Cryptocurrency

Wat is district0x? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over DNT

Firma’s zoals Bol.com, Upwork, Fiverr of eBay hebben een grote nationale of internationale gebruikersbasis. Als gebruiker heb je echter nauwelijks invloed over de richting of de structuur van deze platformen. Je hebt geen inspraak over de kosten of commissies die je moet afdragen, de UI/UX (user interface/user experience design) of over de gebruiksrichtlijnen. Op het moment dat deze firma’s ophouden te bestaan, gaan ook alle ermee verbonden data verloren. Je gebruikersgegevens, je reputatie of kredietwaardigheid, je complete identiteit die je opgebouwd hebt, eventueel zelfs over een langere tijd, gaat ook verloren. District0x probeert dit probleem op te lossen met online districten (of wijken) die als een DAO (decentralized autonomous organization) werken. Deze districten zijn dan altijd bereikbaar en de gegevens verdwijnen nooit, zelfs niet als de districten worden beëindigd.

Het zal niet als verrassing komen dat we het in deze blog gaan hebben over District0x en het DNT-token. Ik ga je uitleggen wat District0x precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de DNT-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het DNT-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘District0x (DNT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe district0x werkt.

Wat is District0x?

District0x is een netwerk van gedecentraliseerde marktplaatsen en gemeenschappen die werken als een DAO (decentralized autonomous organization). Deze worden dan ‘districten’ of wijken genoemd en het is op de Ethereum blockchain gebouwd. Voordat er DEX’en zoals UniSwap populair werden, was district0x er al mee bezig om bestaande problemen van DEX’en op te lossen. Denk aan het aanreiken van hulpmiddelen om het beheer en de vergoedingen beter op elkaar af te stemmen.

Ze willen een van de grond af nieuw model bouwen. Dit doen ze met de kernfunctionaliteiten die nodig zijn en waarmee ook minder technisch begaafde gebruikers mee aan de slag kunnen. Ook voor hun is het nu een optie om een eigen organisatie op te zetten, stemrecht te krijgen óf te geven en nieuwe manieren om dit zelf te coördineren mogelijk te maken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld lijsten met informatie plaatsen, een filter of zoekfunctie inbouwen, betalingen maken of reputatie opbouwen. Dit doe je dan met d0xINFRA, dit is een kader van smart contracts op Ethereum en verschillende modules die ontwikkelaars helpen om een marktplaats op district0x op te zetten.

De technologie achter district0x is volledig afgestemd op en gemaakt voor de gemeenschap. Met andere woorden, een alledaagse gebruiker, zoals jij en ik, zonder zakelijke belangen. District0x levert alle benodigde  functionaliteiten om zo een functionerende zelfstandige economie van en voor dienstverleners op te zetten. Aanbieders en gebruikers van deze diensten kunnen dan hun platform op hun eigen vrije manier beheren. Alle tussenpersonen die een graantje willen meepakken worden volledig uitgeschakeld, want ze zijn domweg niet nodig.

Als gebruikers kun je dan je eigen regels opstellen, direct met elkaar in contact treden en je behoudt de volledige controle over je privacy en gegevens. De traditionele zakelijke opzet wordt eigenlijk flink op zijn kop gezet en veranderd.

Hoe werkt District0x?

District0x werkt met districten, en deze kun je opzetten met de ‘District Creation Platform’ of d0xINFRA.

Wat is een district?

Een district is een gedecentraliseerde marktplaats op het district0x netwerk. Je kunt in principe elke bestaande marktplaats als een district op district0x opnieuw opbouwen. Elk district heeft dan een paar kernfunctionaliteiten.

  • Zoek en filterfuncties
  • Je kunt lijsten met informatie plaatsen
  • Reputatie opbouwen en rangschikken
  • Betalingen en factureren

Elk district is gebouwd op een standaard open bron kader met front-end bibliotheken. Zo een bibliotheek geeft je bijvoorbeeld databasetoegang, template frameworks of sessiebeheer.

Je kunt districten inrichten zoals je wilt, dus elk district kan compleet uniek zijn. Het opzetten van de districten doe je met d0xINFRA. Dit platform heeft geen invloed op de visuele functie van een district. Het visuele ontwerp is volledig overgelaten aan de diegene die het district opzet of aan de gemeenschap die het district beheert of gebruikt. Je kunt districten uitbreiden en ze zijn ‘open’. Hiervoor kun je dan hulpmodules gebruiken, die je als een soort ‘plug-in’ kunt zien. Ze verbeteren de functionaliteit en je kunt er unieke functies mee maken.

Wat belangrijk is in de opzet van de districten, is dat elk district wordt beheerd door een soort van bestuurslaag. De al eerder genoemde DAO’s. Om echter stemrecht te krijgen, heb je het DNT-token nodig. Hier komen we nog op terug, maar dit token speelt een belangrijke rol binnen het district0x platform.

De afbeelding hieronder geeft ook een beknopte uitleg over wat districten zijn.

Wat zijn districten?

https://district0x.io/

Wat is d0xINFRA?

D0xINFRA is het ‘District Creation Platform’. Hiermee kun je met een makkelijk te gebruiken UI (user interface) je eigen district ontwerpen en opzetten. Op dit platform kun je ook de parameters van de smart contracts aanpassen en instellen. Je hebt een keuze uit aanpasbare UI-opties waardoor je een grote variatie aan marktplaatsen en gemeenschappen ermee kunt opzetten. Er is ook een hulpmodule, vergelijkbaar met de Google of Apple app store. Hiermee kun je dan makkelijk plug-ins vinden die de functionaliteit en bruikbaarheid van de districten weer vergroten.

DoxINFRA is ontworpen als een open en uitbreidbaar modulair systeem. Het is open bron, dus iedereen kan het inzien, aanpassen of verbeteren.

Districts of wijken op district0x

https://education.district0x.io/

Wat is het district register (District Registry)?

Het district register is waar alle districten worden geregistreerd en vermeld. Elk district in het register wordt bepaald door een communautair stemmechanisme. Om een district op te zetten moet je eerst DNT storten, samen met links, logos, beschrijvingen en een beschrijving hoe het stemrecht werkt voor als je DNT wilt gaan staken.

Hierna wordt het district in het register opgenomen en krijgt een bestuurslaag via Aragon (open bron software om DAOs op Ethereum te bouwen). Als je dan DNT bezit en staked, krijg je medezeggenschap over het beheer van het district. Hoe meer je staked, hoe meer stemrecht je krijgt.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat elk district dat is opgezet, ook uitgedaagd kan worden door district0x gebruikers. Als dit gebeurt, kunnen alle DNT-houders stemmen voor het behoud of afschaf van een district. Mocht het district de stemming verliezen, krijgen de uitdagers en de stemmers DNT als beloning.

De volgende video geeft ook een goede en korte uitleg over het district register.

Welke districten zijn al live?

Op het moment van schrijven, eind september 2021, zijn er drie districten die al live functioneren op het district0x platform.

  • Ethlance — een freelancebanen marktplaats zonder commissies. Je betaalt alleen gas kosten voor alle functies die nodig zijn om op het platform aanwezig te zijn. Denk aan je profiel, posts, berichten of facturen.
  • Name Bazaar — het tweede district dat opgezet werd. Het is een peer-to-peer marktplaats voor het uitwisselen van namen die zijn geregistreerd via de Ethereum Name Service (ENS). ENS zet voor ons leesbare namen zoals Peter of Janneke om in Ethereum of crypto adressen.
  • Meme Factory — dit stelt gebruikers in staat om hun eigen tokenized memes te maken en onmiddellijk voor de verkoop aan te bieden.

Wie zit er in het team van district0x?

Het team achter district0x wordt aangevoerd door twee personen, Joe Urgo en Matus Lestan. Zij zijn een job marktplaats met de naam Ethlance begonnen, die nu een van de drie actieve districten op het platform is.

  • Matus Lestan — medeoprichter en lead developer. Zijn echte naam is Matúš Lešťan. Heeft een ruime ervaring als ontwikkelaar.
  • Joe Urgo — medeoprichter en CEO bij Sourcerers. Expert in gedecentraliseerde bedrijfsmodellen.

In de whitepaper worden nog zes andere mensen genoemd, met uiteenlopende achtergronden en rollen.

Wat is het DNT-token?

Het DNT-token is een ERC20 token dat een belangrijke rol speelt in het beheer van een district. Om te kunnen stemmen en district0x mee te kunnen beheren, moet je DNT staken.

Tijdens de ICO in juni 2017 werd 43,169 ETH opgehaald dat toen $9.78 miljoen waard was. Er zijn een 1 miljard DNT-tokens waarvan er 600 miljoen in omloop zijn.

Hieronder kun je de verdeling van de tokens zien. Het betekent echter niet dat het team 40% krijgt. Deze 40% wordt grotendeels weer in het project gestoken.

DNT token supply

Messari.io

Hieronder kun je het uitgaveschema van de tokens zien, en dat geeft iets meer helderheid wie precies wat en wanneer krijgt. De uitgave van het token is uitgesmeerd over meerdere jaren en duurt tot 2026.

Uitgave schema van het DNT-token

Messari.io

 

Wat is de koers van het DNT-token?

Als je in het DNT-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het DNT-token heeft vrijwel meteen na de ICO in juli 2017 zijn voorlopige ATH al bereikt op 6 januari 2018 met een koers van $0.4033. Dit na een parabolische stijging die op 30 december 2017 begon. De koers begon in september 2017 op $0.01923. Na de ATH is de koers ook weer gezakt. Tussen februari 2018 en mei 2020 was de koers laag, en zakte zelfs tot $0.003801. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en ging van een rode kleur weer terug naar groen. De koers steeg geleidelijk tot april 2021 tot $0.3608, om daarna echter ook weer in te zakken. Op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $0.1442.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 400 op plek 387. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het DNT-token kopen?

Het DNT-token is sinds augustus op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt eind augustus 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals  Binance en Gate.io. Er is ook een liquidity pool op de SushiSwap DEX waar je een DNT-paartje kunt vinden. Als je echter in Nederland of België woont, is Bitvavo toch wel de makkelijkste plek om DNT te kopen. Je kunt hieronder op de widget klikken om het DNT-token direct op Bitvavo te kopen.

Hoe kun je het DNT-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je DNT-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van district0x?

De roadmap van district0x bepaalt ook het uitgaveschema van nog twee verkooprondes voor het DNT-token. Hieronder kun je goed zien wat allemaal gedaan moet worden om ronde 2 en 3 te laten beginnen en wat na ronde 3 nog gaat komen. Er zijn geen datums hiervoor vastgezet.

Roadmap van district0x

district0x whitepaper

Conclusie

We hebben het interessante district0x project uitvoerig bekeken. Hun missie is om het opzetten en beheren van marktplaatsen en gemeenschappen op een decentrale manier mogelijk te maken. Ze doen dit door populaire apps en diensten op het internet aan hun project aan te passen en eigenlijk opnieuw te maken. Hierbij worden alle tussenpersonen die geld voor hun diensten willen hebben of gegevens controleren, compleet uitgeschakeld. Je hebt het helemaal zelf in handen, de opbouw, hoe je het inricht, het visuele aspect en het bestuur.

Het team is al langer bezig met dit project, al sinds 2017, en er zijn al of pas drie districten die live draaien op het platform. Het is echter een project dat er goed verzorgd uitziet met een gedreven team erachter, met een uitstekend idee. Je zou haast denken dat dit project in de toekomst nog meer andere projecten zal kunnen werven, die een district willen opzetten. Er is helaas nooit een garantie of projecten succesvol gaan worden, maar district0x heeft alle bakens de goede kant op wijzen. Dit zal ook direct gevolg voor de koers van het DNT-token hebben. Bij succes zal het token waarschijnlijk in koers stijgen en als dat succes uitblijft, zal de koers eerder niet stijgen. Dus blijf het project volgen! Mocht je in het DNT-token willen investeren, doe dan echter wel goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over district0x, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Please follow and like us:
Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *