Home » Blog » Futures Trading bij Binance – Handleiding en volledige uitleg

Futures Trading bij Binance – Handleiding en volledige uitleg

binance-futures-uitleg

Futures Trading bij Binance, de ultieme handleiding en gids! Na het lezen van dit artikel snap je werkelijk alles wat er maar te leren valt over het concept van Futures Trading op één van de meest populaire cryptocurrency exchanges ter wereld: Binance.

De wereld van Futures trading schurkt enorm dicht tegen de wereld van crypto trading aan. Feitelijk verhandel je namelijk ook bij futures trading in iets wat op cryptocurrency’s lijkt. Toch zit er een essentieel verschil in wat je bij crypto trading doet ten opzichte van futures trading. Het belangrijkste verschil: bij het traden in futures zet je geld in op een koersontwikkeling of voorspelling, in plaats van dat je de crypto’s (een soort van) fysiek aanschaft.

We werpen vandaag dan ook een blik op termen en vraagstukken rondom future contracts, Binance Futures als handelsplatform, leverages en een hele ‘nieuwe’ manier van handelen. We hopen dan ook dat je er helemaal klaar voor bent. Back to the future, CryptoKopen-style! Let’s go!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over de mogelijkheden van Futures Trading bij Binance. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Vandaag werpen we eens een nauwkeurige blik op future contracts. Maar wat is Futures trading eigenlijk? We lichten met onderstaande video alvast een klein tipje van de sluier op, voordat we de diepte in gaan. Klaar voor de toekomst? Daar gaan we!

Wat je vandaag zult leren

Wat is Futures Trading eigenlijk?

Om meteen maar even het woordgrapje te maken: for future reference, is het handelen in futures essentieel anders dan het handelen in cryptocurrency’s. Dit verschil zit hem met name in dat je bij het handelen in crypto daadwerkelijk handelt met cryptocurrency’s die van jou zijn.

Bij futures trading ligt dit anders. Je zet namelijk geld in op een koersvoorspelling. Futures zijn dan ook een afgeleide (of een derivaat) van een cryptokoers. Futures trading is om een aantal belangrijke redenen vrij populair aan het worden. Dit zijn de volgende redenen:

  1. Met futures trading kun je ook in een dalende markt flink geld verdienen.
  2. Het werken met hefbomen (leverage) vergroot winstkansen (en daarmee ook het risico!) aanzienlijk.

 
Er zijn nog wel andere voordelen op te noemen, maar deze twee zijn bij uitstek de meest belangrijke. We lichten ze eventjes nader toe.

Geld verdienen in dalende markt

Wanneer je zelf crypto bezit, worden die meer waard als de prijzen stijgen en minder waard wanneer de prijzen dalen. Dat is niet zo complex. Dit betekent wel dat het daarmee onmogelijk is om in een bearish market (dalende markt) winst te maken op die crypto. Je kunt hooguit op een prijsplafond alles verkopen, wachten op een prijsdaling en vervolgens op een bodemprijs weer proberen in te kopen.

Bij futures trading kun je dus wél geld verdienen in een dalende markt. Je kunt namelijk geld inzetten op de voorspelling van een koersdaling. Daalt de koers vervolgens, dan krijg je daar geld voor. Andersom verlies je natuurlijk geld op het moment dat de voorspelde koersdaling uitblijft en de prijzen stijgen.

Het hefboomeffect / leverage

Later in dit artikel wijden we een volledig hoofdstuk aan de werking en toepassing van leverages (het hefboomeffect), maar als teaser even kort de uitleg alvast. Bij futures trading kun je gebruik maken van een zogenaamd hefboomeffect. Hiermee kun je de effecten op je trades tot maximaal 125 keer versterken. Dit is tevens de reden dat futures trading over het algemeen alleen geschikt is voor de meer ervaren crypto traders.

Wanneer je je hefboom activeert dan zal die factor toegepast worden op elke euro winst of verlies die je maakt. Dat biedt een enorme potentie, maar behelst ook een enorm risico. Het is dus belangrijk om hier zorgvuldig en bewust mee om te gaan. Uiteraard komen we later nog uitgebreid terug op de werking en instellingen van leverages binnen futures trading.

En waar kun je dan terecht voor futures trading? Nou, op onze favoriete exchange in het buitenland: Binance Futures. Maar Binance heeft naast futures trading nog véél meer te bieden. Zoals dit…

Waarvoor kun je allemaal terecht op Binance?

Het kan geen kwaad om in het kort een beetje beeld te hebben van wat er allemaal te verkrijgen is op het Binance-platform! We gaan er niet uitgebreid op in, maar je weet dan wel direct dat er naast Binance Futures Trading nog meer ‘smaakjes’ te vinden zijn en je weet dan ook direct wat ze zo ongeveer inhouden!

  • Binance Trading – het ‘normale’ handelsplatform op de spot-markt
  • Binance Peer to Peer trading – het handelsplatform voor P2P-transacties
  • Binance Futures trading – wat we vandaag bespreken
  • Binance Savings – De equivalent van bankrente krijgen over je crypto’s
  • Binance Staking – Het inzetten van je crypto pool voor ‘staking’. Dit lijkt op een mining-variant
  • Binance Pool – Krijg extra rewards door het deelnemen aan een mining pool
  • Margin Trading – Leen cryptocurrency’s om vervolgens mee te handelen
  • Crypto Loans – Leen cryptocurrency’s om hiermee te doen wat je maar wilt

Hoe maak je accounts bij Binance?

Wanneer je aan de slag wilt gaan op Binance, dan heb je natuurlijk wel een account nodig. Sterker nog, voor Binance Futures heb je zelfs nog een extra account nodig. Dat geldt overigens ook voor Binance Margin trading, maar dat laten we voor vandaag even buiten de scope.

De volgorde is overigens vrij simpel. Wanneer je op Binance met Futures trading aan de slag wilt gaan, heb je eerst een ‘normaal’ Binance-account nodig en zul je hierna een Binance Futures account moeten aanmaken. Gelukkig is dat in beide gevallen vrij eenvoudig en snel geregeld.

Een ‘gewoon’ Binance account

Het aanmaken van een ’gewoon’ Binance-account gaat enorm simpel. Volg deze stappen even:

  1. Ga naar de website van Binance.
  2. Klik rechtsbovenin op de gele knop ‘Inschrijven’.
  3. Vul een (geldig) e-mailadres en een sterk wachtwoord in.
  4. Ga akkoord met de Algemene voowaarden.
  5. Klik op ‘Account aanmaken’.
  6. Vul de verificatiecode in die je per e-mail hebt ontvangen.
  7. Je kunt vervolgens geld storten, crypto storten of crypto aankopen met een creditcard. Je kunt ook deze stap overslaan door rechtsbovenin op ‘Ga naar het Dashboard’ te klikken.
  8. Klaar! Je Binance account is nu aangemaakt!

Een ‘futures’ Binance account

Het aanmaken van een ‘futures’ Binance account gaat nog makkelijker dan het aanmaken van een ‘gewoon’ Binance-account. Doorloop de volgende stappen:

  1. Log in op je Binance-account.
  2. Klik in de balk bovenin op ‘Futures’.
  3. Klik op ‘Open now’.
  4. Klaar!

Loop je toch ergens tegenaan? Bekijk dan even deze video van Binance Futures zelf, over het aanmaken van een account op hun platform:

Hoe neem je je Binance Futures account in gebruik?

Om te kunnen handelen heb je natuurlijk wel centen nodig. Wanneer het aankomt op de handel op Binance Futures, betekent dat dat je je account van crypto (of specifieker USDT) zult moeten voorzien. Om dit te bewerkstelligen, zul je tegoeden van je ‘gewone’ Binance-account naar je ‘futures’ Binance-account overhevelen. Dat gaat als volgt:

  1. Klik rechtsonderin op ‘Transfer’.
  2. Kies de hoeveelheid USDT die je wilt overzetten van je Binance-account naar je Binance-future-account.
  3. Klik op ‘Confirm transfer’.
  4. Klaar!

Wanneer je moeite ervaart in het proces, bekijk dan even deze video van Binance waarin ze uitleggen hoe je geld van het ene naar het andere Binance-account kunt versturen.

De cockpit van Binance Futures (interface)

Om meteen maar in het diepe te springen is het zinvol om een blik te werpen op je Binance Futures-scherm. We noemen dit ook wel je cockpit. Vanuit hier regel je praktisch alles wat er te regelen valt en zie je in één oogopslag alles wat je moet weten om vanuit je (bestuurders)stoel de juiste keuze richting rijkdom te maken.

Dus even een blik op de ogenschijnlijk extreem complexe interface van Binance Futures. Geen zorgen, het valt mee. Het scherm is in het kort onder te verdelen in een zevental verschillende vlakken. We leggen de vlakken stuk voor stuk eventjes uit, zodat je meteen weet wat je waar precies kunt vinden.

We gaan de cijfers even af, van linksboven, naar linksonder, naar rechtsonder, naar rechtsboven. Capice? Mooi! Let’s go!

  1. Hier kun je:
    1. Je leverage controleren en aanpassen (standaard 20x).
    2. De markeerprijs controleren (belangrijk om in de gaten te houden, omdat liquidatie plaatsvindt op basis van de markeerprijs).
    3. Het verwachte financieringspercentage bekijken.
    4. Je positie in de auto-deleverage-wachtrij bewaken (belangrijk om in de gaten te houden tijdens periodes van hoge volatiliteit).
    5. Verschillende andere marktdata controleren, zoals prijs- en volumegegevens van de afgelopen 24 uur.
  2. Dit is je grafiek. In de rechterbovenhoek kun je schakelen tussen de originele en de geïntegreerde TradingView-weergave. Door op Depth te klikken kun je een realtime weergave van de diepte van het orderboek bekijken.
  3. Hier volg je je handelsactiviteit. Je kunt schakelen tussen de verschillende tabbladen om de huidige status van je posities te controleren, te zien wat je margebalans is, welke orders er open staan en zijn uitgevoerd en je volledige handels- en transactiegeschiedenis voor een bepaalde periode bekijken.
  4. Dit is waar je orders invoert en wisselt tussen de verschillende ordertypes. Hier zie je ook in welke transactiekostenschaal je valt en kun je saldo overschrijven van je Binance-rekening.
  5. Hier zie je de live orderboekgegevens en een visualisatie van de orderdiepte. Je kunt de nauwkeurigheid van het orderboek aanpassen in het keuzemenu rechtsboven (standaard 0,01).
  6. Dit is een liveweergave van de handelsactiviteit op Binance Futures.
  7. Door met je muis boven Info te zweven kun je toegang krijgen tot de Futures FAQ, de historische financieringspercentages controleren en zien wat de huidige balans van het Insurance Fund is. Als je wilt uitloggen, kun je dat hier ook doen.

Hoe handel je met je Binance Futures account?

Nu je precies weet wat je waar kunt vinden, is het tijd om écht aan de slag te gaan met het traden in Binance Futures! Je kunt dit doen via vier verschillende type orders. We zetten deze vier even op een rij en lichten ze kort weer even toe.

  • Traden via Limit Order
  • Traden via Market Order
  • Traden via Stop-Limit Order
  • Traden via Stop-Market Order

Via Limit Order

Een limit order is een order die je in het orderboek zet, waarmee je simpelweg aangeeft dat je een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency wilt aankopen of verkopen tegen een bepaalde prijs.

Deze order blijft vervolgens net zo lang staan, tot er een counter-order aanwezig is die aan de door jou ingestelde condities voldoet. Met voldoen bedoelen we dan: de cryptocurrency in kwestie wil aankopen of verkopen voor de door jou vastgestelde prijs. Dit duurt meestal seconden of minuten, maar net zo goed maanden of jaren. Dit is sterk afhankelijk van de variabelen die je zelf meegeeft. Het hangt er natuurlijk vanaf wanneer de condities juist zijn.

Hoe een Limit order precies werkt op Binance Futures, zie je hieronder.

Via Market Order

Een Market Order is eigenlijk die variant van een limit order die niet wacht op een bepaalde limiet, maar die gewoon direct wordt geregeld. Bij een Market Order hoef je dan ook niet na te denken over de juiste prijs, die wordt namelijk door de markt bepaald.

Een market order wordt onmiddelijk uitgevoerd, tegen de op dat moment gunstigste prijs. Je hebt dus de garantie van een order die direct wordt uitgevoerd tegen de meest gunstigste conditie. Hierdoor kun je deze dan ook niet in de toekomst inplannen of effectueren op een bepaalde prijs en betaal je een extra fee voor het direct uitvoeren van een market order.

Hoe een Market order precies werkt op Binance Futures, zie je hieronder.

Via een Stop-Limit Order of Stop-Market Order

De Stop-Limit Order en Stop-Market Order zijn eigenlijk hetzelfde als de eerste twee opties, met het grote verschil dat de order pas in het orderboek worden geplaatst wanneer eeen bepaalde conditie (de stop-prijs) wordt bereikt. Hierdoor heb je dus iets meer controle op wanneer een bepaalde order in het orderboek wordt opgenomen.

Leverages: wat zijn het en hoe werken ze?

Zoals beloofd hebben we een hoofdstukje over het toepassen van leverages (het hefboomeffect). Met het inzetten van leverage kun je het effect op je trades versterken. Een leverage kan worden ingesteld tussen de 1x en 125x op je trades in futures. Stel dat je dus een leverage van 20x (de standaard-instelling bij futures) instelt, dan betekent dat dat je met 10 USDT een positie kunt innemen van maar liefst 200 USDT.

Je begrijpt dus dat je daarmee al snel met duizelingwekkende bedragen kunt traden, daarom is het ook belangrijk dat je snapt hoe het liquidatieproces achter deze posities werkt. Hoe groter je positie is, hoe lager het leverage is wat je kunt toepassen. Anders geldt dus ook dat hoe kleiner je positie is, hoe groter de hefboom is die je kunt meegeven. Bekijk voor alle informatie over leverages deze instructievideo van Binance over de hefboomeffecten.

Welke crypto kun je als future traden?

Momenteel zijn alle beschikbare cryptocurrency’s gekoppeld aan een USDT-pairing. Je ziet daardoor dus pairs voorbij komen als ‘BTC/USDT’, NEO/USDT en LTC/USDT. We zetten alle mogelijke pairs die je als future kunt traden even onder elkaar:

  • BTC/USDT
  • ETH/USDT
  • BCH/USDT
  • XRP/USDT
  • EOS/USDT
  • LTC/USDT
  • TRX/USDT
  • ETC/USDT
  • LINK/USDT
  • XLM/USDT
  • ADA/USDT
  • XMR/USDT
  • DASH/USDT
  • ZEC/USDT
  • XTZ/USDT
  • BNB/USDT
  • ATOM/USDT
  • ONT/USDT
  • IOTA/USDT
  • BAT/USDT
  • VET/USDT
  • NEO/USDT
  • QTUM/USDT

Wat zijn de grootste risico’s van futures traden?

Wanneer je vaker bezig bent geweest met beleggingen, dan zul je weten dat het investeren in beleggingen per definitie een bepaald risico met zich meebrengt. Aandelen, obligaties, goederen, termijncontracten of cryptocurrency’s hebben op het moment van inkoop een bepaalde waarde en deze waarde kan stijgen of kan dalen. Dit noemt men dan ook wel het zogenaamde beleggingsrisico.

De handel in staatsobligaties of indexfondsen is over het algemeen wat minder risicovol dan het beleggen in bepaalde aandelen. Het handelen in aandelen vaak weer wat minder risicovol dan cryptocurrency’s, et cetera. Natuurlijk is het minder zwart-wit dan nu gesteld wordt, maar in grote lijnen is de markt van cryptocurrency’s behoorlijk volatiel te noemen.

Wanneer je dan ook nog eens in futures gaat handelen en een hefboomfactor toevoegt, wordt dat risico nog eens vermenigvuldigd met je hefboomfactor. Het is niet voor niets dat future trading bij uitstek geschikt is voor de meer ervaren traders. De potentie is ongekend hoog, maar datzelfde geldt dan ook voor het risico.

Over het algemeen geldt: hoe groter het risico, hoe groter winstmarge. En andersom: hoe kleiner het risico, hoe lager de winstmarge.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Futures trading een nieuw territorium opent waarin de kansen en bedreigingen volop op de loer liggen. Het biedt hoe dan ook kansen die je op de normale (spot) trading market niet zou hebben, mede dankzij het hefboomprincipe.

Toch brengt het traden in futures ook een stevig risico met zich mee, waardoor het lang niet voor iedere trader geschikt is. Of futures traden iets voor jou is is iets wat enorm afhankelijk is van jouw risicoprofiel, de ervaring die je hebt opgedaan in crypto trading en de kennis die je bezit. En een stevige portie geluk is natuurlijk ook niet verkeerd.

We hopen in ieder geval dat je weer een beetje wijzer bent dan voordat je aan het artikel begon en dat je vanaf nu alles weet om in ieder geval een weloverwogen besluit te kunnen nemen in welke mate Futures trading iets voor je is!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven