Home » Blog » Wat is Phala Network? Uitleg PHA koers en verwachting en alles wat je moet weten over PHA

Wat is Phala Network? Uitleg PHA koers en verwachting en alles wat je moet weten over PHA

Steeds vaker komen er nieuwe cryptoprojecten op de markt. Het is niet gek dat je de meeste cryptoprojecten nog niet kent. Phala Network zou één van deze projecten kunnen zijn, aangezien het niet heel bekend is. Na het lezen van dit artikel zou daar echter verandering in moeten komen, omdat we je alles gaan uitleggen over dit cryptoproject.

Zo vertellen we je precies wat Phala Network is, hoe het werkt en waar je PHA-tokens zou kunnen kopen. Natuurlijk vertellen we je ook hoe je deze tokens opslaat, en wat de huidige koers van deze cryptomunt is.

Wat is Phala Network (PHA)

Phala Network is een blockchain die de ontwikkeling van vertrouwelijke smart contracts mogelijk maakt. Daarbovenop biedt Phala Network cloud computing-diensten en een blockchain die transacties anoniem beheert.

Phala heeft sterke punten op het gebied van rekenkracht, privacy en programma’s die worden beheerd door onvertrouwde veiligheidsprincipes via de blockchain.

Phala Network wil een revolutie teweegbrengen in de manier waarop het internet en de cloud werken door het combineren van de kracht van Web 2.0 en de veiligheid/privacy van Web 3.0 met de voordelen van de Polkadot blockchain. Het mainnet zal worden gelanceerd na het verkrijgen van hun parachain op Polkadot.

Het is dus een smart contracts platform, anoniem en cross-chain van aard, en heeft als doel het vertrouwen terug te brengen in het cloud computing domein met grote rekenkracht. Het doel is de gebruikers een grote hoeveelheid rekenkracht te bieden en tegelijkertijd de vertrouwelijkheid van de gegevens te respecteren. Hieronder een video van 8 minuten waarin een developer van Phala network uitlegt wat Phala Network nou eigenlijk inhoudt.

Het team achter Phala Network

Het team bevat een goede mix van vaardigheden tussen traditionele bedrijven en ervaringen in blockchain. Zij lijkt zeer wel in staat het project tot een goed einde te brengen. Het is een Chinees team, dat eerder als een voordeel dan nadeel gezien kan worden. De Chinezen zijn namelijk zeer actief en goed geïnformeerd over blockchain.

 • Hang Yin (medeoprichter en technisch leider). Hang was 3 jaar lang senior software-ingenieur bij Google en medeoprichter van Bitcoin Gold. Vanaf de lancering van Bitcoin Gold had oprichter Hang Yin de wens dat Bitcoin-transacties volledig anoniem zouden zijn. Het was op dit concept dat Hang Yin een vork van Bitcoin creëerde. Hij forkte Bitcoin zodat het kon worden gemined met de kracht van CPU’s, het Equihash-mijnalgoritme. Het is ook op dit concept dat Hang Yin het concept van anonimiteit op Polkadot creëert.
 • Marvin Tong (medeoprichter & CEO). Marvin was senior productmanager bij Tencent & Didi, gespecialiseerd in strategieontwikkeling en businessplan. Tencent is een van de grootste Chinese bedrijven op het gebied van internet en mobiele diensten.
 • Zhe Wang (medeoprichter & COO). Zhe was de voormalige CEO & CTO van Xiaohei AI Games & Haha AI Vending Machine. Hij heeft ongeveer 20 patenten waaronder 3 blockchain patenten.
 • Jun Jiang (medeoprichter & CTO). Jun was webmaster bij RubyChina, CTO bij KnewOne en software architect bij DJI. Onder de adviseurs bevinden zich twee leden met een Ph.D. in beveiliging en systeemsoftware, en een ander in economie. Er zijn ook drie blockchainontwikkelaars, waaronder een van EOS en Tron.

phala-network

Concurrentie van Phala Network

De belangrijkste (en bekendste) is Monero, een cryptocurrency gebaseerd op het concept van anonimiteit waarvan de consensus algoritme Proof of Work is. De technologie van Monero moest verbeterd worden volgens het team van Phala network.

Een andere belangrijke concurrent van Phala Network is Oasis Network. De werking lijkt sterk op die van Phala. Voor de rest zijn IOTA en Dfinity ook grote concurrenten voor dit project, omdat zij ook diensten aanbieden omtrent de decentralisatie en anonimiteit van smart contracts.

Partners van Phala Network 

Phala Network is lid van de Linux CCC Foundation en het Substrate Builders Program. Het project heeft 2 subsidies gekregen van de Web3 Foundation. Ook wordt Phala Network actief gesteund door Parity en is geliefd bij Gavin Wood.

Dit zijn andere partners die dichtbij Pahal Network staan: 

 • Web3.0
 • Polkadot
 • Kusama
 • Parity
 • Acala
 • Plasm
 • Bifrost
 • BitcoinGold
 • TrustBase
 • Neukind
 • Apron
 • DEGO
 • Zenlink
 • Linux Foundation

Hoe werkt Phala Network?

Nadat je weet wat Phala Network is en wat het doet, wil je natuurlijk ook graag begrijpen hoe dit project werkt. Het is eigenlijk veel makkelijker te begrijpen dan je misschien in eerste instantie zou denken.

TEE-nodes die netwerktransacties verwerken. Dit is het equivalent van een Bitcoin-miner, en iedereen kan aan de slag en de benodigde hardware is toegankelijker voor amateurs. Heb je een PC met een voldoende krachtige processor? Dan kun je deelnemen aan het netwerk van Phala Network.

Bij Phala Network worden de validators van het Phala Netwerk parachain ‘gatekeepers’ genoemd. Dit zijn de validators die zorgen voor het onderhoud en de validatie van transacties die op de blockchain worden gedaan.

Zij beheren ook de verbinding tussen de gebruikers en de TEE-nodes, controleren en valideren de door de werknemers gebruikte software en hardware.

Het zal ook mogelijk zijn om Phala Network te integreren in andere netwerken door middel van bridges, wat in de toekomst bijvoorbeeld met Polkadot zal gaan gebeuren. Maar het zal ook mogelijk zijn projecten te ontwikkelen op Phala Network met de WASM-taal dat hier wordt gebruikt.

De berekening wordt uitgevoerd door het TEE-netwerk, wat betekent dat de rekenkracht wordt geleverd door vele computers over de hele wereld. Geen van de computers heeft echter toegang tot de gegevens, alleen bevoegde personen hebben er toegang toe.

phala-design

 

Voorbeeld van het gebruik van privacy

Dit project kan gebruikt worden door paswoordbeheerders, vertrouwelijke medische of professionele documenten, maar bijvoorbeeld ook privé foto’s en video’s. Je kunt erop vertrouwen dat jouw data veilig is bij Phala Network, en dat ze alles aan jouw privacy doen.

Hierdoor wordt het ook voor bedrijven aantrekkelijk om gebruik te maken van dit project. Zo kunnen zijn natuurlijk bedrijfsstrategieën, handelsgeheimen, vertrouwelijke documenten, detectives of andere gevoelige zaken op de blockchain opslaan.

Dan kunnen er nog andere toepassingen zijn, bijvoorbeeld: gps-gegevens, gedecentraliseerde beurzen (Dexs) zoals Acala of Polkaswap, maar met orders die ontoegankelijk zijn voor andere handelaren, vertrouwelijke notitieblokken, of wat voor soort vertrouwelijke berekeningen dan ook.

De kern van het project is de enorme rekenkracht met de voordelen van de blockchain, transparantie en decentralisatie, maar met de extra bonus van privacy en vertrouwelijkheid.

Dit is dus in tegenstelling tot Google Cloud of Amazon, waar alles op één plaats is opgeslagen en dus toegankelijk is indien het wordt gehackt. Het is in het verleden namelijk al vaak genoeg gebeurd dat er e-mail zijn gelekt, of dat er data die op een cloud staat gepubliceerd wordt voor de buitenwereld, die hier eigenlijk geen toegang tot zou mogen hebben.

Phala Network zal vertrouwen kunnen brengen aan gebruikers die het nodig hebben, waardoor ze een hele speciale doelgroep aantrekken die veel geld kan opleveren. En dat komt de waarde van het token natuurlijk ook ten goede.

Het Phala Network team ontwikkelt op dit moment vier verschillende projecten, waarvan er twee al open-source zijn op Phala:

 • Web3 Analytics. Dit is het equivalent van Google Analytics met inachtneming van de privacy.
 • pDiem. Dit is een vertrouwelijke laag gebouwd op Diem het Facebookproject
 • Phala-wallet. Dit is ook in ontwikkeling (Secret/Dark Wallet)
 • Darkpool. Deze pool is gebaseerd op Kusama (een anonieme DEX) waar de privacy van gebruikers centraal staat.

De roadmap van Phala Network

Vandaag zijn de meeste blockchains openbaar (Bitcoin, Ethereum en Polkadot bijvoorbeeld). Transacties zijn transparant en staan in steen gebeiteld in het blockchain-register en zijn voor iedereen toegankelijk.

Dit kan voor bepaalde actoren, bedrijven, instellingen of handelaren vertrouwelijkheids- en veiligheidsproblemen opleveren bij de overdracht van gevoelige informatie die in alle handen terecht kan komen, soms met kwade bedoelingen.

Openbare blockchains beperken inherent het gebruik van blockchain en cryptocurrencies tot een publiek van investeerders, individuen en bedrijven die vertrouwelijke stroombeurzen moeten gebruiken.

Laten we een voorbeeld geven. Koop- en verkooporders zijn bijvoorbeeld openbaar op de blockchain te vinden, zelfs als ze nog niet zijn uitgevoerd. Dit leidt tot koersmanipulatie om stop-losses na te jagen. Met Phala Network zullen er gedecentraliseerde en anonieme smart contracts zijn.

Hierdoor worden de contracten die externe bedrijven op de blockchain maken ineens een stuk veiliger. Doordat er meer privacy is, zal het voor bedrijven ook makkelijker zijn om de overstap naar blockchain te maken, wat zorgt voor een bredere adoptatie. Er zijn daarom veel mensen die erg blij zijn met dit project. Volgens het kan dit ervoor zorgen dat blockchain en crypto steeds populairder gaat worden.

Dat laatste komt de prijzen van cryptomunten natuurlijk ook ten goede. Want des te meer bedrijven en particulieren gebruik maken van crypto, des te hoger de vraag is. Een hogere vraag zorgt op zijn beurt natuurlijk weer voor een hogere prijs. Investeringen worden dus waardevoller wanneer meer mensen gebruik maken van blockchain en crypto.

Het PHA-token van Phala Network

Het PHA-token zal uiteindelijk 1 miljard tokens in omloop hebben. Er zijn momenteel 177 miljoen tokens in omloop, en dat is 17,7% vóór de lancering van het mainnet-project op Polkadot.

Het token is een ERC20 op Ethereum totdat Phala een parachain wordt op Kusama en op Polkadot.

Het is een token dat werkt zoals alle tokens op Polkadot in nPoS, dat wil zeggen dat het inflatoir is, ongeveer 5% per jaar om de netwerk validators actief te belonen.

Hoe kun je Phala Network (PHA) kopen?

Je hoort te allen tijde dat je alleen geld moet investeren dat je niet nodig hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor Phala Network (PHA). Wanneer je besluit om PHA-tokens te kopen, kun je dit via verschillende crypto exchanges zijn. We raden je aan om het via een grote exchange als Binanace, ByBit of Bitvavo te doen. Deze exchanges zijn namelijk te vertrouwen, waardoor het ook niet mis zal gaan.

Daarnaast betaal je hier ook de beste prijs voor PHA-tokens, omdat deze exchanges een hoge liquiditeit bieden. Dat betekent dat er veel vraag en aanbod is naar deze tokens op deze platformen, waardoor de beste prijs die mogelijk is tot stand kan komen.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een gedecentraliseerd exchange (DEX) zoals Uniswap of Sushsiswap. Echter is het een stuk lastiger om cryptomunten op een DEX te kopen. Daarom raden we ook aan om gebruik te maken van een gecentraliseerde crypto exchange. Sinds Augustus 2021 kun je nu ook je PHA kopen op Bitvavo. Klik hieronder om dat te doen.

Waar kan ik PHA-tokens opslaan?

We mogen van geluk spreken dat PHA een ERC-20 token is. Hierdoor kun je PHA in vrijwel iedere wallet opslaan; zowel software als hardware wallets. Het ERC-20 token is namelijk het token dat op de Ethereum blockchain draait, en ook direct het meest gebruikte token in de wereld van cryptocurrencies.

Wanneer je veel PHA in bezit hebt, is het aangeraden om deze in een hardware wallet op te slaan. Zo zorg je ervoor dat hackers hier niet bij kunnen komen wanneer de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat met internet. Je kunt de PHA ook in een software wallet opslaan, zolang je deze goed beveiligd.

De koers van Phala Network

De waarde van Phala Network ligt op het moment van schrijven (juni 2021) op een waarde van $0,9625. Echter fluctueert de koers continu, waardoor het slim is om de koers nauwlettend in de gaten te houden. Dat kun je het beste doen op de website van CoinMarketcap:

Zijn PHA-tokens een verstandige investering?

De waarde van PHA-tokens groeien naarmate het aantal mensen dat gebruik maakt van het platform ook groeit. Hoe meer mensen gebruik maken van Phala Network, hoe vaker deze tokens worden gebruikt. Dit kan een interessant inzicht zijn voor beleggers die van een prijsstijging willen profiteren. Maar is het wel slim om te investeren in PHA-tokens?

Voordat je in cryptomunten investeert, is het verstandig om een paar dingen in gedachten te houden. Zo moet je eerst weten hoe een project werkt, wat het doel is en wie er in het team zit. Door dit te onderzoeken, ben je bezig met een fundamentele analyse. Je kunt er echter ook voor kiezen om een technische analyse te maken. Bij een technische analyse kijk je naar de koerscijfers van een cryptomunt, om er zo achter te komen of het een goed moment is om PHA te kopen of te verkopen. Zo zorg je ervoor dat je de kans op een verlies zo klein mogelijk maakt.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven