Home » Blog » Wat is Blockstack? Uitleg STX koers en verwachting en alles wat je moet weten over STX

Wat is Blockstack? Uitleg STX koers en verwachting en alles wat je moet weten over STX

Er komen steeds meer nieuwe toepassingen voor blockchain bij. En deze toepassingen hebben niet altijd wat met cryptocurrency’s te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan NFT’s voor games, of DeFi-oplossingen voor de verzekeringssector. Nu is er ook een groot blockchain project dat bezig is met het uitvinden van een nieuw soort internet. Dat project is ontwikkeld door een groep computerwetenschapper van Princeton, en staat beter bekend als Blockstack.

We leggen je in dit artikel meer uit over wat Blockstack is, hoe het werkt en wat je kunt doen met dit crypto project. Aan het einde van dit artikel weet je ook precies hoe jij zelf het token van dit project, STX, kunt kopen en waar je het kunt bewaren.

Wat is Blockstack (STX) 

Het idee achter Blockstack (STX) is dat gebruikers eigenaar moeten kunnen zijn van en controle moeten hebben over hun gegevens die op het internet zijn opgeslagen. Blockstack is gecreëerd om het concept van blockchain aan te passen aan alle elementen waaruit het internet bestaat, en heeft als doel een ecosysteem te bouwen waarbinnen gedecentraliseerde applicaties (dApps) zichzelf verder kunnen ontwikkelen. In plaats van dat ontwikkelaars moeten vertrouwen op servers van derden om met hun gegevens te kunnen werken, vervangt het systeem de vertrouwenspunten die gebruikers gewoonlijk toegang geven tot informatie via blockchains.

De belangrijkste reden waarom de traditionele methode van online gegevensbeheer als problematisch wordt beschouwd door het team van Blockstack, is dat niet alle verbindingen goed beveiligd zijn. Er komen zelfs regelmatig lekken boven water, waardoor duidelijk wordt dat er ontzettend veel gegevens van gebruikers op straat zijn komen te liggen.

Hoewel het systeem in 2013 werd bedacht en gecreëerd, krijgt Blockstack eigenlijk pas meer aandacht sinds 2019, toen de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission), wat de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten is, zijn token-aanbieding van 28 miljoen dollar goedkeurde. Dit was een ongekende beslissing die nog niet eerder heeft plaatsgevonden.

Hoe werkt Blockstack (STX)?

Zoals te verwachten valt, kan het ambitieuze doel om de huidige werking van het internet te vervangen en verbeteren niet worden bereikt zonder een stevige basis. Blockstack (STX) bevat daarom vele componenten en protocollen, die er stuk voor stuk toe bijdragen dat gebruikers volledige controle krijgen over hun gegevens en identiteit. Met dit systeem en een uitgebreide set hulpmiddelen kunnen gebruikers in minder dan een uur van “nul naar dApp” gaan, zoals Blockstack zelf zegt. Enkele elementen waar het systeem bekend om staat zijn de Stacks blockchain, de STX-token, zijn door de gebruiker gecontroleerde opslagoplossing (Gaia), en de blockstack authenticatie functie

De Stacks Blockchain

Het volledige Blockstacks (STX) systeem is gebouwd op de Stacks Blockchain, die de wereldwijde consensus en lagen coördineert en het eigen token van het systeem mogelijk maakt. Consensus wordt gehandhaafd door de Tunable Proofs-functie, die de blockchain in staat stelt om de verkiezing voor een leider in te stellen. Dit betekent dat verschillende mechanismen kunnen worden gebruikt en aangepast. Op deze manier integreert de blockchain de hashing kracht van het Proof of Work (PoW) mechanisme. Zo wil Blockstacks toch het beste uit al bestaande technieken halen. Daarbij zorgt het er ook voor dat het juist de nadelige functies links laat liggen.

Het eigen protocol bevat zowel een PoW-consensus als Proof of Burn (PoB), waarbij de onderliggende tokens naar een niet-verspreidbaar adres worden gestuurd wanneer transacties zijn gevalideerd. In plaats van rekenkracht te gebruiken, worden Bitcoins in zekere zin verbrand als brandstof. Als de transactie van een miner overeenkomt met een ‘winnend’ blok, ontvangt hij een beloning voor het werk dat hij heeft geleverd. Zie hieronder hoe de ecosysteem werkt van Blockstacks.

how-blockstacks-work

Gaia

Gaia is het door de gebruiker gecontroleerde opslagsysteem van Blockstack. Het maakt interacties mogelijk tussen private gegevenskluizen, gehost door individuele gebruikers en toepassingen. Dit betekent dat de datakluizen in kwestie niet rechtstreeks op de blockchain worden opgeslagen, die alleen de locatie van de gegevens in Gaia registreert en niet de gegevens zelf.

Het idee is te profiteren van gevestigde cloud-serviceproviders en hun infrastructuren zonder hen te hoeven vertrouwen of de gegevens daadwerkelijk aan hen toe te vertrouwen. Ook hier haalt Blockstack weer goedwerkende functies uit al bestaande software.

Blockstack authentificatie

Blockstack (STX) vormt een ecosysteem waarin gebruikers moeten worden geauthentiseerd om verbinding te kunnen maken met dApps, waardoor een optimaal beveiligingsniveau wordt gegarandeerd. De methode in kwestie bevat unieke identificaties met universele gebruikersnamen. Een public key ontsluit de software in plaats van een wachtwoord. De Blockstack-authenticatie wordt volledig beheerd door de blockchain zelf en door het Blockstack-naamgevingssysteem. Dit laatste is een register van identiteiten en toepassingen dat als functie heeft gedecentraliseerde openbare sleutels te verspreiden.

The Token Stacks (STX)

Token Stacks werd gelanceerd in 2017 en is uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke functies van Blockstack. Stacks bieden gebruikers de mogelijkheid om hun tokens in te wisselen voor een verscheidenheid aan acties die zij wensen uit te voeren. Het kan gaan om transacties, registraties van digitale activa, verankering van de app-keten en uitvoering van smart contracts.

In overeenstemming met AML (Anti-Money Laundering) en KYC (Know Your Customer) wetten, wordt de verkoop van Stacks tokens gereguleerd door de SEC. Dit houdt een bevestigingsproces in. Hoewel sommigen dit als een van de nadelen van Blockstack kunnen beschouwen, betekent het werken met goedkeuring van de SEC dat STX kan worden verkocht met de uitgifte van openbare oproepen. Dit vertegenwoordigt een voordeel van Blockstack ten opzichte van Bitcoin en zal helpen bij de lancering van nieuwe cryptocurrencies en blockchains die het succesmodel van Blockstack (STX) kunnen benutten.

Waarom zou je Blockstack (STX) gebruiken?

Blockstack (STX) wordt voornamelijk gebruikt om gedecentraliseerde blockchain-toepassingen te bouwen, welke beter bekend staan als dApps. Het systeem beschrijft zichzelf als een full-stack computing protocol voor het bouwen van een nieuwe generatie applicaties waarin ontwikkelaars en gebruikers op een eerlijke en veilige manier kunnen samenwerken. Met Blockstack krijgen ontwikkelaars en gebruikers hun digitale rechten terug en profiteren ze van protocollen en ontwikkelingstools die zijn gemaakt om hun vrijheid te garanderen.

Concreet gezegd krijgen Blockstack-gebruikers digitale sleutels die het hele digitale leven van hen zal beschermen en hen in staat stellen alle software en toepassingen te gebruiken waarmee zij willen communiceren. Deze sleutels zorgen voor gemak en veiligheid. De belofte van een gedecentraliseerd internet is een web waar niemand gegevens kan kopen of verkopen zonder de toestemming van het individu.

Voor ontwikkelaars biedt de techniek van blockchain een basis waarop zij software kunnen bouwen die de digitale rechten van gebruikers respecteert. In plaats van de blockchain alleen te gebruiken voor het uitwisselen van waarde, zijn DApps er ook van afhankelijk voor het delen van gegevens en voor interactie met ondersteunende applicaties.

Het probleem van het internet

Blockstacks is dus bedacht om bepaalde problemen van het hedendaagse internet op te lossen. Maar wat is dan eigenlijk het probleem dat Blockstacks zo graag wilt oplossen? Dat is voornamelijk dat gegevens van gebruikers niet veilig zijn. Het houdt per se in dat de beveiliging omtrent de gegevens slecht is, maar vooral dat deze gegevens vaak worden verkocht.

Iedere softwareontwikkelaar wil geld verdienen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. Het gebruik van Facebook is gratis, en dat betekent dat je vaak betaald met jouw gegevens. Facebook verkoopt jouw gegevens namelijk aan marketeers, die hun advertenties aan jou willen laten zien.

Dit is echter niet een probleem dat alleen bij Facebook voorkomt. Alle grote techreuzen zoals Google, Instagram en Twitter verkopen gegevens van hun gebruikers. De servers kunnen dan nog wel zo goed beveiligd zijn, maar wanneer de eigenaar van de server de gegevens vervolgens doorverkoopt, is het in feite nog helemaal geen veilig systeem.

Het gebeurt ook vaak genoeg dat servers juist helemaal niet goed zijn beveiligd. Je hebt waarschijnlijk al vele malen in het nieuws gezien dat er een gegevenslek is bij een groot bedrijf. Dat betekent dat hackers erin zijn geslaagd om binnen te dringen op een server van het bedrijf, en vervolgens gegevens hebben gestolen. Vervolgens zijn de klanten en gebruikers van dit bedrijf te dupe van deze gegevenslek. Je moet er dus als gebruiker maar vertrouwen in hebben dat anderen jouw gegevens goed beveiligen en niet doorverkopen.

Blockchain kan deze problemen oplossen, omdat de beveiliging van de blockchain vele hoger ligt dan die van centrale systemen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om als buitenstaander de persoonlijke gegevens van gebruikers van de blockchain te zien. Daarbij is alle informatie ook nog eens decentraal opgeslagen, waardoor er niet één instantie is die de volledige controle heeft over gebruikersgegevens.

Blockstacks wil deze problemen dus oplossen met de door hun ontworpen techniek. De veiligheid van de gebruikersgegevens staat centraal, en dus zal het team er alles aan doen om te voorkomen dat jouw gegevens uitlekken.

Hoe koop ik Blockstack (STX)?

Het was eerst nog erg moeilijk om in het bezit te komen van Blockstack (STX). Dit komt doordat het in het verleden niet te koop was op traditionele crypto exchanges, zoals bijvoorbeeld Binance of Bitvavo. En dat is het nu nog steeds voor Amerikaanse burgers, omdat zij deze tokens niet mogen kopen op een crypto exchange als Binance.

Gelukkig is dat op dit moment niet meer het geval voor Nederlanders. Het is namelijk mogelijk om STX-tokens te kopen op de crypto exchanges die je waarschijnlijk zelf al gebruikt. Echter is dit niet altijd de beste keuze om STX te kopen, en wel om de volgende redenen.

Veel crypto exchanges hebben niet genoeg liquiditeit of zijn niet veilig genoeg, waardoor het risicovol is om deze beurzen te gebruiken. Wij raden je om die reden aan om STX te kopen op bijvoorbeeld Binance of Bitvavo. Dit zijn betrouwbare crypto exhanges waar je zonder enige twijfel STX-tokens kunt kopen. Dit kun je doen door te betalen met iDeal, PayPal of bijvoorbeeld creditcard. 

Hoe sla ik Blockstack (STX) op?

Het Blockstack (STX)-systeem voorziet zijn gebruikers van een wallet en een ‘seed phrase’, of ‘mnemotechnische frase’ (een combinatie van 24 woorden) om hun tokenopslag te beveiligen. Deze zin werkt als een pincode en opent de toegang tot de wallet en de toewijzing van tokens. Het is uiterst belangrijk om te vermelden dat dit wachtwoord niet kan worden vervangen: wie zijn wachtwoord kwijtraakt, is ook zijn wallet en dus tokens voorgoed kwijt. Daarom zul je deze zin goed moeten opschrijven op een papieren document dat op een veilige plaats kan worden bewaard. Dat blijft de meest praktische oplossing om het risico van diefstal te vermijden.

De Blockstack wallet (STX) is niet compatibel met enige andere cryptovaluta. Het is daarom onmogelijk om er Bitcoins of andere altcoins in deze wallet op te slaan.

Wil je jouw STX-tokens op een hardware wallet opslaan? Zorg er dan voor dat je eerst zeker weet dat jouw cold wallet STX-tokens ondersteunt. Wanneer het dat niet doet, kun je deze tokens ook niet op de hardware wallet opslaan. Het is veel veiliger om gebruik te maken van een hardware wallet, omdat je deze kunt loskoppelen van het internet. Hierdoor zijn de tokens op de wallet niet bereikbaar voor mensen die hier ook geen toegang tot zouden moeten hebben (zoals hackers).

De koers van STX

Natuurlijk stijgt en daalt de koers van STX continu. Vanzelfsprekend wil je deze tokens voor de beste prijs kopen. Daarom is het verstandig om de koers van Stacks regelmatig in de gaten te houden. Zo kun je voor jezelf bepalen wat het beste moment is om in te stappen in deze cryptomunt. De koers van STX kun je real-time vinden op:

Conclusie

Dankzij zijn innovatieve principes zou Blockstack wel eens het internet zoals wij dat kennen kunnen transformeren en gebruikers eindelijk een veel meer privé alternatief kunnen bieden. Er zijn verschillende mijlpalen gepland, en het team dat dit ambitieuze project leidt, staat garant voor efficiëntie en meetbare verbeteringen. Dit maakt Blockstack (STX) een optie die het overwegen waard is voor veel ontwikkelaars die op zoek zijn naar toekomstgerichte oplossingen.

Wanneer je STX wilt kopen, raden we je altijd aan om zelf goed onderzoek te doen naar deze munt. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat het een winstgevende investering is. Dit kun je doen door een fundamentele of technische analyse uit te voeren over Blockstacks (STX).

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven