Cryptocurrency

Wat is Adex Network? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over ADX

De huidige advertentiemarkt en in het bijzonder de online media, hebben een grote verandering doorgemaakt tijdens de laatste jaren. Posities verschuiven, en als resultaat heeft bijvoorbeeld online adverteren het tv adverteren voorbijgestreefd. Traditionele omroepen worden kleiner en in de plaats krijg je zogenaamde OTT (over the top) aanbieders. Dit zijn de grote jongens zoals Netflix, Amazon, Disney en noem maar op. Deze trend zal zeer waarschijnlijk alleen maar blijven groeien. Het gevolg is dat online adverteren tegenwoordig 40% van de hele markt uitmaakt. Daar zitten bij elke deal die gemaakt wordt, ook een of meerdere tussenpersonen bij. Deze tussenpersonen vragen allemaal een vergoeding voor hun diensten om uitgevers en adverteerders met elkaar te verbinden. Deze hele handel is ook niet doorzichtig. Dit maakt het op zijn beurt moeilijk om het succes van een advertentiecampagne te controleren. Bijna iedereen heeft ook nog eens een ad blocker geïnstalleerd. Adex Network wil deze problemen aanpakken en oplossen.

Je snapt het vast al, in deze blog gaan we het over Adex Network hebben en het ADX-token. Ik ga je uitleggen wat Adex Network precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de ADX-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het ADX-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Adex Network (ADX)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Adex Network werkt.

Wat is Adex Network?

Adex Network is een gedecentraliseerd advertentie platform en beurs. Adex staat voor ‘advertising exchange’. Ze willen het digitale advertentie-ecosysteem verbeteren, met een op blockchain gebaseerd netwerk. Op deze manier willen ze uitgevers en adverteerders  op een efficiëntere manier met elkaar verbinden. Adex is open bron en gebouwd op de Ethereum blockchain.  Door de blockchain technologie te gebruiken, willen ze de privacy, transparantie en veiligheid voor kijkers, uitgevers en adverteerders verbeteren. Bovendien wordt fraude vermindert en budgetten verbetert.

De Ethereum blockchain wordt gebruikt om uitgevers en adverteerders met elkaar in contact te brengen. Dit gebeurt dan zonder tussenpersonen, omdat er gebruikgemaakt wordt van een decentrale advertentie beurs. Als eerste platform bieden ze real-time verslag aan voor uitgevers en adverteerders. Ze bieden een betalingsoptie per weergave aan, zonder een opnamedrempel voor uitgevers. Betalingen tussen uitgevers en adverteerders gebeuren via de DAI stablecoin.

In 2017 zijn ze als een decentrale advertentie beurs begonnen. Intussen zijn ze een volledig protocol voor het handelen in advertentieruimte en tijd. Bovendien zorgen ze ook voor de daaropvolgende verificatie en bewijs van advertentieweergave.

Het netwerk functioneert via microbetalingen op Ethereum. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het OUTPACE 2e laags betaalkanaal. Het native ADX-token wordt gebruikt voor het staking. Het is dus ook een DeFi platform. Sinds het platform live ging in 2020 zijn er 12.000 gebruikers geregistreerd. In dezelfde tijd zijn er ook meer dan 1 miljard microbetalingen verwerkt. Ze claimen dan ook het grootste betalingskanaal netwerk op Ethereum te zijn.

Adex biedt een platform aan waar adverteerders en online uitgevers elkaar kunnen treffen en hun contracten kunnen onderhandelen. Ze zijn er echter ook voor de internetgebruiker. Er is een gebruikersportaal waarin je kan aangeven welke advertenties je wilt zien. Bovendien word je de mogelijkheid geboden om je profiel gegevens en je privacy te beheren.

Hoe werkt Adex Network?

Het Adex Network maakt het handelen in advertentieruimte of tijd mogelijk. Bovendien verifiëren ze en bewijzen ze dat de advertenties echt plaats hebben gevonden. Het protocol combineert op deze manier de traditionele P2P, de crypto grafische en de blockchain technologie.

Het Adex Network werkt met een oplossing, waarbij ze het probleem van drie kanten bekijken. De uitgever, de adverteerder en de gebruiker komen daarbij allemaal aan hun trekken. Het probleem wordt steeds bekeken en benaderd vanuit een andere invalshoek.

De uitgevers

De uitgevers bezitten en beheren de websites die gebruikers bezoeken. Ze hosten advertenties en krijgen daar ook betaald voor. Tegelijkertijd willen ze echter ook controle over welke advertenties op hun site getoond worden. Hierbij helpt Adex om de inkomsten van advertenties te maximaliseren. Tegelijkertijd minimaliseren ze de negatieve invloed die advertenties op gebruikers hebben.

Alle advertenties die via Adex gemaakt worden, worden geverifieerd. Van elke impressie en elke klik wordt de echtheid vastgesteld. Daarbij worden ook oneerlijk gegenereerde klikken bestraft. Dit zorgt ervoor dat de waarde van ‘echte’ impressies omhooggaat en eerlijke uitgevers verdienen zo meer.

Uitgevers hebben controle over welke advertenties op hun site weergegeven worden. Via de UI van hun dApp kunnen ze advertenties aan- of uitzetten, als ze niet tevreden zijn met de inhoud. Voor adverteerders werkt dit precies zo. Dit is een vrij unieke situatie in de advertentie wereld, waar je normaal gesproken een bundel advertenties aangeboden krijgt. Als je er dan een specifieke advertentie uit wilt halen, moet je over het hele pakket onderhandelen, met een grote kans dat je meerdere sites of adverteerders verliest.

De adverteerders

De adverteerders hebben hun advertenties vaak over honderden, duizenden of zelfs meer sites verdeeld elke dag. Met het Adex network krijgen ze voor het eerst een ongeëvenaarde controle over hoe, waar en wanneer hun advertenties live gaan.

Om de volatiliteit van crypto een stap voor te zijn, worden betalingen tussen de uitgevers en adverteerders via de DAI stablecoin gedaan.

De gebruikers

Gebruikers kunnen via een portaal keuzes maken over welke advertenties ze willen zien. Dit kan leiden tot een situatie waar de gebruiker advertenties ziet waar hij interesse in heeft, of in elk geval niet vermijdt. Op deze manier wordt de kans verhoogd dat gebruikers minder ad blockers installeren.

In de afbeelding hieronder wordt dit op een schematische manier goed weergegeven.

Hoe het Adex Network werkt

https://www.adex.network/

Het Adex protocol is op een dusdanige manier ontworpen dat het voor de eindgebruiker eigenlijk onzichtbaar is. Daarbovenop komt dat het internet surfen verbeterd wordt. Onder de kap kun je echter een complex systeem van verschillende softwareonderdelen vinden. Dat zou echter te ingewikkeld worden om uit te leggen, dus ga ik dat op een toegankelijkere en begrijpelijke manier uitleggen. Ben je echter een techneut en heb je interesse om de technische aspecten van het netwerk te ontdekken, kan dat op Github.

Welke zijn de 6 onderdelen waarop het Adex network draait?

  1. De kern — Het Adex network is gebouwd op blockchain technologie. Het zorgt ervoor dat de OUTPACE betalingskanalen goed werken.
  2. De Markt — De belangrijkste rol is om van vraag en aanbod te ontdekken en te verhandelen. Dit gebeurt via lijsten met alle campagnes erop, waar uitgevers en adverteerders gebruik van kunnen maken.
  3. De SDK — De SDK (software development kit) maakt een profiel van de gebruiker en leert via de uitgever en de adverteerder over zijn gedrag. Het resultaat zijn beter gerichte advertenties die meer inkomsten voor de uitgever opleveren en een hogere ROI voor de adverteerder leveren.
  4. Validators — Deze zorgen ervoor dat de advertenties geverifieerd worden en betalingen tussen uitgevers en adverteerders goed verlopen.
  5. Het platform   Dit is de GUI (graphical user interface). Hier kunnen adverteerders en uitgevers hun campagnes indienen en goedkeuren. Ze kunnen ook validators uitkiezen en statistieken van hun campagnes bekijken.
  6. Het register — Dit is een volledig zelfstandig systeem, ontworpen om lijsten met de validators te publiceren. Deze validators kun je dan kiezen om je campagne te laten verifiëren.

Hieronder kun je zien hoe dat allemaal schematisch in zijn werk gaat.

Hoe werkt Adex network

https://www.adex.network/how-we-do-it/

Wie zit er in het team van Adex Network?

Het team is al in 2016 met het idee voor dit project begonnen. In juni 2017 werd 40.000 ETH opgehaald, wat toen maar liefst $12 miljoen waard was. Het team was vrij onbekend in de crypto wereld, maar we zijn intussen al vier jaar verder, en ze hebben ook vier jaar meer ervaring. En sterker, het project draait!

  • Ivo GeorgievMedeoprichter, CEO en software engineer. Hij is ook CEO bij Stremio, een video amusement service.
  • Dimo Stoyanov Medeoprichter bij Adex en Stremio.

Hun website noemt nog veertien andere leden in het team.

Wat is het ADX-token?

Het ADX-token is een ERC20 token. Tijdens de laatste upgrade van het netwerk, kreeg het token ook een klein extraatje onder de motorkap.  Het is nu helemaal klaar voor DeFi en yield farming. Behalve dat er nieuwe staking beloningen zijn, kun je nu ook flash loans opnemen met het ADX-token. De gas kosten zijn nu ook lager met het nieuwe token. Met de toevoeging van flash loans hopen ze op nieuwe toepassingen voor het token, zoals automatische arbitrage via verschillende beurzen.

De flash loans zijn leningen waarbij je bij het einde van de transactie ook weer het geleende bedrag terugbetaald. Betaal je de lening niet terug, gebeurt er niets, en de hele geplande deal die je wilde uitvoeren, vind gewoon niet plaats. Met flash loans worden trouwens veel DEX’en gehackt, vaak voor hele hoge bedragen.

In 2017 werd er 4000 ERTH opgehaald dat toen $12 miljoen waard was.

Er zullen maximaal 150 miljoen ADX-tokens zijn, waarvan er op dit moment al 130,339,148.44 ADX in omloop zijn. Dat is al 87%.

De grafiek hier beneden laat de originele token distributie zien. Wat goed is om te zien, is dat het team maar een klein percentage krijgt. Dat betekent meestal dat ze betrokken blijven bij het project. Omdat ze al sinds 2016 ermee bezig zijn, ziet dat er goed uit.

ADX-token distributie

https://medium.com/@kkv54419/

Wat is de koers van het ADX-token?

Als je in het ADX-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het ADX-token werd op 5 juli 2017 bij CMC opgenomen met een koers van $0.3025.  Binnen een half jaar heeft dit token zijn voorlopige ATH al bereikt op 9 januari 2018 met een koers van $3.27. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en tussen augustus 2019 en oktober 2020 was de koers laag met vooral rode cijfers. Met de laagst genoteerde koers op $0.0427. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in april 2021 tot $1.80, maar zakte opnieuw in. Op het moment van schrijven, begin oktober 2021 is de koers $0.457.

Bij CoinMarketCap staat hij net nog binnen de top 500 op plek 492. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het ADX-token kopen?

Het ADX-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een ADX-paartje kunt vinden. Woon je in Nederland of België, dan is Bitvavo een zeer handige optie. Je kunt op de widget hieronder klikken, dan kun je meteen het ADX-token kopen.

Hoe kun je het ADX-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je ADX-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Adex netwerk logo

Github

Conclusie

Het Adex network is een interessant project dat een probleem aanpakt dat voor iedereen speelt, die op het internet rondsnuffelt. Advertenties voor gebruikers kunnen vervelend zijn, daarom zijn er zoveel ad blockers geïnstalleerd. Het is een doorzichtige oplossing die Adex aanbiedt en die zowel uitgevers als adverteerders ten goede komt. Het frauderen met klikken op advertenties is ook aan banden gelegd, dus rondom een goed project.

Met de koers van het token gaat het helaas niet zo goed, maar dat kan altijd ook weer snel veranderen. Het project is zeker de moeite waard om een oogje op te houden. Als je wilt investeren in het ADX-token, doe dan eerst wel goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Adex Network, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.