.
 • Eyal Hertzog. Eyal is de product-architect van het project en is bekend door het mede-oprichten van het video sharing bedrijf Metacafe. Eyal was ook medeoprichter van Appcoin, een project vergelijkbaar met Bancor dat gebruik maakt van door gebruikers gegenereerde markten en privévaluta’s.
 • Guy Benartzi. Guy is medeoprichter en wordt genoemd als stichter van het spelletjesbedrijf Mytopia. Guy was ook medeoprichter van Particle Code (een ontwikkelingsstudio in Tel Aviv, Israël).
 • Guido Schmitz-Krummacher. Guido is leider van de Stichting Bancor Protocol, die zich bezighoudt met verschillende zakelijke ondernemingen in Zwitserland. Zijn betrokkenheid in de cryptowereld omvat die van Bancor evenals een leidende positie in het crowdfunding netwerk, Tezos (XTZ).
 • Tim Draper. Tim is een bekende durfkapitalist en oprichter van Draper Associates, en zit samen met 9 anderen in de adviesraad.

De voordelen van Bancor

Er zijn veel voordelen van Bancor te noemen. Het lost namelijk een probleem op waar veel tokens en munten last van hebben. Dit zijn de grootste voordelen van Bancor:

 • Bancor heeft een ernstig probleem vastgesteld: de lage liquiditeit van sommige tokens en munten. Het biedt een oplossing waar veel mensen wat aan gaan hebben.
 • Er is een breed scala aan ERC-20 tokens beschikbaar. Bancor is een zegen voor sommige onbekende tokens die last hebben van lage liquiditeit.
 • Het Bancor-team heeft de veelbelovende innovatie omtrent het gebruik van Smart Tokens ontwikkeld. De methode van prijsaanpassing verschilt van die van een exchange, aangezien er geen shorts mogelijk zijn op de cryptomunten en tokens.

De nadelen van Bancor

Iedere technologie kent nadelen, zo ook Bancor. Het is aan jou om te bepalen of deze nadelen opwegen tegen de voordelen die Bancor kent. Dit zijn de grootste nadelen van Bancor:

 • Het heeft een minimalistische conversie-interface. Er is geen platform als zodanig en dus geen handel mogelijk behalve conversies.
 • Geen fiat storting mogelijk, en je moet dus een munteenheid hebben die wordt ondersteund door de Smart Tokens voordat je een transactie kunt doen.
 • Het gebruik van het Bancor-protocol vereist een goede kennis van het Ethereum-ecosysteem. Daarom moeten de meeste mensen nog veel kennis opdoen voordat ze ook daadwerkelijk van Bancor gebruik kunnen maken.

Hoe werkt Bancor?

Bancor is een vrij bekend project, en veel mensen willen hier maar al te graag gebruik van maken. Dat is logisch, maar toch zijn er maar weinig mensen die begrijpen hoe Bancor precies werkt, gezien het lastig te begrijpen is. Het is geen uitwisseling van slimme munten met andere munten. Het is een protocol dat waarde en liquiditeit geeft aan nieuwe munten. De huidige uitdaging is om nieuwe munten te matchen met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. De kloof is zo groot en de omloop van een belang in een nieuw gecreëerde munt zo klein dat de munt niet meteen kan worden verhandeld. Er is een regelmatig proces en een regelmatige strategie nodig om de belangstelling van de gebruikers op te wekken en de oplage te verhogen voordat de munt op de lijst wordt geplaatst en waarde heeft. Bancor is dus een protocol dat dat verandert.

Liquiditeit

Het maakt niet uit hoe groot het handelsvolume van het smart token is. Het is altijd liquide, waardoor kleine tokens actief en in omloop kunnen blijven. Bancor schakelt de tussenpersoon uit, zoals de exchanges, omdat het gebruik maakt van synchrone prijsvorming. Het haalt de noodzaak om een smart token te matchen met andere valuta’s weg, waardoor gebruikers direct kunnen beginnen met het uitwisselen en verhandelen met deze valuta’s. Dit is vooral een zegen voor de kleine tokens, omdat zij juist last hebben van een lage liquiditeit.

Bancor Network Token (BNT)

Het Bancor-protocol heeft zijn eigen munteenheid, de BNT. BNT is de allereerste Smart Token op het Bancor netwerk en is in handen van alle andere Smart Tokens. Het BNT werd op 17 juni 2017 gelanceerd, en dient als het hub-token voor het Bancor Network. Alle tokens in het netwerk kunnen worden omgezet naar en van BNT. Dit kan gebeuren tegen een koers die wordt berekend door de Bancor-formule.

Het Bancor-protocol ondersteunt alle tokens volgens de ERC-20-standaard van Ethereum. Elk aangemaakt Smart Token is een ERC-20 token en dus compatibel met alle andere ERC-20 tokens. We weten al dat een Smart Token onmiddellijk kan worden omgezet naar andere tokens. Het kan echter ook worden omgezet in elk van de tokens die verbonden zijn met zijn tokens, enzovoort. Dit creëert een netwerk van gekoppelde tokens dat snelle en geautomatiseerde conversies mogelijk maakt.

Je kunt Smart Tokens zien als geld dat geld vasthoudt. Zij houden reserves aan op dezelfde wijze als een centrale bank valutareserves aanhoudt en deze onderling omwisselt.

Bancor en BNT-muntliquiditeit

Bancor zorgt voor de liquiditeit van tokens door de noodzaak weg te nemen voor kopers en verkopers om een ruil te laten plaatsvinden (zoals bij cryptocurrency exchanges). In plaats daarvan kun je op elk moment direct een transactie doen via smart contracts op het netwerk.

Bancor’s protocol zorgt voor deze liquiditeit door het programmeren van een constante reserve ratio (CRR) in alle Smart Token contracten. De CRR voorkomt dat Smart Tokens hun reserves uitputten, en er dus niks overblijft voor mogelijke kopers.

Terwijl de tokens door verschillende smart contracts gaan, worden de prijzen berekend door een set van formules en algoritmen (welke beschikbaar zijn in de white paper van het project). Deze formules zijn speciaal ontworpen om de omzetting te garanderen en tegelijk uitputting te voorkomen.

Het omzetten van tokens op het Bancor netwerk

Je kunt toegang krijgen tot het netwerk en transacties uitvoeren tussen de ondersteunde tokens via de Bancor-app. Het is mogelijk om verschillende transacties te realiseren. Zo zou je bijvoorbeeld een ERC-20 token als DragonChain kunnen omzetten naar EOS. Maar het is ook mogelijk om andere transacties te verwezenlijken.

Je kunt in de app eenvoudig selecteren welke tokens je met elkaar wilt omruilen, waarna het protocol van Bancor verschillende verzoeken aan verschillende smart contracts doet. De eerste aanvraag zet DRGN om in een Smart Token dat de DRGN in bewaring houdt. Het Smart Token wordt vervolgens geliquideerd naar een ander Smart Token dat EOS in bewaring houdt. Wanneer de reeks transacties is voltooid, ontvang je EOS.

Hoe kan Bancor gebruikt worden?

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat KLM en Dela Airlines crypto gaan gebruiken en dat hun airmiles worden opgeslagen als ERC-20 tokens. Dat is goed mogelijk, en brengt ook nog eens heel veel voordelen met zich mee. Met het Bancor-protocol zou een gebruiker dan de Nederlandse airmiles kunnen inwisselen voor airmiles van Delta Airlines, zonder dat iemand op dat moment ook daadwerkelijk deze ruil moet uitvoeren. Het is dus voor gebruikers veel makkelijker om op ieder moment een ruil te kunnen uitvoeren. Normaliter zouden de tokens van Delta Airlines eerst beschikbaar moeten zijn, voordat deze met elkaar geruild konden worden.

Waar kan ik BNT kopen?

BNT is een vrij populair token dat bij verschillende crypto exchanges te koop is. Zo kun je BNT kopen op de grote en bekende exchanges als Binance en Bitvavo. Hier kun je naast BNT ook ontzettend veel andere cryptomunten en tokens kopen. Het zijn namelijk een van de grootste crypto exchanges die onze wereld rijk is. Het is daarnaast ook mogelijk om BNT te kopen in een DEX, zoals Uniswap, Sushiswap en Pancakeswap. Je kunt het vervolgens opslaan in bijvoorbeeld de MetaMask wallet. Het via een DEX kopen, is echter wel stukken lastiger uit te voeren. Sinds Augustus kun je nu ook BNT kopen op Bitvavo.

Hoe kan ik BNT opslaan?

We mogen van geluk spreken dat BNT een ERC-20 token is. Hierdoor kun je BNT in vrijwel iedere wallet opslaan; zowel software als hardware wallets. Het ERC-20 token is namelijk het token dat op de Ethereum blockchain draait, en ook direct het meest gebruikte token in de wereld van cryptocurrencies.

Wanneer je veel BNT in bezit hebt, is het aangeraden om deze in een hardware wallet op te slaan. Zo zorg je ervoor dat hackers hier niet bij kunnen komen wanneer de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat met internet. Je kunt de BNT ook in een software wallet opslaan, zolang je deze goed beveiligd.

Conclusie

Bancor is een protocol dat de creatie van slimme tokens mogelijk maakt die kunnen worden ingewisseld voor andere crypto-tokens zodra ze zijn gecreëerd. Alle munten zijn beschikbaar voor verhandeling op het moment dat ze worden gecreëerd met behulp van het Bancor-protocol. Het is niet nodig om te handelen en een tegenbod te vinden of de prijs van het nieuwe token te matchen met de bestaande munten om deze goed te kunnen handelen. Het protocol regelt dit allemaal in real time en helpt gebruikers elke munt te verhandelen die ze maar willen. Op deze manier wil Bancor ervoor zorgen dat ook kleine tokens kunnen profiteren van de groei van de cryptowereld.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven