Cryptocurrency

Wat is Streamr Network? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over DATA

In de toekomst zullen we veel zelf besturende apparaten in onze samenleving hebben. Denk bijvoorbeeld aan een zelfbesturende en elektrische auto. Deze auto en andere apparaten zullen data nodig hebben om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. De auto heeft bijvoorbeeld niet alleen informatie nodig over de locatie van oplaadpunten, maar ook over de prijs van deze oplaadpunten. Maar ook informatie over files, andere auto’s en de weersverwachting. Allemaal belangrijke informatie voor dit apparaat dat we ook als auto kennen. Dit is precies waar het Streamr Network in voorziet. Ze bieden een datastream-economie aan.

In deze blog gaan we het over Streamr Network hebben en het bijbehorende DATA-token. Ik ga je uitleggen wat Streamr precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je het DATA-token kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Streamr Network (DATA)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe het Streamr Network werkt.

Wat is Streamr Network?

Streamr Network is een open bron, off-chain netwerk dat gegevens uitwisselt en daarmee ook inkomsten wil genereren voor diegene die gegevens ter beschikking stelt. Het is op en voor Ethereum gebouwd. Het is een in Zwitserland gebaseerd project, maar het team achter Streamr is Fins.

Het lijkt de bedoeling dat het off-chain deel van het systeem, op meerdere blockchains kan gaan draaien. Via smart contracts stelt het dan zowel machines als mensen in staat om data uit te wisselen op hun netwerk. Het netwerk zorgt nu voor een marktplaats waar deze data verhandeld kan worden. Hiermee willen ze uiteindelijk het monopolie doorbreken van data inkomsten die grote bedrijven hebben opgezet met hun cloudservices.

De aangeboden data op zo een marktplaats biedt dan informatie met een schier eindeloos aantal van verschillende toepassingen. Ontwikkelaars en gebruikers hebben toegang tot datastromen op het Streamr netwerk die nodig zijn om hun dApps te laten draaien. Voor het IoT (internet of things), kunnen machines data uitzenden onder elkaar vanuit elke windhoek in de wereld. Je kunt echter ook eenvoudig je data van je work-out in de gym uploaden vanuit je smart horloge of via Strava, en deze informatie kan dan door onderzoekteams gebruikt worden voor onderzoeken naar gezondheids- of  bewegingsstudies. Zo zijn er nog wel meer toepassingen te bedenken.

Bekijk op de volgende afbeelding hoe dit schematisch is weergegeven.

Unstoppbale data van Streamr

https://s3.amazonaws.com/streamr-public/streamr-datacoin-whitepaper-2017-07-25-v1_1.pdf

Hoe werkt het Streamr Network?

Het Streamr Network bestaat uit uitgevers, consumenten en makelaars. De datapakketten worden als ‘evenementen’ ingediend in de datastreams van het netwerk. Sommige delen van de datapakketten dat door de uitgevers wordt aangeboden, zijn gratis. Voor andere delen moet je echter betalen met DATA, het native token van het netwerk.

Dan zijn er ook makelaar nodes, die het belangrijkste architecturale kenmerk vormen van het netwerk. Zij zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de diverse taken, zoals evenementen publiceren, abonneren op streams, opslag verwerken en communiceren met Ethereum-nodes.

Omdat sharding wordt toegepast, of ook bekend als partitioneren, is niet elke node verantwoordelijk voor het hele verkeer op het netwerk. Het partitioneren versneld de verwerkingstijd van de data, en elke node is alleen verantwoordelijk voor een klein deel van de data op hun partitie. De nodes worden uitbetaald in DATA voor hun werk.

Nodes moeten echter wel controlesommen aan andere nodes leveren, voor een gezamenlijke beoordeling, zodat het hele zaakje betrouwbaar en eerlijk blijft. Als een node verkeerde controlesommen aanlevert, of geen controlesommen, of de controlesommen zijn onsamenhangend, worden ze niet uitbetaald. De kans dat ze daarna nog meer werk toegeschoven krijgen, is dan ook afgenomen.

Het proces van deze gegevensoverdracht wordt door smart contracts geregeld. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het bewaren van informatie in een datastroom, het werk aanleveren aan makelaar nodes en registers bijhouden van een stream.

Wat is de Streamr Stack?

De Streamr Stack is een meerlagige technologie-stack die de datatoevoer van het netwerk ondersteunt. Het is een top-down protocol en ziet er zo uit, zoals op de onderstaande afbeelding.

De Streamr stack

https://s3.amazonaws.com/streamr-public/streamr-datacoin-whitepaper-2017-07-25-v1_1.pdf

Laten we deze vijf onderdelen eens stuk voor stuk bekijken.

De Streamr Editor

Dit is de ontwikkelaars kit, maar dan in de Streamr versie. Het maakt het ontwikkelen op Streamr mogelijk, want deze editor maakt het ontwerpen van efficiënte dApps en smart contracts toegankelijker en het heeft sjablonen voor de meest voorkomende toepassingen. Volgens het team heb je door de commerciële groei van het ecosysteem het juiste gereedschap nodig zodat je ook als je geen expert bent, toch aan de slag kunt. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van smart contracts, verbinding maken met betrouwbare databronnen, gebruikmaken van veilige modules voor het filteren van off-chain gegevens, gedecentraliseerde applicaties invoeren en nog meer toepassingen.

De Streamr Engine

Deze engine stuurt de off-chain data-analyse aan, en verwerkt en verfijnt dit dan. De ruwe data worden op zo een manier verwerkt, zodat een dApp of smart contract het ook gebruiken kan. Er komt zo ook geen overload aan informatie binnen. De data moet daarom eerst gefilterd worden, gedownsampled (een hogere frequentie converteren naar een lagere), geaggregeerd worden en combineren met andere data. Dan wordt het door algoritmes gehaald die afwijkingen herkennen of het wordt verwerkt door geavanceerde modellen voor machine learning en patroonherkenning. Dat is een hele mond vol en deze engine is daar verantwoordelijk voor. De engine monitort het netwerk voor evenementen (=datapakketten, herinneren we dat nog?) en verwerkt alle nieuwe data en reageert op gebeurtenissen die in de echte tijd plaatsvinden.

De volgende grafiek laat een typisch patroon van gegevensstromen en resultaten voor de Streamr-analyse-engine zien.

De Streamr Engine

https://s3.amazonaws.com/streamr-public/streamr-datacoin-whitepaper-2017-07-25-v1_1.pdf

De Streamr data market

Deze markt is een wereldwijde stroom van gedeelde data en informatie waar iedereen aan kan bijdragen en je kunt je er op abonneren. Met deze gegevens kun je geld verdienen, door ze te verkopen. Het is een M2M (machine-to-machine) uitwisseling van gegevens. Sommige van de gegevens of datapakketten zijn gratis, maar andere niet, en die kun je kopen. Deze gegevens kun je via een abonnement kopen die in de smart contracts verwerkt zijn. Er zijn allerhande verschillende data mogelijk om in te handelen.

 • Aandelenbeurs — Alle transacties die plaatsvinden.
 • Smart sportkleren — Biometrische informatie zoals hartslag, temperatuur of een versnelling.
 • Luchtkwaliteit — Koolmonoxide, zwaveldioxide, stikstofdioxide- en ozonniveaus.

Zo zijn er nog wel meer opties voorhanden, maar al deze gegevens kunnen opgevraagd worden en verhandeld worden.

Het Streamr Network

Dit is de laag die het transport van de gegevens regelt. De makelaar nodes zetten als het ware een P2P netwerk op. Het netwerk heeft een publicatie en abonneer mechanisme onder beheer en ondersteunt een decentrale opslag van gegevens, of evenementen om in het Streamr jargon te blijven. De doorvoer van informatie in het netwerk, schaalt lineair met het aantal nodes die deelnemen. Op deze manier verwerkt het netwerk miljoenen evenementen per seconde, zonder problemen.

Het onderstaande schema laat dit op een duidelijke manier zien.

Het Netwerk in een schema

https://s3.amazonaws.com/streamr-public/streamr-datacoin-whitepaper-2017-07-25-v1_1.pdf

De smart contracts

Het hele netwerk wordt draaiende gehouden door de smart contracts. De integriteit van het netwerk wordt er ook door gewaarborgd. The Data Market bouwt op functies voort die geleverd worden door het Network. Dit gebeurt door het licentiëren van gegevens en door inkomsten te genereren. Het DATA-token wordt dan ook door alle twee deze lagen gebruikt als inkomstenbron, als reputatiemaatstaf en je kunt ermee betalen op het netwerk.

Wie zit er in het team van Streamr Network?

Hoewel dit project in Zwitserland gevestigd is, komt het team vooral uit Finland. Het zijn allemaal jongens met Masters en Ph.D’s, dus allemaal techneuten en goed in hun vakgebied.

 • Henri Phikala — medeoprichter en CEO. Hij is een software engineer, een seriële ondernemer, en ex algoritmische handelaar. Hij houdt van complexe architectuur, schaalbaarheid, bruikbaarheid en de blockchain!
 • Risto Karjalainen — medeoprichter en COO. Hij is een gegevens- en data wetenschapper en financiële pro met
  een doctoraat van de Whartonschool. Zijn interesses liggen omvatten realtime computing, machine learning,
  evolutionaire algoritmen, gedragsfinanciering, de blockchain en fintech in het algemeen.
 • Nikke Nylund  — Director of business development. Hij is een voormalige algoritmische handel met lage latentie strateeg.
 • Michael Malka — Head of Streamr Labs. Heeft 20 jaar ervaring van software ontwikkelen tot CEO. Hij studeerde computer wetenschappen.

Daar zitten zo te zien een leuk stel nerds bij elkaar (met alle goede bedoelingen van het woord!). Samen voegen die een flinke berg ervaring aan het project toe.

Wat is het DATA-token?

Het DATA-token is een ERC20 token. Het token wordt gebruikt om de nodes te belonen. Verder is het token belangrijk als een reputatie maatstaf. Hoe meer tokens een node in bezit heeft, hoe belangrijker de node in de gemeenschap is. Op het moment dat een node met fouten begint te werken, wordt het eenvoudigweg buitengesloten en krijgt geen werk meer.

Voor het leveren van gegevens gebruik je ook DATA-tokens om te betalen.  Op de Streamr marktplaats kun je ook met DATA betalen. Het is dus een functionerend utility token en belangrijk voor het hele netwerk.

Er is een totale voorraad van 861,800,042 DATA, met 767,121,867.27 DATA in de omloop. Tijdens de ICO die in oktober 2017 eindigde, werd $27 miljoen opgehaald.

De tokens worden op deze manier verdeeld.

Token distributie

https://messari.io/asset/streamr/

 • 65% ging naar de deelnemers aan de ICO.
 • 15% ging naar het team.
 • 15% is in de bedrijfskas bijgeschreven.
 • 3% was voor de partners en adviseurs van het project.
 • 2% gaat naar de Streamr gemeenschap, in de loop van de tijd.

Het merendeel van het token is ook vergrendeld. Het ontgrendelen duurt tot 2026.

Supply schema van het DATA token

https://messari.io/asset/streamr/

Wat is de koers van het DATA-token?

Als je in het DATA-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

De koers van het DATA-token begon in mei 2017 op $0.078. Vrij snel is dan de voorlopige ATH  bereikt op 1 juli 2017 met een koers van $0.3426. Daarna is de koers ook weer gezakt en tussen juli 2018 2019 en februari 2021 was de koers hoofdzakelijk in het rode bereik terug te vinden. Het dieptepunt werd bereikt met $0.00613. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in april 2021 tot $0.2578. Op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $0.1306.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 400 op plek 392. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Hij is sinds begin van 2021 aan een goede comeback bezig, en staat sinds februari in het groen, dan moet je wel uitzoomen. Als je in deze munt wilt investeren is het belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het DATA-token kopen?

Het DATA-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt eind augustus 2021 in zijn aanbod opgenomen. Verschillende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance en Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een DATA-paartje kunt vinden. Als je echter in Nederland of België woont, is de makkelijkste manier om het DATA-token te kopen via Bitvavo. Klik op de hier onderstaande widget, en je kunt eenvoudig DATA kopen.

Hoe kun je het DATA-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je DATA-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van Streamr Network?

De roadmap is verdeeld in drie mijlpalen. Er staan echter geen datums vermeld bij de roadmap. Elke mijlpaal brengt weer nieuwe functies in de lagen van de stapel. Elke mijlpaal bestaat uit ‘work packages’ (WP1-WP10). Op het moment dat alle WP’s in een mijlpaal bereikt zijn, is de mijlpaal compleet.

De roadmap

https://s3.amazonaws.com/streamr-public/streamr-datacoin-whitepaper-2017-07-25-v1_1.pdf

Conclusie

Wat we zien bij Streamr is dat ze een raamwerk willen bieden gegevensoverdrachten die schaalbaar, veilig en efficiënt zijn. Wat interessant is, is het feit dat ze dit willen aanbieden voor gecentraliseerde én gedecentraliseerde systemen. Met de blockchain in het achterhoofd, werkt het dan hand in hand samen met dApps, andere blockchain platformen en smart contracts. Dit zorgt ervoor dat ze in betrouwbare realtime gegevens kunnen voorzien.

Het Streamr Network project steekt goed in elkaar, en heeft veel toepassingen. Zeker in de toekomst, als automatisering nog verder doorgevoerd gaat worden. Je weet natuurlijk nooit of een project zich ook daadwerkelijk verder ontwikkeld op een positieve manier. Als dit bij Streamr toch het geval wordt, dan zal de koers van het DATA-token zich ook goed ontwikkelen. Als je nu of later het DATA-token wilt kopen, doe dan wel goed onderzoek naar deze cryptomunt.

Heb je nog vragen over SuperFarm, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.