Home » Blog » dYdX, wat is dat? Uitleg, koers en verwachting en alles wat je moet weten over DYDX

dYdX, wat is dat? Uitleg, koers en verwachting en alles wat je moet weten over DYDX

dYdX

DeFi is sinds verleden jaar, 2020, alleen maar in populariteit toegenomen. De totale waarde aan activa in DeFi protocollen, of de TVL (Total Value Locked), is nu meer dan $200 miljard. Handelen op een gedecentraliseerde beurs of een DEX is nog niet zo populair als handelen op een gecentraliseerde crypto beurs, een CEX. Maar het DeFi fenomeen blijft wel groeien. Er zijn verschillende soorten DEX’en, sommige maken gebruik van een orderboek, net zoals een CEX, en andere van een ‘swap’ protocol, en er zijn nog aggregators. Over het algemeen kun je op een DEX in crypto handelen, lenen, uitlenen of rente krijgen. dYdX is een DEX die met een orderboek werkt, en is een van de weinige DEX’en waar je ook in margin, spot, en perpetuals (een soort future contract zonder einddatum) kunt handelen. dYdX is intussen een van de grootste DEX’en, met de hoogste dagelijkse omzet.

Daar ga ik het in deze blog over hebben, de dYdX DEX en het DYDX-token. Ik ga je uitleggen wat dYdX precies is en hoe het werkt. We gaan ook een korte blik nemen achter de schermen bij het team van dit project en de DYDX-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het DYDX-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘dYdX (DYDX)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een korte video bekijken die laat zien wat dYdX is.

Wat is dYdX?

dYdX is een ‘non-custodial’ decentrale crypto beurs, of een DEX, die op een tweede laag of L2 van de Ethereum blockchain draait. Sinds de uitgave van hun DYDX governance-token, op 8 september 2021, zijn ze een van de grootste DEX’en als het om 24-uurs omzet aankomt. Er wordt per dag wel $2 miljard aan volume omgezet.

Met dYdX heb je een protocol dat gespecialiseerd is om short te gaan of met derivaten te handelen. Ze bieden echter in hun orderboek, ook spot en hefboom (margin) handelen aan. Uiteraard, zoals een goede DEX betaamt, kun je er ook lenen en uitlenen. Dit kan in alle op Ethereum gebaseerde tokens. Ik zal dadelijk ook kort uitleggen wat al deze termen betekenen. Al deze opties zijn relatief ongebruikelijk om op een DEX te vinden. Deze opties zijn wel gebruikelijk op de meeste CEX’en, zoals Bitvavo of Binance.

Omdat het een DEX is, kun je er handelen zonder dat je je hoeft aan te melden. Er is geen KYC procedure (Know Your Customer), en je blijft in het bezit van al je activa. Dat is het ‘non-custodial’ gedeelte van deze crypto beurs. Op een CEX zijn al je activa eigendom van de beurs. De CEX heeft namelijk de private keys van je wallet. Op een DEX ben je zelf verantwoordelijk voor je activa, je private keys en je wallet. Je hebt dus de volledige controle over je activa. Dit heeft natuurlijk veel voordelen, maar er zijn helaas ook een paar nadelen. Als je namelijk je private keys kwijtraakt, gestolen worden of vernietigd worden, heb je geen toegang tot je activa meer. Zorg er dus voor dat je een of meerdere back-ups van je private keys hebt.

Hoe werkt dYdX?

dYdX werkt met verschillende manieren van handelen, die ik al genoemd heb. Hier worden deze opties om op dYdX te handelen besproken.

Wat is short gaan?

Short gaan is het voordeel en winst halen uit een koersdaling. Je kunt dit als speculatie gebruiken, of om een bestaande positie af te dekken. In een eerdere blog over winst maken in een bear markt wordt short gaan goed uitgelegd. Dit gebeurt op de eerste ETH laag of L1.

Wat is margin trading?

Margin trading is met een hefboom handelen. Je kunt geld lenen van de beurs, zodat je met een groter kapitaal kunt handelen. De hefboomwerking geeft je dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld, x 3, x 5, x 10 of zelfs x 25 te handelen. Er is dus een kans om meer winst te maken, zonder dat je meer kapitaal nodig hebt. Je handelsresultaten worden als het ware vermenigvuldigt. Hier zijn echter ook risico’s aan verbonden. Je kunt dus wel 25 x winst maken, maar je verlies loopt ook op. De geleende crypto moet je dan ook terug betalen. Margin handelen gebeurt ook op de eerste ETH laag.

Wat zijn derivaten?

Derivaten zijn secundaire contracten of financiële instrumenten die hun waarde ontlenen aan een primaire onderliggende waarde. Bijvoorbeeld een cryptomunt zoals Bitcoin. Er is ook een verschil tussen een derivaten markt en een spotmarkt.

Op een spotmarkt kun je alleen winst maken als de koers ven een cryptomunt omhoog gaat. Als de koers daalt, kun je óf met verlies verkopen óf de munt vasthouden. Ook als je snel genoeg was om je crypto te verkopen, om op een lagere koers weer in te kunnen kopen, moet je wachten op een prijsstijging. Bovendien moet je bij een spotmarkt de cryptomunten ook gewoon echt in je bezit hebben.

Met een crypto derivaat kun je in contracten handelen die de prijs van een cryptomunt volgen, zoals Bitcoin. Dit is dan mogelijk zonder dat je ooit Bitcoin in je bezit moet hebben. Derivaten worden op de tweede laag verhandeld. Op 1 november 2021 wordt de eerste laag gesloten en kun je alleen nog op de tweede laag handelen.

De afbeelding hieronder van de margin markt laat de boodschap van dYdX zien dat L1 dicht gaat.

Margin handelen op dYdX
https://margin.dydx.exchange/margin/ETH-DAI

Laten we eens een voorbeeld nemen van een derivaat op een gewone beurs. We nemen olie als voorbeeld. Je kunt nu natuurlijk een paar vaten olie gaan kopen, en die weer verkopen als de prijs omhoog gaat. Echt handig en praktisch is dit echter niet, want je zult de olievaten ook moeten opslaan en je hebt transportkosten. Het is dus veel handiger om met een instrument of een contract te handelen, die gebonden zijn aan de prijs van olie.

Crypto derivaten

Op een cryptomarkt werkt het net iets anders. Of zoals ze in Thailand zeggen, ‘same same, but different’. Je maakt een contract met een andere persoon over een vastgezette periode. We nemen weer Bitcoin als voorbeeld, en jij zegt dat de koers omhoog gaat. De andere persoon zegt dan uiteraard dat de koers naar beneden gaat. Stel de koers is $60,000 als het contract wordt opgesteld. Na de afgesproken tijd, is de koers $62,000. De andere persoon moet nu aan jou $2,000 betalen. Zou de koers op $58,000 staan, moet jij $2,000 aan de andere persoon betalen. Dit alles, zonder dat een van de twee partijen ooit Bitcoin in zijn bezit heeft gehad. Dit is het basisprincipe, maar derivaten komen dan in velerlei verschillende soorten en maten.

De drie meest populaire derivaten in de crypto wereld zijn;

Futures

Een contract tussen twee personen om bijvoorbeeld Bitcoin te kopen te verkopen op een vooraf vastgestelde datum in de toekomst (future!). Je hoeft echter geen Bitcoin in je bezit te hebben. Je kunt het contract in USD opzetten, of een andere valuta, wat je het beste uitkomt.

Crypto opties

Bij een optie hoef je het contract niet af te wikkelen op de vervaldatum. Daarom heten ze opties, omdat je het recht hebt om te kopen of te verkopen tegen vooraf bepaalde prijzen op gespecificeerde toekomstige data. Bij een future ga je short of long, bij een optie heb je een ‘call’ of een ‘put’ optie. Met een ‘call’ optie, heb  je het recht om Bitcoin te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs op het moment dat het contract afloopt. Bij een ‘put’ optie kun je dan Bitcoin verkopen. Maar, bij alle twee de varianten, heb je echter steeds de optie om het recht uit te voeren, of niet. Stel dat je een ‘call’ optie hebt over een week voor $$60,000. Als BTC $62,000 waard is, licht je de optie. Als BTC minder waard is, laat je de optie verlopen, maar moet je een ‘boete’ betalen.

Perpetual contracten

Deze contracten hebben geen vervaldatum of afwikkelingsdatum. Je kunt je positie voor onbepaalde tijd open houden, maar wel met voorwaarden. Op je rekening moet bijvoorbeeld een minimum bedrag aan Bitcoin staan. Het financieringspercentage is een andere voorwaarde. Dit is een uniek systeem dat de prijs van het perpetual contract aan de prijs van Bitcoin bindt. Omdat een perpetual contract geen einddatum heeft, kan de prijs van het contract aanzienlijk afwijken van de Bitcoin prijs. Om dit probleem op te lossen, moet een kant van de handelaren, de andere kant betalen. Dus de longs betalen de shorts, en andersom. Dit gebeurt direct tussen de handelaren, zonder tussenkomst van de beurs.

Bij dYdX vindt 99% van alle transacties op de perpetual markt plaats. Daarom worden ook de spot en margin markten gesloten per 1 november 2021, en wordt er volledig op de perpetual markt geconcentreerd.

De volgende afbeelding laat een deel van de perpetual markt zien.

dYdX perpetual marklt
https://trade.dydx.exchange/portfolio/overview

Wie zit achter het dYdX protocol?

Antonio Juliano is in 2017 al met dYdX begonnen. Hij is een softwareontwikkelaar die bij Uber en Coinbase ervaring opgedaan heeft.

Verder zijn er nog 27 andere profielen van teamleden van dYdX op LinkedIn te vinden.

Wat is het XYDC-token?

Op 8 augustus kwam dit token op de wereld. Het is een ERC20 governance of beheer token. Van de 1 miljard DYDC-tokens, zijn er pas 6% op de markt of 56,337,466.00 DYDX. De tokens worden over 5 jaar ontgrendelt. Midden oktober 2021 is de markt cap $1,251,857,386.

De gemeenschap kan nu het beheer van het dYdX protocol gaan overnemen. Je kunt het token ook gebruiken voor staking en dan krijg je daar beloningen voor.

Deze korte video geeft je een idee over wat het DYDX-token is.

De distributie van het token ziet er als volgt uit over de komende 5 jaar.

Distributie DYDX token
https://dydx.foundation/blog/en/introducing-dydx-token

Het ontgrendelen verloopt op de volgende manier, ook over 5 jaar, zoals op de afbeelding hieronder.

Token ontgrendelen
https://dydx.foundation/blog/en/introducing-dydx-token

Als je het DYDX-token in je bezit hebt, kun je ook kortingen krijgen op handelen. Deze korting kan oplopen tot 50% als je 5 miljoen tokens bezit!

Wat is de koers van het DYDX-token?

Als je in het DYDX-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het DYDX-token heeft vrijwel meteen na het uitkwam op 8 september 2021 zijn voorlopige ATH al bereikt op 30 september 2021 met een koers van $27.22. Daarna is de koers een beetje op en ener gegaan, zonder al te grote koersverschillen. Op het moment van schrijven, midden oktober 2021 is de koers $22.12.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 100 op plek 83. Helemaal niet slecht voor een token dat zo nieuw is. Midden september waren stijgingen van 40% voorgekomen. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zelfs onafhankelijk van het feit of Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het DYDX-token kopen?

Het DYDX-token is helaas nog niet op Bitvavo te koop maar wel op Binance. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io, Kraken en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een DYDX-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het DYDX-token het beste bewaren?

Wanneer je voor de meest veilige opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn van Ledger, de X of S versie of van Trezor.

Je kunt natuurlijk je DYDX-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Het dYdX protocol heeft een stormachtige fase ondergaan, na het uitbrengen van het DYDX-token. De koers van het token ging flink omhoog in korte tijd. Bovendien werd er behoorlijk veel gehandeld op het platform, $2.375 miljard binnen 24 uur.  Dit heeft ervoor gezorgd dat het nu een van de leidende DeFi platforms is.

Het gaat zelfs zo hard dat alle markten die op L1 draaien, gesloten worden, er alleen nog gehandeld wordt op de L2 perpetual markt. Daar vindt 99% van alle handel plaats. Het gaat goed met dYdX, en dit zal ook invloed op de koers van het token hebben. Het is zeer goed mogelijk dat deze nog wel eens kan gaan stijgen. Wil je in dit token investeren, doe dan vooral goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over dYdX, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven