Home » Blog » Crypto Loans bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

Crypto Loans bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

binance-crypto-loans

Crypto Loans bij Binance, de ultieme handleiding en gids! Na het lezen van dit artikel snap je werkelijk alles wat er maar te leren valt over het concept van Crypto Loans op één van de meest populaire cryptocurrency exchanges ter wereld: Binance.

Crypto loans zijn een relatief nieuw begrip in de cryptocurrency industrie en kunnen worden gezien als een decentrale en onafhankelijke oplossing op het gebied van leningen. Hiermee zijn leningen die je bij je eigen bank wilt afsluiten misschien wel verleden tijd.

Maar, zoals met alles, voor niets gaat de zon op en geld lenen kost geld. Of dat ook voor cryptocurrency’s op gaat lees en leer je in dit artikel. Vandaag dus alles wat je maar moet weten over het afsluiten, beheren en terugbetalen van Crypto Loans bij Binance. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoelt om je te informeren over de mogelijkheden van Crypto Loans bij Binance. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Wanneer je in Nederland geld wilt lenen, wordt je al snel geconfronteerd met de term ‘BKR-registratie’. Deze registratie beperkt of verruimt je mogelijkheden om een lening af te sluiten. Alhoewel de registratie en het BKR ervoor bedoeld is om de consument tegen zichzelf te beschermen, wordt dat niet altijd zo ervaren en bestaat er bij sommigen de opvatting dat een BKR-registratie een ongewenst controlemiddel is, vanuit de overheid.

Maar hoe werkt een BKR-registratie precies? RTL-Z Nieuws legt het even kort en haarfijn uit in onderstaande video.

Wat je vandaag zult leren

Wat zijn Crypto Loans precies?

Crypto Loans zijn, letterlijk vertaald, crypto leningen. Je kunt het dus heel eenvoudig vergelijken met het lenen van wat geld van een vriend of vriendin, familielid of kennis. Of misschien nog wel beter vergelijken met het afsluiten van een lening bij je bank of andere geldverstrekker.

De kans is namelijk aanwezig dat wanneer je een klein bedrag leent van een bekende (zeg bijvoorbeeld €20), dat diegene niet gaat zeiken als je na een paar dagen of weken ook gewoon weer €20 teruggeeft. Dus geen rente-opslag of ander geleuter. Mooi makkelijk.

Bij Crypto loans – of bij gewone leningen via een bank of geldverstrekker – loopt dat toch even anders. Je betaalt hier namelijk wel degelijk een rentebedrag over. Over het algemeen spreken we hier van een dagrente, die een vooraf vastgesteld percentage is van het op dat moment uitstaande bedrag. Wordt je lening groter of hoger, neemt de dagrente toe. Los je tussentijds af, wordt je dagrente lager.

Concreet kun je stellen dat crypto loans dus leningen zijn in cryptocurrency. Oftewel: je leent cryptocurrency’s tegen een bepaalde rentevoet en kunt deze cryptocurrency’s vervolgens gebruiken om mee te betalen, mee te handelen of wat je feitelijk maar wilt. Voordat we inhoudelijk naar Crypto Loans bij Binance gaan, kijken we eerst nog even naar een aantal andere crypto-diensten die je bij Binance terugvindt.

Wat kun je allemaal bij Binance?

Naast het lenen van crypto kun je nog veel meer toffe dingen bij Binance! Binance is voornamelijk bekend als cryptocurrency exchange, oftewel handelsplatform. Deze Binance exchange (of zols zij het zelf noemen ‘Binance Spot Market trading’ is het fundament waarop heel Binance is gebouwd. Wanneer mensen het hebben over het handelen of ‘traden’ op Binance, dan bedoelen ze dus deze module.

Vervolgens zijn er nog extra modules aan Binance toegevoegd, waaronder dus (onder meerdere) Crypto Loans. Naast Crypto Loans vindt je ook nog andere modules, zoals Binance Savings, Binance Margin Trading en Binance Peer to Peer trading. We zetten de mogelijkheden van deze modules even kort onder elkaar voor je.

Binance Savings

Binance Savings is de omgekeerde variant van Crypto Loans. Althans, niet helemaal, maar het komt aardig in de buurt! Savings is namelijk de variant waarbij je tegen een spaarrente crypto’s kunt bewaren. Je kunt hierbij kiezen voor een vaste periode (met relatief hogere rentes) of een variabele periode (met wat lagere rentes).

Logischerwijs hebben beide opties voor- en nadelen, waaronder de wel of niet aantrekkelijke rente-vergoeding en het wel of niet bij je eigen crypto kunnen om ze uit het spaardepot te halen bij koerswijzigingen.

Binance Margin Trading

Binance Margin Trading lijkt eigenlijk heel veel op het gewone handelsplatform. Sterker nog, het is vrijwel identiek gelijk aan het gewone handelsplatform. Het grootste onderscheid zit hem erin dat je bij Binance Margin Trading met ‘geleend vermogen’ handelt. We schreven al eerder een artikel met een uitgebreide handleiding over Margin Trading bij Binance.

Binance Peer to Peer trading

Binance Peer to Peer trading is de module die volledig losgekoppeld zit van het handelsplatform en waarbij je direct van een verkoper (of direct aan een koper) crypto kunt aanschaffen. Je hebt dus niet langer meer te maken met een tussenpartij of handelskosten, maar je kunt het veel meer zien als een marktplaats waarop vraag en aanbod bij elkaar komen.

Zo kun je soms nog extra besparen op de crypto’s die je aan wilt schaffen en dat is natuurlijk wel zo prettig! Ook over Peer to Peer trading bij Binance schreven wij een hele praktische handleiding vol met uitleg!

Hoe creëer  je een account bij Binance?

Voordat je met Crypto Loans (of één van de andere modules) kunt beginnen, zul je een Binance-account nodig hebben. Als je deze al hebt, sla dit hoofdstuk dan vooral over. Heb je dit nog niet? Lees dan even mee en creëer een Binance-account, zodat je door kunt met de rest van het artikel!

Het aanmaken van een Binance-account gaat enorm simpel. Volg deze stappen even:

  1. Ga naar de website van Binance.
  2. Klik rechtsbovenin op de gele knop ‘Inschrijven’.
  3. Vul een (geldig) e-mailadres en een sterk wachtwoord in.
  4. Ga akkoord met de Algemene voowaarden.
  5. Klik op ‘Account aanmaken’.
  6. Vul de verificatiecode in die je per e-mail hebt ontvangen.
  7. Je kunt vervolgens geld storten, crypto storten of crypto aankopen met een creditcard. Je kunt ook deze stap overslaan door rechtsbovenin op ‘Ga naar het Dashboard’ te klikken.
  8. Klaar! Je Binance account is nu aangemaakt!

Crypto Loans bij Binance – hoe werkt het?

Met je kersverse (of afgestofte) Binance-account, ben je nu helemaal klaar voor de rest van het artikel, lekker bezig! Het is tijd om ons vanaf nu volledig te richten op de Crypto Loans bij Binance.

We hoeven niet zo heel veel uit te leggen over leningen an sich. Je hebt een bepaald doel of een bepaalde reden waar je geld, goederen of crypto voor nodig hebt. Het grootste probleem is: je hebt dit geld (of goederen of crypto) dus niet. En omdat er verschil zit tussen wat je hebt en wat je wilt hebben, zit er maar 1 ding op: Je gaat het ergens lenen.

Wanneer je iemand hebt gevonden die zo lief is om aan jou te lenen, zullen er vaak dagrentes worden berekend. Zaken als de periode, de hoogte van het bedrag en jouw risicoprofiel, zijn sterk van invloed op de hoogte van je rente. Dat zit namelijk als volgt:

Periode

Hoe korter de leningsperiode, hoe gunstiger de rente vaak uitpakt. Dit heeft er vaak mee te maken dat bij kortlopende leningen de geldverstrekker heel kort op de bal kan zitten, waardoor het risico vaak lager ligt.

Hoogte bedrag

Gek genoeg, hoe groter het bedrag, des te lager ligt de rente. Dat komt voornamelijk omdat de banken zelf ook minder rente betalen over grote bedragen. Dat gaat voor crypto loans dus ook op. Hoe meer je wilt lenen, hoe lager het rentepercentage is.

Risicoprofiel

Het belangrijkste bij leningen is vaak toch wel je risicoprofiel. Hoe meer risico een geldverstrekker loopt bij een lening aan jou, hoe meer je ervoor moet betalen. De kans is namelijk bij een hoog risico aanzienlijk dat je niet in staat bent om het geld terug te betalen. Vaak is dat ook een reden waarom geldleningen niet worden verstrekt aan klanten die een te groot risico vormen. Denk nog even terug aan de eerdere video over BKR-registraties.

Wat kun je allemaal lenen?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Binance een cryptocurrency-platform is. Je kunt daar wel crypto’s kopen met fiat geld (euro’s, dollars, ponden, yen, et cetera), maar je kunt daar geen geld lenen. Maar wat kun je dan wel lenen via Crypto Loans?

In bovenstaande afbeelding zie je de twee cryptocurrency’s die je kunt lenen via Crypto Loans. Momenteel zijn dit US Dollar Token (USDT), beter bekend als Tether,  en Binance USD. Beide crypto’s zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Voor beide tokens kun je zelf een looptijd kiezen. Per looptijd geldt er een maximum  hoeveelheid, een minimum hoeveelheid en zie je de dagrente of de doorberekende jaarrente.

Alles wat je moet weten over onderpand

Zoals uitgelegd is het risicoprofiel een belangrijk onderdeel van het lenen en uitlenen van geld. Voor cryptocurrency’s is dat niet anders. Om het risico een beetje af te dekken, vragen verstrekkers doorgaans om een onderpand.

Een onderpand is een fractie van het leenbedrag en zorgt ervoor dat je zelf een reden hebt om een lening terug te betalen. Stel dat je normaal een geldbedrag zou willen lenen bij een bank, kan bijvoorbeeld een trouwring of auto als onderpand gelden. Betaal je je lening niet (op tijd) terug, dan staat de geldverstrekker in zijn recht om de trouwring of auto op te eisen en vervolgens te verkopen om daar je lening mee af te betalen.

In onderstaande afbeelding zie je welke cryptocurrency’s er allemaal als onderpand voor leningen via Crypto Loans kunnen worden ingezet. Je ziet daar ook een aantal menukopjes die je misschien weinig zeggen. Geen paniek! We leggen ze allemaal rustig uit! Laten we eerst even naar de afbeelding kijken om helder te krijgen welke cryptocurrency’s als onderpand kunnen worden gebruikt.

Je ziet hier de volgende vijf cryptocurrency’s terug:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Bitcoin Cash (BCH)
  3. Ripple (XRP)
  4. Ether (ETH)
  5. Litecoin (LTC)

Zoals beloofd (en wij komen altijd ons woord na) leggen we de kolomkoppen even uit! Ze zijn namelijk best belangrijk, dus let even goed op!

Coin

Oké, vooruit. Deze is niet zo heel moeilijk. Onder ‘Coin’ staat de cryptocurrency die je als onderpand kunt inzetten.

Initial LTV

Goed, nu wordt het wat lastiger! Initial LTV is de hoogte van het onderpand in relatie tot het geleende bedrag. Dus, wanneer je 10 euro leent en de LTV is 50%, moet je voor een lening van 10 euro een onderpand betalen van 5 euro.

Je ziet ook dat de Initial LTV per crypto verschilt, maar doorgaans op zo’n 50 – 55% bedraagt. De verschillen ontstaan door de volatiliteit van de desbetreffende crypto. Hoe bewegelijker de koers, hoe meer invloed dit heeft op de Initial LTV.

Margin Call

Margin call is het lieve seintje van Binance om je te waarschuwen dat je onderpand bijna niet meer toereikend is om je lening te laten bestaan. Dat heeft er alles mee te maken dat je onderpand ten aanzien van je lening elke dag een beetje minder waard wordt (door de rente). Tegelijkertijd kan je onderpand meer of minder waard worden door de koerswisselingen.

Een Margin call krijg je wanneer je onderpand de 75%-grens doorbreekt. Wanneer je vervolgens te laat of onvoldoende actie onderneemt, loop je het risico dat je onderpand wordt geliquideerd en je lening automatisch wordt afgelost, zonder dat je hier zelf invloed op hebt. Je kunt actie ondernemen door het onderpand te vergroten óf je lening gedeeltelijk of geheel terug te betalen.

Liquidation LTV

Zoals gezegd, wanneer je Margin call niet opgevolgd wordt, loop je het risico dat je posities worden geliquideerd (verkocht). Daarmee verlies je dus ook je onderpand. Voor Crypto Loans ligt deze grens op 85%. Hou dus altijd in de gaten dat je balans niet de 85% aantikt, anders is het foute boel.

Hoe werkt het lenen en terugbetalen van Crypto Loans bij Binance?

Wellicht het onderdeel waar iedereen op zit te wachten: hoe werken de crypto loans in praktijk? Nou… zo!

Het lenen van Crypto Loans bij Binance

Binance heeft een eenvoudig formulier aangemaakt, waarbij je simpelweg aangeeft welke crypto je wilt lenen, hoeveel je wilt lenen en hoe lang je het wilt lenen. Vervolgens zie je automatisch hoeveel rente je moet betalen en wat het totale leenbedrag is. Zo simpel is het!

Het terugbetalen van Crypto Loans bij Binance

Het terugbetalen van Crypto Loans bij Binance doe je eenvoudig via je ‘Order pagina’. Je ziet hier al je lopende transacties bij Binance terug, dus ook je leningen. Je kunt hier leningen gedeeltelijk of geheel aflossen of je onderpand verhogen (na een margin call).

Je kunt achter je lopende lening klikken op ‘Repay’ (terugbetalen) en hier vervolgens kiezen voor een gedeeltelijke of volledige aflossing.

Ook kun je klikken op ‘Adjust LTV’, waar je eenvoudig je onderpand kunt ophogen na een margin call.

Na het betalen van zowel het volledige leenbedrag én de verschuldigde rente, ontvang je je onderpand terug. Wanneer je na het verstrijken van de leenperiode de lening nog niet hebt afgelost óf de rente nog niet volledig hebt betaald, zal Binance na drie dagen alsnog je posities liquideren.

Conclusie

Ook al liggen de dagrentes voor een lening bij Crypto Loans flink hoog (11% op jaarbasis), kan dit wel degelijk uitkomst bieden voor kortlopende leningen. Daarnaast claimt Binance dat élke klant bij hun gebruik kan maken van de leningen en dus niet op individuele basis afgewezen kunnen worden.

Belangrijkste is dat je je bewust bent van de risico’s en snapt dat geld lenen altijd geld kost. Je betaalt immers rente op het geleende bedrag. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het zijn dat Crypto Loans enorm goed bij je passen, maar het kan ook zijn dat je je doel op een andere manier kunt realiseren. Denk dus altijd goed na voordat je definitief (bij welke geldverstrekker dan ook) over gaat tot een lening en wees je altijd bewust van de voorwaarden.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven