Home » Blog » Sologenic, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over SOLO

Sologenic, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over SOLO

Sologenic

De traditionele financiële markten en de crypto markt liggen ver uit elkaar, lijkt het. Toch is er volgens diverse crypto kenners een relatie tussen de twee op de grafieken. De koersen op de aandelenbeurs en de Bitcoin koers volgen elkaar behoorlijk, volgens deze crypto experts. Of is het eerder Bitcoin die de aandelenbeurs volgt? In ieder geval, er zijn meer traditionele financiële producten die soms in de crypto wereld doordringen, zoals ETF’s. Er zijn nu al verschillende crypto ETF’s goedgekeurd. De volgende stap is om traditionele financiële producten te tokenizen en op crypto beurzen te verhandelen. Dit is precies wat Sologenic aanbiedt.

In deze blog ga ik het over Sologenic hebben en hun diverse producten. Ik ga je uitleggen wat Sologenic precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en het SOLO-token samen met de SOLO-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het SOLO-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Sologenic (SOLO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken hoe de Sologenic DEX werkt.

Wat is Sologenic?

Sologenic draait op de XRP Ledger of grootboek, wat eigenlijk niets anders is als een publieke blockchain. Ze bieden de tokenisatie van ETF’s, derivaten, fiat en aandelen aan. Een ETF is een exchange traded fund en dat is een soort effect dat een index, sector, grondstof of ander actief volgt. Het kan op een traditionele beurs verhandeld worden, net zoals gewone aandelen. Derivaten zijn financiële contracten, die tussen twee of meer partijen afgesloten worden. De waarde van een derivaat wordt ontleend aan een onderliggend activum of een groep activa. In elk geval, deze worden getokeniseerd en kunnen nu op een crypto beurs verhandeld worden. Later meer hierover.

Tokeniseren betekent dat iets van waarde omgezet wordt in een digitaal token dat op een blockchain gebruikt kan worden. Dit kan met zowel materiële als ook met immateriële activa plaatsvinden. Sologenic gebruikt voor hun doeleinden alleen materiële activa.

Hun missie is om het invloedrijkste op blockchain gebaseerde bedrijf ter wereld te worden. Ze willen hierbij traditionele functies van financiële markten moderniseren. Dit gaan ze doen door cryptocurrencies in staat te stellen om op elke denkbare manier gebruikt te worden. Door de tokenisatie van producten mogelijk te maken, willen ze hun steentje bijdragen aan de massa-acceptatie van cryptocurrencies. Dat is hun visie. Ze zijn dus behoorlijk ambitieus en hebben grootse plannen.

Het is uiteindelijk mogelijk om via Sologenic ruim 40.000 traditionele activa zoals aandelen, goederen of ETF’s te tokeniseren. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van 30 wereldwijde beurzen. De XRP-blockchain is daarom de modernste en geavanceerdste blockchain die hun bij deze plannen kan helpen. En juist geraden, dat is inderdaad de blockchain van het XRP-token of ‘Ripple’. Al zijn ze twee verschillende eenheden, toch zijn ze ook wel weer familie van elkaar.

Wat zijn de kernwaarden van Sologenic?

Ze houden er wel een paar eervolle kernwaarden op na, die er mogen zijn.

  • Transparantie — Er wordt gebruikgemaakt van een Proof-of Solvency mechanisme, zodat iedereen de Sologenic activa op elk moment aan een audit kan onderwerpen.
  • Beveiliging van activa — Ze willen voldoen aan bewezen cyberbeveiligingsnormen zodat de beveiliging van gebruikers en crypto beurzen gewaarborgd is.
  • Naleving van de regelgeving — Ze willen zich houden aan overheidsvoorschriften en internationale
    AML-wetten.
  • Dynamisch — Ze willen een geïntegreerde handelsomgeving voor een wereldwijde gebruikersbasis opzetten.
  • Gemeenschap — Ze willen een actieve gemeenschap van crypto-liefhebbers en investeerders opbouwen die de massa-acceptatie en ontwikkeling van blockchain projecten moet bevorderen.

Hoe werkt Sologenic?

Sologenic heeft een paar basisideeën op zakelijk vlak die belangrijk zijn.

  • Tokenisatie op aanvraag.
  • Handel in niet-blockchain-activa.
  • Cryptocurrency kredietkaarten.
  • Een gemeenschap die actief deelneemt.
  • Beloningen voor staking.

Hiermee wordt meteen de basis gelegd voor hun hele project. Het idee erachter is blockchain kenmerken en voordelen toe te passen op bestaande traditionele financiële instrumenten. Zo heeft het ecosysteem van Sologenic meerdere onderdelen om dit te bereiken. Zo zijn er een blockchain module (XRP Ledger), een orderafhandelingsmodule, een tokenisatie module en een decentrale beurs (DEX) module. Deze onderdelen worden ondergebracht in twee systemen, het Asset Tokenization Platform (ATP) en een Decentralized Exchange (DEX).

Sologenic architectuur

De architectuur van het ecosysteem heeft dan vijf componenten. Hierdoor wordt het tokenisatie proces op aanvraag van niet op blockchain gebaseerde activa makkelijk gemaakt. Vervolgens kunnen ze dan tegen cryptocurrency verhandelt kunnen worden. Deze componenten zijn het Sologenic Trading Panel, de Brokerage Gateway, de XRPL Native DEX, de XRP Ledger en de Open SDK-suite.

Dat is op de volgende afbeelding te zien.

Sologenic architectuur van het ecosysteem
Sologenic Whitepaper

Deze componenten zorgen er samen voor dat een gebruiker nu met fiat traditionele financiële activa kan kopen, zoals een aandeel. Daarna kan deze activa getokeniseerd worden, en wordt de getokeniseerde weergave van de activa op een privé wallet in eigen beheer gezet. Hierna kan deze getokeniseerde activa op een door de blockchain bestuurde DEX verhandeld worden. Hierbij wordt er ook rekening mee gehouden dat er aan alle wettelijke regionale voorschriften rond het activum voldaan wordt. Alle ‘real-world’ regels voor de activa worden gevolgd en op de getokeniseerde activa toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een dividend dat uitbetaald wordt, het ecosysteem volgt dit en het dividend wordt ook uitgekeerd aan de bezitters van de activa.

Alle getokeniseerde activa zijn van nature stablecoins en gekoppeld aan de echte waarde van dit niet op blockchain gebaseerde activum. Ze zijn alleen inwisselbaar via het Sologenic platform of DEX. Ze hebben en houden deze waarde omdat de Sologenic Gateway altijd verzilvert tegen de huidige marktprijzen. De Gateway volgt ook altijd de richtlijnen en regels van externe markten, zodat transacties altijd plaatsvinden zonder devaluatie of inflatie.

Dit is allemaal te zien in de volgende afbeelding, met het Asset Tokenization Platform (ATP) en de Decentralized Exchange (DEX).

het Asset Tokenization Platform (ATP) en de Decentralized Exchange (DEX)
Sologenic whitepaper

Hierbij wordt gebruikgemaakt van een Saxo bank API. Elke opdracht die uitgevoerd wordt door deze Saxo API, heeft een unieke transactie-ID. Deze wordt in het Sologenic ecosysteem opgeslagen en kan altijd ingezien worden.

De Sologenic DEX

Sologenic heeft ook een tokenisatie simulator die uitlegt en je laat uitproberen hoe het tokenisatie proces op de DEX werkt. De volgende video geeft daar een duidelijke uitleg over.

De DEX is ook als een Android of iOS-app op je mobiel beschikbaar en wordt ondersteund in zes verschillende talen. De wallets op deze DEX worden door de gebruikers beheerd. De transactiekosten zijn ontzettend laag en beginnen bij $0.000005. Er kunnen 1500 transactie per seconde uitgevoerd worden. Dat is bijna net zo snel als een CEX en er zijn ook market orders, limiet orders en stop-limiet orders. Er zijn vier wallets die geaccepteerd worden door de DEX, de SOLO Wallet, het Ledger Device, D’Cent en de XUMM App.

De SOLO Wallet

De SOLO wallet is de eigen wallet van Sologenic en als mobiele app is het een gecombineerde DEX en wallet. Het heeft ook alle functies van een wallet en een DEX, zoals tokens opslaan, markten live kunnen volgen, handelen en activa opnemen of storten.

SOLONEX

SOLONEX is speciaal ontwikkeld voor financiële instituten, makelaars of brokers, wereldwijde beurzen en beleggingsondernemingen. Met blockchain technologie worden nieuwe diensten aangeboden of bestaande diensten verbeterd. Het is een handelssuite die ontworpen is om beleggers en investeerders toegang te verschaffen tot gedecentraliseerde markten. Hierbij worden dezelfde technische mogelijkheden, effectiviteit en veiligheid als in TradFi geboden. Dit product is echter niet toegankelijk voor investeerders, alleen voor financiële instituten. Deze moeten dan bij interesse aan SOLONEX een demo met het team plannen.

De volgende afbeelding laat de mogelijkheden van SOLONEX zien.

SOLONEX
https://www.sologenic.com/solonex

Wie zit er in het team achter Sologenic?

Het team van Sologenic bestaat uit ruim 30 mensen en bevat onder andere specialisten en experts voor softwareontwikkeling, onderzoek & ontwikkelen, legaal advies of relaties met banken. De kern van het team komt uit Estland.  Ik ga jullie voorstellen aan de belangrijkste mensen uit het team.

  • Bob Ras — Medeoprichter en CEO. Hij heeft diverse productiebedrijven opgezet die gezamenlijk meer dan 100 outlets hebben in 62 landen. In 2018 maakte hij de overstap naar crypto met als doel om een nieuw financieel ecosysteem op te zetten.
  • Reza Bashash — Medeoprichter en CTO. Hij is sinds tien jaar een ervaren AI en Fintech ingenieur. Hij is bovendien een invloedrijke blockchain voorstander.

Wat is het SOLO-token?

Het SOLO-token is een ERC20 token en er zullen maximaal 400 miljoen SOLO-tokens gemaakt worden. Hiervan zijn er nog 399,947,699 over en 200,001,808.00 SOLO of 50% zijn in omloop. Eind december 2021 is de marketcap $255,773,228.

Een getokeniseerd activum krijgt een omgekeerde ‘S’ toegevoegd ‘Ƨ’, zoals in TSLAƧ, AAPLƧ enzovoort. 100% van alle transactiekosten wordt verbrand. Dit deflatoire mechanisme zorgt voor schaarste en uiteindelijk voor een hogere koers voor het token. Op de lange termijn betekent dit dat het SOLO-token niet helemaal verdwijnt door de hoge waarde van het token en het kleinere aanbod.

Het team heeft zichzelf maar liefst 35% toebedeeld, wat best wel veel is. De uitgave aan het team wordt echter met een ontgrendelingsmechanisme over 36 maanden uitgesmeerd.

Dat is in de volgende afbeelding te zien.

Ditsributie SOLO token
Sologenic whitepaper

De ontgrendeling van het token gebeurt op de volgende manier.

Token ontgrendeling
Sologenic whitepaper

Wat is de koers van het SOLO-token?

Als je in het SOLO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het SOLO-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 7 maart 2021 met een koers van $0.2625. Tot einde oktober gebeurde er daarna niet veel maar daarna ging de koers parabolisch omhoog. Zijn voorlopige ATH werd op 3 december 2021 bereikt met een koers van $6.0778. Daarna is de koers ook weer snel gezakt en op het moment van schrijven, eind december 2021 is de koers $1.38.

Het is nog vroeg dag om duidelijkheid te hebben over de toekomstige koersontwikkeling van het SOLO-token. Er was een geweldige en explosieve uitbraak van het token in November 2021, maar dat zakte ook weer snel in. Even afwachten om de verdere ontwikkeling van het token te bekijken lijkt op dit moment een goed plan.

Bij CoinMarketCap staat hij net tussen de top 200 en 300 op plek 255. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het SOLO-token kopen?

Het SOLO-token is nog niet op Bitvavo en Binance te koop. Op het moment van schrijven heeft geen toonaangevende CEX deze munt in de aanbieding. Hij is wel te vinden op ProBit Global, Bitrue, BitForec, CoinField, HotBit en CoinTiger.

Hoe kun je het SOLO-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je SOLO-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals de SOLO Wallet, D’Cent en de XUMM App gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Is er competitie voor Sologenic?

Er is best wel competitie op de markt voor Sologenic. Verschillende andere projecten hebben een vergelijkbaar idee. Synthetix dat op Ethereum draait, Polkadot’s dTrade en Solean dat op Solana draait.

Sologenic heeft eind 2021 een grote token airdrop voor XRP en/of SOLO-token houders. Niet elke beurs doet hieraan mee, maar wel veel crypto beurzen. Deze airdrop is ook toegankelijk voor mensen die XRP of SOLO in hun eigen wallet hebben. Een kritiek op deze airdrop is dat het token waarschijnlijk niet zo goed verkocht heeft als verwacht. Daarom is er de airdrop.

Voorstanders van Sologenic zien het als een uitdaging om de gemeenschap meer te betrekken bij het uitbrengen van een NFT-marktplaats op hun DEX. Er worden in elk geval 200 miljoen uitgebracht die een waarde van ongeveer $1 miljard vertegenwoordigen. Daarmee wordt het een van de grootste airdrops ooit.

Hoe dan ook, Sologenic zal zeker een tandje moeten bijzetten om de concurrentie achter zich te kunnen laten.

Conclusie

Sologenic is een project dat toekomst heeft. Met hun idee om traditionele financiële middelen door tokenisatie aan te bieden op crypto markten hebben ze een interessant ecosysteem weten op te bouwen. Zowel voor particuliere beleggers en institutionele beleggers kan dit interessant zijn. Diversificatie van je portfolio is belangrijk, en Sologenic geeft deze optie. Het is ook een uitdagende en interessante manier om TradFi en crypto naar elkaar toe te brengen.

Er is echter ook flink wat competitie aanwezig in dit marktsegment, en zeker een populair platform zoals Synthetix is een geduchte rivaal. Toch heeft Sologenic ook een paar pluspunten in huis en zijn ze niet zomaar verslagen of uitgeteld! Het is mogelijk om maar liefst 40.000 verschillende activa op aanvraag te tokeniseren.

Dit is een project dat de moeite waard is om in de gaten te houden. Als Sologenic als overwinnaar uit de bus komt tussen alle competitie, zal dat ook goed zijn voor de koers van het token. Daarom is het een goed idee om eerst af te wachten hoe het project zich verder ontwikkelt. Mocht je toch in SOLO willen investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, want ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over Sologenic, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven