Home » Blog » Benqi, wat is dat? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over QI

Benqi, wat is dat? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over QI

Benqi

Geld lenen en uitlenen is al jarenlang een veel voorkomend gebeuren. Of is dat zelfs al eeuwenoud? Daarbij is de crypto wereld nu een nieuwe weg aan het banen naar een toekomst met een globale economie. Sinds 2020, toen DeFi opkwam, waren er meteen diverse verschillende protocollen die vooral het lenen en uitlenen van geld, of in dit geval van crypto, in een nieuw jasje staken. DeFi blijft intussen maar doorgroeien, en na een opzienbarende start in 2020, blijft de populariteit van DeFi in 2021 stijgen. Er komen steeds meer nieuwe protocollen bij, en sommigen proberen op een andere manier, toch dezelfde service aan te bieden. Benqi is dan het eerste DeFi project op het Avalanche platform, en biedt ook lenen, uitlenen en rente verdienen aan. Dit doen ze met hun Algorithmic Liquidity Market Protocol.

In deze blog gaan we het over Benqi hebben en het bijbehorende QI-token. Ik ga je uitleggen wat Benqi precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je QI kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Benqi (QI)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Benqi werkt.

Wat is Benqi?

Benqi is een Algorithmic Liquidity Market Protocol. Je kunt er geld lenen, uitlenen of rente verdienen met je crypto. Benqi probeert om de bestaande problemen met DeFi op te lossen, zoals de hoge gas kosten en opstoppingen van het netwerk. Hun platform heeft een grote schaalbaarheid en is volledig gedecentraliseerd. Ze willen ook een brug slaan tussen DeFi en traditionele financiën.

Benqi is op het Avalanche netwerk gebouwd en is onderdeel van het Avalanche Rush programma. Dit is een programma dat $180 miljoen aan subsidies heeft uit te besteden door mining-subsidies en airdrop-programmas. Het is bedoeld om DeFi apps op het Avalanche platform deel te laten nemen en te laten draaien. Op hun beurt zorgen deze apps dat nieuwe en bestaande DeFi handelaren een gebruiksvriendelijke, snelle en kosteneffectieve toepassing voorgeschoteld krijgen. Benqi democratiseert op deze manier toegang tot DeFi producten. Dit doen ze op drie manieren.

 • Je kunt direct liquiditeit leveren of onttrekken aan een gedeelde liquiditeitsmarkt.
 • Het is mogelijk om direct geld te lenen van een liquiditeitsmarkt, met je geleverde activa als onderpand.
 • 24 uur per dag kun je live rentetarieven volgen op een doorzichtige manier, op basis van markt vraag en aanbod.

Zeker door je crypto uit te lenen, kun je een passief inkomen krijgen. Dit in tegenstelling als je het ‘gewoon’ laat staan op een beurs of op een andere manier bewaard of hodl’ed. Geld leners kunnen lenen met een uiterst hoog onderpand.

Total value locked (TVL) op Benqi

Eind augustus 2021 vond de lancering van Benqi op Avalanche plaats. Twee dagen na de lancering, op 21 augustus, was er al $500 miljoen ingelegd. Hiervan waren $200 miljoen vastgezet binnen 24 uur. Na een week had Benqi al $1 miljard TVL. Dit is een behoorlijk opmerkelijk feit, omdat het Aave, het leidinggevende, op Ethereum gebouwde leen protocol, er 8 maanden over deed om de 1 miljard te halen. Total locked value is het totaal van crypto dat binnen een platform is vastgezet in de liquidity pools.

Total locked value Benqi
Benqi Twitter

Wat dat betreft, gaat het sowieso erg goed met DeFi. Midden oktober 2021 steeg de totale TVL binnen alle DeFi protocollen boven de $200 miljard total locked value.

Behalve dat het dus goed gaat met DeFi, heeft het Avalanche Rush programma vast ook wel bijgedragen aan de explosieve TVL van Benqi. Het gezamenlijke liquiditeit mining programma met Avalanche maakt $3 miljoen AVAX (het Avalanche-token) vrij om te verdelen tussen Benqi gebruikers.

Als je via Benqi crypto leen of uitleent met de volgende cryptomunten, kun je een AVAX-beloning krijgen: AVAX, ETH, LINK, WBTC, USDT en DAI.

Hoe werkt Benqi?

Benqi werkt eigenlijk op een  rij eenvoudige manier. Je kijkt welke cryptomunten er op het protocol gebruikt worden, en voegt dan liquiditeit toe voor de munt(en) die je uitkiest. Afhankelijk van de vraag naar leningen voor de door jou uitgekozen munt die je gestort hebt in het protocol, ontvang je rente. Dus is er veel vraag, krijg je ook veel rente over je gestorte crypto. Is er echter minder vraag, dan kan het even duren voordat iemand iets gaat lenen. Het is bovendien ook mogelijk om cryptomunten die je gestort hebt, als onderpand te gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om andere cryptomunten zelf te lenen. De rente van het uitlenen compenseert dan de rente die je betaalt om zelf te lenen.

Als het platform groeit, worden er ook nieuwe liquiditeitspools geopend voor nieuwe tokens. In het begin zal het team van Benqi bepalen welke pools erbij komen. Later, als het beheer verandert in een DAO, zullen nieuwe pools door de DAO-gemeenschap voorgedragen en goedgekeurd worden. Hiervoor wordt dan weer gebruikgemaakt van het QI governance of beheer token.

Hoe wordt crypto opgeslagen in Benqi?

De gestorte crypto fondsen worden beheerd door smart contracts. Gebruikers die crypto gestort hebben of lenen, krijgen tokenized tokens die rente geven, de QiTokens. Deze kun je gebruiken om crypto uit de pools te halen wanneer je dat wilt. Deze QiTokens kunnen op het Avalanche platform gewoon overgedragen en verhandeld worden. Precies op dezelfde manier zoals je dat ook met alle andere crypto op Avalanche kunt doen.

Dit QiToken weerspiegelt de hoeveelheid crypto die je gestort hebt in het Benqi protocol. Op deze manier krijgt diegene die crypto gestort heeft in het protocol, rente uitgekeerd. Dit bedrag wordt steeds aangepast door een algoritme, gebaseerd op de marktwaarde. Alle activa zijn deel van hun eigen vraag- en aanbodmarkt, met een bijbehorende APY (Annual Percentage Yield of jaarlijks rentepercentage) die in de loop van de tijd ook weer verandert.

De QiTokens worden gemint op basis van de onderliggende waarde die je aan het protocol hebt toegevoegd. Zoals QiAVAX, QiLINK, QiWBTC, QiUSDT enz.

Wie zit er in het team van Benqi?

Er zit zeven personen achter het idee en project van Benqi. Tijd om die eens te bekijken.

 • JD Gagnon — behalve medeoprichter van Benqi, is hij ook medeoprichter van Rome Blockchain Labs. Dat is eigenlijk de dragende kracht achter Benqi.
 • Hannu Kuusi — Zowel medeoprichter van Rome Blockchain Labs en Benqi. Heeft meer dan 20 jaar ervaring in ICT en zit praktisch van het begin af aan in crypto.
 • Alexander Szul — Medeoprichter van Rome Blockchain Labs en is betrokken bij het ontwikkelen van Benqi.
 • Dan Mgbor — Medeoprichter en heeft ervaring in operations management.
 • Jason Tuang — Zit sinds 2016 in de crypto en is een DeFi specialist.
 • Hansen Niu — Strategie planner met een MBA in corporate strategy.
 • Dexter Lee — Hij is deel van het core team en zit al van helemaal in het begin in DeFi. Hij heeft een bachelor in engineering.

Een uitgebreid en divers team dat het wel in zich schijnt te hebben om dit project in goede banen te leiden.

Wat is het QI-token?

Het QI-token is een ERC20 token en is het is het beheer token van het Benqi platform. Het is ook het native token van Benqi dat het hele platform aandrijft. Je hebt het QI-token nodig om op voorstellen te stemmen die het protocol veranderen. Dit zijn de zogenaamde BENQI Improvement Proposals (BIPs). Op het moment dat het platform een DAO wordt, kunnen token houders voorstellen indienen en erop stemmen. Op deze manier kunnen ze de toekomstige richting van het protocol meebepalen.

Er zijn 7.2 miljard QI-tokens gemint en daar zijn 325,692,000.00 QI van in omloop. In het eerste kwartaal van 2024 zou de volledige hoeveelheid QI in omloop moeten zijn. 50% van de hele token voorraad zal voor liquidity mining gebruikt worden. De market cap in midden oktober 2021 is $39,885,516.

Tijdens de twee privé verkoop van QI-tokens werd $6 miljoen opgehaald. Een openbare verkoop op de Pangolin DEX was ook snel uitverkocht.

De afbeelding hieronder laat de verdeling van het QI-token goed zien.

QI token distributie
https://morioh.com/p/fc353e4e3223

We zien bij dit token dat het team 10% neemt, en dat is een goed teken. Ze hebben interesse om het protocol verder te begeleiden. Als een team een hoog percentage van de tokens voor zichzelf reserveert, is dat vaak een duidelijk teken dat ze met de opbrengst van de ICO of IDO ervandoor willen gaan. Een zogenaamde rug pull. Dat ziet er zeker niet zo uit bij dit project en team. Bovendien wordt de 10% voor het team over vier jaar ontgrendeld, met een percentage per kwartaal. Pas na het eerste jaar na de openbare verkoop, begint deze ontgrendeling voor het team. Duidelijke tekens dat dit team serieus bezig is met dit project.

De uitgave van de tokens is ook verdeeld over meerdere jaren. De volgende afbeelding laat dit duidelijk zien.

QI-token uitgave schema
https://morioh.com/p/fc353e4e3223

Wat is de koers van het QI-token?

Als je in het QI-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het QI-token kwam op 19 augustus 2021 bij CoinMarketCap op de lijst terecht, met een koers van nul US-dollar. Vrijwel meteen na de introductie, werd op 24 augustus 2021 al de voorlopige ATH bereikt met een koers van $0.3945. Daarna is de koers ook weer geleidelijk gezakt, met af en toe een paar pieken. Op het moment van schrijven, midden oktober 2021, lijkt de koers op een voorlopige laag punt te zijn aanbeland, namelijk $0.1235. De koers lijkt op dit moment ook weer een beetje aan te trekken. Het huidige dieptepunt werd op 30 september 2021 bereikt, met een koers van $0.08642.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 600 op plek 624. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het QI-token kopen?

Het QI-token is niet op Bitvavo of Binance te koop op dit moment. Een paar toonaangevende CEX’en hebben deze munt wel in de aanbieding, zoals Gate.io en KuCoin. Er zijn ook een paar liquidity pools op DEX’en zoals Pangolin en TraderJoe waar je een QI-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het QI-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je QI-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van Benqi?

De roadmap ziet er op dit moment relatief eenvoudig uit. Er is nu een leen en uitleen protocol live. Daar komen dan een Liquid Staking en een Future DeFi protocol bij.

 • Liquid staking —  Avalanche is een PoS (Proof of Stake) netwerk, en die gaan niet echt lekker samen met DeFi. Liquid Staking biedt een oplossing voor kapitaalefficiëntie in PoS-netwerken.
 • Future DeFi Protocol — Gebruikers van DeFi on Avalanche kunnen hier aanvullende rendements-/risicostrategieën vinden.
Benqi roadmap
https://benqifinance.medium.com/benqi-next-steps-70774a691f6f

Conclusie

DeFi wordt steeds populairder, maar de grote massa heeft het echter nog steeds niet ontdekt. Benqi is echter een protocol dat dit weer een klein stapje dichterbij brengt.

Benqi is ook in staat om een flinke hap uit de DeFi te nemen. Ze hebben goede resultaten in een korte tijd bereikt. De total locked value zat na een week al op $1 miljard. Dit is ook een teken aan de wand van hoe snel de leen/uitleen markt op DeFi groeit. De meeste competitie zit op de Ethereum blockchain en heeft daar met hoge gas kosten te maken. Daardoor wordt een eventuele rente winst meteen weer opgegeten door de gas kosten. Benqi heeft dat probleem niet.

Alle protocollen die op de BSC draaien, hebben weer andere nadelen. Avalanche is volledig gedecentraliseerd en heeft ruim 900 validator nodes. BSC heeft 21 nodes en die zijn min of meer in handen van één entiteit.

Je weet het nooit echt honderd procent in de crypto wereld, maar het lijkt erop dat Benqi het nog wel eens ver kan gaan schoppen. Dit zal dan later ook weerspiegeld worden in de koers van het QI-token. Dit zijn uiteraard geen garanties, hou daar wel rekening mee. Als je echter in het QI-token wilt investeren, doe dan vooral eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Benqi, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven